ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ» ΔΗΜΟΙ
Χρησιμοποιούν και την εφορία για την αφαίμαξη των δημοτών

Συνέντευξη Τύπου των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της Καρδίτσας

Οι προϋπολογισμοί που καταρτίζουν, αυτό το διάστημα, οι δήμοι σ' όλη τη χώρα μαρτυρούν ότι φέτος, σε σχέση με πέρσι, έχουν γίνει δραματικές περικοπές στα κρατικά κονδύλια που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, καθώς και για έργα υποδομής. Για να καλύψουν αυτά τα ελλείμματα, οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ παίρνουν αποφάσεις για μεγάλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και για επιβολή νέων φόρων στους δημότες, καθορίζουν ανταποδοτικότητα για όλες τις παροχές δημοτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, για να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία, προωθούν την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών δημοτών, στηριζόμενες στο νέο φορολογικό νόμο και μέσω της συνεργασίας δήμου - εφορίας.

Αυτά κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι δημοτικοί σύμβουλοι των δήμων της Καρδίτσας που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισημαίνοντας ότι «επιβεβαιώνεται η θέση μας πως οι "Καλλικρατικοί" Δήμοι είναι η τοπική διοίκηση που εφαρμόζει απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση με την ανάλγητη πολιτική της, την πολιτική εξυπηρέτησης της πλουτοκρατίας, του μνημονίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήρτισαν και παρουσίασαν στη συνέντευξη Τύπου πίνακες οι οποίοι δείχνουν ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων της Καρδίτσας για το 2011 είναι μειωμένοι κατά 5.058.751 ευρώ, (ποσοστό 44%), σε σχέση με το 2010, -- 43% Καρδίτσα, 45% Σοφάδες, 49% Παλαμάς, 52% Μουζάκι -- ενώ οι οφειλές δημοτών που προϋπολογίζουν ότι θα εισπράξουν οι δήμοι της περιοχής ανέρχονται, συνολικά, σε 8.671.452 ευρώ, (Καρδίτσα 3.751.400, Παλαμάς 2.643.102, Σοφάδες 1.427.000, Μουζάκι 849.950).

«Οι Διοικήσεις των Δήμων της περιοχής μας - είπε ο Χρήστος Τέγος, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας - πολιτικά ενταγμένες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού υποστήριξαν ενεργά την κυβέρνηση να προχωρήσει και να κάνει πράξη τη διοικητική μεταρρύθμιση με το σχέδιο "Καλλικράτης", αφού προεκλογικά υπόσχονταν ότι θα δημιουργήσουν νέους ισχυρούς «οικονομικά αυτοδύναμους» δήμους, τώρα έγιναν απολογητές της κυβερνητικής αδιαλλαξίας, υποστηρικτές και εκτελεστές της αντιλαϊκής πολιτικής της».

Ειδική αναφορά έκανε στο ζήτημα της αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών δημοτών μέσω των μηχανισμών είσπραξης των εφοριών, σημειώνοντας ότι «μέσω των ΔΟΥ θα ελέγχονται τα χρέη προς τους Δήμους και στην περίπτωση που υπάρχουν οφειλές δε θα δίνουν στους δημότες φορολογική ενημερότητα, ενώ αν το Δημόσιο έχει οφειλές προς τον φορολογούμενο (π.χ. επιστροφή φόρων) θα γίνεται συμψηφισμός». Και συνέχισε: «Σήμερα πολλοί εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι της περιοχής μας έχουν μικρο-οφειλές προς τους δήμους της περιοχής μας από διάφορες υποχρεώσεις τους όπως εισφορές από εντάξεις οικοπέδων στο σχέδιο πόλης, οφειλές από μισθώματα δημοτικών αγροτεμαχίων, τέλη άρδευσης γεωργικών καλλιεργειών, πρόστιμα από αυθαίρετα κτίσματα, τέλη από κατασκευές κρασπεδορείθρων, τέλη παρεπιδημούντων (0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων), καταστημάτων κ.λπ. Οι Δήμοι έχουν στα χέρια τους ονομαστικές καταστάσεις με βεβαιωτικούς καταλόγους και, σύντομα, θα κληθούν να παραδώσουν τα στοιχεία αυτά στις ΔΟΥ».

Καταλήγοντας ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ", συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, μαζί με το λαό θα αγωνιστούμε μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια, αλλά και έξω από αυτά, για να μην προχωρήσει μια επιπλέον αφαίμαξη των εργαζομένων. Θα αντισταθούμε για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές που δρομολογούν οι "τοπικοί κυβερνήτες".

Τα αιτήματά μας είναι:

  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση όλων των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών του.
  • Επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων.
  • Οικονομική κάλυψη του κόστους των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων στους Δήμους σε τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας αλλά η παραμονή τους στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με ολοκληρωμένη και δωρεάν παροχή τους.
  • Κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και ολόκληρου του νομοθετικού πλαισίου που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις. Ενταξη των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων που κλείνουν στις υπηρεσίες των Δήμων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑΜΕΑ.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που περιορίζουν την αντιπροσωπευτικότητα στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης».
ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων

Την κατεύθυνση για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πάνω στις ράγες των μονοπωλιακών συμφερόντων, δίνει το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης
Την κατεύθυνση για ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πάνω στις ράγες των μονοπωλιακών συμφερόντων, δίνει το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης
Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Θεσσαλονίκης - εργαλείο για τη συνέχιση της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου μέσα από την εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και των υποδομών - παρουσιάστηκε χτες στη Θεσσαλονίκη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγή (ΥΠΕΚΑ).

Σύμφωνα με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, στους κύριους άξονες του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται η επιστροφή στο κέντρο, η αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιοχών, η προστασία των ευαίσθητων περιοχών του φυσικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ήπιας κινητικότητας με φιλικούς τρόπους μετακίνησης, ο στρατηγικός σχεδιασμός του θαλάσσιου μετώπου με ενιαίες προδιαγραφές, η αναβάθμιση της εικόνας της πόλης με μεγάλες και μικρές αναπλάσεις, η ενδυνάμωση του ρόλου της ευρύτερης περιοχής και η ενίσχυση του δικτύου των αστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό εξαγγέλθηκαν πρωτοβουλίες για το δάσος Σέιχ-Σου, η μελέτη για τους ενιαίους κανόνες δόμησης μέσω εθνικής στρατηγικής SEVEZO, η ενίσχυση του ρόλου του ιστορικού κέντρου με έργα στις περιοχές Διοικητηρίου, Βαλαωρίτου και Αγγελάκη, η ανάπλαση της περιφερειακής τάφρου, επεμβάσεις ήπιας κινητικότητας για άξονες όπως η Τσιμισκή, αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για αναπλάσεις στον άξονα Αχειροποίητου - Αγίας Σοφίας, Επταπυργίου, καθώς και εφαρμογή του «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χ 4», δηλαδή η ενοποίηση τεσσάρων υποβαθμισμένων τετραγώνων.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι το Σεπτέμβρη θα γίνει η προκήρυξη 4-5 διαγωνισμών στο πλαίσιο του «masterplan» για την ενιαία χωρική ρύθμιση της παράκτιας ζώνης.

Αποκαλυπτικός για το πώς θα προχωρήσουν όλες αυτές οι δράσεις ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε πως για την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών που έχουν όμως προνομιακή τοποθεσία, μπορούν να προσελκυθούν «σημαντικά κεφάλαια, εγχώρια ή αλλοδαπά, σε δραστηριότητες αιχμής, στη διαμετακόμιση, την παραγωγική διαδικασία και την εμπορία, αλλά και στην κατοικία».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Σ. Ζαριανόπουλος και Μ. Κωνσταντινίδης, σε δήλωσή τους τονίζουν: «Οι ίδιες, επί χρόνια, εξαγγελίες, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, χωρίς καμιά αναφορά σε χρηματοδότηση και χρόνο εκτέλεσης ήταν η ουσία της φιέστας που οργάνωσε το ΠΕΚΑ για να σερβίρει και πάλι την "ξαναζεσταμένη σούπα" του ρυθμιστικού σχεδίου της Θεσσαλονίκης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Η κατεύθυνση ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης πάνω στις ράγες των μονοπωλιακών συμφερόντων και της κυβερνητικής πολιτικής που τα υπηρετεί, πηγάζει και μέσα από τις διακηρύξεις αυτές».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ στον εισαγγελέα εφετών Ισ. Ντογιάκο έδωσαν χτες, ο Γ. Κωστόπουλος και ο Α. Θωμόπουλος, στο πλαίσιο έρευνας για τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο μετά τη διαρροή εμπιστευτικών συζητήσεων για φιλική συγχώνευση μεταξύ της AlphaBank και της Εθνικής. Τόσο ο πρόεδρος της AlphaBank όσο και το στέλεχος της Εθνικής, έδωσαν κατάθεση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που γίνεται για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και κυρίως της «αξιοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών». Να σημειωθεί ότι αν διαπιστωθεί όφελος άνω των 100.000 ευρώ, τότε η δίωξη θα είναι σε βαθμό κακουργήματος.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ η υπόθεση αφαίρεσης υλικών υπονόμευσης που χρησιμοποιούνται για καταστροφή διαβαθμισμένου υλικού, από τα ναρκαλιευτικά σκάφη «Αύρα» και «Αηδών». Πρόκειται για περιστατικό που είχε σημειωθεί την περασμένη βδομάδα. Συνελήφθησαν από την Αστυνομία ως δράστες ένας 29χρονος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και δύο ιδιώτες ημεδαποί, ηλικίας 36 και 48 ετών, αντίστοιχα. Οπως προέκυψε από την έρευνα, ο υπαξιωματικός αφαίρεσε τα υλικά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μετέφερε στο πατρικό του σπίτι στον τόπο καταγωγής του.

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2011 στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης που έγινε τη Δευτέρα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τον καταψήφισαν σημειώνοντας ότι είναι αντιλαϊκός, φορομπηχτικός και ανοίγει το δρόμο στην παραπέρα εμπλοκή των ιδιωτών στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν επίσης οι παρατάξεις «Ομάδα Δημιουργίας», «Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων», «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», και «Ενεργοί Πολίτες, Οικολογία στην Πράξη». Ο προϋπολογισμός του Δήμου προβλέπει τακτικά έσοδα περίπου 160 εκατ. ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα προϋπολογίζεται σε 28 εκατ. ευρώ, και οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική σε 17,7 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ