ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή

Σχόλιο για τα νέα σαρωτικά μέτρα στο πλαίσιο του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας»

Σε συσπείρωση και πάλη για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), σχολιάζοντας τα νέα σαρωτικά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας».

Η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ έχει ως εξής: «Η κυνική ομολογία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Ανδρουλάκη ότι "χρειάζεται πολιτική σκηνοθεσία για να περάσουν τα μέτρα" αποτυπώνει απόλυτα τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης για το "Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2012-2015".

Το νέο πακέτο αντιδραστικών μέτρων φέρνει σαρωτικές ανατροπές παντού:

Πετσοκόβει 14 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα πολυτέκνων και ανέργων, κοινωνικές παροχές, κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων.

Ξεζουμίζει το λαό με 9 δισ. ευρώ από τις νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους σε καύσιμα, ποτά, αναψυκτικά, τσιγάρα και αντικειμενικές αξίες.

Ξεπουλάει τη δημόσια ακίνητη περιουσία (δάση, βουνά, γη και θάλασσα) και εκχωρεί σε ιδιώτες ό,τι απέμεινε από τις πρώην ΔΕΚΟ.

Ομως, για να ξοδεύει 6,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα συμμετέχοντας στην επιδρομή των ΕυρωΝΑΤΟικών για τα πετρέλαια της Λιβύης ή να δίνει στις τράπεζες και στα άλλα τρωκτικά δισεκατομμύρια, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δισταγμό.

Ο ισχυρισμός των κυβερνητικών υπουργών με τις δηλώσεις τους ότι "δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων..." αλλά "κάνουμε αυτά που είναι στους προγραμματικούς μας στόχους", διαψεύδεται περίτρανα από τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "το πρόγραμμα προσαρμογής απαιτεί μεγάλες θυσίες από την Ελληνική κοινωνία...".

Δεν χωράνε άλλες αυταπάτες.

Καμία αναμονή.

Συσπείρωση στην ΠΑΣΕΒΕ και πάλη με τις σύμμαχες δυνάμεις το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ για την ανατροπή της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που μας οδηγεί στη φτώχεια και την ανεργία».

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μεγάλη πτώση 24,1% το 2010

Η οικονομική κρίση ήταν έκδηλη το 2010 και στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα άγγιξε το 25%, κάτι που μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στις κατασκευές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, την περίοδο Γενάρη - Δεκέμβρη 2010, εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας 49.974 οικοδομικές άδειες (-11,1% σε σχέση με το 2009), οι οποίες αντιστοιχούν σε 10.437 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (-19,6%) και σε 37.363 κυβικά μέτρα όγκου (-24,1%).

Η πτώση του όγκου είναι καθολική σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας, με την Αττική (-35,5%) να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν Στερεά Ελλάδα (-32,7%), Ηπειρος (-30,4%), Κεντρική Μακεδονία (-19,4%). Τη μικρότερη πτώση σημειώνουν τα Ιόνια Νησιά (-7,7%) και το Ν. Αιγαίο (-5,5%).

ΔΕΗ ΑΕ
Στρατηγική συμφωνία με κινεζικό κολοσσό

Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας υπέγραψε χτες στην Κίνα ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός με τον ομόλογό του της κινεζικής εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών «Sinovel Wind Energy Group Co Ltd», προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού αιολικά έργα και μονάδα κατασκευής στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση που βαθαίνει τη διείσδυση ξένων κεφαλαίων στον ελληνικό ενεργειακό τομέα και ενισχύει τον ιδιοκτησιακό διασκορπισμό της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της λειτουργίας της με αυστηρώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ της παράδοσης του ενεργειακού τομέα στο μεγάλο κεφάλαιο, άμεσα και έμμεσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, η κινεζική εταιρεία είναι η 1η σε μέγεθος επιχείρηση κατασκευής ανεμογεννητριών στην Ασία και η 2η παγκοσμίως. Η συμφωνία συνεργασίας περιλαμβάνει «την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στη χώρα μας, με ενδεικτική αναφορά στην άμεση ανάπτυξη αιολικού πάρκου 200-300 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα, στην από κοινού διερεύνηση ανάπτυξης θαλάσσιου αιολικού πάρκου, αλλά και την κατασκευή μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών».

Η ίδια η ΔΕΗ επισημαίνει ότι η συνεργασία αποτελεί συνέχεια ανάλογων «επιτυχημένων πρωτοβουλιών» με ελληνικές και ξένες εταιρείες, όπως η «EDF Energies Nouvelle», η «EP Global Energy», η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΕΛΙΚΑ, με στόχο να παίξει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ συνοδεύει στην Κίνα τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συγκέντρωση στην Ελασσόνα

Συγκέντρωση ενάντια στην αντικτηνοτροφική - αντιλαϊκή πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ που τους οδηγεί σε αφανισμό πραγματοποίησαν χτες κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Η συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μίλησε ο Β. Κατής, μέλος της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΥ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η «εχθρική πολιτική απέναντι στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και οι επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη θέση της κτηνοτροφίας και θα επιταχύνουν το μαζικό ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων». Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας». Και τόνισε πως «για να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα, ένας δρόμος υπάρχει. Η σύγκρουση και ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν και αγροτική ανάπτυξη ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό για λαϊκή ευημερία.

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Αυξήθηκαν κατά 7,6% το Φλεβάρη

Μεγάλη αύξηση 7,6% σημείωσαν σε ετήσια βάση οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών εμπορευμάτων το Φλεβάρη, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου κατά 33% της τιμής του πετρελαίου. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών εμπορευμάτων είχαν σημειώσει αύξηση 7,9%.

Στο διάστημα του μήνα (Φλεβάρης προς Γενάρη) σημειώθηκε αύξηση 1,9%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των τιμών της περιόδου 2010. Τέλος, από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου (Μάρτης '10 - Φλεβάρης '11 προς Μάρτη '09 - Φλεβάρη '10) προκύπτει αύξηση 6,5%, έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.

ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ για τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων επεξεργάζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε συνεργασία με τους φορείς και τους επιχειρηματίες του κλάδου. Ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης συγκάλεσε χτες σύσκεψη με τους παραπάνω, μαζί με τον γγ του ΕΟΤ Γ. Κολέτσο και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα την ανάπτυξη των χιονοδρομικών κέντρων, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου, ενώ εξετάζεται η περίπτωση νέας μικρής παράτασης στην προθεσμία για τη χορήγηση του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, πέρα από τις 30 του Απρίλη, που λήγει.

Το ωράριο των καταστημάτων το Πάσχα

Ισχύει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας που θα εφαρμόσουν τα καταστήματα ενόψει του Πάσχα. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας προτείνει τα καταστήματα να λειτουργήσουν ως εξής:

  • Πέμπτη 14/4: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Παρασκευή 15/4: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Σάββατο 16/4: 9 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα 18/4: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Τρίτη 19/4: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Τετάρτη 20/4: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Πέμπτη 21/4: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 22/4: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 23/4: 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Τη Δευτέρα 25/04/2011 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και από Τρίτη 26/04/2011 επανέρχεται το κανονικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ελεγχοι επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες

Στους αγρότες απλώνει η κυβέρνηση τα δίχτυα των φορολογικών ελέγχων, προκειμένου να εξασφαλίσει, με κάθε μέσο και τρόπο, έσοδα ή να περικόψει δαπάνες, προς χάριν των στόχων του μνημονίου.

Με εγκύκλιο που απέστειλε χτες το υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι προχωρεί σε έλεγχο των δηλώσεων κατ' αποκοπή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν φορολογικές παραβάσεις, με το πρόσχημα ότι «δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες ότι τα φορολογικά στοιχεία δεν αφορούν πραγματικές συναλλαγές». Και επειδή υπάρχουν αυτές οι υποψίες, καλούνται οι εφορίες να μη στηρίζονται μόνο στις δηλώσεις, αλλά να «λαμβάνονται υπόψη οποιαδήποτε στοιχεία, όπως καλλιεργούμενη έκταση που δηλώνεται στη φορολογία εισοδήματος εφόσον αυτή υποβάλλεται στην ίδια ΔΟΥ, ύψος συναλλαγής, προηγούμενη συμπεριφορά του αγρότη κλπ.».

Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι ολοφάνεροι. Την ώρα που προσφέρουν αφειδώς διάφορες φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο, την ώρα που αφήνουν να οργιάζει η φοροδιαφυγή στις μεγάλες επιχειρήσεις, την ώρα που μειώνουν συνεχώς τους φορολογικούς συντελεστές για τη φορολόγηση των κερδών, προσπαθούν να καλύψουν τα ελλείμματα των δημοσίων εσόδων, ανοίγοντας μέτωπο στους μικρομεσαίους αγρότες, οι οποίοι στην πραγματικότητα βρίσκονται σε συνθήκες συνεχούς περιθωριοποίησης και φτωχοποίησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ