ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
Σελ. /40
Γκρίνια και αλληλοκατηγορίες στην Ντόχα

Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σχετικά με την έκβαση της σφαγής στη Λιβύη και τη μελλοντική μοιρασιά

Τα «κοράκια» πάνω από τη λεία της Λιβύης συγκεντρώθηκαν στο Κατάρ
Τα «κοράκια» πάνω από τη λεία της Λιβύης συγκεντρώθηκαν στο Κατάρ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Με ένα τελικό ανακοινωθέν, το οποίο, για πρώτη φορά, θέτει ανοιχτά το ζήτημα της αποχώρησης του Καντάφι από την ηγεσία της Λιβύης, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του «εμπόδιο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης», και δεσμεύεται γενικόλογα και κατά την ερμηνεία του καθενός στην παροχή «υλικής υποστήριξης» προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, ολοκληρώθηκε η σύνοδος της «Ομάδας Επαφής» για τη Λιβύη στο Κατάρ. Μια σύνοδος η οποία, πάνω από όλα, σημαδεύτηκε από τις κλιμακούμενες διαφωνίες ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις αναμένονται να αναπαραχθούν την Πέμπτη στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου με την Αφρικανική Ενωση, τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν και την εκπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Κάθριν Αστον (θα παρουσιαστεί το τουρκικό διαμεσολαβητικό σχέδιο), και στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, Πέμπτη και Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο ο οικοδεσπότης πρίγκηπας διάδοχος του Κατάρ πίεσε «για αποφασιστικότερες κινήσεις», μιλώντας υποκριτικά «για αγώνα δρόμου, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Επίσης, επιβεβαίωσε ότι το Κατάρ πούλησε, εκ μέρους των αντικαθεστωτικών, την περασμένη εβδομάδα αργό πετρέλαιο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, και τους προμήθευσε με βενζίνη, πετρέλαιο και άλλα πετρελαϊκά παράγωγα.

Πιεστικές ήταν και οι παρεμβάσεις των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας, οι οποίοι επανέλαβαν αυτά που ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον και ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί δήλωναν, μετά από συνάντησή τους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο Παρίσι. Λίγο - πολύ επέρριψαν την ευθύνη για το ότι οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις «δεν επιτελούν το στόχο τους» στο ότι οι ΗΠΑ «δεν εμπλέκονται ενεργότερα», καλώντας τες να αναλάβουν τις ευθύνες τους(!) ενώ ο Χέιγκ προέβλεπε ότι «σιγά σιγά θα οργανωθούν οι αντικαθεστωτικοί και ο Καντάφι θα φύγει, αλλά το ζήτημα είναι να μη γίνει αργά αλλά γρήγορα»! Επικριτικός προς τις ΗΠΑ εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μαχμούντ Σχάμαν, που βρέθηκε στην Ντόχα, για να τονίσει πιεστικά ότι «πρέπει οι ΗΠΑ ν' αναλάβουν ενεργότερο ρόλο, γιατί η ανταπόκριση του ΝΑΤΟ στην προστασία αμάχων δεν είναι τόσο γρήγορη!» Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να εξεταστεί το αίτημα εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών, ενώ ο εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ενωσης υπενθύμισε ότι «καμία διεθνής απόφαση δεν ζητά την αποχώρηση Καντάφι από την εξουσία».

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, που βρέθηκε στην Ντόχα (καθώς η Ουάσινγκτον δεν έστειλε πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο) απέφυγε ν' απαντήσει στις νύξεις των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ο Λευκός Οίκος, όμως, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι αμερικανικά αεροσκάφη συμμετέχουν κανονικά στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ότι δεν προτίθεται «να αλλάξει το πλαίσιο της συμμετοχής του στις επιχειρήσεις». Αμερικανικές πηγές, που τηρούσαν την ανωνυμία τους, αναρωτιόντουσαν με δυσφορία «πώς γίνεται αυτοί που διεκδικούσαν την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη, και δεν ήθελαν ούτε το ΝΑΤΟ, τώρα να ζητούν ν' αναλάβουμε εμείς;»

Εντός Λιβύης, πάντως, σκληρές μάχες αναζωπυρώθηκαν στην Μιζράτα, ενώ το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα σε αποθήκες πυρομαχικών του Καντάφι στη Σίρτη και κατά 12 τεθωρακισμένων στην πόλη Ζιντάν, στα νοτιοδυτικά. Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε για άμεση διασφάλιση ανθρωπιστικών διόδων, προειδοποιώντας ότι στο άμεσο μέλλον μπορεί ακόμη και 3,5 εκατομμύρια Λίβυοι, από τα περίπου 6,5 εκατομμύρια του πληθυσμού, να χρειαστούν βοήθεια.

EE - NATO
Μεθοδεύουν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων

Πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω Κρήτης διεκδικεί η κυβέρνηση

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναζητούν προσχήματα και μεθοδεύσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην αποστολή και εγκατάσταση χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, συμμετείχε χτες στην Ντόχα του Κατάρ στις συζητήσεις της «ομάδας επαφής» για τη Λιβύη. Σήμερα και αύριο ο Δ. Δρούτσας θα βρεθεί στο Βερολίνο όπου οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα προετοιμάσουν το διπλωματικό πλαίσιο για την στρατιωτική εμπλοκή και στο έδαφος της Λιβύης. Το πρόσχημα για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης, είναι η λεγόμενη «ανθρωπιστική βοήθεια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός εξωτερικών Δ. Δρούτσας δήλωσε χτες ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει την Κρήτη ως κέντρο συντονισμού της επιχείρησης για την αποστολή «ανθρωπιστικής» βοήθειας στη Λιβύη, εμπλέκοντας τη χώρα πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας -είπε ο Δ. Δρούτσας-, παραμένει άμεση προτεραιότητα. Είναι πλέον πολύ επιτακτική η ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και η Ελλάδα, και σε αυτό τον τομέα, θα αναλάβει τις δικές της υποχρεώσεις. Η Κρήτη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως κέντρο συντονισμού, στις προσπάθειες αυτές για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα».

Η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να δρομολογήσει αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» και μεταφορά τραυματιών από τη Μισράτα (η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, η οποία είναι επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων εδώ και ενάμιση μήνα), προετοιμάζοντας και το στρατιωτικό σκέλος αυτής της αποστολής, με το πρόσχημα της ασφάλειας των αμάχων. Αυτή η κεκαλυμμένη στρατιωτική αποστολή έχει λάβει την ονομασία «EUFOR Libya» και έδρα της έχει οριστεί η Ρώμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν καν ο οργανισμός αυτός αποκτήσει υπόσταση, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον συγκροτούν βιάζονται να ξεκαθαρίσουν την αποστολή του. Για παράδειγμα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να είναι απλώς μια μεγάλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση», ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και η Βρετανία. Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, ο οποίος μίλησε για την ανάγκης αποστολής ειρηνευτικής δύναμης η οποία θα επιβάλει μια «αξιόπιστη κατάπαυση του πυρός».

Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Δ. Δρούτσας στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - Μουν, στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Δ. Δρούτσας συναντήθηκε ακόμα με τον Μ. Τζιμπρίλ, εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Κράτηση Μουμπάρακ, «ανάσα» για το στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

Δεκαπενθήμερη κράτηση στον πρώην Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και στους δύο γιους του Γκαμάλ και Αλά'α επέβαλε η Γενική Εισαγγελία. Κατά τη διάρκειά της θα ανακριθούν για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος και εμπλοκής στις δολοφονίες διαδηλωτών. Οι γιοι Μουμπάρακ κρατούνται, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό, τον πρώην προσωπάρχη του Μουμπάρακ, τον πρώην επικεφαλής του κόμματός του και τον πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, στο στρατιωτικό κέντρο κράτησης Τόχαρ.

Ο Μουμπάρακ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέικ και αναμενόταν να μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου. Τα κρατικά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι υπέστη καρδιακή κρίση κατά την ανάκρισή του, κάτι που άλλες πηγές, και πολύ περισσότερο οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις, αμφισβητούν έντονα. Σύμφωνα, πάντα, με την επίσημη ενημέρωση, ανακρίνεται παρουσία ιατρικής ομάδας.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ανακοινώθηκε από τις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις ότι, προς το παρόν, αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή νέα διαδήλωση, ενώ αποχώρησαν από την Ταχρίρ οι διαδηλωτές που είχαν παραμείνει εκεί.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής στην πλατεία Ταχρίρ και οι αιματηρές συγκρούσεις που ακολούθησαν κατέστησαν σαφές ότι η λαϊκή δυσφορία απέναντι σε αυτό που ονομάζουν «παλινωδίες, καθυστερήσεις και απροθυμία του στρατού να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σοβαρή αλλαγή» έχει αρχίσει να διογκώνεται επικίνδυνα, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έκρηξη. Γι' αυτό και πολλοί θεωρούσαν «ελιγμό για να πάρει ανάσα η στρατιωτική ηγεσία από την πίεση των διαδηλωτών» το χειρισμό της υπόθεσης Μουμπάρακ.

Στην ίδια πίεση αποδίδεται, ουσιαστικά, και η απόφαση του μεταβατικού πρωθυπουργού να επανεξεταστούν όλες οι συμφωνίες παροχής φυσικού αερίου της χώρας προς Ιορδανία και Ισραήλ. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών έχουν μπει κυρίως οι συμφωνίες με το Ισραήλ καθώς παρέχεται αέριο σε εξευτελιστική τιμή γι' αυτό και η νυν αιγυπτιακή ηγεσία εκτιμά ότι θα μπορούσαν, από την επανεξέταση, να προκύψουν 3 - 4 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα.

Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει τους στρατευμένους

Η ΕΕΔΥΕ με αφορμή τις επιστολές στρατευμένων που υπηρετούν στη Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ελληνική εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, με ανακοίνωσή της «χαιρετίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη της στην πρωτοβουλία τους αυτή, με αίτημα να σταματήσει αμέσως η ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη». Επίσης «καταγγέλλει για άλλη μια φορά τη συμμετοχή της χώρας στον άδικο αυτό πόλεμο των μονοπωλιακών συμφερόντων και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προσφέρει γη, αέρα και θάλασσα, αλλά και πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στον πόλεμο αυτό». Και «απαιτεί να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας, να κλείσουν άμεσα οι ΝΑΤΟικές βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, να γυρίσουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έξω από τα σύνορα της χώρας».

ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταδικάζει την επίθεση στο λιβυκό λαό

Με ψήφισμά της, η διοίκηση της ΕΚΦΑ (Ενωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας) καταδικάζει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επέμβαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που με την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης βομβαρδίζουν το λιβυκό λαό». Καταγγέλλει επίσης «την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. συμμετέχει σε άλλη μία ανθρωπιστική καταστροφή απέναντι σε ένα φίλο λαό. Με τη συμμετοχή της Ελλάδας διευκολύνουν την υλοποίηση της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου που έχει στην περιοχή το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή και τις συμφωνίες που αυτό έχει κάνει για τα πετρέλαια της περιοχής».

Τέλος, σημειώνει ότι «σε μια εποχή που κόβονται στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές με πρόσχημα τα ελλείμματα, ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας και με αυτό τον τρόπο την υποκρισία τους όταν επικαλούνται ακριβώς αυτά τα ελλείμματα για το κόψιμο μισθών, συντάξεων, δαπανών στην Υγεία, την Πρόνοια κλπ. Αμεση απεμπλοκή τώρα από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Να κλείσουν η Σούδα, το Ακτιο, ο Αραξος, καμιά βοήθεια στους φονιάδες. Λεφτά για τις ανάγκες του λαού κι όχι για τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ