ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Προσπάθεια καθησυχασμού με κριτήριο το κέρδος

Σχέδια για επαναλειτουργία πυρηνικού σταθμού που είχε σταματήσει το 2007

ΤΟΚΙΟ.--

Η εταιρεία TEPCO, που προκάλεσε την πυρηνική κρίση στο συγκρότημα της Φουκουσίμα, γνωστοποίησε σχέδια για επαναλειτουργία ενός άλλου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Κασιβαζάκι Καρίβα στη Νιιγκάτα της βορειοδυτικής Ιαπωνίας που είχε σταματήσει μετά από σεισμό 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 2007! Τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας δικαιολόγησαν τα παραπάνω σχέδια, επικαλούμενα τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της χώρας...

Το ίδιο 24ωρο, στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν συνεχίζουν τα ριψοκίνδυνα «παιχνίδια» με την υγεία του ιαπωνικού λαού, προβάλλοντας τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών από τη ραδιενέργεια και το τσουνάμι στη Φουκουσίμα. Ο 65χρονος πανεπιστημιακός καθηγητής - σύμβουλος του πρωθυπουργού Κενίτσι Ματσουμότο μάλιστα εμφανίστηκε χτες ανερυθρίαστα να προβλέπει πως η περιοχή γύρω από το προβληματικό πυρηνικό συγκρότημα θα μπορούσε να ξανακατοικηθεί μετά από μόλις...20 χρόνια, ενώ όλοι οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτό δεν θα είναι ασφαλές πριν περάσουν πάρα πολλές δεκαετίες.

Παράλληλα, γιγαντώνεται η αγωνία δεκάδων χιλιάδων κατοίκων των περιοχών της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που αναγκάστηκαν ή θα αναγκαστούν και στο μέλλον να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ραδιενέργειας και οι οποίοι δεν προβλέπεται να μπουν σε προκατασκευασμένα σπίτια πριν το καλοκαίρι... Επιπλέον, τα προβλήματα στους εκατοντάδες πρόχειρους καταυλισμούς οξύνονται μέρα με τη μέρα, καθώς ανεπίλυτα παραμένουν ζητήματα ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, επαρκούς σίτισης, στέγασης, με τους νεκρούς μέσα στους καταυλισμούς να ξεπερνούν τους 280, αλλά και προβλήματα εκπαίδευσης των χιλιάδων μαθητών που αδυνατούν ως σήμερα να βρουν οικογενειακή και σχολική στέγη.

Ο Σίι Καζούο, στέλεχος του ΚΚ Ιαπωνίας, αναφερόμενος πρόσφατα στις ανεπούλωτες πληγές από τη μεγάλη τριπλή καταστροφή (σεισμό - τσουνάμι - πυρηνική κρίση) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας απαίτησε, μεταξύ άλλων, δωρεάν στέγη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και διασφάλιση θέσεων σταθερής εργασίας για όλους τους πληγέντες, την απόδοση ευθυνών στην εταιρεία ΤΕPCO και στις αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται στο συνεχιζόμενο πυρηνικό εφιάλτη, αλλά και ουσιαστικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επανάληψη παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

ΗΠΑ
Συνέχεια της επίθεσης με πρόσχημα το χρέος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών όσον αφορά την «τιθάσευση του ελλείμματος» μεταφέρθηκε στις αίθουσες του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα σε μία ομιλία αμιγώς οικονομικού περιεχομένου «προσπάθησε» να αντεπιτεθεί, θέτοντας ως στόχο τη συρρίκνωση του δημόσιου ελλείμματος των ΗΠΑ μέσα στα ερχόμενα 12 έτη, κατ' ανώτατο όριο, κατά 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ώστε κατ' αναλογίαν να διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, ενώ συγχρόνως κάλεσε σε διακομματική συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστεί το οξυμένο δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Φυσικά, η «συρρίκνωση» θα επιτευχθεί με περικοπές εις βάρος των εργαζομένων αλλά και θυσιάζοντας επί της ουσίας προγράμματα περίθαλψης των φτωχών και των ηλικιωμένων, όπως το Medicare και Medicaid, βάζοντας το μαχαίρι ακόμη και στην Κοινωνική Ασφάλιση (Social Security) και αφήνοντας να αργοπεθαίνουν, λόγω έλλειψης κονδυλίων, προγράμματα όπως για τη διατροφική υποστήριξη γυναικών, βρεφών και παιδιών, των υγειονομικών κέντρων αλλά ακόμη και προγράμματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του AIDS, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Για να χρυσώσει το πολύ πικρό χάπι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για την αύξηση των φόρων στους πλούσιους. Απλώς πρόκειται για μία ακόμη δημαγωγική κορόνα του Αμερικανού Προέδρου, καθώς μόλις πριν από λίγο καιρό κατόπιν συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικανούς έδωσε παράταση στο πρόγραμμα φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους Αμερικανούς και για τις μεγάλες ιδιωτικές περιουσίες....

Ενώ είναι νωπή ακόμη η συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Λευκού Οίκου για περικοπές 38,5 δισ. δολαρίων στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, μία συμφωνία που ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από το Κογκρέσο το οποίο επίσης θα καθορίσει το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο δανεισμού για το αμερικανικό δημόσιο, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δε θα επιτρέψουν άνοδο αυτού του ορίου, εάν δεν ληφθούν δεσμεύσεις αναφορικά με τα μακροπρόθεσμα ελλείμματα σε διάφορους τομείς του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Το συνολικό αμερικανικό χρέος προβλέπεται από έγκυρες πηγές στο Κογκρέσο να κλιμακωθεί στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα μέσα Μαΐου, ένα μέγεθος που προκάλεσε ακόμη και την «παρέμβαση» του ΔΝΤ. Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ τονίζει την επιτακτική ανάγκη οι ΗΠΑ να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα καθώς «το πρόβλημα του χρέους του μεγαλύτερου μετόχου του ΔΝΤ αποτελεί μικρό αλλά σημαντικό κίνδυνο μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

ΚΙΝΑ
Συμφωνίες και σύνοδος του BRICS

ΣΑΝΥΑ, ΠΕΚΙΝΟ._

Σειρά επαφών με τους ηγέτες του BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) είχε χτες, μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ένωσης, ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, με αιχμή οικονομικά ζητήματα και εμπορικούς δεσμούς που θα ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, στο όνομα της «ανάπτυξης απέναντι στην κρίση», ενισχύοντας το ρόλο της Κίνας. Μετά τις συμφωνίες ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών με την Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, την Τρίτη, χτες ο Χ. Ζιντάο επαναβεβαίωσε σε συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, τη δέσμευση για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών και διασφάλιση των κοινών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία, όσον αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας, μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία του ενεργειακού τομέα και επέκτασή της και σε άλλα επίπεδα, όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η τεχνολογία, τονίζοντας ότι επιθυμούν οι σχέσεις των δύο χωρών να αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδό τους.

Αντίστοιχα στη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμόχαν Σινγκχ, ο Κινέζος Πρόεδρος επαναβεβαίωσε τη στρατηγική συνεργασίας Πεκίνου - Νέου Δελχί, με αιχμή επίσης την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και τη συνεργασία σε «παγκόσμια ζητήματα», ενισχύοντας τον πολιτικό διάλογο, υπό το πρίσμα ενός μηχανισμού που θα προωθήσει την ενεργό συνεργασία των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό.

Εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας συμφώνησε ο Χ. Ζιντάο και με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Τζέικομπ Ζούμα.

Οι εργασίες του BRICS ξεκινούν σήμερα, με κύριο ζήτημα την οικονομία, αλλά και το ρόλο των συγκεκριμένων χωρών στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στα πράσα...

«Αριστοτέχνης» στον αντικομμουνισμό και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας της πρώην Σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας, όχι τόσο αριστοτέχνης στο ...σούφρωμα πένας. Ο λόγος για τον νυν πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους (διατέλεσε και πρωθυπουργός μετά την ανατροπή από το 1992 - '97) που πιάστηκε στα πράσα από τις κάμερες να κλέβει μια πένα που του ...γυάλισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του επίσης αντιδραστικό πρόεδρο της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινιέρα, σε πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, μετά από την υπογραφή συμφωνιών. Μετά ο Κλάους ...είπε ότι είναι παθιασμένος συλλέκτης. Τέτοια ήθη από τους ...απελευθερωτές δημοκράτες της Ευρώπης.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Στο «στόχαστρο» οι εργαζόμενοι

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Συναντήσεις με τους ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων είχε χτες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, ενώ αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει καταφτάσει από την Τρίτη στη χώρα για «ελέγχους» στα οικονομικά της και τη διασφάλιση των συμφερόντων των μεγαλοπιστωτών σε βάρος του λαού.

Τη στήριξη του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέδρο Πάσος Κοέλιο για την υπογραφή του μνημονίου έλαβε ο Σόκρατες, μετά από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών. Οπως υποστήριξε ο Κοέλιο, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του είχε απορρίψει τα νέα μέτρα λιτότητας μαζί με τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα της βουλής, ενέργεια που οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης, σήμερα «ανακαλύπτει» πως τα δημοσιονομικά της χώρας βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι υπολόγιζε...

Χωρίς να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα μέτρα που θα προτείνει η αντιπροσωπεία και θα ακολουθήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς οι συνομιλίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αναμένονται μεταξύ άλλων επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες, νέες ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της φορολογίας καθώς και τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις με μείωση των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης, αλλά και μεμονωμένες συμβάσεις εργασίας ανά επιχείρηση. Δημοσιεύματα αναφέρουν πως σχεδιάζεται αύξηση κατά 3,2% στη τιμή του φυσικού αερίου, ενώ ήδη παρατηρείται αύξηση στην τιμή των καυσίμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ