ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προπαγανδιστική επίθεση ενόψει μέτρων

Διαδοχικές συνεδριάσεις και ομιλίες του Γ. Παπανδρέου για τον εξωραϊσμό των χειρότερων που ετοιμάζουν για το λαό

Τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να βγει στο προσκήνιο ο λαός, να επιβάλει με την πάλη του λύσεις και διέξοδο προς όφελός του
Τώρα χρειάζεται πιο αποφασιστικά να βγει στο προσκήνιο ο λαός, να επιβάλει με την πάλη του λύσεις και διέξοδο προς όφελός του
Την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης να περάσει «διά πυρός και σιδήρου» τα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας» 2012-2015, θα προβάλει αύριο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Με το νέο πακέτο μέτρων, ύψους 23 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία να έχει «κλειδώσει», η κυβέρνηση ρίχνει πλέον όλο το βάρος στην επικοινωνιακή προπαγάνδα, προκειμένου να κάμψει τις δεδομένες λαϊκές αντιδράσεις.

Στον επικοινωνιακό σχεδιασμό εντάσσεται και η απόφαση να πραγματοποιηθούν διαδοχικά αύριο οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (για πρώτη φορά στην Ιπποκράτους και όχι στη Βουλή) και του Πολιτικού Συμβουλίου. Τους ίδιους στόχους ήρθε να υπηρετήσει και η ανακοίνωση ότι ο υπουργός Οικονομικών θα παραστεί τελικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα αναχωρήσει αργότερα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρουσιάσει ο ίδιος το γενικό περίγραμμα των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου με τις ομιλίες του θα επιδιώξει:

  • Να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, εμφανίζοντας τα σφαγιαστικά μέτρα σαν «αναγκαία προϋπόθεση» για να επανέλθει η «ανάπτυξη». Στην πραγματικότητα, το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης αποσκοπεί αφ' ενός στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και αφ' ετέρου στην εξασφάλιση νέων κεφαλαίων (μέσω των περικοπών των κοινωνικών δαπανών) που θα κατευθυνθούν για την επιδότηση των τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων.
  • Να επιτεθεί απέναντι σε οποιονδήποτε αντισταθεί στην προώθηση των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης, επιζητώντας ταυτόχρονα συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Σχεδίου.

Χτες, κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να θέσει «δίλημμα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν δε στηρίξουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί και στη μεγαλύτερη συστράτευση των κομμάτων της άρχουσας τάξης, αφού ο πρωθυπουργός θα συνδέσει τη στάση τους στη Βουλή με το «εθνικό συμφέρον». Δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ζήτησε ξανά «συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό Σχέδιο 2012-2015».

Στρατευμένοι στον αποπροσανατολισμό

Στην προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν τα λαϊκά στρώματα εντάσσονται και οι δήθεν «διαφωνίες» και «ενστάσεις» των υπουργών για το ύψος των περικοπών κατά υπουργείο που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Χτες, η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους διατύπωσε «επιφυλάξεις» σχετικά με τη δυνατότητα του υπουργείου Παιδείας να «συμβάλει με περαιτέρω περιστολή των δαπανών του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα λουκέτα δημόσιων οργανισμών και απολύσεις συμβασιούχων, προανήγγειλε χτες ο Θ. Πάγκαλος. Μιλώντας στο «Βήμα Fm», ανέφερε ότι θα υπάρξει νέο νομοσχέδιο για συγχώνευση και κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, το οποίο θα προβλέπει μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού που έχουν «συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λήγουν».

Την ίδια ώρα και ενώ τα σενάρια για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους φουντώνουν, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου με συνέντευξή της στην «ηλεκτρονική έκδοση» του «Βήματος» τάχτηκε υπέρ μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας, σημειώνοντας: «Δεν συζητούμε για μονομερή αναδιάρθρωση, που θα σήμαινε στάση πληρωμών και θα ήταν ανεπίτρεπτο για τη χώρα. Μιλώ για μία συνεννόηση με τους βασικούς δανειστές μας - για το σύνολο του χρέους μας».

Η ίδια, αν και ψήφισε το μνημόνιο, στη συνέντευξή της ισχυρίστηκε: «Είχα σκεφτεί να παραιτηθώ από βουλευτής πριν από την ψηφοφορία. Ομως επέλεξα να μείνω και να στηρίξω την κυβέρνηση, διότι εκείνη τη στιγμή, όπως είχαν διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν υπήρχε άλλη λύση πέραν του μνημονίου για τη χώρα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Πρέπει να δείξουμε σεβασμό στις «αγορές»!

Πρόγευση για τα νέα μέτρα από τον υπουργό Οικονομικών

Τις αντιλαϊκές συντεταγμένες του «μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου», για τη σφοδρή κλιμάκωση με ορυμαγδό από νέα μέτρα που ετοιμάζει από τώρα και για τα επόμενα χρόνια το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, προδιέγραψε σε χτεσινή ημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην ίδια ημερίδα, που διοργάνωσαν οι Financial Times, τα επιτελεία του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου κλείνουν το μάτι στις «αγορές» για τα πολύ χειρότερα που έχουν αποφασίσει απέναντι στο λαό. Με συνολική εκτίμηση ότι δεν «υπάρχει άλλη διέξοδος», δηλώνουν ότι τώρα περιμένουν τις «αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό» με την εκπρόσωπο της Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) να δηλώνει ότι οι «αγορές δεν πείθονται, πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε αυτό που μας λένε»...

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η βιαιότητα, ο πήχης της αντιλαϊκής πολιτικής είναι πολύ πάνω και από το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» που αυτές τις μέρες περνάει για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόγευση για τα επικείμενα μέτρα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με έμφαση στον «περιορισμό», όπως τον χαρακτήρισε του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, στα «ελλείμματα» δημόσιων φορέων, στην «καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών», δηλαδή στην καρατόμηση επιδομάτων (όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτέκνων κ.ά.). Και όλα αυτά, γιατί όπως δήλωσε, η «προσπάθεια δημοσιονομικής ανάταξης» έχει ως πρώτο στοιχείο την «εμπιστοσύνη», προκειμένου στη συνέχεια να έλθουν και οι «επενδύσεις».

Τα λεγόμενα του υπουργού ταυτίζονται απολύτως με αυτά των τραπεζιτών, που αξιώνουν τον πλήρη σεβασμό στις «αγορές», δηλαδή με τους ίδιους και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Νύχι - κρέας με το τραπεζικό κεφάλαιο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι οι «επενδύσεις χρειάζονται χρηματοδότηση και χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει», όσο «δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης από το εξωτερικό».Είναι ολοφάνερο ότι για μοναδικό καημό τους έχουν τους τρόπους χρηματοδότησης της πλουτοκρατίας, γι' αυτό άλλωστε τους στέκονται με νέο πακτωλό από κρατικό χρήμα και εγγυήσεις, όπως μόλις πρόσφατα με τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, στην αναπτυξιακή στρατηγική των μονοπωλίων, ενέταξε και την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου», συνολικά το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ ύψους 50 δισ. ευρώ με τον υπουργό να δηλώνει ότι «παράλληλα με την παρουσίαση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου».

Οπως δήλωσε, είναι «αδιανόητο να μη θέλουμε ανάπτυξη των λιμενικών και αεροπορικών υποδομών που περνάει από μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων για αναπτυξιακούς λόγους και σε δεύτερη φάση για λόγους μείωσης του χρέους». Προϊδέασε, δηλαδή, για το ότι και οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν και το κρατικό χρέος θα αυξηθεί.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μοχλός πίεσης για επιτάχυνση των ανατροπών

Καταγγέλλει την κυβέρνηση, γιατί αναβάλλει την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων για τον Ιούνη

Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση να επιταχύνει την εφαρμογή του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων ασκεί η ηγεσία της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ εξαπέλυσε χτες σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, επειδή αναβάλλει την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων για τις αρχές Ιούνη!

«Μπορεί μ' αυτό να βοηθήσει τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν Πάσχα στις περιφέρειές τους. Ομως, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αναθεωρεί, απλώς αναβάλλει τα επώδυνα. Επιβεβαιώνει ότι σε άλλα ακολουθεί βηματισμό χελώνας και σε άλλα λαγού», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι πίσω από τις κούφιες «αντιμνημονιακές» κορόνες, η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τη στρατηγική της πλουτοκρατίας.

Από αυτή τη σκοπιά, ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, επικρίνοντάς την για «καθυστερήσεις», «παλινωδίες» και «αναποτελεσματικότητα». Το υπενθύμισε εκ νέου χτες ο εκπρόσωπος, επαναλαμβάνοντας τα βασικά σημεία κριτικής του κόμματός του προς την κυβέρνηση. Ενδεικτικά: «Δεν πήρε μέτρα όταν έπρεπε, αφού διατυμπάνιζε ότι "λεφτά υπάρχουν", την ώρα μάλιστα που ο Α. Σαμαράς έλεγε, το Δεκέμβριο του 2009, στο ΠΑΣΟΚ "ξεκολλήστε" και πάρτε μέτρα!». Ακόμα, «σταμάτησε τις αποκρατικοποιήσεις που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ» και «κατήργησε το 2009 τον αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ». Και, βέβαια, «κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Γ. Μιχελάκη, είναι ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου στα επώδυνα γίνεται λαγός και στις μεταρρυθμίσεις μεταμορφώνεται σε χελώνα!». Στο ίδιο μήκος ανέβασε τους ψεύτικους αντιπολιτευτικούς τόνους, λέγοντας ότι «σε ελάχιστο χρόνο η κυβέρνηση Παπανδρέου έσπασε όλα τα αρνητικά ρεκόρ. Αποτελεί παγκόσμιο αρνητικό πρότυπο αναξιοπιστίας, υποκρισίας και αναποτελεσματικότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ