ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε χτες, Τετάρτη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το ζήτημα των συμβασιούχων, συνδυασμένο με τις ελλείψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, που προσλαμβάνουν εκρηκτικές και επικίνδυνες για το λαό διαστάσεις.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση σημειώνεται:

«Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι αγώνες αυτοί έφεραν στην επιφάνεια με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ελλείψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών, που προσλαμβάνουν εκρηκτικές και επικίνδυνες για το λαό διαστάσεις. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από τον τρόπο αντιμετώπισης των συμβασιούχων.

Τα παραδείγματα των συμβασιούχων του Δήμου Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Η ζωή χιλιάδων εργαζομένων τινάζεται στον αέρα. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δημιούργησαν και συντήρησαν επί σειρά ετών το αντεργατικό καθεστώς των συμβασιούχων προκειμένου να είναι όμηροί τους καθώς και των εκάστοτε δημοτικών αρχών που ελέγχουν τα δύο κόμματα.

Αυτή την περίοδο με πρόσχημα τα χρέη και το δημοσιονομικό έλλειμμα οι απολύσεις των συμβασιούχων είναι ενταγμένες στο σχέδιο συρρίκνωσης του εναπομείναντος δημόσιου τομέα για τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας των μονοπωλίων σε βάρος του λαού και των εργαζομένων στους δήμους.

Περιστέλλονται κρατικές δαπάνες σε διάφορους τομείς του δημοσίου για να εξασφαλιστεί ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι απολύσεις. Επίσης, μέσω των απολύσεων προωθούνται οι γενικότερες αναδιαρθρώσεις για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Οι συνέπειες δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στους δήμους, αφού ήδη η αποκομιδή των απορριμμάτων σε πολλούς δήμους γίνεται με τεράστιες ελλείψεις, απειλείται η λειτουργία εκατοντάδων βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και άλλων υπηρεσιών.

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας και επιδρά γενικότερα στη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου, της κατάστασης των εργατικών, λαϊκών οικογενειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου:

  • Ολοι οι συμβασιούχοι να μονιμοποιηθούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
  • Να στελεχωθούν επαρκώς, και με βάση τις διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες, οι υπηρεσίες των δήμων με προσωπικό που θα έχει πλήρες ωράριο, μισθούς και ασφάλιση, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι του Δήμου της Αθήνας, οι οποίοι βρίσκονται στη 18η μέρα κατάληψης του δημαρχείου. Χτες, ομάδα συμβασιούχων αιφνιδιαστικά μπήκε στο δημαρχείο της οδού Λιοσίων και ζήτησε συνάντηση με τον δήμαρχο. Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός συμβασιούχων συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο του δημαρχείου στην οδό Λιοσίων πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο Γ. Καμίνης δέχτηκε αντιπροσωπεία συμβασιούχων και συνδικαλιστών, όπου απαιτήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ο δήμαρχος Αθήνας όμως αρκέστηκε και πάλι να δηλώσει ότι δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενος και παρέπεμψε στον υπουργό.

Στο δημαρχείο της οδού Λιοσίων βρέθηκε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος στο Δήμο Αθήνας, ο οποίος σε δήλωσή του επισήμανε: «Στην κρίσιμη φάση που βρίσκεται αυτός ο αγώνας χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η κοινή στράτευση, το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αυτό πρέπει να γίνει αίτημα πάλης όλων των εργαζομένων, συμβασιούχων και μόνιμων. Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους και προσπαθούμε με κάθε μέσο να πιέσουμε και τη δημοτική αρχή η οποία έχει ευθύνη αλλά και την κυβέρνηση».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε χτες και ο Γιώργος Καταχανάς, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Συνδικάτου των ΟΤΑ.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» - KAT
Ασθενείς και εργαζόμενοι «πληρώνουν» τις περικοπές

Κινητοποιήσεις χτες συνδικάτων και φορέων

Αμεσες λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ απαίτησαν με κινητοποιήσεις χτες το πρωί εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων και μαζικοί φορείς.

Στον «Ευαγγελισμό» πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα. Απαίτησαν καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που οφείλονται στο προσωπικό από το Δεκέμβρη και των εφημεριών στους γιατρούς, κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο «πνίγεται» από ελλείψεις προσωπικού και υγειονομικού υλικού εξαιτίας των περικοπών στην Υγεία. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ηλίας Σιώρας, υπογράμμισε ότι με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο Υγείας των λαϊκών στρωμάτων και θα αυξηθούν δραματικά οι πληρωμές των ασθενών. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ασθενής, που ευχαρίστησε το προσωπικό για τις προσπάθειές του και κατήγγειλε τις ελλείψεις του νοσοκομείου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο και παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή. Επίσης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην εργοδοσία του εργολαβικού συνεργείου καθαριότητας «ΑΡΙΑΔΝΗ» για τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης.

Στο ΚΑΤ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΣΕΒΕ Αμαρουσίου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, το Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων Αμαρουσίου, οι Σύλλογοι Προοδευτικών Γυναικών Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Πεύκης, Μελισσίων (ΟΓΕ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη προσωπικού, ελλείψεις υλικών και ειδών πρώτης ανάγκης για τη νοσηλεία των ασθενών, την ασφάλεια του προσωπικού, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί νυχτερινά, εξαιρέσιμα κλπ.

Δεν τον χειρουργούσαν γιατί δεν είχε να πληρώσει!

Αλλοδαπός ανασφάλιστος μετανάστης 72 ετών, που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, κινδύνεψε να μη χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» γιατί δεν είχε να πληρώσει. Ο 72χρονος εισήχθη στο Νοσοκομείο στις 30 του Μάρτη. Χτες, επρόκειτο να χειρουργηθεί, ωστόσο λίγο πριν μπει στο χειρουργείο, δόθηκε εντολή από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου το χειρουργείο να μην προχωρήσει αν δεν έχει να πληρώσει ο ασθενής. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε να προκαταβάλει η γυναίκα του ασθενή 500 ευρώ προκειμένου ο άνθρωπος να μπει στο χειρουργείο.

Η απάνθρωπη αυτή πράξη βασίστηκε σε έγγραφο της υποδιοικήτριας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1/4/2011) στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3386/2005 «οι άτυποι μετανάστες δεν δικαιούνται πρόσβαση στο σύστημα Υγείας με εξαίρεση περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών και μέχρι τη σταθεροποίηση της υγείας τους (εξαιρούνται οι ανήλικοι). Η μόνη πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται από το νόμο είναι επομένως μόνο η περίθαλψη στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη και στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας που ζητήθηκε από ανασφάλιστο οικοδόμο να πληρώσει για τις εξετάσεις της μητέρας του, που είναι συνταξιούχος του ΙΚΑ. Η ηλικιωμένη προ μηνών χτύπησε από πτώση και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο όπου και υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις και αξονική τομογραφία. Πριν από λίγες μέρες όμως έφτασε στην οικογένεια έγγραφο του νοσοκομείου που ενημέρωνε ότι πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους 140 ευρώ για τις εξετάσεις.

Παράσταση διαμαρτυρίας και για το απαράδεκτο αυτό περιστατικό οργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ
Ραγδαία αύξηση της εκ περιτροπής απασχόλησης

Θεαματική αύξηση - που φτάνει έως και το 1,121,5% - της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή των τριήμερων και τετραήμερων που επιβάλλει η εργοδοσία, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ για το πρώτο δίμηνο του 2011.

Ετσι, στις νέες προσλήψεις που έκαναν οι επιχειρήσεις το διάστημα αυτό, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας είναι αυξημένες κατά 21,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενο χρόνου και ανήλθαν στις 8.263 από 6.783 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ταυτόχρονα, οι συμβάσεις που από πλήρη απασχόληση μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής, με «συμφωνία» του εργαζόμενου, αυξήθηκαν κατά 1.121,5%, ενώ οι εκ περιτροπής συμβάσεις, από πλήρεις, που επιβλήθηκαν μονομερώς από τον εργοδότη, αυξήθηκαν κατά 2.725%!

Ειδικότερα:

  • Το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους οι νέες προσλήψεις έφθασαν τις 76.774 από τις οποίες όμως μόνο οι 43.900 ήταν πλήρους απασχόλησης, ποσοστό δηλαδή 57,7%, όταν πέρυσι το πρώτο δίμηνο σε σύνολο νέων προσλήψεων 114.572 οι θέσεις πλήρους απασχόλησης ήταν 79.932 και αντιστοιχούσαν στο 69,7% των συνολικών προσλήψεων. Δηλαδή, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι μειωμένες κατά 36.032 και σε ποσοστό κατά 45,08%.
  • Το ίδιο διάστημα οι εργοδότες επέβαλαν τη μετατροπή συμβάσεων με πλήρη απασχόληση σε συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής εργασίας. Συγκεκριμένα, το πρώτο δίμηνο του έτους 11.331 θέσεις πλήρους απασχόλησης, μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής (5.645), σε εκ περιτροπής με «συμφωνία» του εργαζόμενου (4.556) και με μονομερή απόφαση του εργοδότη (1.130), όταν πέρυσι ο συνολικός αριθμός των μετατροπών ήταν 2.300, απ' αυτές σε μερική (1.887), σε εκ περιτροπής με «συμφωνία» του εργαζόμενου (373) και (40) σε εκ περιτροπής με μονομερή απόφαση.

Ενδεικτικό και της γενικότερης τάσης ενίσχυσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης είναι και ο συνυπολογισμός των νέων προσλήψεων μαζί με τις μετατροπές των συμβάσεων. Ετσι προκύπτει πως το πρώτο δίμηνο του 2011 σε σύνολο 88.105 νέων προσλήψεων και μετατροπών συμβάσεων, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι μόλις 43.900 ποσοστό 49,83%, λιγότερο δηλαδή από τις μισές, όταν πέρυσι για το ίδιο διάστημα οι θέσεις πλήρους απασχόλησης σε σύνολο 116.872 νέων προσλήψεων και μετατροπών ανέρχονταν στις 79.932, ποσοστό 68,4%! Οι δυσμενείς αυτές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και άρα στην ενίσχυση της υποαπασχόλησης και της μερικής απασχόλησης, έρχονται να προστεθούν στο τσουνάμι των απολύσεων που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των ανέργων για το Γενάρη του 2011 έφτασε στις 834.292 και το Φλεβάρη στις 838.640 άτομα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΕΤΖΕΤΑΚΙ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Απλήρωτοι 8 μήνες συνεχίζουν τους αγώνες τους

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ» στο υπουργείο Εργασίας και συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, απαιτώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων τους. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ» είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Η εταιρεία με διάφορα προσχήματα διαρκώς αθετεί τις δεσμεύσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων, με συνέπεια οι 340 εργαζόμενοι της εταιρείας (στα δύο εργοστάσια Θήβας, Θεσσαλονίκης και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα) να έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση.

Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου, παρουσία και της υπουργού Λ. Κατσέλη. Στη συνάντηση, η ηγεσία του υπουργείου, αφού ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε πως η εργοδοσία δεν έχει εφαρμόσει τις τριμερείς συμφωνίες, υποσχέθηκε ...πως θα εξετάσει την υπόθεση. Επίσης, το υπουργείο είπε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο καταβολής έκτακτου επιδόματος στους εργαζόμενους της εταιρείας. Να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει απλήρωτους 340 εργαζόμενους εδώ και 8 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ