ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2011 - Κυριακή 10 Απρίλη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης)
ΕΠΙΚΑΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Τάκης)
2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ και ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ ο αντιστασιακός Βαγγέλης Τζοάνου, από την Καβάλα, προσφέρει 500 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Στις 8/4/2011 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου μας ΔΗΜΗΤΡΗ (Τάκη) ΕΠΙΚΑΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ από νεαρή ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Καλλιόπη, τα παιδιά του Βασίλης και Κασσιανή, η νύφη του Μπίργκιτ, ο γαμπρός του Γεώργιος όπως και τα εγγόνια του, Αρης, Αθανασία και Δήμητρα, προσφέρουν στο ΚΚΕ, ως φόρο τιμής, 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Σε εμάς, τα μέλη της οικογένειας, η φυσιογνωμία του θα μας μείνει βαθιά χαραγμένη για όλη την υπόλοιπη ζωή.

***

ΦΩΤ.

Προς τιμή της μνήμης της ΚΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΚΗ που απεβίωσε στις 12 Απρίλη 2010 και για να συνεχιστεί ο αγώνας, ο σύζυγός της Βασίλης προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΤΤΑΤΖΗ, από την Καβάλα, στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Κίτσα Οττατζή προσφέρει 50 ευρώ στη ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του συζύγου μου ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στη ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ 50 ευρώ.

Η σύζυγος Χρυσούλα Γρηγορίου

***

2 ΦΩΤ.

Στη μνήμη της συναγωνίστριας ΑΘΗΝΑΣ ΤΣΙΓΚΑΡΗ και του κουμπάρου μου, συναγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ, που το όνομά τους θα μείνει αξέχαστο γιατί έζησαν και πέθαναν ΑΝΘΡΩΠΟΙ, γιατί έζησαν και πέθαναν αγωνιζόμενοι για τα ΙΔΑΝΙΚΑ του Σοσιαλισμού.

Οι οικογένεια της Αγγελικής Κουτσουμπού και ο Δημήτρης Μπουγιούρης, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης, προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

 ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
***

ΦΩΤ.

Πέρασαν, ήδη, πάνω από τρεις μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ, ο αγαπημένος μας θείος «Αλέξης». Μας λείπει το χαμόγελό του, η αισιοδοξία του, η εύστοχη πολιτική του κρίση πάνω στα καθημερινά γεγονότα, μικρά και μεγάλα. Ενιωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση με την έκδοση του βιβλίου του για την Αντίσταση και τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή που μεγάλωσε, στις Σέρρες. Και ακόμη μεγαλύτερη ήταν η χαρά του με τη θερμή υποδοχή του βιβλίου, τόσο από τους παλιούς συμπολεμιστές όσο και από πλήθος ανθρώπων νέων αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, που καθημερινά τηλεφωνούσαν να του εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους. Στέλεχος του ΚΚΕ από τα νεανικά του χρόνια, έκανε σκοπό της ζωής του την πάλη για το δίκιο, για τα ιδανικά του λαού μας. Εμεινε πιστός στις αρχές του σε όλη του τη ζωή. Στα δύσκολα, μα ένδοξα χρόνια της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αργότερα στα χρόνια της αναγκαστικής προσφυγιάς και, τέλος, στα χρόνια που έζησε στην πατρίδα μετά τον επαναπατρισμό του.

Στην Ουγγαρία όπου έζησε 38 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια με τη γυναίκα του, τη γλυκειά μου θεία Δέσπω, και την κόρη τους τη Νίκη. Η φωτεινή του μορφή θα ζει πάντα μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας.

Χαρίλαος Φλωράκης
Χαρίλαος Φλωράκης
Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ Κολιάτσου Πατησίων.

Η κουνιάδα του Αγλαΐα Κωστούδη και τα ανίψια του Αγγελική Κωστούδη και Δημήτρης Χελιώτης

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας θείου και εξαδέλφου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ, αγωνιστή σε όλη του τη ζωή για τα ιδανικά του ΚΚΕ, από την Αντίσταση, στο ΔΣΕ και μέχρι σήμερα, η οικογένεια της Δήμητρας Πέτρουλα προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.

* Στη μνήμη του αγαπημένου εξαδέλφου και θείου αγωνιστή ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΕΤΡΟΥΛΑ προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πειραϊκής Χερσονήσου.

Η οικογένεια Σωτήρη Νικολάου Πέτρουλα

* Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Β. ΠΕΤΡΟΥΛΑ, η οικογένεια Αντωνίου Σωτηρίου Πέτρουλα προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΑΠΑΝΤΙΩΤΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ.

Στην μνήμη του η γυναίκα και τα παιδιά του προσφέρουν 60 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ιλίου, στον «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤ.

Στις 6 Μάρτη ο ακούραστος αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ, από το Μεταλλικό Κιλκίς, έδωσε την τελευταία μάχη της ζωής του.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 500 ευρώ - 400 για το ΚΚΕ και 100 για τον «Ριζοσπάστη».

***

2 ΦΩΤ.

Συμπληρώνονται 2 χρόνια (στις 13/4/2009) που έφυγε από τη ζωή η μητέρα μου ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ. Ο πατέρας μου ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ «έφυγε» στις 22/2/1996. Και οι δύο, ως το τέλος της ζωής τους, έμειναν πιστοί στο ΚΚΕ και στα ιδανικά του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στη μνήμη τους, αντί για μνημόσυνο, προσφέρω 1.000 κορόνες Σουηδίας στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Σουηδίας.

Ο γιος τους Αθανάσιος Γεωργιάδης

***

ΦΩΤ.

Γιώργος Οττατζής
Γιώργος Οττατζής
Στις 7 Απρίλη συμπληρώθηκαν 9 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο ΚΟΣΜΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Μάρκος), αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στη Ρωσία το 1914 και το 1922 ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο χωριό Τριπόταμος Κιλκίς. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στην Κατοχή οργανώθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ και το 1942 στον ΕΛΑΣ. Πολέμησε μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας. Με την απελευθέρωση κυνηγήθηκε άγρια και αναγκάστηκε και πάλι να πάρει το δρόμο του αγώνα. Το 1946 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε βαριά προσφέροντας όλες τις δυνάμεις του στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ. Με την υποχώρηση έζησε και εργάστηκε στη ΛΔ Βουλγαρίας. Το 1980 επαναπατρίστηκε και αμέσως συνδέθηκε με το ΚΚΕ, μένοντας πιστός στις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος (μέλος του από το 1942).

Στην μνήμη του η σύζυγός του Αποστολία Λαζαρίδου -επίσης μαχήτρια του ΔΣΕ- προσφέρει για ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Φανουρίου Θεσσαλονίκης, στην οποία ανήκε οργανωτικά.

***

Στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου ΒΑΣΙΛΗ ΣΙΝΤΟΥ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 28/3/2011, προσφέρω το ποσό των 30 ευρώ στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού.

Η σύζυγός του Δήμητρα Σίντου

* Στη μνήμη του αγαπημένου μου γαμπρού ΒΑΣΙΛΗ ΣΙΝΤΟΥ προσφέρω για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Υμηττού, το ποσό των 30 ευρώ.

Ευτυχία Ρήγα

***

ΦΩΤ.

Στις 21/11/2010 «έφυγε» από κοντά μας ο ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΤΣΙΡΕΛΟΣ, από την Αργαλαστή Βόλου Μαγνησίας.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ρούλα προσφέρει στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του, 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

***

ΦΩΤ.

Στις 26 Απρίλη 1992, στη Λάρισα, πέθανε η συντρόφισσα ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, που διέθεσε όλη της τη ζωή στο κόμμα που αγαπούσε, το ΚΚΕ. Βασανίστηκε, εξορίστηκε και αντιμετώπισε μέχρι και την ποινή του θανάτου, και από τύχη έζησε.

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
Στη μνήμη της προσφέρω 400 ευρώ - 200 ευρώ στο Κόμμα και 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η κόρη της Ελένη

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ, αγωνιστή του ΕΑΜ και οπαδού του ΚΚΕ, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πλάτωνα/Κολωνού, το ποσό των 200 ευρώ.

Ο γιος του Γιώργος Ψυχογιός και η Βούλα Μυλωνά

* Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΨΥΧΟΓΙΟΥ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 3/3/2011, προσφέρω 50 ευρώ στο παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Νέου Ηρακλείου Αττικής για το Μουσείο που δημιουργούμε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου».

Βίκυ Χαϊλαρίδου

***

ΦΩΤ.

Στις 20 Μάρτη 2011, έφυγε από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι ο κομμουνιστής αγωνιστής της λευτεριάς ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ. Γεννήθηκε το 1914. Το 1940 πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο και, στη συνέχεια, εντάχθηκε στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ. Ο σ. Νίκος πρώτος έδωσε το «παρών» για λευτεριά και λαϊκή δικαιοσύνη, για την απελευθέρωση της χώρας. Αντί άλλης αμοιβής, όμως, το δοσίλογο μεταβαρκιζιανό καθεστώς, δυστυχώς, στους αγωνιστές που γύρισαν περήφανοι από τα πεδία των μαχών κατά του κατακτητή, τους επιφύλαξε διώξεις και κατατρεγμούς. Ετσι κι ο σ. Νίκος πέρασε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια... Από τύχη γλύτωσε το εκτελεστικό απόσπασμα. Η καρδιά του ήταν γεμάτη Ελλάδα και αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση μέσα από τους αγώνες του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του σ. ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ η κόρη του Ρούλα και ο γιος του Ανδρέας προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ιλίου, 100 ευρώ.

* Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ιλίου, η προσφορά του ήταν μεγάλη. Ηταν αγαπητός σε όλους τους συναγωνιστές και συντρόφους του. Οι φίλοι του προσφέρουν στο ΚΚΕ, το κόμμα που αγάπησε ο σ. Νίκος, μέσω ΚΟ Ιλίου, 150 ευρώ, στη μνήμη του.

 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Καλό ταξίδι σύντροφε Νίκο.

***

ΦΩΤ.

Με τη συμπλήρωση 16 χρόνων από το θάνατο του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Βαρβάρας Ν/Δυτικής Αχτίδας.

Η γυναίκα του Ειρήνη

τα παιδιά του Σάββας και Καίτη

ο εγγονός του Λάζαρος-Αρης

***

ΦΩΤ.

Στις 2 Μάρτη «έφυγε» από κοντά μας ο συναγωνιστής ΗΛΙΑΣ ΑΣΑΑΚΙΔΗΣ. Σύντροφοι και φίλοι τον συνόδεψαν στην τελευταία του κατοικία στους Αγίους Θεοδώρους. Ο Ηλίας μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του έμεινε πιστός στις ιδέες του ΚΚΕ, έμεινε ακλόνητος στις ιδέες του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η σύντροφος του στη ζωή και στον αγώνα, Νανά, προσφέρει στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Κορινθίας.


ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΚΟΥΛΑ ΚΑΡΑΚΗ
ΚΟΥΛΑ ΚΑΡΑΚΗ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΤΣΙΡΕΛΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΤΣΙΡΕΛΟΣ

ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ
ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ
ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΓΚΑΡΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΑΣΑΑΚΙΔΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΑΣΑΑΚΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΑΓΛΑΪΑ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗΣ
ΦΩΤ.

Την Κυριακή 10.4.2011, στη Λαδικού Υπάτης, τελούμε το 40ήμερο μνημόσυνο του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ.

Ο Βαγγέλης Λαμπρακάκης γεννήθηκε το 1918 στη Γιαννιτσού Φθιώτιδας από γονείς αγροτοκτηνοτρόφους. Φαντάρος στην επίθεση των Γερμανών, με τη συνθηκολόγηση τον Απρίλη 1941, βρέθηκε στο Ανω Νευροκόπι, το σημερινό Γκότσε Ντέντσεφ της Βουλγαρίας. Μετά από περιπέτεια δύο μηνών έφθασε στο χωριό του. Στον Γερμανο - ιταλό κατακτητή δεν υποτάχτηκε, βγήκε από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ δίπλα στον Αρη Βελουχιώτη. Εκεί γνωρίστηκε με τον μετέπειτα κουνιάδο του Χρήστο Ραχιώτη. Υπηρέτησε στο Τάγμα θανάτου, πήρε μέρος στη μάχη της Μακρακώμης καθώς και σ' άλλες μάχες στην Οθρυ. Κυνηγημένος από το μεταβαρκιζιανό κράτος, βγήκε ξανά στο βουνό με τον ΔΣΕ, στο τμήμα του καπετάν Διαμαντή. Εδρασε από την Ευρυτανία μέχρι τον Ελικώνα όπου διαλύθηκε το τμήμα του σε ενέδρα απ' όπου ο ίδιος ξέφυγε, μα στάθηκε άτυχος σε άλλη ενέδρα στο Φουρνά Ευρυτανίας όπου πιάστηκε. Μεταφέρθηκε στη Μακρακώμη, βασανίστηκε απάνθρωπα, πέρασε στρατοδικείο και από σύμπτωση δεν εκτελέστηκε. Παρέμεινε στις φυλακές μέχρι το 1957 οπότε βγήκε για λόγους υγείας. Ηταν πιστός στις ιδέες του, για τις οποίες υπέφερε, ενώ ήταν καθημερινός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη» και από τους πρώτους, στην περιοχή του, στις οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ.

Στην μνήμη του, η κόρη του Στέλλα πρόσφερε, μέσω της ΚΟΒ Κυψέλης, 500 ευρώ στο ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ