ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΘ
Δε θα εμποδιστεί η δράση του

Εκδικάστηκε η προσφυγή στελεχών της ΠΑΣΚΕ, ενάντια στη λειτουργία του σωματείου, μετά τη μη εκλογή τους στη νέα διοίκησή του

Στα δικαστήρια βρέθηκαν χτες το πρωί ο πρόεδρος Μανώλης Μπιζάκης και άλλα μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΘ για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, στα οποία είχε προσφύγει ο Σύλλογος, ζητώντας την ανάκληση της πρόσφατης πρωτόδικης απόφασης, μετά από αίτηση στελεχών της ΠΑΣΚΕ, που απαγορεύει τη λειτουργία του σωματείου.

Η προσφυγή για να παρεμποδιστεί η λειτουργία του σωματείου έγινε από τον πρώην πρόεδρο και γνωστό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαυράκη και άλλων συνεργατών του, που το φέρουν βαρέως γιατί στις εκλογές του σωματείου τον Ιούλη φέτος έχασαν τον έλεγχο του ΣΕΔ, που είχαν για χρόνια, και δεν εκλέχτηκαν στη νέα διοίκηση.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι πριν από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, κρίνοντας ότι θα έχανε τις εκλογές, ζήτησε να παραταθεί η διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης για 4 μήνες. Η απαίτηση αυτή, φυσικά, δεν έγινε αποδεκτή, αφού, εκτός από τα άλλα, αντίκειται και στις διατάξεις του νόμου.

Οταν η ΠΑΣΟΚική παράταξη έχασε τις εκλογές, κατέφυγε στη διασπαστική μέθοδο ίδρυσης άλλου σωματείου. Κατέθεσε, δηλαδή, αίτηση στο Πρωτοδικείο για ίδρυση εναλλακτικού σωματείου, διαδικασία που τη στιγμή αυτή έχει μπλοκαριστεί μετά από παρέμβαση του παλιού σωματείου (ΣΕΔ), που έχει 65χρονη λειτουργία και δράση. Ετσι, η αίτηση για να επιτραπεί η λειτουργία δεύτερου σωματείου θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Μάρτη.

Στο μεταξύ όμως, ο κ. Μαυράκης και οι συν αυτώ, με την ενθάρρυνση και υποστήριξη της ΠΑΣΚΕ, όπως δήλωσε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κυριακίδης, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο δικαστήριο για να σταματήσει η λειτουργία του ενεργού σωματείου, με τη δικαιολογία ότι ο Σύλλογος έχει πάψει να λειτουργεί! Εκφράστηκε και σ' αυτήν την περίπτωση η προσφιλής στην κυβερνητική παράταξη τακτική «ό,τι δεν το ελέγχουμε προσπαθούμε να το διαλύσουμε».

Το δε πρωτάκουστο της υπόθεσης είναι ότι ο πρωτοδίκης που παρέλαβε την αίτηση αποφάσισε, χωρίς καθυστέρηση, να κηρύξει παράνομη τη λειτουργία του σωματείου, χωρίς ούτε καν να μπει στον κόπο να καλέσει σε απολογία τη διοίκησή του ή να ακούσει την άποψή της για τα γεγονότα. Με τα δεδομένα αυτά, η διοίκηση του σωματείου δεν είχε άλλη επιλογή, παρά την προσφυγή σε ασφαλιστικά μέτρα για ανάκληση της απαράδεκτης αυτής απόφασης.

Σαν μάρτυρας για το σωματείο, κατέθεσε ο Θεόδωρος Κυριακίδης, που με στοιχεία απέδειξε ότι το σωματείο λειτουργεί κανονικά, έχει αντιπρόσωπο στο ΕΚΘ, συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες που συγκαλεί το ΕΚΘ και ενημερώνει τακτικά τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου για τις αποφάσεις, κινητοποιήσεις και δραστηριότητές του.

Αντίθετα, από την πλευρά των αντιδίκων, δεν παρουσιάστηκαν πειστικά στοιχεία για τη στήριξη των ισχυρισμών τους, αλλά καταβλήθηκε προσπάθεια να αποδειχθεί, με σαθρά επιχειρήματα, ότι δήθεν το σωματείο, μετά τις τελευταίες εκλογές, δε λειτουργεί. Καθορίστηκε όπως μέχρι την Πέμπτη οι δικηγόροι των δύο πλευρών καταθέσουν τις προτάσεις τους και η απόφαση αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο πρόεδρος του σωματείου, Μανώλης Μπιζάκης, υπογράμμισε: «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν τη λειτουργία και τη δράση μας. Ομως, όλες οι προσπάθειες που αποσκοπούν να παρεμποδίσουν, με νομικά και άλλα μέσα, τη λειτουργία ενός σωματείου εργαζομένων με 65 χρόνια δράση, θα πέσουν οπωσδήποτε στο κενό».

«ΣΟΦΤΕΞ»
Νέες διαθεσιμότητες στη Δράμα

Επιμένει στη διαλυτική τακτική της η πολυεθνική ιδιοκτήτρια της «ΣΟΦΤΕΞ», θέτοντας σε νέα διαθεσιμότητα τους 285 εργαζόμενους του εργοστασίου στη Δράμα

Αποφασισμένη να διαλύσει τη «ΣΟΦΤΕΞ» φαίνεται η διοίκηση της επιχείρησης, καθώς από τη Δευτέρα 16 του Οκτώβρη, έθεσε σε δεκαπενθήμερη διαθεσιμότητα 285 από τους 429 εργαζόμενους του εργοστασίου στη Δράμα.

Η δικαιολογία της επιχείρησης για να βάλει σε διαθεσιμότητα τα 2/3 των εργαζομένων ήταν ότι θέλει να αλλάξει ένα εξάρτημα στο κεντρικό καζάνι του εργοστασίου, πράγμα βέβαια που δε δικαιολογούσε κάτι τέτοιο. Πάντως, τα αληθινά σχέδια της επιχείρησης για το εργοστάσιο της Δράμας έχει εκφράσει ο ίδιος ο Π. Φορλίν, διευθύνον σύμβουλος της «ΣΟΦΤΕΞ», που έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να μειωθούν στους 210 προκειμένου το εργοστάσιο να είναι «βιώσιμο»!

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο της «ΣΟΦΤΕΞ» - το οποίο παράγει χαρτί γραφής, δημοσιογραφικό χαρτί και μοριοσανίδες - προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τότε που η εταιρία έχει κλείσει το τμήμα πωλήσεων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν παραγγελίες και κατ' επέκταση να έχει μειωθεί η παραγωγή.

Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Δράμας αντιδρούν στα σχέδια της επιχείρησης με τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, ενώ την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκαν στο δικαστήριο οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα σωματεία εργαζομένων.

Επίσης οι διαθεσιμότητες των 285 εργαζομένων κάνουν ίσως την αρχή ενός «κύκλου αλλαγών» που ανοίγει η διοίκηση της «ΣΟΦΤΕΞ», αφού την περασμένη Παρασκευή σε συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων τούς δήλωσαν ότι «περισσεύουν» 11 από τους 33 εργαζόμενους που δουλεύουν στο τμήμα του πολυαιθυλενίου, ενώ ζητούσαν οι 22 εργαζόμενοι που θα μείνουν στη μονάδα, να δουλέψουν δύο βάρδιες αντί για τρεις που εργάζονταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι αποδοχές τους.

Ατύχημα στην «ΜΠΑΛΕΞ»

Από «θαύμα» δεν έχασε τη ζωή της μια 32χρονη εργαζόμενη

Παραλίγο να χάσει τη ζωή της χτες εργαζόμενη στο εργοστάσιο χρωμάτων «ΜΠΑΛΕΞ ΑΕΒΕ», ιδιοκτησίας Γεωργ. Μπαλαφούτη, στο Πολυδένδρι Αττικής. Η 32χρονη εργάτρια Κατερίνα Τσιμιλιώτη τραυματίστηκε την ώρα που δούλευε κοντά στη δεξαμενή με κόλλα, αφού ο ιμάντας της δεξαμενής μάγκωσε τα μαλλιά της, αφαιρώντας της ένα μέρος του τριχωτού της κεφαλής, ενώ παράλληλα κινδύνεψε να πέσει στη δεξαμενή με την κόλλα.

Η εργάτρια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και από εκεί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ωστόσο, απορίας άξιο είναι αν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο που θα μπορούσαν να προφυλάξουν την εργαζόμενη από το ατύχημα.

Να σημειωθεί ότι μετά το ατύχημα το εργοστάσιο έκλεισε κανονικά σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, με αποτέλεσμα ακόμα και η Αστυνομία που πήγε στο χώρο να μην μπορέσει να δει το μέρος που έγινε το ατύχημα, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας θα πάει σήμερα!

ΕΠΑΡΧΙΑ ΘΗΡΑΣ
Ανύπαρκτες υγειονομικές υπηρεσίες

Παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για τη σωστή στελέχωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην επαρχία

Στην ανεπάρκεια των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Επαρχία Θήρας, που περιλαμβάνει τα νησιά Σαντορίνη, Ιο, Ανάφη, Θηρεσία, Σίκινο, Φολέγανδρο, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αιγαίου.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση «απαντώντας στην 328/29-6-1999 Ερώτηση σχετικά με την ανεπάρκεια των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Επαρχία Θήρας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφήνει ουσιαστικά αναπάντητο το βασικό πρόβλημα των ασφαλισμένων του Ιδρύματος στην επαρχία, που είναι η απουσία υγειονομικής κάλυψής τους».

Οι βουλευτές καταγγέλλουν πως: «Η μετατροπή του Παραρτήματος του ΙΚΑ Θήρας σε Υποκατάστημα με το ΠΔ 363/92 παραμένει "στα χαρτιά". Επιπλέον η άποψη του υπουργείου ότι ο Οργανισμός του ΙΚΑ προβλέπει μόνο δύο θέσεις ιατρικού προσωπικού (οι οποίες μάλιστα παραμένουν κενές) και δεν προβλέπει θέσεις παραϊατρικού προσωπικού, δεν απαντά στο ουσιαστικό πρόβλημα των ασφαλισμένων, που ζητούν υγειονομική κάλυψη».

«Γίνεται σαφές ότι η σημερινή δομή του ΙΚΑ δεν εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στην Επαρχία Θήρας, οι οποίοι ακόμα και για τις υγειονομικές επιτροπές υποχρεώνονται να εξυπηρετούνται είτε στη Νάξο, είτε στον Πειραιά. Αλλά ακόμα και αυτές οι προβλέψεις του Οργανισμού του Ιδρύματος δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα να παραμένουν κενές σχεδόν οι μισές θέσεις διοικητικού προσωπικού», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς: «Ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να προσληφθεί το αναγκαίο ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στα νησιά της Επαρχίας Θήρας να καλύπτονται από υγειονομική άποψη και να διευκολύνεται η εξυπηρέτησή τους από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος;».

ΟΧΙ στο διάλογο απάτη!

Την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεραμβέλου Κρήτης ,να μη συμμετάσχει στο στημένο διάλογο και την καλεί να πάρει πραγματική αγωνιστική θέση υπέρ των εργαζομένων συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις για ματαίωση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι χύνει κροκοδείλια δάκρυα και από την άλλη δέχονται αδιαμαρτύρητα τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

«Διαμαρτυρόμαστε και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να μην καταργηθούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και πληρώθηκαν με αίμα», τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου.

«Διαμαρτυρόμαστε για τα χρήματα του ΙΚΑ που πάνε στον τζόγο και φοβούμαστε ότι θα έρθει κάποιο πρωί που θα μας πουν ότι δεν μπορούν πλέον να καλύψουν τις συντάξεις μας», επισημαίνουν οι συνταξιούχοι της Μεραμβέλου.

Καταλήγοντας σημειώνουν: «Η κυβέρνηση έχει χρέος να προσπαθεί ώστε η ζωή του λαού να καλυτερεύει και τα φτωχά νοικοκυριά να έχουν συνεχώς μεγαλύτερη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών τους, όχι να σφίγγουν περισσότερο το ζωνάρι για να μεγαλώνουν οι καταθέσεις κάποιων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ