ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιο βαθιά στην εσωστρέφεια
  • Νέο επεισόδιο στην κόντρα Μητσοτάκη -Κεφαλογιάννη
  • Τις επόμενες μέρες η «απάντηση» Καραμανλή

Ολο και πιο βαθιά στη φθοροποιό εσωκομματική κρίση βυθίζεται η ΝΔ, ενώ ο Κ. Καραμανλής περιορίζεται, προς το παρόν, να παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να φαίνεται ότι διαθέτει κάποιο «σχέδιο εξόδου» από την εσωστρέφεια που κυριαρχεί.

Η κόντρα Μητσοτάκη - Γ. Κεφαλογιάννη, που χτες συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους, ρίχνει βαριά τη σκιά της στο εσωκομματικό τοπίο, ενώ καθιστά αναποτελεσματικές τις όποιες απόπειρες της ηγεσίας να αναδείξει τα «μεγάλα προβλήματα» και να περάσει στην αντεπίθεση έναντι της κυβέρνησης. Ο Κ. Καραμανλής δεν κρύβει πλέον την ενόχλησή του και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να απαντήσει κυρίως στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ στην ομιλία του την Κυριακή σε κομματική συγκέντρωση στη Λάρισα. Μέχρι τότε αφήνει τα πράγματα να εξελίσσονται «ανενόχλητα», γιατί εκτιμά ότι οι δύο πρωταγωνιστές της «κρητικής βεντέτας», προκαλούν την οργή της κομματικής βάσης και φθείρονται.

Χτες σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο σίριαλ της κόντρας του Κ. Μητσοτάκη με τον Γ. Κεφαλογιάννη. Ο πρώτος κληθείς να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις του Γ. Κεφαλογιάννη περί πισώπλατων μαχαιρωμάτων στην παράταξη, απάντησε απαξιωτικά: «Ελεος! Μη ζητάτε να ασχοληθώ με τον κ. Κεφαλογιάννη. Επιτέλους, η εμπάθεια και ο παραλογισμός έχουν τα όριά τους». Επέμεινε όμως στα όσα είπε περί ανατροπής της κυβέρνησής του λέγοντας ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ιστορικά βεβαιωμένο, γεγονός ότι την κυβέρνηση της ΝΔ το 1993 την ανέτρεψαν τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα με όργανο τον Α. Σαμαρά». Παράλληλα όμως δε δίστασε να απαντήσει έμμεσα πλην σαφώς στη Ρηγίλλης που αποδοκιμάζει το γεγονός ότι ο επίτιμος επιμένει σε «παλιές ιστορίες», λέγοντας ότι «το να θυμίζει κανείς, σήμερα μάλιστα που όλοι μιλούν για τα διαπλεκόμενα, ασφαλώς δε βλάπτει τη ΝΔ». Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος υποστήριξε, έμμεσα πλην σαφώς, ότι «δε βολεύει τον κ. Μητσοτάκη να πάει καλά ο Κ. Καραμανλής και η ΝΔ», ενώ τον κάλεσε να διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τα όσα σχετικά υπαινίχθηκε στη συνέντευξή του στο «Βήμα». Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλο, διαμαρτυρόμενος για τη δήλωσή του, με την οποία χαρακτήριζε τις απόψεις τους προσωπικές.

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον «Φλας», είπε ότι «παγίως δε σχολιάζει τις δηλώσεις του Γ. Κεφαλογιάννη», αλλά την ίδια στιγμή επιχειρώντας να συμβάλει στην εκτόνωση της κόντρας πρόσθεσε ότι «η ΝΔ δεν αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα». Παράλληλα υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι δεν ανακίνησε κανένα θέμα και επανέλαβε μια σταθερή θέση του, ενώ φρόντισε να επαναλάβει ότι «έχει κλείσει» το θέμα για την επιστροφή του Α. Σαμαρά στη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, όμως, ορισμένα στελέχη προσκείμενα στον πρόεδρο της ΝΔ, ασκούν πιέσεις να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και μάλιστα δε διστάζουν να προτείνουν την οριστική διαγραφή του Κ. Μητσοτάκη από τη ΝΔ. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο στρατόπεδο των «καραμανλικών» μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη «όλα αυτά που συζητούνται αφορούν το παρελθόν και όχι τη σημερινή ΝΔ». Γενικότερα φαίνεται να αναζωπυρώνεται η χρόνια διαμάχη «καραμανλικών -μητσοτακικών», αλλά δε φαίνεται ότι έχει επέλθει ακόμα το πλήρωμα του χρόνου για την οριστική ρήξη. Στην κόντρα Μητσοτάκη - Κεφαλογιάννη παρέμβηκε και ο Στ. Μάνος, δηλώνοντας ότι «ο κ. Σαμαράς έκανε κακό στην Ελλάδα, είναι ο μόνος υπουργός που έριξε κυβέρνηση στη μεταπολίτευση και αυτό είναι κάτι που δεν είμαι διατεθειμένος εύκολα να το ξεπεράσω».

Η Ρηγίλλης επιχειρεί ως αντιπερισπασμό να εστιάσει το ενδιαφέρον στην εξόρμηση προς το λαό, που εγκαινιάζεται την Κυριακή με την ομιλία του Κ. Καραμανλή στη Λάρισα. Τις δύο προηγούμενες μέρες αρκετά ηγετικά στελέχη της ΝΔ θα περιοδεύσουν στη Θεσσαλία για την προετοιμασία της συγκέντρωσης. Στόχος της εξόρμησης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, «είναι η ρεαλιστική προσέγγιση των προβλημάτων της Θεσσαλίας, η αντιμετώπιση των τραγικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες»(!).

ΔΗΜΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΝΑΙ για τη μονάδα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων

Ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Υπερψηφίστηκε ομόφωνα χτες στη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με βάση την όποια ορίζεται η δημιουργία μονάδας υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Ακρωτηριού του νομού Χανίων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην καθυστέρηση του έργου με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο από την ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση.

Τις σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης για το πού οδηγήθηκε η κατάσταση στο Δήμο Ακρωτηριού, επισήμανε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης. Οπως είπε, «πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση γνώριζε αυτή την κατάσταση και έχει σοβαρότατες ευθύνες», αφού «δε φρόντισε έγκαιρα» προκειμένου «να εξαφανίσει το συγκεκριμένο φαινόμενο ή να το περιορίσει». Αναφερόμενος στις κυβερνητικές δικαιολογίες περί αντιδράσεων των κατοίκων, σημείωσε ότι «αυτό γίνεται συνειδητά για να επισκιάσει τις ευθύνες της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι είναι η λαϊκή συμμετοχή αυτή που «απορρίπτει ή εγκρίνει όποια απόφαση παίρνεται» και «μπορεί και πρέπει να υπάρξει η λαϊκή συμμετοχή». Καυστικός ήταν ο Αγγελος Τζέκης αναφορικά με το πρόστιμο που επέβαλε η ΕΕ στο ελληνικό κράτος, λέγοντας ότι «είναι βαθιά υποκριτικό» αφού «πριν από ένα χρόνο η ΕΕ με τους συμμάχους της έριχνε βόμβες στη Γιουγκοσλαβία εμπλουτισμένες και με ουράνιο». Σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει τρομερές ευθύνες και για το περιβάλλον και τα θύματα της γειτονικής μας χώρας».

Αποσαφηνίζοντας τη θέση του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «θα δώσουμε θετική ψήφο», επισημαίνοντας όμως ότι «θα πρέπει να εφαρμοστεί η τελευταία τεχνολογία για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων» και επίσης να δοθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια και να μη μετακυληθούν εργασίες στις πλάτες του λαού. Παράλληλα, απαίτησε έξτρα κονδύλια από τον προϋπολογισμό για την αναβάθμιση της περιοχής. Τέλος, αναφερόμενος στο φορέα της λειτουργίας της μονάδας υγειονομικής ταφής, ζήτησε «να αποκλειστεί η παρουσία του ιδιωτικού κεφαλαίου» και «να συμμετέχει και ο Δήμος του Ακρωτηριού», καθώς και να επανεξεταστεί το θέμα των απαλλοτριώσεων προς όφελος των κατοίκων.

Σκανδαλώδης και χαριστική πώληση οικοπέδου

Στη Βουλή συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ αναφορικά με την πώληση οικοπέδου του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συναιτεριστικών Οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη

Για χαριστική πράξη τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δραχμών και σκανδαλώδη πράξη έκανε λόγο χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης αναφορικά με την πώληση οικοπέδου του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων στην «Εταιρία Πελόπεια Κατασκευαστική» στην αξία των 946.000.000 δραχμών, όταν διπλανό οικόπεδο με τα ίδια χαρακτηριστικά εκτιμήθηκε στην αξία των 3,6 δισεκατομμυρίων δραχμών. Για το θέμα συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή στη Βουλή.

Από την πλευρά του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο υφυπουργός Νικόλαος Φαρμάκης , απαντώντας, υποστήριξε ότι η όλη διαδικασία έχει γίνει με βάση το νόμο και η εκτίμηση της αξίας από αρμόδια κατά το νόμο όργανα (Κτηματική Εταιρία Δημοσίου και Σώμα Ορκωτών Λογιστών) λέγοντας ότι «δεν μπορεί η Γενική Γραμματεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ψάχνει τα υποθηκοφυλακεία της περιοχής και να είναι εκείνη που θα αποφασίζει για το τίμημα». Οσον αφορά τη συνεννόηση με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, που έχει και στο παρελθόν ζητήσει το ΚΚΕ για την πώληση του ακινήτου, ο Ν. Φαρμάκης χαρακτήρισε τέτοιες ενέργειες «εξωθεσμικά πράγματα»!

Παίρνοντας το λόγο ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως μέλημα της κυβέρνησης «είναι το πώς θα ωφελήσει μεγάλα συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το πώς θα αποδώσει καρπούς προς όφελος των εργαζομένων και των συνταξιούχων», πρόσθεσε δε, ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι η εμπορική τιμή του ενός είναι τριπλάσια από ό,τι είναι του Ταμείου. Και σε αυτό το σημείο ο κ. υπουργός δε δικαιολογείται να λέει "τι να κάνουμε"»! Σημείωσε επίσης ότι «οι ουσιαστικοί ιδιοκτήτες των Ταμείων μένουν απέξω από την υπόθεση, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που ήταν οι μόνοι υπεύθυνοι να αποφασίσουν για την εκποίηση ή όχι».

Κατέληξε ζητώντας «να σταματήσει άμεσα αυτή η διαδικασία και δε χρειάζεται αν δεν υπάρχει καθαρό τίμημα εύλογο να ευνοήσουμε συγκεκριμένο δημοσιογραφικό όμιλο όπως είναι τα συμφέροντα αυτής της εταιρίας. Λέγεται ότι από πίσω είναι ο κ. Ανδρουλιδάκης. Αν λοιπόν ένα δισεκατομμύριο επιπλέον γίνεται χάρισμα προς οποιονδήποτε, τότε εύλογα κι εμείς μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια σκανδαλώδη περίπτωση»!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Φημολογία για «απόλυση» Τσουκάτου

Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα ημερήσιας διάταξης την «εξέταση του κυβερνητικού έργου»... Στην πραγματικότητα, το πραγματικό αντικείμενο της συνεδρίασης είναι το εξαιρετικά βαρύ κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Τόσο βαρύ, δε, παραμένει το κλίμα, ώστε είναι ενδεικτικό ότι χτες μετά τις γνωστές υποθέσεις (σ.σ.: κότερα, Σαλαλές, Ροκόφυλλος κλπ.) υπήρξε περιθώριο για την ανάπτυξη έντονης φημολογίας περί «καθαίρεσης» του Θ. Τσουκάτου από τις κομματικές ιδιότητες που κατέχει και περί «απομάκρυνσής» του από τη Χαρ. Τρικούπη, σαν αποτέλεσμα της κόντρας του με τον Κ. Σκανδαλίδη... Το όργιο φημών εκδηλώθηκε με αφορμή τη χτεσινοβραδινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον - μέχρι πρότινος - στενό συνεργάτη του. Πάντως, οι φήμες δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν και όχι μόνο αυτό, αλλά λίγο αργότερα, άλλες «πληροφορίες» έφεραν τον Θ. Τσουκάτο να έχει πάρει τη διαβεβαίωση ότι, όχι μόνο δεν «καρατομείται», αλλά ότι έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού...

Σε κάθε περίπτωση, ο Κ. Σημίτης βρίσκεται σε δεινή θέση, γεγονός που τον αναγκάζει να επεξεργάζεται σενάρια και κινήσεις που θα επιβεβαιώνουν την ηγετική του παρουσία. Τέτοιο χαρακτήρα είχε, μεταξύ άλλων, και η «καρατόμηση» Λιάσκα, μετά τη δημόσια σύγκρουση με τον Κ. Λαλιώτη, η οποία επήλθε πριν καν παρέλθουν 24 ώρες από τη σύσταση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του και τα μέλη του «Αθήνα 2004» να ...συνεργάζονται αρμονικά. Αν η φημολογία περί απομάκρυνσης Τσουκάτου αντανακλά σε πραγματικές προθέσεις του Κ. Σημίτη να επιβεβαιώσει και διά αυτού του τρόπου την κυριαρχία του, είναι κάτι που μέχρι χτες αργά το βράδυ δεν είχε επιβεβαιωθεί.

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ «ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ»
Αντίθετος ο Σταθόπουλος με τον Αρειο Πάγο

Σε πλήρη αντίθεση με τον Αρειο Πάγο για το θέμα της παραγραφής των λεγόμενων αδικημάτων των αγροτών κατά τις μεγάλες κινητοποιήσεις το 1995, 1996 και 1997 έρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, εμμέσως πλην σαφώς, αποδοκιμάζει την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Φάκου, με την οποία το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στήνει «μπλόκο» στην παραγραφή των «αγροτικών αδικημάτων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στην «αποποινικοποίηση των τότε κινητοποιήσεων, όπως η θέληση αυτή εκδηλώθηκε στο νόμο 2721/1999 (άρθρο 25), που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα της Βουλής και που εξήλειψε το αξιόποινο των πράξεων».

Παράλληλα, ο Μ. Σταθόπουλος εγείρει και το θέμα της σύνθεσης του δικαστηρίου, αφού δικαστές που δίκασαν στο Ε' Τμήμα του Αρείου Πάγου είχαν πάρει μέρος και στη γνωμοδοτική Ολομέλεια του δικαστηρίου, η οποία είχε κρίνει και τότε αντισυνταγματική την παραγραφή των «αδικημάτων των αγροτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ