ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
«ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»
Η αρχή του τέλους της κυριαρχίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο Μπίαριτζ (13/14 Οκτώβρη), μετά από πολύωρες συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, «άνοιξε» την τελευταία φάση της «Διακυβερνητικής Διάσκεψης» (ΔΔ) για την πολιτική, αυταρχική αναθεώρηση της δομής και της λειτουργίας των κοινοτικών οργάνων. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (7/9 Δεκέμβρη), αλλά ήδη οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» έχουν μοιράσει την τράπουλα σε ό,τι αφορά τα βασικά ζητήματα.

Οπως δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ «υπήρξε πραγματική πρόοδος» στους τομείς της «ευέλικτης συνεργασίας» και της κατάργησης του βέτο με την επέκταση της «αρχής της ειδικής πλειοψηφίας» στη λήψη αποφάσεων του Συμβουλίου. Παραμένουν «εκκρεμότητες» στο ζήτημα της δομής και της λειτουργίας της μελλοντικής Κομισιόν, καθώς και στο πώς θα «σταθμίζονται» οι ψήφοι των κρατών - μελών, στη βάση του πληθυσμιακού κριτηρίου, εντός του Συμβουλίου. Στην «πρόοδο» που επιτεύχτηκε συμφώνησε και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δηλώνοντας ότι «το ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τον κανόνα της ομοφωνίας, που οδηγεί σε αδιέξοδα» και ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά και, δε θα υπάρξουν δυσκολίες, για μια τελική απόφαση περί ευελιξίας στη Νίκαια».

Για το θέμα της «στάθμισης» των ψήφων ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ δήλωσε κοφτά ότι στη διευρυμένη Ευρώπη «δεν μπορεί η Γερμανία με 80 εκατ. πληθυσμό να 'χει δέκα ψήφους στο Συμβούλιο, όταν 17 χώρες με ανάλογο πληθυσμό θα 'χουν 57 ψήφους». Προχθές ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι δήλωσε, με τη σειρά του ότι «δεν μπορεί να έχουν ισότιμη ψήφο η Γερμανία των 80 εκατ. και το Λουξεμβούργο με 370.000 κατοίκους». Ανατρέπεται, έτσι, επί της «αρχής» η «Ευρώπη των κρατών - μελών».

Οσον αφορά τη μελλοντική Κομισιόν ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «η γαλλική προεδρία πρότεινε να εναλλάσσονται οι επίτροποι και μαζί της συντάχθηκαν Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία, δηλαδή οι μεγάλες χώρες». Καταργείται έτσι η υφισταμένη «αρχή» ότι δηλαδή «κάθε κράτος - μέλος και επίτροπος», σε βάρος, βέβαια, των μικρών κρατών - μελών.

«Ενισχυμένη συνεργασία»

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ όσο και ο Γερμανός καγκελάριος Γκ. Σρέντερ δήλωσαν ότι υπάρχει «πλήρης ομοφωνία επί των αρχών» και η διαπραγμάτευση αφορά μόνο την «υλοποίησή τους». Και οι δυο αρχηγοί δήλωσαν κατηγορηματικά ότι «δεν τίθεται, καν, θέμα ότι ένα μεμονωμένο κράτος - μέλος μπορεί να μπλοκάρει την ενισχυμένη συνεργασία». Το αντίθετο, ακριβώς, απ' αυτό που έθεσε ως «προϋπόθεση» ο Ελληνας πρωθυπουργός που δήλωσε ότι «πρέπει να διευκολυνθεί η ευελιξία», αλλά «αν κάποια χώρα θεωρεί ότι αυτό δεν είναι σωστό, να μην υπάρχει».

Το ζήτημα έχει ως εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 40 (πρώην άρθρο Κ.12) του Αμστερνταμ «εάν, μέλος του Συμβουλίου δηλώσει ότι, για σημαντικούς και δεδηλωμένους λόγους εθνικής πολιτικής, προτίθεται να αντιταχθεί στην παροχή εξουσιοδότησης με ειδική πλειοψηφία, δε διεξάγεται ψηφοφορία. Το Συμβούλιο μπορεί με ειδική πλειοψηφία να ζητήσει την παραπομπή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί ομοφώνως απόφαση» (παράγραφος 2). Τα «ενδιαφερόμενα» κράτη - μέλη για «ευέλικτη», ξεχωριστή συνεργασία, λαμβάνουν «εξουσιοδότηση» από το Συμβούλιο Υπουργών με «ειδική πλειοψηφία».

Για τη Νίκαια, εκτός από τη Γαλλία, και η Γερμανία με την Ιταλία, απαιτούν την κατάργηση αυτής της ρήτρας. Οσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων υπάρχει ήδη, ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι (Δεκέμβρη 1999) σύμφωνα με την οποία «μόνο τα συνεισφέροντα κράτη - μέλη θα λαμβάνουν μέρος στην τρέχουσα διεξαγωγή της επιχείρησης».

Ο Κ. Σημίτης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κατέφυγε σ' ένα τελευταίο τέχνασμα, ότι, δήθεν, η Κομισιόν, που εμπλέκεται στη διαδικασία της «ευελιξίας» θα «φροντίζει», λέει, «να είναι η συνεργασία αυτή προς όφελος του συνόλου της Ενωσης».

Η Ελλάδα παραχωρεί βασικά «εθνικά» κυριαρχικά δικαιώματα και ο πρωθυπουργός (...) καθησυχάζει, ισχυριζόμενος ότι θα «φροντίζει» η Κομισιόν. Οσον αφορά το ζήτημα «πόσα» κράτη - μέλη θα έχουν δικαίωμα ξεχωριστής δράσης ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «η Γαλλία εξέφρασε την άποψη ότι στα θέματα ΚΕΠΠΑ θα μπορούν να προχωρήσουν σε συνεργασία τρεις, μόνο, χώρες».

ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ανεβαίνει ο πληθωρισμός, διπλά χαμένοι οι εργαζόμενοι

Το δίδυμο «πετρέλαιο - δολάριο» θεωρείται υπεύθυνο για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο μήνα. Το ποσοστό του πληθωρισμού στη «Ζώνη του ΕΥΡΩ» ήταν 2,8%, πολύ μακριά από το στόχο του 2% που είχε θέσει η Κομισιόν για το τέλος του 2000. Τον εκτροχιασμό παραδέχτηκε και ο αρμόδιος επίτροπος για τα οικονομικά Πέδρο Σόλμπες.

Οσο και αν οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θέλουν να εμφανίσουν την εξέλιξη ως αποτέλεσμα αντικειμενικών παραγόντων (κυρίως εξωτερικών), η πορεία του πληθωρισμού οφείλεται και στη δική τους πολιτική. Αφήνοντας ασύδοτες τις εταιρίες πετρελαίου και τα διυλιστήρια να αποκομίζουν τεράστια κέρδη, διατηρώντας την υψηλότατη φορολογία στα καύσιμα, οι «δεκαπέντε» ήταν από τους κύριους παράγοντες της αύξησης των τιμών. Η απροθυμία τους, εξάλλου, να πάρουν μέτρα ενίσχυσης του ΕΥΡΩ οδήγησε στην αρνητική πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και στην ανατίμηση του δολαρίου, αφού αυτή η εξέλιξη ωφελούσε τις εξαγωγικές δραστηριότητες των μεγάλων χωρών - μελών.

Φυσικά, τις συνέπειες από την άνοδο του πληθωρισμού τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Τώρα, όμως, οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν και την «αντιπληθωριστική» πολιτική. Μετά την ανακοίνωση των ποσοστών πληθωρισμού του Σεπτέμβρη, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατέληξαν ότι πρέπει να προωθήσουν ταχύτερα και πιο αποφασιστικά τις «διαρθρωτικές αλλαγές» στην αγορά εργασίας και το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι βγαίνουν διπλά χαμένοι.

ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ
Φτώχεια και υποκρισία

Το Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε προχτές το συντονισμό των πολιτικών των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Το γεγονός παρουσιάζει ενδιαφέρον, γιατί είναι η πρώτη φορά που οι «δεκαπέντε» αποφασίζουν να συντονιστούν σε μια από κοινού αντιμετώπιση ενός κοινωνικού προβλήματος. Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η κοινωνική πολιτική είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των κυβερνήσεων των κρατών - μελών, μακριά από κάθε κοινή δράση. Αυτό, βεβαίως, αντανακλά και τη σοβαρότητα του προβλήματος, αλλά και την ανησυχία των ιθυνόντων της ΕΕ μπροστά στην έκταση του προβλήματος, επομένως και μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης.

Ας αφήσουμε κατά μέρος το ότι το Συμβούλιο Κοινωνικών Υποθέσεων δεν προσδιορίζει ούτε τις αιτίες που προκαλούν τη φτώχεια, ούτε (πολύ περισσότερο) την κατεύθυνση των μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Η φτώχεια δεν είναι ούτε φυσικό φαινόμενο, ούτε μοιραίο. Είναι το αποτέλεσμα της ταξικής εκμετάλλευσης και, από την άποψη αυτή, είναι γνωστό ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη και την εξάπλωσή της. Μέσα στον κύκλο των υπευθύνων, είναι ασφαλώς οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η απαρίθμηση των μέτρων και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση θα χρειαζόταν έναν ολόκληρο τόμο.

Τα 30 εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας στις χώρες - μέλη της ΕΕ είναι τα θύματα αυτών των πολιτικών. Της εισοδηματικής πολιτικής που κατατρώει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών εισοδημάτων, της ανεργίας, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, της κατεδάφισης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, της εξαφάνισης του τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Αυτή είναι η πολιτική, που γεννάει και αναπαράγει τη φτώχεια.

Τα τελευταία χρόνια, οι «δεκαπέντε» άρχισαν το τροπάρι της «κοινωνικής αλληλεγγύης». Ούτε λίγο - ούτε πολύ, θέλουν να πουν ότι οι εργαζόμενοι φταίνε για τα δεινά των φτωχών! «Δώστε ένα κομμάτι της δουλιάς σας στους άνεργους, ένα κομμάτι του εισοδήματός σας στους φτωχούς και έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία και η φτώχεια»... ζητούν από τους μισθωτούς.

Κατά τα άλλα, οι πραγματικοί υπεύθυνοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οπως ήσυχος θα κοιμάται και ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρίας «Νεστλέ», ο οποίος πριν από δυο χρόνια δήλωσε: «Οι άνεργοι και οι φτωχοί είναι τα σκουπίδια της ευημερίας»..!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ