ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
«Μπουρλότο» με σημαντικές ανατιμήσεις

Ενώ το  πετρέλαιο θέρμανσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, σε πολλές περιοχές θα πωλείται πάνω από τις 180 δραχμές το λίτρο

Φωτιά - κυριολεκτικά - πήραν από τα περασμένα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων, με ανατιμήσεις που ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Οι ανατιμήσεις αυτές χαρακτηρίζονται πρωτοφανείς και εκτοξεύουν τις τιμές των καυσίμων στα ύψη. Από τα περασμένα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, η βενζίνη σούπερ πωλείται κατά 14,4 δραχμές ακριβότερη, η αμόλυβδη κατά 14,8, το πετρέλαιο κίνησης κατά 11,3 και το θέρμανσης 10 δραχμές ακριβότερο. Τη στιγμή που ανακοινώνονται αυξήσεις τέτοιου μεγέθους, η κυβέρνηση, αδιαφορεί πλήρως για τις συνέπειες που έχει για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, παραπέμποντας για τη λήψη ή όχι «μέτρων»... στο μέλλον. Ερωτηθείς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν θα ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση των ασθενεστέρων οικονομικών στρωμάτων από την υπερβολικά υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, απάντησε ότι «δεν είναι η ώρα να κάνουμε ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες. Σας είπα ότι τις επόμενες μέρες αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης»!

Οι νέες αυτές αυξήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οφείλονται στη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου διεθνώς. Χτες στην αγορά του Λονδίνο το μπρεντ για συμβόλαια Νοέμβρη διαπραγματευόταν στα 31,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά της Ν. Υόρκης το ελαφρύ αμερικανικό αργό, διαπραγματευόταν στα 33,65 δολάρια το βαρέλι.

Με βάση τις χτεσινές ενδεικτικές τιμές, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι περίπου 10 δραχμές υψηλότερες, τα υγρά καύσιμα ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: λεκανοπέδιο Αττικής και νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 278,8, αμόλυβδη 262,7, πετρέλαιο κίνησης 257,4 και το θέρμανσης 157,4 δραχμές το λίτρο. Α' Ζώνη: σούπερ 283,6, αμόλυβδη 267,6, πετρέλαιο κίνησης 262,1 και το θέρμανσης 160,4. Β' Ζώνη: σούπερ 286,6, αμόλυβδη 270,6, πετρέλαιο κίνησης 265,1 και θέρμανσης 163,4. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 288,6, αμόλυβδη 272,6, πετρέλαιο κίνησης 267,1 και θέρμανσης 166,4. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 278,8, αμόλυβδη 263,8, πετρέλαιο κίνησης 259,1 και θέρμανσης 159,9 δραχμές το λίτρο.

ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Στο στόχαστρο τα τεχνάσματα των τραπεζών

Μηνύσεις κατά τραπεζών με τη στήριξη επαγγελματικών οργανώσεων

Τα«τοκοτεχνάσματα» των τραπεζών μπαίνουν και πάλι στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι δανειολήπτες προχωρούν σε κατάθεση μηνύσεων για τοκογλυφία κατά τραπεζών αλλά και κατά των αρμόδιων νομισματικών αρχών. Η πρωτοβουλία στηρίζεται από τη ΓΣΕΒΕΕ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Την 1η του Νοέμβρη τελειώνει η προσωρινή αναστολή πλειστηριασμών που είχε ρυθμιστεί νομοθετικά, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε, καθώς, σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών και Δανειοληπτών, η συγκεκριμένη ρύθμιση - κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών - εξαιρούσε το 90% των ενδιαφερομένων. Η Ενωση Ξενοδόχων παρουσίασε επιστολή τράπεζας σε δανειολήπτη, όπου αναφερόταν ότι η αποπληρωμή του χρέους με τη νομοθετική ρύθμιση για τα πανωτόκια ήταν ασύμφορη και περισσότερο επαχθής.

Οι πρώτες μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές κατατίθενται σήμερα και οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας αναμένουν να αποτελέσουν γνώμονα για ανάλογες μηνύσεις από ενδιαφερόμενους. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αποκαλύφθηκαν ορισμένες πτυχές των τεχνασμάτων, που μετέρχονται οι τραπεζίτες, και σε αυτές στηρίζονται οι μηνύσεις. Ειδικότερα:

Ορισμένες τράπεζες υπολογίζουν με διαφορετικό τρόπο τους τόκους για καταθέσεις και χορηγήσεις. Στην περίπτωση των καταθέσεων χρησιμοποιούν για βάση το ημερολογιακό έτος, τις 360 μέρες, ενώ για τα δάνεια τις 365 μέρες. Τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά - κατά τα καλά και συμφέροντα των τραπεζών - προσαυξάνουν, σύμφωνα με τη μήνυση, τους τόκους των δανειοληπτών με περίπου 1,4%, γεγονός που αυξάνει με πολλά δισ. δραχμές τα ετήσια κέρδη των τραπεζών. Η συγκεκριμένη αναφορά γίνεται σε βάρος της Εμπορικής Τράπεζας και των υπευθύνων της, ενώ για το συγκεκριμένο λόγο μηνύεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, που δεν προχώρησε στις αναγκαίες ενέργειες, όπως έγινε σε άλλες χώρες.

Επίσης, με δυο μέτρα και σταθμά υπολογίζονται οι ημερομηνίες έναρξης των τοκοφόρων περιόδων, καθώς οι αναλήψεις από τις τράπεζες τοκίζονται την ίδια μέρα ενώ οι καταβολές από την επόμενη εργάσιμη μέρα.

Μηνυτήριες αναφορές κατατίθενται σε βάρος των σημερινών και των προηγούμενων διοικητών της Γενικής Τράπεζας και της Eurobank (για την Τράπεζα Κρήτης που έχει απορροφήσει) για πράξεις που φέρονται να αποτελούν αποχρώσες ενδείξεις για τοκογλυφία, ενώ καταγγέλλεται και ο ρόλος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, που φέρεται να μην τηρεί τον κώδικα δεοντολογίας. Η Ενωση Δανειοληπτών παρουσίασε χτες κατάλογο με 25 αιτήματα για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών, όπου μεταξύ άλλων ζητείται η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Παράταση στην κοροϊδία

Στο «ψυγείο» το τριαντάρι μέχρι να περάσει ο χειμώνας και οι συνεταιριστικές εκλογές

Στην αχαλίνωτη κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών επιδίδονται από κοινού η κυβέρνηση και οι ΠΑΣΟΚικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της «Ελαιουργικής». Χτες η διοίκηση της «Ελαιουργικής» έσπευσε να ανακοινώσει ότι μετά από προσπάθειες που κατέβαλε μαζί με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας «έκανε δεκτό το αίτημα των ελαιοπαραγωγών και αποφάσισε να καταβάλει το επιπλέον ποσό των 30 δραχμών ανά κιλό ελαιολάδου».

Πίσω από τη μικρή, αλλά καθ' όλα πανηγυρική ανακοίνωση της διοίκησης της «Ελαιουργικής», κρύβεται η απέραντη εκσυγχρονιστική ξετσιπωσιά των κυβερνώντων και των βαστάζων τους. Στην ανακοίνωση, με περισσή ΠΑΣΟΚική κουτοπονηριά, εμφανίζεται ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει 30 δραχμές στην εξόφληση της επιδότησης λαδιού για την περίοδο 1998/'99. Αλήθεια, από πού θα τις καταβάλει, από την τσέπη της; Απ' ό,τι είναι γνωστό η εξόφληση της κοινοτικής επιδότησης για την προπέρσινη παραγωγή κυμαίνεται από 34 έως 39 δραχμές το κιλό.

Αυτό πάντως που φαίνεται, με βάση τη χτεσινή ανακοίνωση της «Ελαιουργικής», είναι ότι η κυβέρνηση δίνει παράταση στην κοροϊδία των ελαιοπαραγωγών. Γιατί το προεκλογικό τριαντάρι που δόθηκε πέρσι ως προκαταβολή από την κυβέρνηση, έναντι της εξόφλησης της επιδότησης της περιόδου 1998/'99, δεν πρόκειται να χαριστεί. θα παρακρατηθεί αργότερα, όποτε η κυβέρνηση κρίνει ότι τη βολεύει. Μάλιστα, χτες το μεσημέρι, λίγο πριν βγει στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της «Ελαιουργικής», ο υπουργός Γεωργίας ερωτηθείς σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με το 30άρι στο λάδι και το 40άρι στο βαμβάκι, απάντησε: «Δεν τα χαρίζουμε.» Πρόσθεσε επίσης: «Θα τα πάρουμε πίσω μια καλή χρονιά, ολόκληρα ή με δόσεις».

Προς το παρόν πάντως, επιχειρείται τεχνηέντως να δημιουργηθεί η εντύπωση στους ελαιοπαραγωγούς, όπως άλλωστε και στους βαμβακοπαραγωγούς, ότι δε θα γίνει καμία παρακράτηση. Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση και οι ξεπουλημένες ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ και της «Ελαιουργικής», χρησιμοποιούν ανέξοδα το 30άρι στο λάδι ως «εργαλείο» κοροϊδίας, πολλαπλής χρήσης. Πέρσι δόθηκε για μικροκομματικούς ψηφοθηρικούς λόγους από την κυβέρνηση, μετά από ένα «στημένο» αίτημα των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, ενόψει των εκλογών του Απρίλη. Τώρα το ίδιο πράγμα χρησιμοποιείται ξανά μικροκομματικά και ψηφοθηρικά από την κυβέρνηση, μετά από ένα επίσης «σικέ» αίτημα των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ και «Ελαιουργικής», μιας και από την 1η Οκτώβρη ξεκίνησαν οι συνεταιριστικές εκλογές...

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Κίνητρα ακούνε...

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ακόμα «μαγειρεύονται» κατά πώς φαίνεται τα κίνητρα και τα κονδύλια που είχε «τάξει» η κυβέρνηση από τις αρχές του χρόνου ότι θα δοθούν στους αγρότες από το Γ' ΚΠΣ. Εδώ και μήνες πληθώρα αγροτών που πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, βρίσκονται στο περίμενε μιας και δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις. Το θέμα αυτό θίγει με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης.

Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να προβάλει σαν πανάκεια το Γ' ΚΠΣ, το οποίο τάχα θα λύσει όλα τα προβλήματα της γεωργίας και των αγροτών της χώρας μας, ξεχνώντας ότι έχουν προηγηθεί άλλα δύο ΚΠΣ και τα ΜΟΠ, τα οποία δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την κατακόρυφη μείωση της παραγωγικότητας της ελληνικής γεωργίας, του αγροτικού εισοδήματος και το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Το πόσο υποστηρίζει η κυβέρνηση τους αγρότες, φαίνεται και από το γεγονός ότι αν και πέρασαν εννέα μήνες από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του Γ' ΚΠΣ, δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην υλοποιείται κανένα πρόγραμμα. Ετσι, οι λίγοι νέοι αγρότες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη γεωργία προβληματίζονται για την επιλογή τους και πολλοί αγρότες αναγκάζονται να ανανεώσουν το μηχανολογικό τους εξοπλισμό με τοκογλυφικά δάνεια από τις Τράπεζες, που τους οδηγούν στη χρεοκοπία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας πότε θα εκδώσουν τις απαιτούμενες αποφάσεις για να πάρουν οι δικαιούχοι αγρότες τα ελάχιστα κίνητρα που προβλέπει το Γ' ΚΠΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ