ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΟ
Ευλόγησε τα... γένια της

Αριθμητική ήταν η χτεσινή απάντηση της ΕΠΟ στην κίνηση ΓΓΑ - ομάδας «5» (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, Ηρακλής). Με σαφή στόχο την Κυριακάτικη ΓΣ της Ομοσπονδίας και τις 52 Ενώσεις, αλλά φυσικά και την κοινή γνώμη, η διοίκηση προχώρησε χτες σε δημοσιοποίηση (κυρίως) οικονομικών δεδομένων. Φυσικά, συγκρίνοντας τα, για ευνόητους λόγους, με το παρελθόν. Γιατί; Οπως εξήγησε κάποιο στέλεχος, «όταν οι πρόεδροι βλέπουν γεμάτα τα ταμεία, τότε θα μας στηρίζουν συνέχεια»...

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, από το '97 η ΕΠΟ αύξησε κατά περίπου 460% τους πόρους της από ίδια έσοδα. Από 1 δισ. 084 εκατ. δρχ. ανέβηκαν στα 6 δισ. 080 εκατ. δρχ. Και τα έξοδα - παροχές προς τις ΕΠΣ και τις Εθνικές - από 2 δισ. 563 εκατ. δρχ. έφτασαν στα 7 δισ. 421 εκατ. δρχ., αύξηση περίπου 190%. Ομως οι προεκλογικές εξαγγελίες δε σταμάτησαν εδώ. Ανακοινώθηκε ότι «στα επόμενα δύο χρόνια, περίπου 10 δισ. δρχ. θα διατεθούν στις Ενώσεις για δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής. Πρώτος στόχος 2 διαφορετικοί γηπεδικοί χώροι. Βασική προϋπόθεση η ΕΠΣ να διαθέτει ιδιόκτητο χώρο». Ακόμα, «θ' αναλάβει τη μισθοδοσία μέχρι 2 υπαλλήλων σε κάθε Ενωση».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Κώστας Αλεξανδρίδης, υποστήριξε πως «ανεξάρτητα αν συνεχιστεί ο οικονομικός αποκλεισμός από τη ΓΓΑ, η ΕΠΟ θα καταβάλει στις ΕΠΣ στο ακέραιο παρελθούσες και μελλοντικές οφειλές. Αυτό δεν ακυρώνει την υποχρέωση της ΓΓΑ να τακτοποιεί τις υποχρεώσεις της προς την Ομοσπονδία». Επίσης, δήλωσε ότι «η διακοπή των πρωταθλημάτων ισχύει ως τις 23 του μήνα και δε θα συνεχιστεί». Για τις 11 αιτιάσεις της αναβολής «δεν πήραμε καμιά απάντηση από τη ΓΓΑ, άρα διά της σιωπής τις αποδέχτηκε ως πραγματικές», ενώ για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο «χονδροειδής παρεμβάσεις δε θα γίνουν δεκτές».

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο Βίκτορας Μητρόπουλος, ο οποίος αφού υποσχέθηκε ακόμα περισσότερα έσοδα στο μέλλον, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το ποδόσφαιρο δεν παραιτείται από τα δικαιώματά του (ποσοστό από ΠΡΟΠΟ, Στοίχημα). Την κότα που σου κάνει το αβγό, πρέπει να την ταΐζεις. Δε νομίζω ότι οι διαιτητές ζήτησαν διαιτητή. Να μην ανακατεύεται κανείς στα θέματα τα δικά μας. Δεν του πέφτει λόγος. Η ΕΠΟ ξεκινάει την άλλη βδομάδα τα γήπεδα. Εχει λεφτά. Δεν είναι στο ΘΑ όπως άλλοι. Θα υπακούσω σ' οποιαδήποτε απόφαση τακτικού ή συνταγματικού δικαστηρίου. Εμείς κάναμε έργο. Αν προσπαθήσετε να καταγράψετε τι έκανε ο υφυπουργός, φοβάμαι ότι θα 'χετε μια σελίδα λευκό χαρτί».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
«Πέταξαν» στο τέλος...

Τα εύκολα δύσκολα έκανε η ΑΕΚ στη χτεσινή πρεμιέρα των αγώνων της για την Ευρωλίγκα της ULEB, αλλά τελικά κατάφερε να επικρατήσει της Κίντερ με 78-77 στο ΟΑΚΑ. Κορυφαίος της Ενωσης και ίσως ο καθοριστικός παίκτης που έγειρε την πλάστιγγα του παιχνιδιού υπέρ της ελληνικής ομάδας ήταν ο Μίλαν Γκούροβιτς. Ο Σέρβος παίκτης είχε εκπληκτική απόδοση, διαψεύδοντας αυτούς που είχαν κάνει λόγο για την αγωνιστική του ετοιμότητα. Ο Γκούροβιτς με 16 πόντους και μαζί με τη βοήθεια του Μιχάλη Κακιούζη ήταν αυτοί που χάρισαν τη νίκη στην ΑΕΚ στο τελευταίο λεπτό. Ο «δικέφαλος» προηγούνταν με 71-58, αλλά ένα σερί 12-0 των Ιταλών με πρωταγωνιστή τον Ριγκοντό έφερε το παιχνίδι στα ίσια (71-70). Η πολύ καλή άμυνα στο τελευταίο λεπτό ήταν από τα βασικά στοιχεία που χάρισαν τη νίκη στην ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Τα δεκάλεπτα: 24-15, 39-36, 66-55, 78-77.

AEK: Στεφάνοφ 13 (2), Παντελιάδης 3 (1), Χάμινγκ, Χατζής 1, Κουτλουάι 13, Ντικούδης 7, Γκούροβιτς 16 (3), Μιούρσεπ 8, Μπετς 13, Κακιούζης 4.

ΚΙΝΤΕΡ: Σμόντιτς 10, Γιάριτς 3, Τζινομπίλι 1, Αμπιο 8, Μπονόρα, Γιεστρατίγιεβιτς 3, Σκονοκίνι, Αντερσεν 6, Ριγκοντό 26 (6), Γκρίφιθ 20.

Εξίσου συγκλονιστικό παιχνίδι έγινε στο κλειστό της Θέρμης, όπου ο ΠΑΟΚ επικράτησε για την ίδια διοργάνωση της Βερόνα με 97-94 στην παράταση (κ.α. 78-78) έχοντας κορυφαίο τον Λιαδέλη, που σημείωσε 33 πόντους.

Εξάλλου, άσχημα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο Ηρακλής στη ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ της ΦΙΜΠΑ, αφού ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια Σλοβενίας Κρκα με 73-80. Ο «γηραιός» παρουσίασε πολύ κακό αγωνιστικό πρόσωπο και δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη. Από τους «κυανόλευκους» ξεχώρισαν οι Νάκιτς (18π) και Φάρμερ (24π).

Στην Κύπρο η Νήαρ Ηστ δε δυσκολεύτηκε να επικρατήσει του Αχιλλέα Καϊμακλίου με 106-70 στην πρεμιέρα των υποχρεώσεών της στο Κύπελλο Κόρατς. Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα ήταν ο Αρσέν Αντέ Μενσά, ο οποίος πέτυχε 21 πόντους.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ 0 - 0
Συνεχίζει να ... ονειρεύεται

Μοναδική ευκαιρία να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση έχασε χθες ο Παναθηναϊκός, που αναδείχθηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο το Αμβούργο.Οι «πράσινοι» εάν κατάφερναν να πάρουν τους τρεις βαθμούς θα έπαιρναν κεφάλι στη βαθμολογία του ομίλου, αφού στο άλλο παιχνίδι Λα Κορούνια και Γιουβέντους αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Παρ' όλα αυτά όμως, και πάλι η ελληνική ομάδα βρίσκεται στο κυνήγι της πρόκρισης, αφού είναι μόλις ένα βαθμό πίσω από Ισπανούς και Ιταλούς που προπορεύονται (6 έναντι 5).

Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, η έλλειψη θάρρους των παικτών του Αγγελου Αναστασιάδη ήταν αυτή που τους στέρησε τη χαρά της νίκης.Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κρατήσει την μπάλα, έχοντας πρωτοβουλία κινήσεων, και να την περνάει με σιγουριά από την άμυνα στην επίθεση ....καταστρέφοντας τα σχέδια των Γερμανών για αντεπιθέσεις. Παρ' ολα αυτά όμως, εντός περιοχής, οι παίκτες του Παναθηναϊκού δε φαίνονταν να είχαν την ψυχραιμία που χρειαζόταν. Κάτι που φάνηκε χαρακτηριστικά σε δυο κλασικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ανοίξουν το σκορ. Στην πρώτη, στο 39` ο Βλάοβιτς βρέθηκε μόνος του με τον Μπουτ, αλλά έστειλε την μπάλα ...απελπιστικά άουτ. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην επανάληψη και στο 51`, αλλά με πρωταγωνιστή τον Λυμπερόπουλο. Στην αντίπερα όχθη, το Αμβούργο έδωσε μεγάλο βάρος στην άμυνα, αφού όπως φάνηκε και από την αρχή στόχος των Γερμανών ήταν η ισοπαλία. Στα τελευταία 20` περίπου, ο Αγγελος Αναστασιάδης, βλέποντας και το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι ήταν ακίνδυνοι επιθετικά, ρίσκαρε, βάζοντας στο παιχνίδι και τους Βαζέχα, Νασιόπουλο, αλλά και πάλι η μπάλα δεν κατέληξε στα ...δίχτυα.

ΠΑΟ: Χαλκιάς, Χένρικσεν, Ολιβάρεζ, Γκαγιέτο (70` Βαζέχα), Βλάοβιτς (81` Νασιόπουλος), Γκούμας, Βόκολος, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης, Φύσσας.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ: Μπουτ, Πάναντιτς, Χερτς, Χούγκμα, Γκρος (61` Πρέγκεν), Χάινς, Κόβατς, Ντόφτινγκ, Μπαρπαρέζ, Γιεμπόα, (75` Μέρσερ), Χόλερμπαχ (70`Κέτλεχερ).

  • Συγκλονιστικός αγώνας έγινε στα Σαν Σίρο, όπου Μίλαν και Μπαρτσελόνα αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα: Μπάγιερν - Παρί Σεν Ζερμέν 2-0, Χέλσιμποργκ - Ρόζεμπουργκ 2-0, Μάντσεστερ Γ. - Αϊντχόβεν 3-1, Αντερλεχτ - Ντιναμό Κιέβου 4-2, Μπεσίκτας - Λιντς 0-0.

Μ.Βώσσου

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Στόματα... ερμητικά κλειστά

Κάθε άλλο παρά όρεξη για κουβέντες είχαν οι παίκτες και η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Βλέπετε η ήττα από την ολλανδική Χέρενφεν και η άσχημη απόδοση δημιούργησε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στην ομάδα. Ετσι τα σκυμμένα κεφάλια και τα κλειστά στόματα ήταν το σκηνικό που επικράτησε κατά την επιστροφή και μόνο οι φωνές διαμαρτυρίας περίπου 30 οπαδών έσπασαν τη σιγή.

Η ήττα, αλλά κυρίως ο τρόπος που ήρθε, απογοήτευσε τους «ερυθρόλευκους» φιλάθλους οι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την απογοήτευσή τους. Αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε τη νίκη στο Αμπε Λένστρα θα πανηγύριζε από τώρα την πρόκριση στην επόμενη φάση, αφού το βράδυ της Τρίτης η Βαλένθια... συμμαχούσε με τον πρωταθλητή Ελλάδας και «καθάριζε» γι' αυτόν τη Λιόν (1-2). Ομως, η νίκη δεν ήρθε και τώρα ο Ολυμπιακός πρέπει πάση θυσία να κερδίσει τη Βαλένθια την ερχόμενη Τετάρτη στο ΟΑΚΑ. Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνεχώς αυξάνουν οι φήμες που θέλουν τον τεχνικό της ομάδας Γιάννη Μαντζουράκη να είναι πλέον υπ' ατμόν. Οπως και να έχουν τα πράγματα όμως η θέση του Ελληνα τεχνικού σίγουρα είναι πολύ δύσκολη.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Αφετηρία η Μόσχα

Από τη Μόσχα ξεκινάει σήμερα η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Παναθηναϊκού όπου οι πρωταθλητές Ελλάδας αντιμετωπίζουν την ΤΣΣΚΑ στον πρώτο τους αγώνα για τη ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ της ΦΙΜΠΑ (19.00 NEW TEMPO). Στόχος των «πρασίνων» είναι το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα, που θα βάλει τα θεμέλια για πορεία ανάλογη της περσινής. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πάντως, έχοντας συμπληρώσει μόλις μία εβδομάδα μαζί με την ομάδα, στις δηλώσεις του τόνισε ότι «στόχος μας είναι να μπούμε νικηφόρα στις αγωνιστικές υποχρεώσεις, αλλά το ξεκίνημα της σεζόν δεν είναι πιο σημαντικό από το τελείωμα. Θα με χαροποιούσε να τελειώσουμε τη σεζόν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ολοκληρώσαμε την περσινή κι ας μην αρχίσουμε με 20-0 σερί», τόνισε ο Σέρβος τεχνικός που διευκρίνισε παράλληλα ότι οι παίκτες του θα πρέπει να προσαρμοστούν το συντομότερο δυνατό στους νέους κανονισμούς. Από το παιχνίδι θα απουσιάσει ο Οντεντ Κάτας, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία.

Εξαλλου το Περιστέρι ρίχνεται και αυτό στη μάχη της ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ, της ULEB, αντιμετωπίζοντας στη Μαδρίτη την Εστουντιάντες και έχοντας τα δικά του όνειρα για διάκριση. Πάντως πριν από ένα τόσο κρίσιμο ματς δε λείπουν τα προβλήματα από τον Αργύρη Πεδουλάκη, καθώς θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κώστα Τσαρτσαρή. «Κανείς δε θέλει να ξεκινάει τη σεζόν με προβλήματα. Παρ' όλα αυτά θα πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτά. Εμείς θα παλέψουμε να πετύχουμε το στόχο μας», τόνισε ο Α. Πεδουλάκης.

ΠΑΟΚ
«Μαύρη» νίκη

Μπορεί ο Ντούσαν Μπάγεβιτς να έμεινε ευχαριστημένος από τη φιλική νίκη του ΠΑΟΚ επί της Παρτιζάν με 3-1 χτες στην τελική πρόβα πριν το Ούντινε, αλλά οι τραυματισμοί του Κόφι Αμπονσά και του Ιφεάνι Ουντέζε μόνο «πονοκέφαλο» μπορεί να του προκαλούν. Ο Γκανέζος αμυντικός χτύπησε στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και η πρώτη διάγνωση των γιατρών του «Δικεφάλου» κάνουν λόγο για διάστρεμμα, που είναι πιθανό να του κοστίσει τη συμμετοχή του στον πρώτο αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την προσεχή Τρίτη στο «Φρίουλι». Ο Ουντέζε χτύπησε στον ώμο και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας. Οι δύο παίκτες θα υποβληθούν σήμερα σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση των τραυμάτων τους και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να αποθεραπευτούν. Στον αγωνιστικό τομέα για την ελληνική ομάδα σκόραραν οι Ναλιτζής (16`), Οκκάς (21`), Φρούσος (69`). Για τους Γιουγκοσλάβους ο Ιλιτς ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ μόλις στο 2΄.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ