ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Μετανάστες δούλευαν μέχρι εξόντωσης με την απειλή όπλων

Το όργιο της ανελέητης εκμετάλλευσης και της βάναυσης τρομοκρατίας που φτάνει μέχρι την απειλή της ζωής σε βάρος των μεταναστών εργατών γης που εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας, μεταξύ των μεγαλοκαλλιεργητών της φράουλας και κυκλωμάτων που τους «προμηθεύουν» με εργατικά χέρια, έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά τη σύλληψη ενός Ελληνα και δύο Ρουμάνων (αναζητούνται άλλοι δύο) στο Κουρτέσι Ηλείας από την αστυνομία με την κατηγορία της «εμπορίας ανθρώπων» και παράβαση του Ν. «περί όπλων».

Το κύκλωμα εκμεταλλευόμενο την δεινή οικονομική θέση συμπατριωτών τους, τούς υποσχόταν νόμιμη εργασία σε αγροτικές καλλιέργειες με αμοιβή 25 ευρώ την ημέρα και διαμονή σε δωμάτια. Ωστόσο, μόλις τους έφερναν στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας τούς ανάγκαζαν να δουλεύουν σαν τους είλωτες, να μένουν σε άθλια παραπήγματα από νάιλον στα βάθη των χωραφιών, να παραλαμβάνουν οι άνθρωποι του κυκλώματος από τους μεγαλοκαλλιεργητές τα μεροκάματά τους και να τους αποδίδουν ένα μέρος από αυτά. Μάλιστα σε περίπτωση που χαλάρωναν την ώρα της δουλειάς, τους χτυπούσαν και τους απειλούσαν με όπλα και μάλιστα πυροβολούσαν για εκφοβισμό.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, «με την άφιξή τους στην περιοχή της Ηλείας, ο 32χρονος ημεδαπός τους εγκατέστησε σε αυτοσχέδια παραπήγματα και την επόμενη μέρα αφού άρχισαν να εργάζονται στην συγκομιδή φράουλας, παραλάμβανε ο ίδιος την αμοιβή τους από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, χωρίς να τους την αποδίδει. Ταυτόχρονα τούς υποχρέωνε να εφοδιάζονται από τον ίδιο, τα απαραίτητα για την διατροφή τους, χρεώνοντάς τους μεγάλα ποσά, απαγορεύοντάς τους παράλληλα να απομακρυνθούν από τον χώρο των παραπηγμάτων.

Οι συλληφθέντες με συνεχείς ξυλοδαρμούς, έντονη άσκηση ψυχολογικής βίας και χρήση κυνηγετικού όπλου με το οποίο πυροβολούσαν στον αέρα κατά διαστήματα για εκφοβισμό, τούς υποχρέωναν να συνεχίζουν να εργάζονται».

Το σκηνικό θυμίζει το Νότο των ΗΠΑ του 19ου αιώνα. Υπάρχουν, ο μεγαλοκτηματίας, οι «επιστάτες» που επιβλέπουν τις εργασίες, και οι εργάτες γης χωρίς κανένα ουσιαστικό δικαίωμα. Σημειώνουμε πως στην περιοχή της Μανωλάδας παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής της φράουλας (περίπου το 90%) και μάλιστα φεύγει κατευθείαν για εξαγωγή. Περίπου 40 μεγαλοπαραγωγοί (από 200 στρέμματα και άνω) έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από 40.000 στρέμματα και στη διάθεσή τους περίπου 2.000 εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, ενώ υπάρχουν Βούλγαροι, Αλβανοί, Ινδοί και Ρουμάνοι. Οι συνθήκες μέσα στο θερμοκήπιο είναι αποπνικτικές. Ο τζίρος από την παραγωγή της φράουλας είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία καρπώνονται οι σύγχρονοι τσιφλικάδες με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές αλλά και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να «κλείνουν» τα μάτια μπροστά σ' αυτή την πρωτοφανή εκμετάλλευση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αθλιες συνθήκες εργασίας στο Μετρό

Την παράδοση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης στις κερδοσκοπικές ορέξεις των κατασκευαστικών κοινοπραξιών, με αποτέλεσμα να επικρατεί η τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους και οι άθλιες συνθήκες εργασίας, κατήγγειλε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, με αφορμή Επερώτηση της ΝΔ για την πρόοδο του έργου. Στη συζήτηση κυριάρχησε η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με εκατέρωθεν καταγγελίες για ανικανότητα και κακή διαχείριση.

Για «ένα σημαντικό έργο που πρέπει να γίνει», μίλησε ο Αγγ. Τζέκης προσθέτοντας όμως ότι «το ζήτημα είναι με ποιους όρους γίνεται και από ποιον γίνεται, γιατί είναι γνωστό ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ έχει την κύρια ευθύνη. Ομως, ανάδοχος αυτού του έργου είναι γνωστή κοινοπραξία, με συμμετοχή και ιταλικών εταιρειών. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η ανάδοχος εταιρεία υπέγραψε συμβάσεις, υπεργολαβίες, με πέντε επιχειρήσεις για διάφορα τμήματα του έργου. Αυτές με τη σειρά τους συνήψαν συμβάσεις με άλλους πολλούς υπεργολάβους, δηλαδή με άλλες επιχειρήσεις. Σήμερα δραστηριοποιούνται σε όλο αυτό το έργο τριάντα πέντε επιχειρήσεις».

Ο Αγγ. Τζέκης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα των εργασιακών σχέσεων τονίζοντας πως «όλες αυτές οι εταιρείες πραγματικά ασκούν μία τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους» προσθέτοντας πως «στην ουσία δεν υπάρχουν συμβάσεις και όρια εργασίας», έτσι ώστε «εργατοτεχνίτες, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στις κατασκευές οδοφραγμάτων αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν και σήμερα ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακό. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι οι υπεργολάβοι που έπαιρναν τις δουλειές από την ανάδοχο είχαν συμφωνήσει ότι θα πληρώνονται κάθε τρίμηνο. Αυτές οι επιχειρήσεις το εφάρμοσαν και στους εργαζόμενους».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι είναι «αναγκαία η δημιουργία ενός δημόσιου φορέα κατασκευών, ο οποίος θα εγγυάται την κατασκευή αυτών των έργων, την ποιότητα των έργων, την ασφάλεια των εργαζομένων, τις αποδοχές των εργαζομένων, ούτως ώστε η χρήση του να είναι προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ με εμπρηστικές βόμβες «μολότοφ», από ομάδα αγνώστων, σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα έξω από κατοικία αστυνομικών στην Κερατέα. Το περιστατικό συνέβη στις 00.43, όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι έριξαν «μολότοφ» στο σπίτι του ζεύγους αστυνομικών, στη διασταύρωση της Λεωφόρου ΝΑΤΟ και της οδού Μιχαήλ Δελίση. Μέσα στο σπίτι ήταν και τα 4 ανήλικα παιδιά τους. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τρία οχήματα, που ήταν σταθμευμένα έξω από την κατοικία των αστυνομικών.

ΜΑΖΙΚΗ παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 18 Απρίλη στις 2 το μεσημέρι, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί η σύμβαση του Δήμου με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Από την αρχή η δίκη Σειρινίδη

Από την αρχή θα ξεκινήσει η δίκη του Αρη Σειρινίδη, μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού για αναβολή της δίκης για τις 8 Ιούνη, λόγω κωλύματος ενός δικαστή. Η δίκη που είχε φτάσει σχεδόν στη μέση με την ολοκλήρωση των μαρτύρων κατηγορίας, ξεκινά με νέα σύνθεση. Επίσης το δικαστήριο αφού... αυτοαναιρέθηκε (εξαίρεση των ενόρκων από τη διαδικασία) μετά από πρόταση της εισαγγελέα, πήρε την απόφαση να μην κάνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων Σ. Φυτράκη και Α. Παπαρούσου, για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Α. Σειρινίδη. Ετσι, για την παράταση ή όχι της προφυλάκισης, θ' αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο το Μάη. Το δικαστήριο έλαβε υπόψη το κατηγορητήριο και όχι ό,τι μέχρι τώρα έχει κατατεθεί στο δικαστήριο από τους μάρτυρες, κυρίως κατηγορίας (αστυνομικούς).

Πριν την απόφαση του δικαστηρίου επί του αιτήματος της συνέχισης ή όχι της προσωρινής του κράτησης, το λόγο πήρε ο κατηγορούμενος. Οπως είπε, δεν τίθεται καν θέμα να μην έρθει στη δίκη. «Ηδη από τη διαδικασία έχει καταρριφτεί η μεθόδευση που με έχει φέρει στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά. Η μητέρα του Σειρινίδη χαρακτήρισε, φρονηματική τη δίωξη του γιου της. «Ούτε στην κηδεία του πατέρα του δεν τον άφησαν να πάει», πρόσθεσε. Τέλος, οι συνήγοροι αναρωτήθηκαν αν θα υπάρξουν σοβαρές ρυθμίσεις ή καταστολή.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ν. Σμύρνης διοργανώνει, αύριο Κυριακή 17 Απρίλη 2011 και ώρα 5.30 το απόγευμα, στα γραφεία της (Ομηρείου 4, Ν. Σμύρνη), εκδήλωση με προβολή εικόνων από τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946-1949 και τη ζωή της πολιτικής προσφυγιάς. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Εκδήλωση στη μνήμη των πέντε ΕΠΟΝιτών που απαγχόνισαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες της χιτλεροφασιστικής κατοχής, μπροστά στο μνημείο που στήθηκε προς τιμήν τους, διοργανώνει, στα Τρίκαλα, μεθαύριο Δευτέρα, στις 10.30 π.μ., το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Σε ανακοίνωση του παραρτήματος διευκρινίζεται ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δεν έχει καμία σχέση με την εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Τρικκαίων, ο οποίος την παρουσιάζει ως «ενωτική», καταγγέλλοντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός είναι αυθαίρετος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ