ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η ελπίδα δε βρίσκεται στα «αγροτικά καλάθια»
  • Το «αγροτικό καλάθι» της Αττικής παρουσίασε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης
  • Θ. Παφίλης: Η χώρα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του λαού σε αγροτικά προϊόντα

Για άλλη μια φορά φάνηκε πως οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν να ελπίζουν σε τίποτα από τα «αγροτικά καλάθια» ανά Περιφέρεια που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως μια νέα πολιτική. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, παρουσίασε χτες το «καλάθι των προϊόντων» της Αττικής στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, επαναλαμβάνοντας ό,τι είπε και σε αντίστοιχες συνεδριάσεις σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Τα «αγροτικά καλάθια» αποτελούν ένα μέρος από το σχεδιασμό της κυβέρνησης και των προσαρμογών ενόψει της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ για μετά το 2013, στο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ 2020. Η κυβέρνηση επιχειρεί και μέσω των «αγροτικών καλαθιών» να αποπροσανατολίσει τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς και τα λαϊκά στρώματα. Ο Κ. Σκανδαλίδης έφτασε να δηλώνει πως τα «αγροτικά καλάθια» μπορούν να αποτελέσουν το αντίδοτο στην κρίση... Εμφαση έδωσε επίσης στα δημοπρατήρια, στις εταιρικές συμπράξεις και στη συμβολαϊκή γεωργία. Η αγροτιά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από όλα αυτά. Αντίθετα, η πολιτική της ΕΕ, της ΚΑΠ, του μνημονίου και του ΔΝΤ την οδηγεί με ταχείς ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Για παράδειγμα χτες για το «αγροτικό καλάθι» της Αττικής υπήρχε αναφορά στο λάδι, το κρασί, τα φιστίκια Αιγίνης, τα εσπεριδοειδή και την κτηνοτροφία. Ομως στο λάδι και στο κρασί οι τιμές είναι εξευτελιστικές, στην Τροιζηνία οι παραγωγοί δεν μάζεψαν τα λεμόνια γιατί οι τιμές είναι επίσης εξευτελιστικές, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη, ενώ τα φιστίκια Αιγίνης πλήττονται από τις αθρόες εισαγωγές. Ποια «καλάθια» θα δώσουν λύσεις σε όλα αυτά τα προβλήματα;

Στην παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θ. Παφίλης, τόνισε πως η Ελλάδα -και η Αττική επίσης- έχουν τη δυνατότητα να παράγουν φυτικά και ζωοκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας, όμως αυτό δε γίνεται γιατί η πολιτική που ακολουθείται εξυπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ντόπιων και ξένων. Συνεχίζοντας σημείωσε πως τα «αγροτικά καλάθια» μπορεί να ακούγονται ωραία, αλλά λόγια ωραία άκουσαν οι αγρότες και το 1981 για την ένταξη στην ΕΟΚ, όμως τελικά τα αποτελέσματα ήταν ολέθρια για τους μικρομεσαίους αγρότες και σχεδόν 500.000 έφυγαν από την αγροτική παραγωγή. Ο Θ. Παφίλης ανέφερε επίσης πως «τα "αγροτικά καλάθια" απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό» και έθεσε τον προβληματισμό: «Μη μου πείτε ότι θα κάνετε κεντρικό σχεδιασμό σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς...». Στην ομιλία του τόνισε ακόμα πως η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προωθεί τη συγκεντροποίηση της αγροτικής γης και αγροτικής παραγωγής σε λίγες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και πως η πολιτική που ακολουθείται δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων παρά μόνο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις τοποθετήσεις τους τόσο ο περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, όσο και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων παρατάξεων έδειξαν συναίνεση στα όσα έθεσε ο Κ. Σκανδαλίδης και οι όποιες διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν δεν έθιγαν στο ελάχιστο την ουσία της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής και δεν έδιναν καμία προοπτική σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΕΒΡΟΥ
Καταγγέλλουν την κυβερνητική πολτική

Tην οργή τους για την αντικτηνοτροφική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι του Εβρου, που συγκεντρώθηκαν χτες μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα του Σουφλίου, ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Οπως τόνιζαν, η πολιτική που εφαρμόζεται καθημερινά καταστρέφει την ελληνική κτηνοτροφία και τους έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε απελπιστική κατάσταση, ενώ παράλληλα αυτή η πολιτική ευνοεί μια χούφτα επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται κτηνοτρόφους και καταναλωτές.

«Μας "ξεζουμίζουν" αδίστακτα και μας έχουν φέρει μπροστά στη χρεοκοπία. Από τη μια μεριά οι εταιρείες που μας πουλούν πανάκριβα τα αναγκαία εφόδια, από την άλλη το καρτέλ που αγοράζει στο "τζάμπα" την παραγωγή μας και από την άλλη η κυβέρνηση να μας κοροϊδεύει με "τα καλάθια των προϊόντων", που δυστυχώς για μας τους κτηνοτρόφους είναι γεμάτα άχυρο. Για να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά τρόφιμα, ένας δρόμος υπάρχει. Η σύγκρουση και ανατροπή των αντιαγροτικών - αντικτηνοτροφικών πολιτικών της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν και αγροτική ανάπτυξη ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό για λαϊκή ευημερία», τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Οι συγκεντρωμένοι διεκδίκησαν μέτρα προστασίας από εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις και, ενόψει του Πάσχα, θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα κλπ. Συγκεκριμένα ζήτησαν τιμές σε γάλα: 1,30 το κιλό για το πρόβειο γάλα, 0,85 το κιλό για το γίδινο γάλα, 0,50 το κιλό για το αγελαδινό γάλα. Τιμές στο κρέας: 8 το κιλό σε αρνί και κατσίκι, 6 το κιλό στο βοδινό κρέας.

ΠΑΣΕΒΕ
Καμιά «στάση» στον αγώνα

Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) υπέρ του ΓΕΜΗ και της υπηρεσίας «μιας στάσης» για την ίδρυση επιχειρήσεων, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Σε δελτίο Τύπου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) ο πρόεδρός του κ. Ραβάνης "πανηγυρίζει για το επίτευγμα" της δημιουργίας του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων και για τις "Υπηρεσίες Μιας Στάσης" (που θα λειτουργούν στα Επιμελητήρια της χώρας για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων), σημειώνοντας ότι "ένα όραμα του επιμελητηριακού κόσμου έγινε πραγματικότητα".

Μήπως θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Ραβάνη το δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ίδιος στις 21/1/2011, όπου, με στοιχεία του Επιμελητηρίου που προεδρεύει, το Δεκέμβριο του 2010 στις 172 ενάρξεις είχαμε 660 κλεισίματα επιχειρήσεων;

Οταν σε κάθε μία έναρξη έχουμε τέσσερα κλεισίματα επιχειρήσεων, τα οράματα του κ. Ραβάνη μάλλον είναι τα ίδια με τα οράματα του κ. "fastruck" Μπαμπούκη...

Αλήθεια, από πόσες στάσεις (αναδουλειά - χρέη σε ΟΑΕΕ - περαίωση - φέσια - κλπ.) περνάει το κλείσιμο μιας επιχείρησης;

Τα οράματα του κ. Ραβάνη και των ομοίων του (πολιτικών, συνδικαλιστών κλπ.) έχουν γίνει ο εφιάλτης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων.

Χωρίς καμία στάση, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι να μπουν στις επάλξεις του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κοροϊδία με τις «ελληνοποιήσεις»

Το θέμα της αντιμετώπισης των «ελληνοποιήσεων» σε ζώντα ζώα και κρέατα προβάλλει για μια ακόμα χρονιά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζοντας την πολιτική εμπαιγμού των παραγωγών και καταναλωτών.

Πέρσι λίγο πριν το Πάσχα είχε ανακοινωθεί η δημιουργία «Επιτροπής Εκτάκτου Ανάγκης για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων», φέτος η υφυπουργός Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσε «πέντε καινοτομίες για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων».

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνέχισε το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, όπως άλλωστε έκαναν και οι προκάτοχοί της. Ανακοίνωσε χτες ότι έγινε ηλεκτρονική διασύνδεση των σφαγείων με τον ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος Κρέατος), ότι θα γίνονται ον λάιν (on - line) διασταυρωτικοί έλεγχοι στις εισαγωγικές επιχειρήσεις ζώων και κρέατος, ότι θα συμμετέχουν στους ελέγχους ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός πληρωμών επιδοτήσεων) και ΣΔΟΕ και επίσης ότι τέθηκε σε λειτουργία γραμμή καταγγελιών για ελληνοποιήσεις. Ολα τα παραπάνω αποτελούν ξεκάθαρη κοροϊδία και δεν αντιμετωπίζουν στην ουσία κανένα πρόβλημα. Στην εγχώρια αγορά γίνονται αθρόες εισαγωγές πάσης φύσεως αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ και σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Επίσης, για τη λαϊκή οικογένεια, που πλήττεται βαριά εξαιτίας της κυβερνητικής επιδρομής στο εισόδημά της, είναι πολύ πιο προσιτή και μάλλον αναγκαστική η προμήθεια εισαγόμενων τροφίμων και αμνοεριφίων, που οι τιμές τους είναι από αρκετά έως και πολύ χαμηλότερες από τα αντίστοιχα εγχώρια. Είναι φανερό πως και αυτή η κυβέρνηση δε θέλει να στηρίξει τον φτωχό και μικρό παραγωγό στην ύπαιθρο και τη λαϊκή οικογένεια στα αστικά κέντρα. Εφαρμόζει μια ολέθρια πολιτική και επιδίδεται σε κινήσεις για τα «μάτια του κόσμου»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ