ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Προς συμφωνία ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Από τις νέες χτεσινές διαδηλώσεις
Από τις νέες χτεσινές διαδηλώσεις
ΣΑΝΑ'Α.--

Εντός των επόμενων ημερών, διαρρεόταν ότι θα υπογραφεί η συμφωνία που πέτυχε η διαμεσολάβηση των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στη χώρα. Οπως έγινε γνωστό, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σάλεχ εντός 30 ημερών στον αντιπρόεδρό του, τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα επιβλέψει συνταγματικές αλλαγές και διενέργεια εκλογών στη χώρα. Ο, επί 32 χρόνια, ισχυρός άνδρας της χώρας φέρεται να συμφώνησε εφόσον έλαβε εγγυήσεις αμνηστίας για τον ίδιο, αλλά και για τους γιους του.

Απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν συστήσει το «Κοινό Μέτωπο» και συμφώνησαν με τη διαμεσολαβητική πρόταση βρέθηκε η πλειοψηφία των νεολαιίστικων οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι ο Σάλεχ θα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία, ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στο καθεστώς (κάτι που δε διασφαλίζεται με τη συγκεκριμένη συμφωνία) και ότι δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος για τα εγκλήματά του. Μάλιστα, κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τις διαμεσολαβούσες χώρες όσο και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε διπλωματικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την αντιπολίτευση (τμήματα του στρατού, ισλαμιστές κ.λπ.), προκειμένου να ελέγξουν τη μεταβατική κατάσταση, μετά την αποχώρηση του στενού τους συμμάχου Σάλεχ.

Προκειμένου να συζητηθούν τα «αγκάθια» αυτά, που θα μπορούσαν εύκολα να «τινάξουν στον αέρα» όλη τη διαμεσολάβηση των χωρών του Κόλπου, στη Σάνα'α αναμένεται την Τετάρτη ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, προκειμένου να συναντηθεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αν όλα οδεύσουν ικανοποιητικά, δεν αποκλειόταν η μετάβαση όλων των ενδιαφερόμενων ακόμη και αυθημερόν στο Ριάντ, προκειμένου να αρχίσει ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης με στόχο την υπογραφή της συμφωνίας.

Οσο γίνονται αυτά, βέβαια, οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται σε πολλές πόλεις της Υεμένης. Μετά τους νεκρούς των τελευταίων 24ώρων, οι συνολικές απώλειες των τρίμηνων διαδηλώσεων καταμετρούνται σε περισσότερες από 130 και χιλιάδες τραυματίες.

ΣΟΥΔΑΝ
Δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις στο νότο

XAΡΤΟΥΜ.-- Νέες πολύνεκρες συγκρούσεις σε τρεις περιοχές της νότιας σουδανικής πολιτείας Τζόνγκλεϊ σημειώθηκαν από το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ατόμων, με κάποιες πληροφορίες νοτιοσουδανικών ΜΜΕ να ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 165.

Οι συγκρούσεις έγιναν ανάμεσα σε δυνάμεις του νοτιοσουδανικού στρατού (πρώην αντάρτες του SPLA) και τους άνδρες δύο ένοπλων «ανταρτικών» οργανώσεων με επικεφαλής τους Πίτερ Γκάντετ Γιας και Γκάμπριελ Τανγκίνγια. Αφορμή φέρεται πως υπήρξε μία επίθεση κατά ενόπλων «ανταρτικών» οργανώσεων στην περιοχή Καλντάκ το περασμένο Σάββατο. Ακολούθησαν συγκρούσεις και γενικευμένες λεηλασίες και πυρπολήσεις χωριών στο νότιο Σουδάν, με τις νοτιοσουδανικές αρχές να καταγγέλλουν για μία ακόμη φορά την κεντρική κυβέρνηση στο Χαρτούμ πως υποστηρίζει τουλάχιστον επτά ένοπλες οργανώσεις στην περιοχή, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί ο νότος ενόψει της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησής του στις αρχές του ερχόμενου Ιούλη.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Θεαματική απόδραση από την Κανταχάρ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Μία μαζική κινηματογραφική απόδραση κατάφεραν να πραγματοποιήσουν 541 κρατούμενοι από τις φυλακές της Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν, περνώντας από σήραγγα 300 μέτρων, το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Οι κρατούμενοι που κατάφεραν να αποδράσουν σύμφωνα με τις αρχές, ανήκουν στις τάξεις των Ταλιμπάν, ενώ η επιχείρηση χαρακτηρίζεται από την αστυνομία της περιοχής «πολύ καλά οργανωμένη», ενώ αξιωματούχοι των φερόμενων «ανταρτών» εμφανίζονται να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, υποστηρίζει ότι η απόδραση ήταν «καταστροφή που δεν έπρεπε να συμβεί», καθώς αναφέρεται ότι σε αυτούς που διέφυγαν είναι 106 «διοικητές» των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να βρουν τι συνέβη και πώς θα διορθωθεί η κατάσταση. Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τουλάχιστον 26 από τους δραπέτες συνελήφθησαν, ενώ εκπρόσωπος του Χ. Καρζάι δηλώνει ότι η απόδραση δε θα ήταν δυνατή χωρίς βοήθεια μέσα από τη φυλακή.

Η απόδραση θεωρείται ως «μεγάλη νίκη» για τους Ταλιμπάν, με τις προβλέψεις να αναφέρονται σε επικίνδυνες επιπτώσεις για τις κατοχικές και κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα οι κατοχικές αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι σε αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Κουνάρ, στις 12 Απρίλη, σκοτώθηκε ο υπ' αριθμόν δύο πλέον επικίνδυνος διοικητής της αλ Κάιντα, ο Σαουδάραβας Αμπού Χαφς αλ Ναζντί και ακόμα 25 άνθρωποι φερόμενοι - πάντα - ως «μαχητές των Ταλιμπάν».

Αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν χθες και τη Δευτέρα στο Πακιστάν εναντίον λεωφορείων στο Μπαλουχιστάν και στο Καράτσι, με αποτέλεσμα 19 άνθρωποι να χάσουν συνολικά τη ζωή τους και 56 να τραυματιστούν. Η διπλή επίθεση στο Καράτσι που είχε σαν αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς, είχε στόχο λεωφορεία του ναυτικού, ενώ στο Μπαλουχιστάν εικάζεται ότι επρόκειτο για αποσχιστική οργάνωση. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την αύξηση του κατώτατου ορίου μηνιαίων αποδοχών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα κατά 25% ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Το κατώτατο όριο αποδοχών θα διαμορφωθεί στα 548 μπολιβάρες (360 δολάρια) όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τσάβες και ουσιαστικά πρόκειται συνολικά για αύξηση της τάξης του 26,5% καθώς οι εργαζόμενοι θα λάβουν αύξηση της τάξης του 15% από την πρώτη Μάη και στη συνέχεια αύξηση επί των νέων διαμορφωμένων αποδοχών της τάξης του 10% την 1η Σεπτέμβρη. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Μαρία Κριστίνα Ιγκλέσιας, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ», διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η νέα νομοθεσία να εφαρμοστεί χωρίς εκπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αφορά περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που απασχολούνται με τις κατώτερες αποδοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνδικαλιστικές ενώσεις, συνδικάτα και πολιτικές οργανώσεις είχαν απαιτήσει μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς η αύξηση που δίνεται οριακά κινείται στα ποσοστά του πληθωρισμού, που καλπάζει στη Βενεζουέλα με 27%. Ανάμεσά τους και το ΚΚ Βενεζουέλας, που είχε θέσει το ζήτημα της αύξησης κατά 40% για να καλυφθεί η απώλεια εισοδημάτων εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και να υπάρξει όντως κάποια αύξηση που θα βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Σκιά βίας και στις κάλπες για τις πολιτειακές εκλογές

AMΠΟΥΤΖΑ._ Παρά τα προβλήματα και τα πρόσφατα επεισόδια βίας που στιγμάτισαν τις νιγηριανές προεδρικές εκλογές της 16ης Απρίλη με αποτέλεσμα 500 νεκρούς, διεξήχθησαν χτες οι εκλογές στη δυτικοαφρικανική χώρα για την ανάδειξη κυβερνήτη και τοπικών κοινοβουλίων στις 26 από τις 36 πολιτείες της Νιγηρίας με τη μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες. Στις άλλες 10 πολιτείες (που βρίσκονται κυρίως στο βορρά) οι πολιτειακές εκλογές αναβλήθηκαν λόγω των πρόσφατων επεισοδίων βίας.

Σύμφωνα με νιγηριανά ΜΜΕ, προβλήματα εκλογικής βίας σημειώθηκαν αυτή τη φορά σε περιοχές της νότιας Νιγηρίας όπου σημειώθηκαν εισβολή ενόπλων και ρίψη πυρών στον αέρα σε εκλογικά τμήματα, ο εμπρησμός εκλογικών κέντρων και η κλοπή κάλπεων. Νωρίτερα (ξημερώματα Δευτέρας) είχε σημειωθεί έκρηξη σε ξενοδοχείο της βορειοανατολικής πόλης Μαϊντουγκούρι με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 14.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ