ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
7 εκατομμύρια φυτοζωούν με 400 ευρώ το μήνα

Αυτό είναι το «θαύμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην «ατμομηχανή» της ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το «μυστικό επιτυχίας» της ανταγωνιστικής και ευημερούσας Γερμανίας, που προβάλλει ως «πρότυπο» οικονομικής και εξαγωγικής δύναμης που συνάμα έχει κράτος πρόνοιας και δήθεν οι ...εργαζόμενοι αμείβονται ικανοποιητικά, αποκαλύπτεται σταδιακά: Μετά τα στοιχεία για τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων, νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας αναφέρουν ότι 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα.

Πρόκειται για αλματώδη αύξηση μέσα σε διάστημα επτά χρόνων, καθώς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθούς πείνας αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια και αποτελεί απόρροια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθήθηκε από την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων, της διαβόητης Ατζέντας 2010. Ουσιαστικά πρόκειται για τους χρόνια άνεργους που αφού περιθωριοποιήθηκαν από την αγορά εργασίας μετατράπηκαν σε βορά για το κεφάλαιο καθώς απασχολούνται στο πλέον στυγνό καθεστώς εκμετάλλευσης. Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη από το «επιτυχές οικονομικό μοντέλο» καθώς τα στοιχεία, που αναμένεται να ανακοινωθούν για την ανεργία, θα καταγράφουν χαμηλά ρεκόρ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο, ο αριθμός των ανέργων δεν θα υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ...αφού στη σχετική στατιστική δεν καταγράφονται επίσης όσοι μετέχουν σε σεμινάρια μετεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης και φυσικά όσοι ψάχνουν δουλειά χωρίς τη διαμεσολάβηση των γραφείων εύρεσης εργασίας.

Εννοείται ότι τα 7,3 εκατομμύρια των μισοαπασχολούμενων των 400 ευρώ δεν εντάσσονται στον επίσημο αριθμό των ανέργων, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε θέσεις εργασίας «προσωρινά», με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ μετανάστες, αλλοδαποί και ηλικιωμένοι - δηλαδή άνω των 50 ετών - είναι οι πλέον «εύκαιροι» να «αποβληθούν» από την αγορά της εργασίας. Και ακριβώς αυτές οι κατηγορίες ανέργων δημιουργούν τη στρατιά των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων, τη κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία που αποτελεί συνάμα και μοχλό πίεσης για τις μειώσεις των μισθών των εργαζομένων.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δρομολογούν το δημοψήφισμα οι Σερβοβόσνιοι

MΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.-- Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του πολύκροτου δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας στις αρχές Ιουνίου μετά τη δημοσίευση της σχετικής κυβερνητικής απόφασης χτες στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Το δημοψήφισμα, που αποφασίστηκε στις 13 του μήνα με πρόταση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, καλεί τους Σερβοβόσνιους να καταγράψουν με την ψήφο τους εάν επικροτούν ή απορρίπτουν αφ' ενός νόμους που επιβάλλει ο διορισμένος από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «Υπατος Εκπρόσωπος» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αφ' ετέρου αποφάσεις που εκδίδει η Εισαγγελία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και τα αρμόδια βοσνιακά δικαστήρια.

Προηγουμένως, η απόφαση εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο των Λαών της Σερβικής Δημοκρατίας, οπότε εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα. Οι εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων στο Συμβούλιο των Λαών δεν άσκησαν βέτο κατά της απόφασης, αλλά ζήτησαν από τον ύπατο εκπρόσωπο στη Βοσνία Βαλεντίν Ινζκο να αντιδράσει και να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης για το δημοψήφισμα, θεωρώντας το «αντισυνταγματικό και αντίθετο στη συμφωνία του Ντέιτον».

Ο Βαλεντίν Ινζκο, καθώς και οι πρέσβεις των κρατών - μελών του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης στη χώρα (PIC), με εξαίρεση τη Ρωσία, έχουν ήδη καταδικάσει την υιοθέτηση της απόφασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Η φινλανδική εταιρεία κατασκευής τηλεφώνων «Nokia» ανακοίνωσε χτες πως από το 2012 θα προχωρήσει στην κατάργηση 7.000 θέσεων εργασίας. Συνολικά θα απολύσει 4.000 εργαζόμενους - κυρίως στη Δανία, στη Φινλανδία και τη Βρετανία - και θα μετακινήσει περίπου 3.000 υπαλλήλους της στην εταιρεία «Accenture», η οποία βάσει πρόσφατης συμφωνίας «Nokia» - «Microsoft» θα αναλάβει την ανάπτυξη της τεχνολογίας «smartphones».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Διώρυγα πλάτους 150 μέτρων και μήκους 50 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει η Τουρκία προκειμένου να αποσυμφορήσει το Βόσπορο, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν, που επιθυμεί να εκμεταλλευθεί το γεγονός και ενόψει εκλογών.

ΝΤΑΡΜΣΑΛΑ.-- Στην «εκλογή πρωθυπουργού» προχώρησε η αυτοαποκαλούμενη «εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ», μετά την ανακοίνωση του Δαλάι Λάμα ότι επιθυμεί να αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο. Η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στο εξής «πρωθυπουργός της εξόριστης αρχής» θα είναι ο Λόμπσανγκ Σαγκάι, απόφοιτος Νομικής του Χάρβαρντ.

ΒΟΜΒΑΗ.-- Σε απολύσεις έξι συνδικαλιστών της Ενωσης Ινδών Εμπορικών Πιλότων, για απεργία που οργάνωσαν, προχώρησε η εταιρεία «Air India», επικαλούμενη διαταραχή των δρομολογίων της και ακυρώσεις πτήσεων.

HΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε χτες να παρατείνει την αποστολή κυανόκρανων στο νότιο Σουδάν έως τις 9 Ιούλη, οπότε αναμένεται να κηρυχθεί η περιοχή και επίσημα ανεξάρτητο κράτος.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο Μπεντζέτ Πατσόλι, πρώην Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, για μόλις 35 μέρες, θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου στην κυβέρνηση του Χάσιμ Θάτσι. Η συμφωνία για τα νέα καθήκοντα τού ανακοινώθηκε χτες μετά τη συνάντηση που είχε στην Πρίστινα με τον αρχηγό του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου» και πρωθυπουργό, Χάσιμ Θάτσι. Στο μεταξύ, οι αρχές της Πρίστινας ανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν από το Μαυροβούνιο την επιστροφή ή την καταβολή της αξίας ακινήτων πρώην κρατικών κοσσοβάρικων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο Μαυροβούνιο.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εκρηξη, που σημειώθηκε χτες σε δρόμο της νοτιοδυτικής Σομαλίας, όταν πάτησε εκρηκτικό μηχανισμό μικρό λεωφορείο, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ επιβαινόντων.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Επίσκεψη Πούτιν

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Ολιγόωρη επίσκεψη στη Σουηδία πραγματοποίησε χτες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν που είχε συνάντηση με τον Σουηδό ομόλογό του Φρέντρικ Ρέινφελντ, με τον οποίο συζήτησαν για θέματα εμπορικών συνεργασιών, την ενέργεια κ.ά. Μάλιστα, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα οι εταιρείες κατασκευής φορτηγών «Volvo» και «Scania» να επεκτείνουν την παραγωγή τους και στη Ρωσία.

Παράλληλα, μετά τη συνάντησή του με τον Ρέινφελντ, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι τις ανησυχίες του για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ρωσικά σύνορα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στη Συμμαχία, καθώς η Ρωσία επιχειρεί να διαμορφώσει το δικό της πόλο στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και να εξασφαλίσει για την πλουτοκρατία της περιοχές με πλούσιες ενεργειακές ύλες και στρατηγικής σημασίας για τη μεταφορά τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ»
Νέα εμπόδια από την αμερικανική δικαιοσύνη

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προτρέπει το δικαστή να αρνηθεί το αίτημα για επανεξέταση της υπόθεσης του Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, ενός εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών, που παραμένουν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ πάνω από 12 χρόνια επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια εγκληματικών οργανώσεων που στρέφονταν κατά της Κούβας και του λαού της.

Η δημόσια κατήγορος Καρολίν Χεκ Μίλερ, που κατέθεσε το αίτημα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι κατά του Χεράρδο - που εκτίει άδικη ποινή φυλάκισης δις ισόβια και 15 χρόνια - είναι η ίδια που είχε χειριστεί την υπόθεση των «5» σε μια στημένη και με σημαντικές παρατυπίες δίκη στο Μαϊάμι το 2001. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός πως ήταν η ίδια που αρνήθηκε να δικαστεί ως τρομοκράτης ο εγκληματίας και πρώην πράκτορος της CIA Λουίς Ποσάδα Καρίλες το 2005.

Πάντως, η ομάδα υπεράσπισης του Χεράρδο αναμένεται σύντομα να καταθέσει την απάντησή της και στη συνέχεια η δικαστής Τζόαν Λέναρντ θα ανακοινώσει την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται πως πάνω από 10 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ έχουν απαιτήσει την απελευθέρωση των «5», ενώ πρόσφατα ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κατά την επίσκεψή του στην Κούβα, χαρακτήρισε ως άδικες τις καταδικαστικές ποινές που έχουν επιβληθεί στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
«Εσωτερικό» ξεκαθάρισμα «λογαριασμών»...

AΜΠΙΤΖΑΝ.-- Συγκρούσεις μεταξύ μελών της «Προεδρικής Φρουράς» και ανδρών του πολέμαρχου των λεγόμενων «Αόρατων Κομάντος», που συνέβαλαν με τη δύναμη των όπλων τους στο να ανέβει στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουατάρα, σημειώθηκαν χτες στο προάστιο Αμπόμπο της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, Αμπιτζάν.

Οι συγκρούσεις άρχισαν τα ξημερώματα, όταν τα μέλη της «Προεδρικής Φρουράς» εξαπέλυσαν ένοπλη επιχείρηση κατά ενόπλων του πολέμαρχου Ιμπραχίμ «ΙΒ» Κουλιμπάλι πριν καν αποπειραθούν να ξεκινήσουν διαδικασία αφοπλισμού δυνάμεις του ΟΗΕ. Οι άνδρες του Κουλιμπάλι ανταπάντησαν στα πυρά, με αποτέλεσμα πολύωρες ανταλλαγές πυρών.

Ο πρόεδρος Ουατάρα (γνωστό πρώην μεγαλοστέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αφρική) είχε διατάξει την περασμένη Παρασκευή τις δυνάμεις του Κουλιμπάλι να αφοπλιστούν εκουσίως ή με το ζόρι, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίζονταν ως εχθρικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ