ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αυξάνεται ο χρόνος εργασίας έως και 10 ώρες τη βδομάδα

Στόχος το «ξεζούμισμα» των εργαζομένων, καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο

Την αύξηση των ωρών εργασίας μέχρι και 10 την εβδομάδα, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σχετική τροποποίηση που περιέλαβε στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή. Σύμφωνα με τη διάταξη: «Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίες ορίζονται σε 40».

Η διάταξη αφορά:

  • Στους μόνιμους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Αυτό σημαίνει αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κατά 2,5 ώρες καθώς σήμερα δουλεύουν 37,5 ώρες τη βδομάδα.
  • «Το προσωπικό που υπηρετεί στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ α' και β' βαθμού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας των κλάδων ή ειδικοτήτων νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων και των συναφών κλάδων Κοινωνικών Λειτουργών, βοηθών Βρεφοκόμων - Παιδοκόμων και Αδελφών Νοσοκόμων, εφόσον ασκούν καθήκοντα των κλάδων ή των ειδικοτήτων Νηπιαγωγών ή Βρεφονηπιοκόμων». Για τις ειδικότητες αυτές ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αυξάνεται κατά δέκα ώρες, σήμερα δουλεύουν 30 ώρες.
  • Τους υπαλλήλους των κλάδων πληροφορικής (Πανεπιστημιακής, Τεχνικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), προσωπικού Η/Υ (προγραμματισμός, αυτοματισμός), χειριστών Η/Υ και των χειριστών των μηχανών προετοιμασίας στοιχείων Η/Υ για τους οποίους ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας αυξάνεται κατά πέντε ώρες, σήμερα δουλεύουν 35 ώρες.

Σε ανακοίνωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο επισημαίνεται ότι οι σχεδιασμοί αυτοί αποτελούν μια ακόμα βάρβαρη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς σημειώνει ότι η αύξηση του ωραρίου εργασίας είναι μια εξέλιξη που «θα έχει τραγικές επιπτώσεις στον παιδικό ψυχισμό, αλλά και στην οικογένειά τους».

Συνολικότερα τονίζει: «Κοινός παρονομαστής του κυβερνητικού νομοσχεδίου είναι οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και το παραπέρα ξεζούμισμα των εργαζομένων. Και μόνο η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών ότι "δουλεύοντας μισή ώρα παραπάνω είναι σαν προσλαμβάνουμε 45.000 υπαλλήλους" δείχνει το μέγεθος του επιχειρούμενου "ξεζουμίσματος". Λέει ψέματα η κυβέρνηση και είναι προσχηματικά τα επιχειρήματά της ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, φαινόμενα που, ούτως ή άλλως, είναι σύμφυτα με την αντιλαϊκή πολιτική και το καπιταλιστικό σύστημα. H κατάσταση θα χειροτερέψει με την ψήφιση του λεγόμενου "ενιαίου" μισθολογίου (Ιούνιος-Ιούλιος)».

Το ζήτημα του ωραρίου εργασίας έχει κι άλλες πλευρές που αφορούν και τους εργαζόμενους και γενικά την εργατική λαϊκή οικογένεια. Για παράδειγμα, υπάρχει ανάγκη για το λαό οι δημόσιες υπηρεσίες ή οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν και άλλες ώρες εκτός από τις πρωινές για να καλύπτουν ανάγκες των οικογενειών που θέλουν να εξυπηρετηθούν απογευματινές ώρες ή που θέλουν το παιδί τους να μείνει περισσότερες ώρες στο σταθμό για να βγουν στο μεροκάματο. Ανάγκη που για να καλυφθεί προϋποθέτει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες και βέβαια με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με ανθρώπινο ωράριο και μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες τους.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Υπέγραψαν πρωτόκολλο ανακύκλωσης των ανέργων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Χρήματα στους επιχειρηματίες και προγράμματα στυγνής εκμετάλλευσης των ανέργων με ταυτόχρονο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, παρουσίασε χτες η υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη, αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Σ' αυτό το πλαίσιο υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της υπουργού και του περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη για την υλοποίηση του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Στήριξης της Εργασίας (ΤΟΠΣΑ).

Την ίδια στιγμή, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας διοργανώθηκε συγκέντρωση εργαζομένων, μαθητών, γυναικών, αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και της ΠΑΣΕΒΕ. Με πανό και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματιών και εκμετάλλευσης των ανέργων και απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους.

Η υπουργός ανέφερε ότι ήδη στο Νότιο Αιγαίο έχουν επιδοτηθεί οι επιχειρηματίες για να διατηρήσουν 1.880 θέσεις εργασίας, δηλαδή για να απασχολήσουν τζάμπα εργαζόμενους. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Στήριξη δήθεν της Εργασίας που υλοποιεί η κυβέρνηση προβλέπεται η μεταφορά πόρων ύψους πάνω από 5,2 εκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σε αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο της προσπάθειας εφαρμογής και διεύρυνσης της Κοινωνικής Εργασίας προωθείται, όπως είπε, η απασχόληση 900 ανέργων σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, οι οποίοι θα πληρώνονται με τον εξευτελιστικό μισθό των 625 ευρώ και μόνο για πέντε μήνες. Η υπουργός ανακοίνωσε και την υλοποίηση του ΤΟΠΣΑ που προβλέπει 1.200 νέες θέσεις εργασίας, το οποίο θα είναι, όπως είπε, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς εργασίας, δηλαδή κατάρτιση ειδίκευση για τις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων «καταγγέλλει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου για τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία της τοπικής διοίκησης, που θα διοχετεύουν στο μεγάλο κεφάλαιο - στην περιοχή μας κύρια στους μεγαλοξενοδόχους - πάμφθηνο αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, για την παραπέρα κερδοφορία τους». Ακόμα καταγγέλλει «τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΡ, που σε πρόσφατη συνεδρίαση τάχθηκε με όλη αυτή τη διαδικασία της ψήφισης του Τοπικού Συμφώνου Απασχόλησης, στηρίζοντας το κεφάλαιο στην περιοχή μας και όχι μόνο» και καλεί τους εργαζόμενους «να παλέψουν ώστε να καταργήσουν στην πράξη τη σύμβαση».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
«Ρεαλιστικά» υπέρ της... «απελευθέρωσης»

Κατά τα άλλα ετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις...

Συνεπής υποστηρικτής της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που συστατικό μέρος της είναι και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εμφανίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, παρότι δήλωσε την αντίθεσή της στη μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ κάτω από το 51%, προαναγγέλλοντας και... πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις. Κατά τα άλλα χτες το βράδυ, η πλειοψηφία αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που θα ξεκινήσουν περίπου μία βδομάδα πριν την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος περιέγραψε με γλαφυρότητα τις αρνητικές συνέπειες που είχε η «απελευθέρωση» σε άλλες χώρες και αναγνώρισε ότι οι αλλεπάλληλες μετοχοποιήσεις μείωσαν το όφελος του Δημοσίου, χωρίς να προσφέρουν κάτι στη ΔΕΗ. Περιέγραψε επίσης με «μελανά χρώματα» τις συνέπειες από μια περαιτέρω μετοχοποίηση - ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Αντί όμως, όλα αυτά να συνηγορήσουν σε μια καθαρή και ξάστερη στροφή ενάντια στην ασκούμενη πολιτική, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» για το αν η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ είναι κατά της «απελευθέρωσης», ο πρόεδρός της ανέφερε ότι πρόκειται για ένα συνδικάτο «δημοκρατικό», όπου ακούγονται όλες οι απόψεις, αλλά αποφασίζει η πλειοψηφία. Και ότι, αφού είναι γεγονός η μετοχοποίηση - και παρότι η ΓΕΝΟΠ είναι υπέρ μιας ΔΕΗ... 100% στο Δημόσιο - ο «ρεαλισμός» επιβάλει να προβληθεί «ως ασφαλιστική δικλείδα» για τη λειτουργία της ΔΕΗ, ο «υγιής και ελεύθερος ανταγωνισμός»... Ενας «ρεαλισμός» που υπονομεύει και τη σημερινή στάση της ΓΕΝΟΠ. Τόσο μικρή είναι η απόσταση - για την πλειοψηφία της - από την κριτική στην «απελευθέρωση», στην εκθείαση των αρετών του «υγιούς» ανταγωνισμού! Κουβέντα δεν ειπώθηκε και για την παράδοση των δικτύων στους ιδιώτες ή τις συνεργασίες της ΔΕΗ με ξένες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή η ΓΕΝΟΠ κατάγγειλε ότι το κράτος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων και προανήγγειλε νομική προσφυγή προκειμένου η υποχρέωση χρηματοδότησης του ταμείου να επιστρέψει στη ΔΕΗ ή να επιστραφεί η περιουσία του οργανισμού (εκτιμάται στα 11,9 δισ. ευρώ επί περίπου 14 δισ. ευρώ παγίων της ΔΕΗ) στους δικαιούχους του.

Αναφορικά με το «πόρισμα Ρακιντζή» για τα δεκάδες εκατ. ευρώ που πήγαν στη ΓΕΝΟΠ, επαναλήφθηκε ότι δεν υπάρχει καμιά παρανομία και έγινε σαφές ότι αναμένεται η επανενεργοποίηση της ρύθμισης, παρά του ότι πρόκειται για πλουσιοπάροχη παροχή στη συνδικαλιστική ελίτ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση», για την απρόσκοπτη προώθηση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αυτή τη συνδιαλλαγή κατήγγειλε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να «συσπειρωθούν σ' αυτό, να το δυναμώσουν και να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην παραδοθεί ολοκληρωτικά η ΔΕΗ στα μονοπωλιακά συμφέροντα, για να περάσει η ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ