ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά

Η ΝΟ Κεντρικής - Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, καταγγέλλει το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ για την ελεύθερη διακίνηση της κάνναβης που διοργανώνει ένα συνονθύλευμα ομάδων, ΜΚΟ, καθώς και πολιτικά κόμματα, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι, ΑΚΟΑ στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς το Σάββατο 30 Απρίλη και την Κυριακή 1η Μάη.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει τη σοβαρή ευθύνη του Δήμου Καλαμαριάς, της πολιτικής του ηγεσίας (ΠΑΣΟΚ), που τη στιγμή που η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης, της πλουτοκρατίας, της ΕΕ, έχει «ματώσει» το λαό και τη νεολαία, παραχωρεί δημοτική έκταση για το πανηγύρι της ναρκωκουλτούρας.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι διοργανωτές που διαφημίζουν την ελεύθερη χρήση και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών καλούν τη νεολαία να γίνει υπερασπιστής της νομιμοποίησης των δήθεν "μαλακών" ναρκωτικών. Προβάλλουν ως ελευθερία την υποταγή στην αναζήτηση και εξασφάλιση της δόσης, την τοξικομανία.

Η χρήση και εξάρτηση είναι αιτία αποστράτευσης των νέων από την πάλη για την ικανοποίηση των πραγματικών τους αναγκών, είναι ψεύτικη διέξοδος αποξένωσης, κλείσιμο στο σιωπηλό κόσμο των ναρκωτικών, που εμποδίζει την ανάπτυξη αγωνιστικής προσωπικότητας και στάσης ζωής. Γι' αυτό οι καπιταλιστές την εμφανίζουν ως "ελευθερία", γι' αυτό καλλιεργούν τη ναρκωκουλτούρα.

Η νομιμοποίηση των ναρκωτικών εξυπηρετεί τη "νομιμοποίηση" στις συνειδήσεις των λαών των κοινωνικών αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα.

Η αιτία είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η αβεβαιότητα και τα οξυμένα προβλήματα της νεολαίας, η οργάνωση της εκτεταμένης αγοράς ναρκωτικών και η σύνδεσή της με το οργανωμένο έγκλημα. Η επέκταση του προβλήματος και οι τρομακτικές διαστάσεις που έχει πάρει, συνδέονται στενά με την ίδια την καπιταλιστική κρίση.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών θ' αντιμετωπίζεται όσο οξύνεται η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Οχι σε όλα τα ναρκωτικά και στον ψεύτικο διαχωρισμό σε "σκληρά" και "μαλακά".

Οχι στα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν και δε θεραπεύουν.

Οχι στην αποποινικοποίηση του χασίς.

Διεκδικούμε:

  • Δημιουργία Πανελλαδικού Δημόσιου Φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης - απεξάρτησης - κοινωνικής επανένταξης, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
  • Θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης που θα στοχεύει τα αίτια και όχι τα αποτελέσματα της τοξικομανίας.
  • Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.
  • Πλήρη εργασιακή και κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων.
  • Εξοντωτικές ποινές για τους εμπόρους. Ειδικευμένο σώμα δικαστών για τα ναρκωτικά.

Μόνο ένας δρόμος μας αξίζει. Η πάλη για μια κοινωνία που, με την εργατική τάξη στην εξουσία, θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Σε αυτό το δρόμο σε καλεί η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Η μοναδική πολιτική δύναμη που αναδεικνύει την πραγματική αιτία και της τοξικοεξάρτησης, που με σταθερότητα παλεύει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, διεκδικεί πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη δημόσια και δωρεάν.

Παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά γιατί παλεύουμε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων».

Ναρκω-φεστιβάλ και στο Βόλο

Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος το γνωστό ναρκωπανηγύρι διοργανώνεται και σε μια επιπλέον πόλη (στο Βόλο) και στήνεται για τρίτη φορά σε Πανεπιστημιακό χώρο (φέτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το 2008 στη Γεωπονική Αθήνας, το 2007 στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια) με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών. Επιλογή με πολλαπλές στοχεύσεις. Σταθερός στόχος των σκοταδιστικών απόψεων που προβάλλουν τα ναρκωκυκλώματα είναι η προσέγγιση και μύηση όσων περισσότερων νέων στα ναρκωτικά, προκειμένου να ακρωτηριαστούν επαναστατικά αντανακλαστικά και να βυθιστούν ταξικά ένστικτα μέσα σε ουσίες. Παράλληλα, επιδιώκουν να δοθεί άλλη μια αφορμή ώστε να ανοίξει κουβέντα για το πανεπιστημιακό άσυλο, αποσιωπώντας ότι αυτό αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι την ελεύθερη διακίνηση και χρήση ουσιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προωθεί «μονάδες μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Το ενδεχόμενο να μετατραπούν ορισμένα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας σε «μονάδες μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» άφησε «ανοιχτό» ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος, στην προχτεσινή του συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ FM». Ο υφυπουργός ρωτήθηκε για το εάν η κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε έναν «Καλλικράτη Πανεπιστημίων - ΤΕΙ» και αρχικά απάντησε με μια «ρητορική ερώτηση», όπως είπε: «Εάν σήμερα δεν υπήρχε κανένα Πανεπιστήμιο και κανένα ΤΕΙ, θα φτιάχναμε αυτά που έχουμε και θα τα είχαμε να λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα»; Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ «τα οποία δεν έχουν απήχηση στους νέους». Για τα συγκεκριμένα ιδρύματα, πρόσθεσε στη συνέχεια, αυτό «που πρέπει να κάνεις δεν είναι να το διατηρήσεις αλλά να εξετάσεις αν μπορείς να φτιάξεις μια εκπαιδευτική μονάδα, μια μονάδα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που να ικανοποιεί τις τοπικές ανάγκες και να είναι ελκυστική για τα παιδιά που θα πάνε εκεί».

Θα προσπεράσουμε την υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, που δείχνει «ενδιαφέρον» για τα παιδιά που πήγαν σε ΤΕΙ χωρίς αντικείμενο, όταν οι κυβερνήσεις του προωθούσαν την πολιτική του... «κάθε χωριό και ΤΕΙ». Τα τελευταία χρόνια, εκτός απ' το γεγονός πως τα ΤΕΙ χωρίς αντικείμενο «άδειασαν», πολλά ΤΕΙ έχουν κενές θέσεις γιατί οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στη «δωρεάν» παιδεία.

Τι απαντά σε όλα αυτά η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού; Τάζουν σχολές που θα δίνουν ένα πτυχίο - πιστοποιητικό και την ελπίδα πως γρήγορα μπορείς να βρεις δουλειά για λίγο, μόνο για λίγο. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να επανακαταρτιστείς για να διατηρήσεις τη δουλειά σου ή να βρεις μια καινούρια, να ζεις σε καθεστώς «διά βίου εκμετάλλευσης» (διά βίου μάθησης το λέει η κυβέρνηση). Παράλληλα, δεν επηρεάζουν καθόλου τις πελατειακές σχέσεις της πολιτικής του «κάθε χωριό και ΤΕΙ».

Η πρόταση αυτή που διατύπωσε ο Ι. Πανάρετος δεν είναι καινούρια. Θυμίζει την πρόταση περί τοπικών κολεγίων που είχε κάνει ο υφυπουργός στο παρελθόν και είχε επαναφέρει η «Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή» («επιτροπή σοφών»), που όρισε το υπουργείο Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Ο προσανατολισμός και στις δύο περιπτώσεις ήταν ίδιος: Μια «χαώδης» μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα παρέχει «πτυχία» για το φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό και μπορεί να προκύψει από συγχωνεύσεις ΤΕΙ, ΙΕΚ κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η εκδήλωση για τα νέα ζευγάρια

Εκδήλωση για τα προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών διοργανώνει σήμερα η ΚΝΕ στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας και Αθανασίου Διάκου) με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με σύντομο θεατρικό δρώμενο που έχουν ετοιμάσει μέλη της ΚΝΕ, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν στο χώρο δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά.

Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος που αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους, η ΚΝΕ επιδιώκει να συζητήσει με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους για τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή της λαϊκής οικογένειας και να καλέσει τους νέους και τις νέες να συμβάλουν αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

  • Η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσει την παρουσίαση του βιβλίου «Ρήξη και ενσωμάτωση», αύριο Σάββατο 30 Απρίλη, στο Δημαρχείο Κορωπίου, στις 7 το απόγευμα. Θα μιλήσει ο συγγραφέας του βιβλίου, Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.
Στην Πάρνηθα με μαθητές Γυμνασίων

Σήμερα η ημερήσια εκδρομή που διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ

Μια μέρα που επιφυλάσσει επαφή με τη φύση, τη γνώση, την άθληση, τη διασκέδαση είναι η σημερινή για τους μαθητές γυμνασίων από την Αθήνα, τον Πειραιά και το υπόλοιπο Αττικής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΣ της ΚΝΕ. Η ημερήσια εκδρομή που διοργάνωσε το ΚΣ στην Πάρνηθα, θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα με επιστροφή από το βουνό στον Περισσό στις 4 το απόγευμα.

Η εκδρομή θα είναι μια ευκαιρία για μια άλλης μορφής διασκέδαση πέρα από τα συνηθισμένα, για δημιουργική εκτόνωση από την πίεση που δέχονται οι νέοι άνθρωποι, ένα ευχάριστο διάλειμμα μπροστά και στις εξετάσεις. Στη διάρκεια της εκδρομής, έχει προγραμματιστεί περιήγηση σε μονοπάτι του βουνού. Οι μαθητές, περνώντας από διάφορες περιοχές, θα επισκεφτούν το Μπάφι και θα καταλήξουν στην περιοχή Μόλα, όπου θα γίνουν αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Εκεί, θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση πάνω στο βιβλίο «Ανθρωπος αυτός ο γίγας», στο οποίο οι Σοβιετικοί συγγραφείς Μ. Ιλιν και Ε. Σέγκαλ περιγράφουν, με κατανοητό σε μικρότερες ηλικίες τρόπο, ιδανικά και αξίες. Το βιβλίο το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» θα διατίθεται με έκπτωση σε όσους μαθητές συμμετάσχουν στην εκδρομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ