ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Η λύση είναι μόνιμη και σταθερή δουλειά

Να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου ζήτησαν και χτες οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ

Τη θέση των συμβούλων του ΚΚΕ, να επαναλάβει το δημοτικό συμβούλιο την απόφαση του Δεκέμβρη, με την οποία ζητείται η μετατροπή των συμβάσεων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, εξέφρασε εκ νέου χθες ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του δημάρχου, Γ. Καμίνη με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων για το ζήτημα.

Ο Ν. Σοφιανός, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, έκανε καθαρό πως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με ηγεσίες που επίσης έχουν σημαντική ευθύνη για την κατάσταση των συμβασιούχων. Τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εκφραστεί ως πολιτική θέση η βούληση του δήμου να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στη δουλειά τους. Επίσης να δοθεί μάχη για τους 36 συμβασιούχους του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, οι οποίοι με απόφαση δικαστηρίου πετιούνται στο δρόμο, αλλά και των υπολοίπων που αναμένονται. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, φαίνεται να εμμένει στη... νομική προσέγγιση της αγωνίας των συμβασιούχων, καθώς είπε πως θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μαζί τους, θα περιμένει ωστόσο να καθαρογραφεί η προτελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία αφορά έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συμβασιούχων.

Στο μεταξύ, ούτε χθες, παρά το σχετικό αίτημα των συμβούλων του ΚΚΕ, συζητήθηκε το ζήτημα του δημοτικού ραδιοσταθμού 9,84, του καθεστώτος λειτουργίας και των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν. Η συζήτηση από πλευράς πλειοψηφίας και αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάστηκε στο γιατί δεν «ακούστηκε» η θεία λειτουργία κατά τις γιορτές του Πάσχα, αν και με εντολή ποιου ειπώθηκε ή όχι το «Χριστός Ανέστη» και άλλα τέτοια. Χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός ανέφερε ότι η συζήτηση γίνεται για τέτοια ζητήματα όταν, οι γιορτές που πέρασαν ήταν μαύρες γιορτές για περίπου 850.000 ανέργους, για τους συμβασιούχους, για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχασαν το δώρο, για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που πήραν μόνο δώρο. Ο ίδιος τόνισε τη θέση του συνδυασμού για μόνιμη, σταθερή, αποκλειστική δουλειά στον 9,84 ο οποίος θα λειτουργεί ως δημοτική υπηρεσία και δεν θα μετατραπεί σε ΑΕ.

Στο μεταξύ, για μια ακόμη χρονιά, οι περίπου 100 οικογένειες που μένουν στη περιοχή Μαρκόνι, δε θα έχουν αποχέτευση, παρά τη σχετική δέσμευση του δημάρχου, μετά από αίτημα που είχε θέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Το ζήτημα επανέφερε χθες ο Ν. Σοφιανός, καθώς, ούτε στον προϋπολογισμό, ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα προβλέπονται το συγκεκριμένο έργο και το αντίστοιχο κονδύλι.

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του θεσμού του «Συμπαραστάτη του Δημότη και του Επιχειρηματία», οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας κατήγγειλαν τον θεσμό απέχοντας από την ψηφοφορία. Οπως σημείωσε ο Ν. Σοφιανός τα δημοτικά συμβούλια είναι εκλεγμένα όργανα και οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι εκείνοι που πρέπει να προβάλλουν τις διεκδικήσεις των δημοτών.

Η διαδικασία του θεσμού αυτού, συμπλήρωσε, θα δείξει πολύ γρήγορα τι έχει να προσφέρει όπως προσέφεραν μέχρι σήμερα ο «Συνήγορος του Πολίτη» και ο «Συνήγορος της Δημόσιας Διοίκησης» και όλα όσα φτιάχνονται για να κρύψουν ότι σε συνθήκες κρίσης θα πρέπει την ανεργία, τη μιζέρια, την ιδιωτικοποίηση και τη φορομπηξία να τα διαχειρίζονται με όρους «Συμπαραστατών» και όχι με όρους Κινήματος.

  • Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να δοθεί το όνομα του αγωνιστή Λάκη Σάντα σε δρόμο της Αθήνας, πέριξ της Ακρόπολης.
ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Επίδειξη οικολογικής «ευαισθησίας» ρυπαντών

Με ...χορηγό τα «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ», οι εγκαταστάσεις των οποίων με την ανεξέλεγκτη δράση τους έχουν νεκρώσει τη λίμνη Κουμουνδούρου, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε, όπως υποστηρίζει, το έργο «Παρακολούθηση της οικολογικής ποιότητας της Λίμνης Κουμουνδούρου και σχεδιασμός δράσεων διαχείρισης, αποκατάστασης και ανάδειξης»!

Οπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «το έργο αυτό διάρκειας 18 μηνών θα υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με φορέα χρηματοδότησης την "Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ" και θα αποτελέσει επιδεικτικό έργο προπομπό για τη συνεργασία της πολιτείας και των αξιόπιστων Ινστιτούτων της με τον ...ευαίσθητο περιβαλλοντικά επιχειρηματικό κόσμο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ανάλογων περιβαλλοντικών ζητημάτων»!

Αντικείμενο του έργου είναι η πραγματοποίηση δειγματοληπτικών μετρήσεων που θα καταχωρηθούν σε βάση δεδομένων και σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών με στόχο να γίνει επεξεργασία τους, ώστε να αποκτηθεί μία πλήρης εικόνα της περιβαλλοντικής κατάστασης της περιοχής μελέτης. Επίσης, θα εκτιμηθεί η επικινδυνότητα ρύπανσης της λίμνης από την εισροή υπόγειων υδάτων, ενώ θα υπάρχει συνεχής καταγραφή φυσικοχημικών παραμέτρων μέσω αυτόματων, τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης. Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας, θα σχεδιαστούν δράσεις διαχείρισης, προστασίας και αποκατάστασης της λίμνης.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
Σε αργία τέθηκε ο δήμαρχος

Σε αργία τίθεται ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιου Σώκου, για τη συμμετοχή του σε υπόθεση πώλησης αδρανών υλικών από τη Δημοτική Επιχείρηση Αμμοχάλικου Λιτοχώρου (ΔΕΑΛ) κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δημάρχου στον πρώην Δήμο Λιτοχώρου.

Ο Γ. Παπαθανασίου τίθεται σε αργία καθώς έχει παραπεμφθεί να δικαστεί το Σεπτέμβρη του 2011 στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης «γιατί ελάττωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος τη δημοτική περιουσία, της οποίας η διαχείριση του ήταν εμπιστευμένη, προκαλώντας ζημία 468.710 ευρώ».

Η σχετική απόφαση ελήφθη σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που προβλέπει να τίθεται σε αργία ένας αιρετός όταν παραπέμπεται να δικαστεί για κακούργημα. Ο Γ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι θα προσβάλει νομικά την απόφαση του γενικού γραμματέα και έχει ζητήσει την επίσπευση της δίκης του.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδρομή - οδοιπορικό

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με αφορμή το Συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Αντιστασιακών/Αντιφασιστών (FIR) που γίνεται στην Αυστρία, αρχές του Ιούλη, διοργανώνει εκδρομή - οδοιπορικό αφιερωμένο στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ και την έναρξη της πολιτικής προσφυγιάς καθώς και στα 60 χρόνια από την ίδρυση της FIR. Το πρόγραμμα ξεκινά 27 Ιούνη και η επιστροφή στις 5 Ιούλη. Περιλαμβάνει επισκέψεις σε: Γράμμο, Κορυτσά, Ελμπασάν, Μπουρέλι, Τίρανα, Δυρράχειο, Σκόδρα, Ντουμπρόβνικ, Σαράγεβο, Ζάγκρεμπ, Βιέννη (συμμετοχή στις εκδηλώσεις της FIR και επίσκεψη στο Στρατόπεδο Μαουτχάουζεν). Επιστροφή από Βουδαπέστη - παραδουνάβια χωριά, Νόβι Σαντ, Βελιγράδι, Σόφια. Απαραίτητο το διαβατήριο.

Πληροφορίες - συμμετοχή στα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12 - Πεδίο Αρεως) και τηλέφωνα: 2108831368 - 2108225407 και κιν. 6982802012. (Θα τηρηθεί, αυστηρά, σειρά προτεραιότητας - θέσεις περιορισμένες).

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΡΦΙΝ»
Προθεσμία για καταθέσεις

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις στην Αστυνομία, πήραν και τα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν την περασμένη Παρασκευή για την υπόθεση του εμπρησμού σε κατάστημα της Marfin Βank και την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», που έγιναν πέρσι στις 5 Μάη. Τότε είχαν σκοτωθεί τρεις εργαζόμενοι στην τράπεζα.

Tα τέσσερα άτομα προσήχθησαν με εντολή του εισαγγελέα για ανωμοτί καταθέσεις, με βάση τη δικογραφία που σχημάτισε η Κρατική Ασφάλεια και είχε επιστραφεί παλιότερα από τον εισαγγελέα στην Αστυνομία, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα.

Oι τρεις από τους τέσσερις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο ένας οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο γιατί σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τόξο, μια σφεντόνα και ένα πτυσσόμενο κλομπ.

«Εφυγε» η Αμαλία Χουλιάρα

«Εφυγε» πρόωρα από τη ζωή χτες η σ. Αμαλία Χουλιάρα, μέλος του ΚΚΕ, από τη Μεσσηνία, χτυπημένη από την επάρατη νόσο. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα στο νεκροταφείο της Καλαμάτας. Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της συντρόφισσας Α. Χουλιάρα, μέλος του Κόμματος και δημοτικής συμβούλου Καλαμάτας. Η Α. Χουλιάρα μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της παρέμεινε πιστή στο Κόμμα και ήταν στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Διεθνής συνάντηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) συγκαλεί διεθνή συνάντηση αντιστασιακών οργανώσεων στην Αθήνα, το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας, 8 και 9 Μάη. Θέματα της συνάντησης είναι:

α) 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και

β) 66 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη 1945.

Στην συνάντηση θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Κύπρο, την Ουκρανία και την Τσεχία.

Κλήσεις για τη σύμβαση με την «Ιντραλότ»

Κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι, έστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε οχτώ άτομα για την υπόθεση προμήθειας πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΑΠ από την εταιρεία «Ιντραλότ» («Intralot»). Τα αδικήματα είναι κακουργηματική απιστία, συνέργεια και ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

Η υπόθεση έφτασε στην Ποινική Δικαιοσύνη μετά την κήρυξη του Διεθνούς Δημόσιου Διαγωνισμού ως άγονου, εξαιτίας των παραιτήσεων δύο μελών επιτροπών που αξιολογούσαν τις προσφορές. Μετά την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, ο ΟΠΑΠ ανέθεσε απευθείας στην εταιρεία «Intralot» την προμήθεια πληροφοριακού συστήματος. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν να ζημιωθεί ο ΟΠΑΠ με πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η διάρκεια του διαγωνισμού ήταν 18 μήνες και υπήρξαν προσφορές τριών εταιρειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ