ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στην Αθήνα, στις 9 - 11 Δεκέμβρη 2011

Θα συζητηθεί η διεθνής κατάσταση και η εμπειρία των κομμουνιστών, 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ

Συνήλθε στην Αθήνα την Παρασκευή, 29 Απρίλη, η Ομάδα Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με αντικείμενο την προετοιμασία της 13ης Διεθνούς Συνάντησης. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Κούβας, ΑΚΕΛ, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ΚΚΕ, Λιβανέζικο ΚΚ, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νοτιοαφρικανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ.

Η συνεδρίαση αποφάσισε η 13η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να συνέλθει στην Αθήνα, από 9-11 Δεκέμβρη 2011, με θέμα: «Ο Σοσιαλισμός είναι το Μέλλον! Η διεθνής κατάσταση και η εμπειρία των κομμουνιστών 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ. Τα καθήκοντα για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ιμπεριαλιστικών πολέμων, των σύγχρονων λαϊκών αγώνων και εξεγέρσεων, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, την ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού και του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού».

Η Ομάδα Εργασίας συζήτησε και αξιολόγησε θετικά την ανάπτυξη κοινών δράσεων πάνω στους άξονες που αποφασίστηκαν στη 12η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Νότια Αφρική. Εγινε επίσης μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων πάνω στις διεθνείς εξελίξεις. Τα μετέχοντα κόμματα, μπροστά και στην Εργατική Πρωτομαγιά, απηύθυναν θερμό ταξικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη και τους εργαζομένους, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και αντιπαλεύουν την επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συναντήσεις με εκπροσώπους αδελφών Κομμάτων

Με το Ιβάν Πινιέιρο, ΓΓ του Βραζιλιάνικου ΚΚ και τον Κρις Μαθάλκο, μέλος του ΠΓ του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ, συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό

Από τη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του Βραζιλιάνικου ΚΚ
Από τη συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του Βραζιλιάνικου ΚΚ
Συνάντηση με τον Ιβάν Πινιέιρο, ΓΓ του Βραζιλιάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, είχε χτες στην έδρα της ΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Ιβάν Πινιέιρο βρίσκεται στην Ελλάδα από την 1/5 και θα παραμείνει μέχρι τις 8/5, μετά από πρόσκληση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κατά την παραμονή του, θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Κόμματος και Τμήματα της ΚΕ, την ΚΝΕ, καθώς και με ταξικά σωματεία και οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση, συζητήθηκε η κατάσταση στις δύο χώρες, η δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, καθώς και η κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Ο Ι. Πινιέιρο σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η Βραζιλία είναι μια αναπτυγμένη καπιταλιστική χώρα, 8η παγκόσμια δύναμη στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Η αστική τάξη, είπε, καλλιεργεί στο εσωτερικό τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και σε διεθνές επίπεδο επιδιώκει να δυναμώσει το ρόλο της, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Ενημέρωσε ακόμα αναλυτικά για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, καθώς και για τη δράση των κομμουνιστών της Βραζιλίας. Κοινή ήταν η θέση των δύο κομμάτων για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός επαναστατικού πόλου στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, με τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα που υπερασπίζονται το μαρξισμό - λενινισμό.

Από τη συνάντηση με το στέλεχος του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ
Από τη συνάντηση με το στέλεχος του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ
Επίσης, η Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Κρις Μαθάλκο, μέλος του ΠΓ του Νοτιοαφρικάνικου Κομμουνιστικού Κόμματος, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, με αφορμή τη συνεδρίαση την Παρασκευή της Ομάδας Εργασίας για τη 13η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ο Κ. Μαθάλκο ενημέρωσε για την κατάσταση στη Νότια Αφρική, αλλά και γενικότερα για την αφρικανική ήπειρο, που βρίσκεται στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, κι όπου επεκτείνεται η δράση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη στρατιωτική παρέμβαση της Γαλλίας, καθώς και στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική. Αναφέρθηκε ακόμη στη δράση του Νοτιοαφρικάνικου ΚΚ, στο ρόλο του στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, στην ανάπτυξη της αυτοτελούς δράσης του, και στην εμπειρία από τη συμμετοχή στο Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ΑΕΚ). Το στέλεχος του ΝΑΚΚ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων του κόμματός του με το ΚΚΕ, καθώς και υπέρ της ανάπτυξης της κοινής δράσης των μαρξιστικο - λενινιστικών Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Και στις δύο συναντήσεις, εκ μέρους του ΚΚΕ, συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά

Την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων στον Περισσό

Την Εργατική Πρωτομαγιά, τιμάει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Λεοντή, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα των Συνεδρίων του, στον Περισσό. Θα παρουσιαστούν έργα του συνθέτη, αλλά και νέων συνθετών, των Γιώργου Καλογήρου, Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Νεοκλή Νεοφυτίδη σε ένα πρόγραμμα δυόμισι ωρών, που περιλαμβάνει και τραγούδια που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση.

Ερμηνευτές των τραγουδιών θα είναι οι: Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Ιωάννα Φόρτη, Γιώργος Καλογήρου, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Νεοκλής Νεοφυτίδης. Την ορχήστρα θα αποτελούν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες), Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο), Αντώνης Παπαγγελής (κλασική κιθάρα), Σταύρος Κεκές (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν). Ηχολήπτης ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα τα τραγούδια του Χ. Λεοντή (τίτλος, στιχουργός και ο ερμηνευτής): «Οδηγητής» Κ. Βάρναλη, Γιώργος Καλογήρου. «Η ζωγραφιά μου» Γεωργίου Σουρή, Γεωρ. Καλογήρου. «Δούλος τρίδουλος» Κ. Βάρναλη, Γ. Καλογήρου. «Στον ίσκιο μου» και «Ρωμιός» του Γ. Σουρή, Λάκης Χαλκιάς. «Εχει ο θεός» Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λάκης Χαλκιάς. «Νανούρισμα» Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα - απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου, Ιωάννα Φόρτη. «Ξενιτεμένο μου πουλί» στίχοι από δημοτικό τραγούδι, Ιωάννα Φόρτη «Θαλασσινή αναφορά» Δημήτρη Λέντζου, Ιωάννα Φόρτη «Τα μάτια που δακρύζουνε» Δημήτρη Λέντζου, Ιωάννα Φόρτη, «Σε τούτη τη γωνιά της γης» Γιώργου Αρμένη, Γιώργος Καλογήρου, «Μοραζάν» Πάμπλο Νερούδα - Δανάη Στρατηγοπούλου, Γιώργος Καλογήρου «Μαρακές» Δημήτρη Λέντζου, Γιώργος Καλογήρου, «Λούζεται η αγάπη μου» Φ. Γκ. Λόρκα - Λευτ. Παπαδόπουλου, Μανώλης Μητσιάς «Τούτες τις μέρες» Γιάννη Ρίτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, «Αυτοί που περιμένουν» Γιάννη Ρίτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, «Ξέρουμε» Γιάννη Ρίτσου, Ιωάννα Φόρτη, «Αυτά τα κόκκινα σημάδια» Γιάννη Ρίτσου, Μίλτος Πασχαλίδης «Και να αδερφέ μου», Γιάννη Ρίτσου, Μίλτος Πασχαλίδης.

Τα τραγούδια των νέων συνθετών, που θα παρουσιαστούν, είναι: Γιώργου Καλογήρου «Ανάγκη και μοίρα» (ερμηνεία του ίδιου). Κώστα Μόντη «Καλά το λέν' για το φεγγάρι» (Γ. Καλογήρου). Βασίλη Κανάκη «Η κόρη» (Μανόλης Ανδρουλιδάκης). Βασίλη Κανιάρη «Τα αγριόσκυλα» (Μ. Ανδρουλιδάκης). Νεοκλή Νεοφυτίδη «Με τη σιωπή» (ερμηνεία του ίδιου). Δημήτρη Λέντζου «Παραγγελιά» (Νεοκλής Νεοφυτίδης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ