ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΜΕ - ΜΑΣ
Καταγγέλλουν την αντιμεταναστευτική πολιτική

Με αφορμή χτεσινό ξυλοδαρμό Αφρικανών μικροπωλητών έξω από την ΑΣΟΕΕ

Καθημερινό φαινόμενο η βία και το κυνηγητό μεταναστών (η φωτ. από καταδίωξη μικροπωλητών στο Σύνταγμα)

Eurokinissi

Καθημερινό φαινόμενο η βία και το κυνηγητό μεταναστών (η φωτ. από καταδίωξη μικροπωλητών στο Σύνταγμα)
Βίαιη καταδίωξη σε βάρος μεταναστών μικροπωλητών σημειώθηκε χτες το πρωί έξω από την ΑΣΟΕΕ. Οι αστυνομικές δυνάμεις εφαρμόζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική που αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως «εγκληματικά στοιχεία», φτηνή εργατική δύναμη και «παράνομους» αν δεν τους απορροφήσει η αγορά, κυνήγησαν τους μετανάστες που προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να βγάλουν ένα μεροκάματο. Δεν έγιναν συλλήψεις, καθώς οι μετανάστες μπήκαν μέσα στο πανεπιστήμιο και διέφυγαν από άλλη έξοδο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλουν τη βία κατά των μεταναστών και την αντιμεταναστευτική πολιτική: «Οι επιθέσεις των αστυνομικών δυνάμεων και των εθνικιστικών ομάδων κατά των μεταναστών τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.

Η βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας εξειδικεύεται στους πρόσφυγες και μετανάστες με τη μορφή των πογκρόμ και του ξυλοδαρμού.

Ο σημερινός ξυλοδαρμός Αφρικανών μικροπωλητών από αστυνομικούς μπροστά και μέσα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Πατησίων), είναι επιχείρηση σκόπιμη και καλά σχεδιασμένη.

Από τη μία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., θέλουν τους μετανάστες φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, από την άλλη αρνούνται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, να ζουν και να κυκλοφορούν χωρίς το φόβο της παρανομίας και τους χρησιμοποιούν για την προώθηση αντεργατικών μέτρων, νόμων περί τρομοκρατίας, κατάργηση του ασύλου κ.λπ.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που υποκλίνονται στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμφωνούν με τις επιθέσεις στην Αφρική και όπου αλλού, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τα δικαιώματα και την ελευθερία των λαών, ενώ ταυτόχρονα τους δολοφονούν με πράσινες, έξυπνες, κάθε λογής βόμβες, τους εξαναγκάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση.

Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ καταγγέλλουν την κυβέρνηση για την αντιμεταναστευτική και τρομοκρατική πολιτική της. Είναι συνένοχη και συνυπεύθυνη για τα δεινά των προσφύγων, των μεταναστών, των λαών που καθημερινά βιάζονται από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις.

Καταγγέλλουν τα κόμματα και τις ομάδες που προσπαθούν να επικεντρώσουν στο πρόσωπο των μεταναστών και προσφύγων τα προβλήματα της παραοικονομίας, της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της εγκληματικότητας.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, το ΜΑΣ συνεχίζουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα της Εργατικής Τάξης, να ζει, να εργάζεται, να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της ανεξάρτητα από το χρώμα, τη χώρα, τη θρησκεία που μπορεί να έχει. Συνεχίζουν να υπερασπίζονται το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η θέση των προσφύγων και των μεταναστών είναι μαζί με το ταξικό Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών κόντρα στην αντεργατική αντιμεταναστευτική επιθετική πολιτική, είναι για όλους μας μονόδρομος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Εμπαιγμός για το λαό η «συμφωνία κυρίων»

Τα εισιτήρια δε θα αυξηθούν, αν δεν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου, λένε

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι διαδικασίες με τις οποίες προσφέρει νέα προνόμια και «ζεστό χρήμα» στους εφοπλιστές, προνόμια που «συνοδεύονται» από νέα σφοδρά πλήγματα σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, ενώ όπως διαφάνηκε χτες, ταυτόχρονα με αυτά, βρίσκεται σε εξέλιξη και επιχείρηση εμπαιγμού και αποπροσανατολισμού σε βάρος των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Χτες, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις εφοπλιστικές Ενώσεις των επιβατηγών πλοίων (ΣΕΕΝ και ΕΕΝ), προκειμένου να συνάψουν τη «συμφωνία κυρίων» ότι την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τάχα δε θα την καρπωθούν οι εφοπλιστές, αλλά ο επιβάτης, με τη ...μείωση της τιμής των εισιτηρίων, κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να το επιβάλει νομοθετικά.

Η κυβέρνηση, μέσω του ΥΘΥΝΑΛ ετοιμάζει τροπολογία για την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Χώρια τα ποσά που θα βάλουν στην τσέπη οι εφοπλιστές από τη διαφορά, ανάμεσα στους «τρίτους» είναι και ταμεία του ΝΑΤ, όπως το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), το οποίο οι εφοπλιστές έχουν «ξετινάξει», αφού οφείλει κάθε εταιρεία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Με τη ρύθμιση αυτή και «νομιμοποιείται» η εφοπλιστική αυθαιρεσία και πλήττεται καίρια το ΝΑΤ.

Μετά τις συναντήσεις, ο υπουργός επισήμανε ότι «οι εταιρείες από την πλευρά τους δεσμεύονται ότι δε θα καρπωθούν αυτή τη μείωση με ενδεχόμενες αυξήσεις στα εισιτήρια, ώστε φέτος όλοι να ταξιδέψουμε στα νησιά μας πιο φθηνά από κάθε άλλη χρονιά». Από την πλευρά των εφοπλιστικών Ενώσεων ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) Μ. Σακέλης δήλωσε ότι «θα μειωθούν τα εισιτήρια ισόποσα με τις κρατήσεις υπέρ τρίτων», όμως ...«με την προϋπόθεση ότι τα πετρέλαια θα είναι στα σημερινά επίπεδα θα μειωθούν ισόποσα τα εισιτήρια». Ο πρόεδρος της Ενωσης Ακτοπλόων (ΕΕΝ) Απ. Βεντούρης ανέφερε ότι είναι λογικό να μειωθεί η τιμή στα εισιτήρια, όμως έκανε σαφές με νόημα ότι: «Βέβαια, η ακτοπλοΐα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως του είπαμε και χρειάζονται θεσμικά μέτρα για να αποφύγουμε την καταστροφή». Δηλαδή, αντικατάσταση των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, με ανασφάλιστους χαμηλόμισθους.

Σε αυτά να προστεθεί ότι την περασμένη Παρασκευή κατατέθηκε από το ΥΘΥΝΑΛ τροπολογία που απαλλάσσει τον όμιλο ΛΟΥΗ του εφοπλιστή Λοΐζου από οφειλές του προς το ΝΑΤ ύψους 19 εκατ. δολαρίων και απλουστεύει συνολικά «τη διαδικασία απαλλαγής του πλοιοκτήτη από τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ».

ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου

Σε νέα επίθεση κατά των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων προχωράει η κυβέρνηση με την αύξηση των ωρών εργασίας τους χωρίς αύξηση των αμοιβών τους που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για «την ηλεκτρονική διακυβέρνηση» που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καταγγέλλοντας το νέο κρούσμα αντεργατικής επίθεσης και καταψηφίζοντας συνολικά το νομοσχέδιο, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου τόνισε ότι η αύξηση των ωρών εργασίας χωρίς αύξηση των αποδοχών δεν είναι το μισάωρο ή οι δυόμισι ώρες όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Στην ουσία, είπε, έχουμε να κάνουμε με αύξηση ωρών εργασίας που θα αρχίζουν από τις δυόμισι έως και 10 την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, ότι στους νηπιαγωγούς η αύξηση των ωρών θα είναι 10, ενώ η σύμπτυξη των παιδικών σταθμών που προωθείται θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τα μικρά παιδιά και οι σταθμοί θα μετατραπούν σε πάρκινγκ και αποθήκες παιδιών.

Εχουμε να κάνουμε, τόνισε, με νέο ξεζούμισμα των εργαζομένων οι οποίοι πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και έντονα.

Αναφερόμενη στις διατάξεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο Δημόσιο, υπογράμμισε ότι κανένας δεν είναι αντίθετος με την τεχνολογία, αλλά το θέμα είναι πώς αυτήν χρησιμοποιείται, αφού στον καπιταλισμό την στρέφουν κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εθεσε δε θέμα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών που θα συγκεντρώνει το κράτος με την υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Yπερασπιζόμενος την αύξηση των ωρών εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ισχυρίστηκε ότι είναι αυτονόητο να κάνουμε τις ώρες εργασίας στο Δημόσιο όσες είναι στον ιδιωτικό και επιτέθηκε σε όσους διαφωνούν, κάνοντας προκλητικά λόγο για «μικροπολιτικούς υπολογισμούς και για άρνηση που θα βρει την οργή της κοινωνίας». Είπε δε ότι το νομοσχέδιο για την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του κράτους και ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων με το νόμο για το πειθαρχικό δίκαιο με το οποίο όπως ισχυρίστηκε θα καταργείται η «ατιμωρησία».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Σε κατάληψη του κτιριακού συγκροτήματος «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, προχώρησαν οι απολυμένοι φύλακες του προηγούμενου εργολάβου που είχε αναλάβει τη φύλαξη του χώρου. Οι 20 απολυμένοι διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους από το Πανεπιστήμιο.

ΕΚΑΒ: Σε νέα επίσχεση εργασίας προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, αργιών, εξαιρέσιμων, που τους οφείλονται απ' το Δεκέμβρη του 2010.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 8 π.μ. οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού». Διαμαρτύρονται γιατί παραμένουν πέντε μήνες απλήρωτες οι υπερωρίες, για την παύση διορισμών ακόμα και στους ειδικευόμενους γιατρούς, τα 16.000 οφειλόμενα ρεπό, την έλλειψη υλικών και συντήρησης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κ.ά.

ΛΑΡΙΣΑ: Tην κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΙΚΑ καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για την απαράδεκτη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει, με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα αιματολογικά - μικροβιολογικά εργαστήρια του ΙΚΑ, στη Λάρισα, με συνέπεια να κλείνουν ραντεβού σε όποιον χρειάζεται εξετάσεις μετά από ένα μήνα από την ημερομηνία που το ζητάει. Το ΕΚΛ αξιώνει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση κάλυψη όλων των κενών με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ