ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος

Μετά την εμφανιζόμενη εκτέλεση του Λάντεν, πυκνώνουν τα σενάρια για το δίκτυο που αυτός είχε και για την «Αλ Κάιντα»

Το φερόμενο ως κρησφύγετο του Λάντεν, δίπλα σε χώρο στρατοπέδων στο Πακιστάν
Το φερόμενο ως κρησφύγετο του Λάντεν, δίπλα σε χώρο στρατοπέδων στο Πακιστάν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε, η μάχη έχει κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ερικ Χόλντερ, στη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» αμέσως μετά την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, με κωδικό όνομα «Τζερόνιμο».

Μία επιχείρηση, μία εκτέλεση και ένας θάνατος που αμφισβητείται ακόμη και από μερίδα Αμερικανών νομοθετών, που ζητούν επιμόνως από το Λευκό Οίκο να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Εξάλλου, πέραν των αμφισβητήσεων, στην επικαιρότητα έχει επανέλθει βίντεο με τη συνέντευξη της πρώην Προέδρου του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο στο «Αλ Τζαζίρα», όπου με κατηγορηματικό τρόπο δήλωνε ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων και μάλιστα από τον ίδιο άνθρωπο που οργάνωσε και τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντανιέλ Περλ. Η συνέντευξη είχε παραχωρηθεί στις 7 Νοέμβρη του 2007 και στις 27 Δεκέμβρη η Μπούτο δολοφονήθηκε.

Ισως οι πληροφορίες που είχε η πρώην πρώτη κυρία του Πακιστάν να μην ήταν «έγκυρες», ίσως όμως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν να μην είχε ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο του ως «φόβητρο». Ο κύκλος Μπιν Λάντεν «έκλεισε», αν και τα ερωτηματικά που συνόδευαν πάντα τον «πλέον καταζητούμενο άνθρωπο στον πλανήτη» παραμένουν. Γιατί πρέπει να παραμείνουν, καθώς ο κύκλος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» παραμένει δραματικά ανοικτός, ενδεχομένως και αναβαθμισμένος. Εξ ου και οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και το μεταμεσονύχτιο δελτίο του Λευκού Οίκου προς τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους να είναι σε ύψιστο συναγερμό, καθώς τα «πάντα μπορούν να συμβούν», αφού θεωρείται δεδομένο ότι «θα εκδηλωθεί τουλάχιστον μία απόπειρα εκδήλωσης τρομοκρατικής επίθεσης σε αντίποινα».

Η δολοφονία του μπιν Λάντεν αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο για την ανασύσταση του «δούρειου ίππου» των εξτρεμιστών ισλαμιστών που πλέον είναι «αποκεντρωμένοι» και οργισμένοι από τη δολοφονία, ειδικά σε περιοχές όπως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν συνιστά πολύ χρήσιμο εργαλείο και στην αναβάθμιση του διευρυμένου πολέμου στην Ασία, αφού το Πακιστάν γίνεται το επίκεντρο, καθώς όπως παρουσιάζεται ο Λάντεν βρισκόταν σε κτιριακό συγκρότημα στο Αμποταμπάντ, μία ανάσα από τη στρατιωτική Σχολή του Πακιστάν και στα «περίχωρα» του Ραουαλπίντι, την έδρα του πακιστανικού στρατού... Εξ ου και οι ΗΠΑ «δεν ενημέρωσαν τις πακιστανικές αρχές», ώστε να μην θέσουν εν κινδύνω την επιχείρηση σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου του Πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα Αντιτρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν, που πρόσθεσε ότι «ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζούσε εκεί τουλάχιστον για πέντε με έξι χρόνια» και δε θα μπορούσε «εάν δεν είχε δίκτυο υποστήριξης μέσα στο Πακιστάν».

Αμφιβολίες για τη συμβολή του Πακιστάν στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» εξέφρασαν και αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών Βρετανίας, Κίνας και Γαλλίας, που, ωστόσο, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν αυτόν τον πόλεμο.

  • Στο Αφγανιστάν που συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος χθες έγινε άλλη μια «γκάφα» των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπου σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες του αφγανικού στρατού, που βομβαρδίστηκαν σε αυτοκινητόδρομο από ελικόπτερα που τους πέρασαν για «Ταλιμπάν».
ΛΙΒΥΗ
Με αίτημα οικονομικής βοήθειας οι αντικαθεστωτικοί στη Ρώμη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σημαντική οικονομική βοήθεια, υπό την μορφή πίστωσης, αναμένεται να ζητήσουν επισήμως από τους «προθύμους» που έσπευσαν να τους στηρίξουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, θέτοντας, προφανώς, ως εχέγγυο τον ενεργειακό πλούτο της χώρας. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χτες, ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, υπάρχει «άμεση ανάγκη για 2 - 3 δισ. δολάρια», προκειμένου να καλυφθούν βασικές ανάγκες σε τρόφιμα, φάρμακα καθώς και η στοιχειώδης λειτουργία των υποδομών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, την Κυρηναϊκή, που είναι υπό τον έλεγχό τους.

Ο Αλί Ταρχούνι υποστήριξε ότι τα υπάρχοντα αποθέματα αρκούν για λίγο καιρό ακόμη. Συμπλήρωσε, δε, ότι τη συγκεκριμένη πρόταση την έχει, ήδη, συζητήσει ως ένα βαθμό με ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία, οι οποίες, τουλάχιστον με βάση τα λεγόμενά του, δε φάνηκαν να αντιδρούν άσχημα.

Προφανώς, η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος, την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει στη Ρώμη, για τρίτη φορά από την έναρξη των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων κατά της Λιβύης, η Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν «οι πρόθυμοι» οργανισμοί αλλά και χώρες. Στη συγκεκριμένη σύνοδο, η ιταλική ηγεσία είχε προαναγγείλει ότι θα συζητηθούν τρόποι διευκόλυνσης της πώλησης λιβυκού πετρελαίου από το τμήμα που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, έτσι ώστε να έχουν περισσότερα έσοδα. (Ας υπενθυμιστεί ότι ο ενεργειακός ιταλικός κολοσσός ΕΝΙ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τους αντικαθεστωτικούς).

Τουρκική «στροφή» και νέο κύμα προσφύγων

Εγκατέλειψε οριστικά τη διπλωματική γλώσσα και τους χαμηλούς τόνους η τουρκική ηγεσία, προσπαθώντας προφανώς να δικαιολογήσει αλλά και να διασφαλίσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε ανοιχτά τον Λίβυο ηγέτη Καντάφι «να εγκαταλείψει την εξουσία, για βοηθήσει και τον εαυτό του και τη χώρα του». κατηγόρησε τον Καντάφι ότι «αγνόησε τις λαϊκές εκκλήσεις, και επέλεξε το αίμα».

Την ίδια ώρα, κατά χιλιάδες φτάνουν οι πρόσφυγες (Λίβυοι αλλά και ξένοι εργάτες) στο συνοριακό πέρασμα Ντεχίμπα, με την Τυνησία, το οποίο έχει αλλάξει χέρια ανάμεσα σε δυνάμεις του Καντάφι και αντικαθεστωτικούς δεκάδες φορές τα τελευταία 24ωρα.

Οι μάχες τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Ντεχίμπα, όσο και στη σχετικά κοντινή δυτική πόλη Ζιντάν, συνεχίζονται, ενώ αντικαθεστωτικές πηγές υποστήριζαν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν διαρκώς τους δρόμους από όπου έρχονται προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων στις πόλεις της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα. Σφοδρός βομβαρδισμός έπληξε, χτες το πρωί, και το λιμάνι της Μιζράτα, όπου συνεχίζονταν οι μάχες, με αποτέλεσμα το πλοίο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το οποίο περιμένει αρόδο για να ξεφορτώσει τρόφιμα και φάρμακα και να παραλάβει πρόσφυγες και τραυματίες δεν έχει καταφέρει να προσεγγίσει την προβλήτα.

ΣΥΡΙΑ
Τεταμένη η κατάσταση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά την Ντεράα στο νότο και στην πόλη Μπάνιγια, στα βορειοδυτικά, εισήλθαν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού χτες το μεσημέρι. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, οι έξοδοι της πόλης είχαν αποκλειστεί και ο στρατός προχωρούσε με στόχο να καταλάβει το κέντρο, ενώ παράλληλα γίνονταν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, όπως είχε αναφερθεί και στην Ντεράα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο έκκλησης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριζε ότι στις τελευταίες ημέρες στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έχουν εξαπολύσει οι αρχές, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι εκατοντάδες είναι αυτοί που αγνοούνται. Από την πλευρά τους, οι συριακές αρχές επανέλαβαν ότι θα χορηγηθεί αμνηστία σε όποιον πολίτη «παρασύρθηκε από τις τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», εφόσον παραδοθεί μέχρι τις 15 του μηνός.

Για «αναγκαιότητα άμεσης επιβολής κυρώσεων» έκαναν λόγο, χτες, η γερμανική, η βρετανική, αλλά και η γαλλική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη καταστολή δεν αφήνει «άλλα περιθώρια αντίδρασης στην ΕΕ». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν επανήλθε, διεκδικώντας το γνωστό ρόλο της περιφερειακής δύναμης, να «καλέσει τον Ασαντ να τερματίσει την καταστολή και ν' ακούσει τους πολίτες». Στο ίδιο κλίμα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, ο οποίος εκτίμησε ότι αν ο Ασαντ επιμείνει στη βία, «δε θα μείνει για πολύ ακόμη στην εξουσία».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΕ
Ετοιμότητα για αποστολή χερσαίων δυνάμεων

Ετοιμότητα για αποστολή και χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη, με πρόσχημα «επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας» δηλώνουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ που συνεδρίασαν χτες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMC). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, «πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της σχεδίασης για την ενδεχόμενη ανθρωπιστική επιχείρηση της ΕΕ στη Λιβύη, στην περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχο αίτημα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UN OCHA)». O Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ι. Γιάγκος, που συμμετείχε στη σύνοδο, στην παρέμβασή του έδωσε το στίγμα της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο επισημαίνοντας «τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στις επιχειρήσεις της ΕΕ». Ειδικότερα, για την κατάσταση στη Λιβύη, αναφέρθηκε στη «σημαντική συνδρομή της χώρας μας στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, στη διάθεση του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) και στη σημασία της Κρήτης για τη δημιουργία κόμβου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ