ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συμφωνία για την «ασπίδα»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Οι ΗΠΑ και η Ρουμανία κατέληξαν σε συμφωνία για την τοποθεσία εγκατάστασης μέρους της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Αμερικανίδας αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για τις υποθέσεις διεθνούς ασφάλειας, Ελεν Τάουσερ, στη χώρα.

Σε τηλεοπτική του ομιλία, ο πρόεδρος της χώρας Τράιαν Μπασέσκου ανακοίνωσε πως η «ασπίδα» θα εγκατασταθεί στην πρώην αεροπορική βάση Ντεσέβελου, στην περιοχή του Ολτ, που βρίσκεται στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Βουλγαρία, με περίπου 200 Αμερικανούς στρατιώτες, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί σε 500. Ο ίδιος δήλωσε πως το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας της χώρας ενέκρινε την πρόταση των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθούν τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι της Κοστάντζα καθώς και το αεροδρόμιο «Μιχαήλ Κογκαλνισένου» για τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού από και προς το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Mediafax», η εγκατάσταση της «ασπίδας» θα κοστίσει 400 εκατομμύρια δολάρια και επιπλέον άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία, όπως υποστήριξε, θα διατεθούν εξολοκλήρου από τις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την «νέα» μορφή της «ασπίδας» που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα το φθινόπωρο του 2009 με πρόσχημα την προστασία της Ευρώπης από μια ενδεχόμενη ιρανική απειλή. Η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε το Μάρτη με την αποστολή στη Μεσόγειο της εξοπλισμένης με πυραύλους φρεγάτας «USS Monterey», στη συνέχεια, το 2015 θα πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη συστοιχιών επίγειων πυραύλων στη Ρουμανία και βάσεων ραντάρ σε τοποθεσίες που δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Το 2018, στην τρίτη του φάση, το σχέδιο προβλέπεται να ανοίξει μια επιπλέον επίγεια βάση στην Πολωνία.

Πάντως, ο Μπασέσκου έσπευσε να τονίσει πως «οι ΗΠΑ παραμένουν ο στρατηγικός εταίρος μας και ο κύριος σύμμαχός μας στον τομέα της ασφάλειας», ωστόσο επανέλαβε ότι η «ασπίδα» δεν έχει ως στόχο τη Ρωσία, η οποία φέρει αντιρρήσεις καθώς φοβάται πως απειλούνται τα γενικότερα γεωπολιτικά συμφέροντά της στην περιοχή.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Σχέδια επί χάρτου για αποζημιώσεις από την TEPCO...

ΤΟΚΙΟ._ Στελέχη της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν μελετούν το ενδεχόμενο να επωμιστεί η εταιρεία ενέργειας TEPCO το 50% των αποζημιώσεων ύψους 49 δισ. δολαρίων (περίπου 4 τρισ. γεν) που αποφασίστηκε να δοθούν στους πληγέντες και για την αποκατάσταση των ζημιών σε νευραλγικές υποδομές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας από την τριπλή καταστροφή (σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό δυστύχημα) της 11ης Μάρτη.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Αsahi», η TEPCO σχεδιάζεται να πληρώσει τουλάχιστον δύο τρισ. γεν για αποζημιώσεις μέχρι το 2021, ωστόσο αυτό αναμένεται να μεταφραστεί μεταξύ άλλων και σε «βάρος» για την τσέπη των καταναλωτών, καθώς προβλέπεται ότι θα σηματοδοτήσει σε πρώτη φάση αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος κατά περίπου 20%...Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα ανακατέψει την τράπουλα στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρενέργειας στην Ιαπωνία προς όφελος άλλων ντόπιων αντίπαλων οικονομικών συμφερόντων...

Πάντως, η εφημερίδα Αsahi υποστηρίζει ότι η ΤΕPCO αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινώσει καθαρές ζημίες ύψους 800 δισ. γεν για το 2010 και ότι δεν προβλέπεται να επιστρέψει σε ρυθμούς κερδοφορίας πριν περάσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ χτες αποκαλύφθηκε πως από το σεισμό της 11ης Μάρτη στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα, δεν κατέρρευσε μόνον το σύστημα ηλεκτροδότησης και ψύξης αλλά και το σύστημα ελέγχου με τις γνωστές μετέπειτα τραγικές συνέπειες... Οσον αφορά στις τελευταίες μετρήσεις για ραδιενέργεια, ανακοινώθηκαν έως και 1.000 φορές υψηλότερα επίπεδα ανοιχτά της Φουκουσίμα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος βυθού έως και 30 μέτρων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα πρόκληση από το Ισραήλ

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί στο Κάιρο η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» που καταλήχθηκε την περασμένη βδομάδα μετά από μήνες επαφών και τη «στροφή» που επέφερε στην αιγυπτιακή διπλωματία η αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία. Χτες, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα υπογράφτηκε μια πρώτη συμφωνία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 15 παλαιστινιακές οργανώσεις, καθώς το σχέδιο συμφιλίωσης αφορά και αυτές. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, την υπογραφή της έβαλε και η ισλαμιστική «Τζιχάντ», ενώ υπέγραψαν, έχοντας διατυπώσει επιφυλάξεις όπως έγινε γνωστό, και οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Η συμφωνία, με βάση όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, προβλέπει τη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης και την οργάνωση βουλευτικών εκλογών εντός έτους. Προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί, που χαρακτηρίζονται από τους ίδιους τους υπογράφοντες «φιλόδοξοι», αποφασίστηκε η παράλληλη λειτουργία τριών επιτροπών: Η πρώτη θ' ασχοληθεί με ζητήματα ασφαλείας, δηλαδή τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τη συμφωνία όλων των οργανώσεων καθώς και την εξεύρεση τρόπου συνένωσης των αρχών ασφαλείας στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, η δεύτερη θ' ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση της ΟΑΠ έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και η «Χαμάς» και η τρίτη θ' ασχοληθεί με τη διοργάνωση των εκλογών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επανήλθε, χτες, στις προκλήσεις, ζητώντας από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς «να επιλέξει την ειρήνη με το Ισραήλ και να ακυρώσει άμεσα τη συμφωνία». Η ισραηλινή διπλωματία έχει προχωρήσει σε διαβήματα σε σειρά οργανισμών, αλλά και σε κυβερνήσεις, ζητώντας επίμονα να υπάρξει παρέμβαση για μη υλοποίηση της συμφωνίας ενδο-παλαιστινιακής συμφιλίωσης, επικαλούμενη ότι η «Χαμάς» χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση». Η «Φατάχ» χαρακτήρισε «απαράδεκτες τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Ισραήλ στα εσωτερικά των Παλαιστινίων» και κάλεσε τον Νετανιάχου να τερματίσει την τακτική αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν, με επιφυλάξεις μεν, καλωσορίσει, δε, τη συμφωνία. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της δεν έχει κάνει καμία δήλωση.

  • Πλήθος Παλαιστινίων, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, γέμισαν ασφυκτικά την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στην πόλη της Γάζας όπου χτες εμφανίστηκε ο φιλειρηνιστής Ισραηλινός μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ με μια ορχήστρα 25 Ευρωπαίων μουσικών. Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναυλίας ήταν στόχος του μαέστρου εδώ και χρόνια. Παρ' όλα αυτά, δεν του επιτράπηκε ούτε αυτή τη φορά να εισέλθει στη Γάζα από το Ισραήλ και έτσι έφτασε διά μέσου Αιγύπτου.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Επιδρομή έκαναν χτες στα γραφεία της εταιρείας «Γκουγκλ» («Google») Νοτιοκορεάτες αστυνομικοί, βάσει υποψιών ότι η εταιρεία διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης πληροφοριών συλλέγει παράνομα και κρυφά προσωπικά δεδομένα από χρήστες του ίντερνετ προς όφελος της διαφημιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται μέσω κινητής τηλεφωνίας AdMob.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Ο αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Ουγκάντα, ο Κίτζα Μπεσίγκε, διαβεβαίωσε χτες ότι θα συνεχίσει τις ειρηνικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, παρά την πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης στην πρωτεύουσα Καμπάλα. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν από τις ουγκαντέζικες αρχές να σταματήσουν τη χρήση «υπερβολικής βίας» κατά διαδηλωτών.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φυλετικών κοινοτήτων Μερίλε και Τουρκάνα για τον έλεγχο βοσκότοπων και υδροφόρων οριζόντων σε επαρχία της βόρειας Κένυας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ταραχές εκ νέου σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας της Αργεντινής, καθώς επιβάτες έκαψαν τρία τρένα, εξοργισμένοι από τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Το αμερικανικό Δημόσιο υπέβαλε σε δικαστήριο του Μανχάταν αγωγή αποζημίωσης στην Deutsche Bank AG, κατηγορώντας τη γερμανική τράπεζα, όπως και τη μονάδα της MortgageIT Inc ότι «επανειλημμένως εψεύσθη, με σκοπό να συμπεριλαμβάνεται σε ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα επιλογής υποθηκών, που ασφαλίζει το αμερικανικό Δημόσιο».

ΜΠΙΣΚΕΚ.-- Στις αρχές του Κιργιστάν επιρρίπτει ευθύνες μια διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας σε ό,τι αφορά τα βίαια επεισόδια του Ιούνη του 2010 που παρουσιάστηκαν ως εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους. Υπενθυμίζεται πως μετά τη βίαιη ανατροπή του τότε Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ και την ανάληψη της εξουσίας από μια «προσωρινή» κυβέρνηση ξέσπασαν συγκρούσεις, όπου περίπου 470 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Παντοκρατορία του Συντηρητικού Κόμματος

ΟΤΤΑΒΑ.--

«Εκπλήξεις» έκρυβαν οι κάλπες που στήθηκαν τη Δευτέρα στην πρόωρη εκλογική αναμέτρηση μετά την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Χάρπερ, κυρίως για τη λεγόμενη αντιπολίτευση. Βάσει των σχεδόν τελικών αποτελεσμάτων, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά Στέφεν Χάρπερ και το Συντηρητικό Κόμμα αναδεικνύονται νικητές των εκλογών με 40%, εξασφαλίζοντας και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του καναδικού κοινοβουλίου, δηλαδή 167 από τις 308 έδρες και έναντι των 143 που είχε.

Συντριβή για το μέχρι πρότινος μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και ένα εκ των δύο που νέμονταν την εξουσία για δεκαετίες, το Φιλελεύθερο Κόμμα, καθώς τερμάτισε τρίτο, αποσπώντας το 18,9% των ψήφων (μείωση 7,4%) και 34 έδρες από τις 77 που είχε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο ηγέτης του κόμματος Μάικλ Ιγκνατίεφ δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλαμβάνει πλέον το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα που απέσπασε το 30,6% των ψήφων (άνοδος 12,4%) και 102 έδρες από τις 36 που είχε. Μία ακόμη έκπληξη της κάλπης ήταν και η συντριβή του αυτονομιστικού κόμματος Bloc Quebecois (Μπλοκ Κεμπεκουά), καθώς αποσπά στο νέο Κοινοβούλιο μόλις 4 έδρες από τις 47 που είχε, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη ήττα του κόμματος από την πρώτη του εκλογική συμμετοχή το 1970. Στη Βουλή, εισέρχεται για πρώτη φορά και το κόμμα των Πρασίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ