ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάτω τα χέρια από την Υγεία του λαού

Καλεί σε ταυτόχρονες συγκεντρώσεις σε τέσσερα νοσοκομεία, τη Δευτέρα 9 Μάη, για το δικαίωμα του λαού στην Υγεία

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νέους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες σε κοινή δράση και ξεσηκωμό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στα νέα αντιδραστικά μέτρα στην Υγεία, για να πάψει η Υγεία να αποτελεί χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα - πηγή κέρδους για ιδιωτικές και «δημόσιες» υπηρεσίες Υγείας, απευθύνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις που οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μάη, στις 9 π.μ. έξω από τα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Αιγινήτειο», «Τζάνειο» και στη λεωφόρο Καβάλας στο ύψος του «Αττικόν».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέες, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες,

Να μην επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος της Υγείας των παιδιών μας, των γονιών μας και των οικογενειών μας.

Η κυβέρνηση, με τις νέες άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, μειώνει τα νοσηλευτικά κρεβάτια, αυξάνει τα ράντζα, μειώνει το προσωπικό, οδηγεί σε ελλείψεις ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού.

Επιβάλλει νέα χαράτσια για εξετάσεις, εισιτήρια και πληρωμές για φάρμακα.

Προχωράνε ολοταχώς το κλείσιμο και η συγχώνευση τμημάτων και νοσοκομείων, μονάδων του ΙΚΑ κλπ., καταργούνται νοσοκομειακά κρεβάτια, αλλά και οργανικές θέσεις προσωπικού. Ο,τι απομείνει (και τα λίγα ...νέα που θα δημιουργηθούν) θα κοστολογούν και θα πουλάνε ακριβότερα τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς - πελάτες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες του ΙΚΑ, συστηματικά ενοχοποιεί τους ασθενείς και τους υγειονομικούς και τροφοδοτεί την ανάπτυξη του "κοινωνικού αυτοματισμού". Η πρωτοφανής και απαράδεκτη ενέργεια της Αστυνομίας να συλλάβει και να παραπέμψει στο Αυτόφωρο τη συντονίστρια, γιατρό της εφημερίας στο "Αττικόν" (επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι νοσηλείας) αποτελεί απόδειξη ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης πάνε παρέα με την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού και την κρατική καταστολή.

Αλύπητα θυσιάζονται τόσο το δικαίωμα όλου του λαού για υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων - υγειονομικών προκειμένου να ...φουσκώσουν κι άλλο οι τσέπες των μεγαλο-κλινικαρχών, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων.

Σήμερα, η εξέλιξη της επιστήμης και η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες του λαού στην Υγεία. Αρκεί να πιστέψουμε στην τεράστια δύναμη του συλλογικού αγώνα για να αποκρούσουμε την επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, τρόικας, να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέες, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες,

Σας καλούμε να συντονίσουμε τη δράση μας.

Σας καλούμε στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής τη Δευτέρα 9 Μάη, στις 9 π.μ., που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα:

  • Εξω από το ΚΑΤ
  • Εξω από το "Αιγινήτειο"
  • Εξω από το "Τζάνειο"
  • Στην Καβάλας στο ύψος του "Αττικόν".

Να πάψει η Υγεία να αποτελεί χρυσοπληρωμένο εμπόρευμα - πηγή κέρδους για ιδιωτικές και "δημόσιες" υπηρεσίες Υγείας.

Εδώ και τώρα να σημάνει γενικός ξεσηκωμός!

Να δώσουμε μαχητικό, βροντερό "παρών" στην πανελλαδική απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 του Μάη, 10 π.μ. στην Ομόνοια. Προσυγκέντρωση: 9 π.μ. πλ. Κλαυθμώνος.

Σπάμε το φόβο και τη μοιρολατρία.

Στέλνουμε μήνυμα απόρριψης και καταδίκης των νέων μέτρων.

Κάτω τα χέρια από την Υγεία του λαού».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκβιαστικές προτάσεις για τη σύνθλιψη υπηρεσιών και παροχών

Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και τον εκβιασμό ότι αν δεν προχωρήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο της κυβέρνησης για περικοπές 1,3 δισ. ευρώ το 2011 και 350 εκατ. ευρώ το χρόνο έως το 2015 τότε το κράτος δε θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει το 40% των δημόσιων νοσοκομείων, επανέλαβε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος παρουσίασαν στους «κοινωνικούς εταίρους» τις προτάσεις που αποτελούν έναν ακόμα κρίκο των δραματικών ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία. Οι προτάσεις Λιαρόπουλου γίνονται, όπως αναφέρεται και στο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» με το κριτήριο της οικονομικής αποδοτικότητας της λειτουργίας των νοσοκομείων που καλούνται να λειτουργούν με ακόμα πιο μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, με επιχειρηματικά κριτήρια και με ακόμα περισσότερες πληρωμές για τους ασθενείς.

Οι προτάσεις αποτελούν συνέχεια της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, που θα λειτουργούν με πλήρως επιχειρηματικά κριτήρια, ώστε να έχουν έσοδα από τα Ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ίδιους τους ασθενείς. Στη 1 Ιούλη του 2011, που θα παρουσιαστεί επίσημα το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις, θα λειτουργήσει και Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μέσω του οποίου προωθείται ενιαίος κανονισμός παροχών που θα προβλέπει ένα «ελάχιστο πακέτο» παροχών για τα λαϊκά στρώματα και από και πέρα οι ασθενείς θα καλούνται να πληρώνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται αγοράζοντάς τες από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Οι προτάσεις προβλέπουν:

  • Τα νοσοκομεία Εδεσσας, Γιαννιτσών, Βέροιας και Νάουσας αποτελούν ενιαίο συγκρότημα και συνλειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση. Στο νοσοκομείο Βέροιας αναπτύσσεται ΤΕΠ.
  • Το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μετατρέπεται σε Παθολογικό νοσοκομείο με τη διατήρηση τουλάχιστον μιας Ψυχιατρικής Κλινικής.
  • Το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου καταργείται.
  • Το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε Κέντρο Αίματος και Επιστημονικό Κέντρο Β. Ελλάδας.
  • Το Β' ΙΚΑ συγχωνεύεται με τον Αγιο Παύλο και τμήματά του μεταφέρονται στον Αγιο Παύλο και σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.
  • Το Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.
  • Το νοσοκομείο Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ενοποιείται διοικητικά με το νοσοκομείο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ.
  • Το Δερματολογικό νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Εκβιάζοντας τη συναίνεση στους σχεδιασμούς για τη σύνθλιψη των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και το σφαγιασμό των παροχών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη σύσκεψη είπε ότι αν δεν προχωρήσει ο «εξορθολογισμός» των δαπανών στο ΕΣΥ από την 1.1.2012 το 40% των νοσοκομείων δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Επίσης, επανέλαβε ότι η τρόικα ζήτησε το κλείσιμο 10.000 νοσοκομειακών κλινών.

Εξω από το κτίριο όπου γινόταν η σύσκεψη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης νοσοκομειακοί γιατροί ανάρτησαν πανό που έγραφε: «Κάτω τα χέρια από τη δημόσια περίθαλψη. Να μην κλείσει καμία κλινική του ΕΣΥ».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ οι γιατροί - μέλη της ΕΝΙΘ που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους εφημεριών από το Σεπτέμβρη του προηγούμενου χρόνου μέχρι το Μάρτη του 2011.
Στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα από τους γιατρούς στα νοσοκομεία

Να πάρουν μέρος στη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ έως 2 μ.μ) και την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 11 π.μ., με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που απαντάει στην επίθεση που δέχεται συνολικά το δικαίωμα του λαού στην Υγεία και τα δικαιώματα των υγειονομικών, με αιτήματα που να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καλούν τους υγειονομικούς οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Την κινητοποίηση εξήγγειλε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στη συλληφθείσα γιατρό του «Αττικόν» και επικεντρώνοντας «στις άδικες επιθέσεις που δέχεται ο ιατρικός κόσμος». Γενικόλογα αναφέρει ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας προσπαθούν να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Συμμετοχή στην κινητοποίηση αποφάσισε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Το ΠΑΜΕ καλεί τους υγειονομικούς να παλέψουν για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες του, σύγχρονα εξοπλισμένο. Για πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, που να λειτουργεί με πυρήνα το Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό και πόλη, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά. Ακόμα, χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια, πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση κάθε πληρωμής για την Υγεία, δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης δωρεάν φαρμάκου και βιοϊατρικής τεχνολογίας κ.ά.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι το ΔΣ της ενημέρωσε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον υπουργό Υγείας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μάη οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα αναλαμβάνουν συντονιστές της εφημερίας.

Καταγγελία συλλόγων της ΟΓΕ

Την απαράδεκτη σύλληψη της γιατρού, συντονίστριας της εφημερίας στο «Αττικόν», καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Γυναικών σε Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγ. Βαρβάρα και Περιστέρι. Υπογραμμίζουν ότι «είναι τουλάχιστον υποκριτικό να στοχοποιούνται με κατασταλτικού και αυταρχικού τύπου διώξεις οι εργαζόμενοι υγειονομικοί». Καλούν το λαό να στοχοποιήσει την πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα, να συμβάλει στην επιτυχία της απεργίας στις 11 Μάη, να συστρατευθεί με το ΠΑΜΕ στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Επικίνδυνη κατάσταση

Σε κίνδυνο τέθηκε μια ακόμα ανθρώπινη ζωή εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, που προκαλούν οι δραστικές περικοπές στην Υγεία που επιβάλλει η κυβέρνηση. Το νέο περιστατικό, που παρ' ολίγο θα είχε τραγική κατάληξη, σημειώθηκε στη Σκιάθο, όταν λόγω της έλλειψης εφημερεύοντα γιατρού στο Κέντρο Υγείας του νησιού, δεν διαγνώστηκε έγκαιρα ανεύρυσμα σε 30χρονη γυναίκα, η οποία υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους.

Στο Κέντρο Υγείας υπήρχε μόνο μια νοσηλεύτρια, η οποία, βεβαίως δεν μπορούσε να διαγνώσει το πρόβλημα. Η 30χρονη, αφού της χορηγήθηκε «Ντεπόν», επέστρεψε σπίτι της. Ομως, οι πονοκέφαλοι συνεχίζονταν και η οικογένειά της, τη μετέφερε σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και η διάγνωση ήταν πως υπέστη ανεύρυσμα και χρειαζόταν άμεσα χειρουργείο, όπως και έγινε, ξεπερνώντας, ευτυχώς, τον κίνδυνο.

Ανάλογο περιστατικό στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, σημειώθηκε πριν λίγες μέρες όταν κινδύνεψε η ζωή ενός μωρού τεσσάρων μηνών, που είχε ακατάσχετη αιμορραγία και, ξανά, δεν υπήρχε εφημερεύοντας γιατρός. Μετά από 5 ώρες, τελικά, βρέθηκαν γιατροί που δεν ήταν σε εφημερία οι οποίοι και έκριναν τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο του Βόλου. Εκεί, όμως, δεν υπήρχε παιδοχειρουργός, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και το μωρό υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπαν και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού, «όλα κρίθηκαν σε 15 λεπτά καθώς αν υπήρχε καθυστέρηση ενός τετάρτου τότε η κατάσταση της υγείας του μωρού θα είχε δυσάρεστη τροπή».

Τα δύο περιστατικά έρχονται για μια ακόμα φορά να επιβεβαιώσουν, με τραγικό τρόπο, ότι η κυβερνητική πολιτική θυσιάζει την υγεία, θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές στο βωμό της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται και το χώρο, χρησιμοποιώντας σαν πρόσχημα την οικονομική κρίση και ως «άλλοθι» την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για την κάλυψη, τάχα, των ελλειμμάτων του κράτους.

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Εκρηκτικά προβλήματα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του νοσοκομείου και συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού».

Κατήγγειλαν ότι παραμένουν πέντε μήνες απλήρωτες οι υπερωρίες του προσωπικού, ενώ τα οφειλόμενα ρεπό έχουν φτάσει τις 16.000 και δε δίνονται ακόμα και σε εργαζόμενους που μετράνε μέρες για τη συνταξιοδότησή τους. Ακόμα ότι δε γίνονται διορισμοί προσωπικού - ενώ οι ελλείψεις είναι τεράστιες - ούτε καν ειδικευόμενων γιατρών, με αποτέλεσμα σε κάποια τμήματα να μην επαρκούν οι γιατροί για να καλυφθούν οι εφημερίες.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εργαζομένων, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), κατήγγειλε την πολιτική των περικοπών και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, τα άγρια χαράτσια που καλούνται να πληρώνουν οι ασθενείς μέσα και έξω απ' τα νοσοκομεία για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Επίσης, την εξάρτηση των νοσοκομείων από τους νόμους της αγοράς και τους προμηθευτές, που σε συνδυασμό με τις περικοπές των προϋπολογισμών των νοσοκομείων έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται συχνά έλλειψη υγειονομικών υλικών και να υπάρχει πρόβλημα στη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Υπογράμμισε ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του λαού για υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είναι υπόθεση των υγειονομικών και όλου του λαού. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου στην απεργία στις 11 Μάη με το ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης. Ο διοικητής του νοσοκομείου δεν έδωσε απαντήσεις για τα εκρηκτικά προβλήματα και περιορίστηκε να πει ότι στις 13 του Μάη θα πληρωθούν μόνο οι υπερωρίες του Δεκέμβρη του 2010.

Το ΣΕΝΕ οργανώνει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα, την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μάη, στις 8 π.μ. Στη συνέχεια, θα γίνει κοινή συγκέντρωση των εργαζομένων των «Αιγινήτειου» και «Αρεταίειου» στις 9 π.μ., στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά από το «Αιγινήτειο».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στο απυρόβλητο η κυβερνητική πολιτική

Κινητοποίηση χτες σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο

Κινητοποίηση, με αίτημα την καταβολή των υπερωριών που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2010 πραγματοποίησαν χτες το πρωί τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Κρήτης στο Ηράκλειο (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο).

Οι διοικήσεις των σωματείων πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας και συμβολική κατάληψη της ΔΥΠΕ Κρήτης, σε μια ακόμα προσπάθεια να πείσουν ότι δήθεν αγωνίζονται από τη σκοπιά εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας με πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «δημόσιο και δωρεάν αποκλειστικά σύστημα Υγείας» και το πλαίσιο πάλης που απαντά στο σύνολο των συμφερόντων και σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης καταγγέλλοντας τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επίσης, στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ Δημήτρης Βρύσαλης.

Οι διοικήσεις των σωματείων απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων, χωρίς ωστόσο να βάζουν το γενικότερο ζήτημα της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Υγείας που μια από τις εκφράσεις της είναι και η μη καταβολή των υπερωριών.

Για άλλη μια φορά, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν και να ξεφουσκώσουν τις διαθέσεις των εργαζομένων στέκοντας σε δευτερεύοντα τεχνικά ζητήματα (φταίει το υπουργείο Υγείας, Οικονομικών, ο πάρεδρος). Μένοντας στις υποσχέσεις του υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης ότι μέχρι τις 15 του Μάη θα γίνουν προσπάθειες να αποδεσμευτούν χρήματα από τα κονδύλια. Συγκεκριμένα, το 50% αυτών που μετά βίας φτάνει ώστε να πληρωθούν οι μήνες Δεκέμβρης και Γενάρης.

Να αναφέρουμε ότι το ποσό των υπερωριών που έχει διατεθεί από το υπουργείο Υγείας για το τρέχον οικονομικό έτος είναι μειωμένο για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο κατά 370 χιλιάδες ευρώ και κατά 550 χιλιάδες ευρώ λιγότερα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα, ακόμα και τώρα να πληρωθούν, στο τέλος του χρόνου να δεν υπάρχουν χρήματα ώστε για τις υπερωρίες των εργαζομένων για τους υπόλοιπους μήνες.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καταγγέλλει τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ όπου ενόψει των εκλογών των σωματείων σχίζουν τα ιμάτια τους για να δείξουν ότι έχουν αγωνιστική διάθεση, την ίδια ώρα που όπως τονίζεται στην ανακοίνωση έχουν ξεπουλήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Επίσης, καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων είναι κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζομένους να γυρίσουν την πλάτη τους στις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να αγωνιστούν για άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 11ης Μάη και την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.

Εκδήλωση της ΚΟΒ Πρόνοιας

Εκδήλωση με θέμα: «Η καπιταλιστική κρίση και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» οργανώνουν για τη Δευτέρα 9 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), η ΚΟΒ Πρόνοιας του ΚΚΕ και η ΟΒ Πρόνοιας της ΚΝΕ.

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

Η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή 8 Μάη στις 10 π.μ. στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα ο Σύλλογος επισημαίνει ότι οι οικογένειες των ΑμΕΑ βιώνουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, θεραπείες και παροχές, ότι η γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας χτυπάει όλες τις πλευρές της ζωής των ΑμΕΑ και οικογένειών τους, συνολικά των οικογενειών απ' τα λαϊκά στρώματα. «Η Κοινωνική Ασφάλιση στον Προκρούστη, εμπορευματοποιούνται η Πρόνοια, η Υγεία, η Παιδεία, η Ειδική Αγωγή, οι ανάγκες των παιδιών μας!», επισημαίνει.

Προειδοποιεί ότι έρχονται χειρότερα, με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, νέα χαράτσια σε εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα, περικοπές στα επιδόματα των ΑμΕΑ. Και καλεί σε συσπείρωση γύρω από το Σύλλογο και σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματα και τη ζωή των αναπήρων και οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ