ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΤΗ «ΜΑΡΦΙΝ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ
Στο σκοτάδι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί

Eurokinissi

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από τις 5 Μάη 2010, όταν τρεις τραπεζοϋπάλληλοι, οι Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 χρόνων, Παρασκευή Ζούλια 35 χρόνων, και Αγγελική Παπαθανασοπούλου 32 χρόνων, τεσσάρων μηνών έγκυος, έχασαν τη ζωή τους στο υποκατάστημα της «Μαρφίν» στην οδό Σταδίου 23, στην Αθήνα, από την προβοκατόρικη δολοφονική δράση κουκουλοφόρων. Χτες, στο χώρο έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας βρέθηκαν αρκετός κόσμος και πολλοί εργαζόμενοι συνάδελφοι των δολοφονημένων για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη τους.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι, η 5η Μάη ήταν μέρα πανεργατικής απεργίας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Εκείνη τη μέρα είχε στηθεί προβοκάτσια από αδίστακτους μηχανισμούς που εργάζονται για την τρομοκράτηση του λαού, οι οποίοι έδρασαν σε διαφορετικούς χώρους: Σταδίου, Σύνταγμα, Κοινοβούλιο. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε τότε απόπειρα να εμπλέξουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στις προβοκάτσιες με πρωτεργάτη το ΛΑ.Ο.Σ. Οπως δεν είναι τυχαίο ότι οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας παραμένουν στο σκοτάδι. Οπως παραμένουν στο απυρόβλητο οι ευθύνες της τράπεζας που κράτησε τέτοια μέρα κι εν μέσω στημένων επεισοδίων τους εργαζόμενους στο υποκατάστημα.

Στο μεταξύ, προθεσμία για αύριο Σάββατο - προκειμένου να δώσουν τις ανωμοτί καταθέσεις τους - πήραν χτες οι δύο από τους τέσσερις που αναφέρονται στη δικογραφία την οποία σχημάτισε η Αστυνομία, για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος, όπως και για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. Οι δύο, φερόμενοι ως ύποπτοι, πήγαν στην Κρατική Ασφάλεια μαζί με τους δικηγόρους τους, παρέλαβαν αντίγραφα της δικογραφίας και αποχώρησαν προκειμένου να τη μελετήσουν. Σήμερα έχουν ραντεβού για ανωμοτί καταθέσεις οι άλλοι δύο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τον αντιμεταναστευτικό «φράχτη» στα σύνορα

«Δεν καθυστερεί ο φράχτης. Οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε στη φάση της προετοιμασίας για την εκκίνηση της διαδικασίας. Εχουμε ήδη ολοκληρώσει τις ρηματικές διακοινώσεις και την συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση, προκειμένου να έχουμε και τη δική τους συνεργασία όσον αφορά στην κατασκευή και προχωράμε».

Αυτά δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε σχέση με το «τείχος» αναχαίτισης των προσφύγων του ιμπεριαλισμού, το οποίο θα κατασκευαστεί στην παρέβρια περιοχή και θα έχει μήκος 12,5 χιλιομέτρων.

Εδωσε το «στίγμα» των κυβερνητικών προθέσεων άλλη μια φορά λέγοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει να εξαλειφθεί η οποιαδήποτε ελπίδα ότι μπορούν (σ.σ. μετανάστες και πρόσφυγες) να φύγουν προς την Ευρώπη». Εκμεταλλευόμενος των απαράδεκτη κατάσταση των ανθρώπων χωρίς χαρτιά κυρίως στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ζήτησε συναίνεση για την κατασκευή κέντρων υποδοχής και κέντρων κράτησης όπου θα μαντρώνονται οι εξαθλιωμένοι της παγκοσμιοποίησης. Πρόσθεσε, δε, πως «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα και στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, εμείς θα συνεχίσουμε τους ελέγχους μας, όχι κατ' ανάγκη διαβατηριακούς, εντός των λιμανιών, αλλά θα μπορούσαμε κάλλιστα σε ευρύτερες ζώνες, να δημιουργούμε ζώνες, όπου μπορούμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας».

Πρόσθεσε πως σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτυχθεί αριθμός σκαφών του Λιμενικού - συνεπικουρούμενα από φρεγάτα - που περιπολούν σε ζώνη επιτήρησης νότια της Κρήτης. Σε ετοιμότητα είναι κι άλλα πλοία του ΠΝ.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη Σένγκεν, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα οποιαδήποτε επαναφορά στην προενωσιακή περίοδο. Ζήτησε αλλαγή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και όσον αφορά τον Frontex είπε πως έχει ζητήσει την επέκταση του ρόλου του και στις «επαναπροωθήσεις» των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Διεθνής συνάντηση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) διοργανώνει, στην Αθήνα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλ. Κάνιγγος), διεθνή συνάντηση αντιστασιακών οργανώσεων, το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα, 8 και 9 Μάη με θέματα:

α) 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και

β) 66 χρόνια από την μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη 1945.

Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Κύπρο, την Ουκρανία και την Τσεχία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να μην ξεχάσει

Για τον ένα χρόνο από το έγκλημα σε βάρος εργαζομένων στη «MARFIN», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Ενα χρόνο πριν οι προβοκατόρικοι μηχανισμοί που εργάζονται για την τρομοκράτηση του λαού απέδειξαν πόσο αδίστακτοι είναι, προχωρώντας στο αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων στο κατάστημα της MARFIN. Ενα χρόνο μετά οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί παραμένουν στο σκοτάδι και οι ευθύνες της τράπεζας στο απυρόβλητο.

Ο λαός δεν πρέπει να ξεχάσει, έχει τη δύναμη με την οργάνωσή του, την περιφρουρημένη πάλη του να εμποδίσει και να ματαιώσει κάθε είδους αντιδραστικούς σχεδιασμούς σε βάρος του».

Εκδήλωση στο Τρίκερι

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις χιλιάδες αγωνίστριες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που στην περίοδο του Εμφυλίου και μετά (1948 - 1953) βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο νησάκι Τρίκερι του Παγασητικού, διοργανώνουν μεθαύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Λιτόχωρου.

Αθώος με ομόφωνη απόφαση

Αθώος, με ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου, κρίθηκε χτες ο Σίμος Σεϊσίδης που κατηγορούνταν για τη ληστεία σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και για άλλες ληστείες. Σύμφωνα με το σκεπτικό, από την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν αμφιβολίες για τη συμμετοχή του στα κακουργήματα. Αθωωτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέα Μαρίας Μαλούχου, η οποία αναφέρθηκε στις φωτογραφίες που είχαν ληφθεί από τις κάμερες και είχαν δειχθεί στους μάρτυρες από την αστυνομία για να «ταυτοποιήσουν» τον Σ. Σεϊσίδη. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι φωτογραφίες δεν ταυτοποιούν τον κατηγορούμενο. Δεν κάνουν τίποτα τα βίντεο από τις κάμερες, σύρουν αθώους ή δημιουργούν ενόχους, δε βοηθούν, κακό κάνουν στη δικαιοσύνη, καλύτερα να μην υπήρχαν».

Στην απολογία του, ο Σ. Σεϊσίδης είπε ότι το κατηγορητήριο σε βάρος του «στήθηκε και κατασκευάστηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους». Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο ότι μάρτυρες, που κατέθεσαν χτες, χαρακτήρισαν «στρατόπεδα της αστυνομίας τα νοσοκομεία που νοσηλεύτηκε ο Σ. Σεϊσίδης που πυροβολήθηκε πισώπλατα από αστυνομικό», κατήγγειλαν ότι παρά τα ειδικά αιτήματα «η Ασφάλεια δεν επέτρεψε να έχει αποκλειστική νοσοκόμα, παράγοντας που συντέλεσε στον ακρωτηριασμό του ποδιού του» και ότι «δεν επέτρεψε μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του να τον επισκεφτεί ειδική γιατρός».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη του Φαρδύκαμπου (1943), το κορυφαίο γεγονός του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα στη Δυτική Μακεδονία, διοργανώνουν, την Κυριακή 8 Μάη, η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Παράρτημα Σιάτιστας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Φαρδύκαμπο.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 120 εκτελεσθέντες το 1944 από τους κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους πραγματοποιεί το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 8 Μάη και ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο εκτέλεσης στην Αγία Τριάδα Αγρινίου.

-- Το Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα του Εμφυλίου Πολέμου, την Κυριακή 8 Μάη στις 11 το πρωί. Η εκδήλωση θα γίνει στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας.

Προσφυγή με εθνικιστικό δηλητήριο

Επιχειρήματα στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και ηθική αρωγή στην απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ, που έκρινε παράνομη την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά μεταναστών, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έρχεται να δώσει η χτεσινή προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τεσσάρων ενώσεων. Ειδικότερα, η Παγκρήτιος Ενωση, ο Πατριωτικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Λακωνίας, ο Παμποντιακός Σύλλογος «Αργώ» και ο Σύνδεσμος Κρητών Επιστημόνων ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές 198 αποφάσεις γενικών γραμματέων από όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τις οποίες χορηγήθηκε η ελληνική ιθαγένεια σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ν. 3838/2010.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση τιμής στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) πραγματοποιεί την καθιερωμένη χρονιάτικη επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στον Ιστορικό τόπο της Μακρονήσου, την Κυριακή 29 Μάη 2011.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Ομιλίες, κατάθεση στεφανιών και Μαρτυρίες, στο Μνημείο του Δεσμώτη Αγωνιστή.

Θα ακολουθήσει στο χώρο του ΑΕΤΟ η εξιστόρηση της σφαγής του 1ου Τάγματος το 1948 από αγωνιστές - αυτόπτες μάρτυρες.

Η μετάβαση στο Μακρονήσι θα γίνει με το πλοίο «Μαρμάρι Εξπρές», με αναχώρηση από το λιμάνι του Λαυρίου, ώρα 8.45 το πρωί, και επιστροφή από το Μακρονήσι, ώρα 1 το μεσημέρι. Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ, για το Λαύριο, θα αναχωρήσει την Κυριακή 29/5 από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 το πρωί - για συμμετοχή στο τηλέφωνο 210-3247820, στο Μουσείο Μακρονήσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ