ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάη 2011
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Κυβερνητικές κινήσεις διαχείρισης και εντυπώσεων

Η διαχείριση/ εξωραϊσμός και οι εντυπώσεις είναι το εφαλτήριο αλλά και ο στόχος της κυβέρνησης και στα (σύμφυτα του συστήματος) φαινόμενα σήψης του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου. Οπως επιβεβαιώθηκε και χτες από τη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών στη Βουλή και τις... αποφάσεις που πάρθηκαν.

Υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, συζήτησαν οι Π. Γερουλάνος (υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), Χρ. Παπουτσής (υπουργός Προστασίας του Πολίτη), Χ. Καστανίδης (υπουργός Δικαιοσύνης), Τηλ. Χυτήρης (υφυπουργός Πολιτισμού), Μ. Κουσελάς (υφυπουργός Οικονομικών), Γ. Σπανουδάκης (διευθύνων σύμβουλος ΟΠΑΠ ΑΕ).

Η δραστηριοποίηση - όπως παραδέχτηκε ο Π. Γερουλάνος, κατά την ενημέρωση των συντακτών - οφείλεται στην κατακραυγή απ' όσα έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου. Παρά τις διαρροές για ρηξικέλευθες κινήσεις, τελικά αποφασίστηκε να (ξανα)απειλήσουν τους επιχειρηματίες και τους παράγοντες με οικονομικό αποκλεισμό, αν δε συμβάλλουν στην ύπαρξη συνθηκών ασφαλείας στα γήπεδα, με αυστηροποίηση και εφαρμογή νόμων και κανονισμών.

Περιμένουν αυτό να συμβεί με σχετικές αποφάσεις στη ΓΣ της ΕΠΟ, αλλιώς (υποτίθεται) θα εξετάσουν και άλλες επιλογές (αποκλεισμός ομάδων από ευρωπαϊκές διοργανώσεις). Πάντως η αναφορά του στο τι συμβαίνει ως τώρα, μάλλον προοιωνίζεται και το μέλλον: «Αυτά τα πράγματα αναβιώνουν κάθε φορά που έχουμε βία και μετά ξεχνιώνται»...

Οσο για τα άμεσα; Αν Αστυνομία ή/και ΠΑΕ, ΕΠΟ και Super League δεν εγγυώνται την ασφαλή διεξαγωγή αναμέτρησης των πλέι οφ, τότε αυτή θα αναβάλλεται. Οπως π.χ. η δεύτερη αγωνιστική (Τετάρτη 11/5), που συμπίπτει με την απεργία και μετατίθεται για την Πέμπτη. Κάτι ανάλογο ίσως συμβεί και με την 3η (Κυριακή 15/5), αφού υπάρχει αναμέτρηση ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο και Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στον εξ αναβολής τελικό Κυπέλλου μπάσκετ.

Ο υπουργός Πολιτισμού αναγνώρισε πως το πλαίσιο έχει οριοθετηθεί και σε παλιότερες συζητήσεις μεταξύ Νικητιάδη (υφυπουργός), Μπιτσαξή (γγΑ), Πιλάβιου (πρόεδρος Ομοσπονδίας). «Απλώς τώρα θέλουμε να περάσει το μήνυμα ότι δεν είναι θέμα ΓΓΑ - ΕΠΟ αλλά ένα θέμα που το παρακολουθεί η κυβέρνηση»...

Κυρίως όμως (ουσιαστικά) περιέγραψε/διαπίστωσε ότι γενεσιουργός αιτία όλων είναι η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου. Η μετατροπή του αθλήματος σε επιχείρηση και προϊόν, δηλαδή η λειτουργία του στα πλαίσια του καπιταλισμού. Χαρακτηριστική η αναφορά ότι «δεν είναι ανεξάρτητο αυτό που γίνεται στα γήπεδα με τα φαινόμενα των στημένων αγώνων, τη φοροδιαφυγή και το "μαύρο" χρήμα, τη διαφθορά. Είναι ακριβώς τα ίδια και διαφορετικοί οι τρόποι να εκφράζονται».

Τον καπιταλισμό έδειξε και με μια ακόμα διαπίστωσή του: «Ο καθένας βλέπει στην τηλεόραση ένα τέταρτο ξύλου με τους αστυνομικούς, αλλά από πίσω είναι ναρκωτικά, όπλα, διακίνηση και ξέπλυμα "μαύρου" χρήματος»... Παρ' όλα αυτά βέβαια (και) το ΠΑΣΟΚ, συνειδητά, δεν ασχολείται με την αιτία, αλλά με τη διαχείριση, ώστε να μη θιχτούν οι δομές. Υπηρετεί τον καπιταλισμό, στόχος του είναι ο εξωραϊσμός του σάπιου συστήματος και η άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούν εμπόδια στην εμπορευματοποίηση και την κερδοφορία των επιχειρηματιών.

Γι' αυτό ζήτησε αντιγραφή της ΟΥΕΦΑ, η οποία «συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο για να διασφαλίσει τα δικά της brand names και να τα ενισχύσει. Πάρτε (σ.σ. ποδοσφαιρικοί φορείς) την τεχνογνωσία, μάθετε, κάντε τα ίδια, κάντε περισσότερα». Στα πλαίσια αυτά λοιπόν δεν αποκλείονται κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, ακόμα και κάποιες τιμωρίες. Που θα προπαγανδιστούν σαν «εξυγίανση» και θα προβάλλουν το ιδεολόγημα ότι οι στρεβλώσεις οφείλονται σε «κακούς» - που είναι η εξαίρεση - και δεν είναι σύμφυτες του καπιταλισμού.

Ενδεικτικότατη η αναφορά του σε «υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου (σ.σ. επιχείρηση) που είναι περισσότερες» από τους «παραστρατημένους». Αλλά και ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα σαν να μην υπάρχουν άνθρωποι από πίσω. Υπάρχουν άνθρωποι που όλος ο κόσμος εικάζει τι έχουν κάνει και η πολιτεία δεν μπορεί να μην το λάβει υπόψη της αυτό». Καθώς και η προαναγγελία του Π. Γερουλάνου πως «έχουν ωριμάσει πολλές υποθέσεις και είναι στο όριο να βγουν. Υπάρχει συνεργασία υπουργείων Δικαιοσύνης - Οικονομικών και αίσθησή μου είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε εξελίξεις»...

Επιπλέον όλα τα παραπάνω αξιοποιούνται και για άλλους σκοπούς. Καθόλου τυχαία η φράση του «είμαι διατεθειμένος να συζητήσω μέτρα όπως αυτά που χρησιμοποίησε η Θάτσερ»...

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΑΕ
Κορύφωση της μάχης συμφερόντων

Το περίφημο θέμα με τις αδειοδοτήσεις των ΠΑΕ αναδεικνύει ακόμη ένα κομμάτι της σαπίλας του σημερινού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αυτό που έχει να κάνει με τον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ των επιχειρηματιών, τις διαφορετικές συμμαχίες όσον αφορά το «στάτους κβο» που θα επικρατήσει στους συνεταιρισμούς (π.χ. ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ) που διαχειρίζονται τα κέρδη. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστέψει κάποιος ότι αυτοί (επιχειρηματίες) που λυμαίνονται το χώρο του ποδοσφαίρου με αποκλειστικό σκοπό το δικό τους κέρδος (υλικό και ηθικό), αλλά και αυτοί που τους στρώνουν το δρόμο (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) για να πραγματοποιήσουν το έργο τους ανενόχλητοι, «κόβονται» για την εξυγίανση και προσπαθούν να αποβάλουν τα κακώς κείμενα... Οπως επίσης και το γεγονός ότι εάν την πληρώσουν κάποιοι, αυτομάτως στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τα πάντα θα θεωρηθούν «αγγελικά πλασμένα». Αλλωστε, το γεγονός ότι πλέον η άνοδος ή υποβιβασμός μιας ομάδας δεν κρίνεται με αγωνιστικά κριτήρια, αλλά μόνο με επιχειρηματικά, αποδεικνύει πού τελικά παίζεται το όλο παιχνίδι. Οι εσωτερικές κόντρες μεταξύ των επιχειρηματιών-ιδιοκτητών των ΠΑΕ, τα αλληλοκαρφώματα, οι κατηγορίες εκατέρωθεν κάθε φορά που θίγονται τα συμφέροντα μιας εταιρείας φανερώνουν ξεκάθαρα τη σήψη και τη σαπίλα που επικρατεί.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον Ηρακλή

Στον Ηρακλή συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον υποβιβασμό της ομάδας στη Football League, αφού όλοι στην ΠΑΕ θεωρούν ότι η ομάδα έπεσε «θύμα» διαφορετικών συμφερόντων, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι και άλλες ομάδες έχουν παρόμοια προβλήματα αλλά δεν υποβιβάστηκαν. Μετά το τεταμένο κλίμα που επικράτησε με τη διαμαρτυρία των οπαδών του «Γηραιού» την Τετάρτη το βράδυ, όπου δεν έλειψαν τα έκτροπα και τα επεισόδια, χτες ήρθαν οι ενέργειες των παικτών της ομάδας με την αποστολή δυο επιστολών. Η μία εστάλη στον πρωθυπουργό, ζητώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου την άμεση παρέμβασή του στο θέμα της αδειοδότησης, προκειμένου, όπως τονίζουν, να αποκατασταθεί «το περί δικαίου αίσθημα». Η δεύτερη, σε καθαρά ειρωνικό ύφος εστάλη στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και συγκεκριμένα στον πρόεδρό του, Στέλιο Γιαννακόπουλο, με την οποία διαμαρτύρονται με το δικό τους... ύφος για τη μη στήριξη του ΠΣΑΠ στον αγώνα τους. Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηρακλή, Κωνσταντίνος Γωγάκος, μίλησε στο «Αθλητικό Metropolis», αποκαλύπτοντας πως ζήτησε να ανοίξουν και να εξεταστούν οι φάκελοι όλων των ΠΑΕ στη Βουλή. Πάντως το θέμα του υποβιβασμού έδωσε το έναυσμα να ξεσπάσουν και εσωτερικές κόντρες στην ΠΑΕ. Οι άνθρωποι του Ηρακλή παραχώρησαν δίωρη συνέντευξη Τύπου στην οποία κατήγγειλαν την προηγούμενη διοίκηση της ομάδας για υπεξαίρεση 3.000.000 ευρώ! Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Ηρακλή, Αντώνης Ρέμος, με ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε στο θέμα αφήνοντας αιχμές κατά της σημερινής διοίκησης, ενώ τονίζει ότι ο υποβιβασμός του Ηρακλή είχε προαποφασιστεί...

  • Ελεύθεροι αφέθηκαν χτες οι 27 οπαδοί του Ηρακλή που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των προχτεσινών γεγονότων στη Θεσσαλονίκη (θα δικαστούν το Σάββατο).
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την υπόθεση του υποβιβασμού του Ηρακλή στη B' Κατηγορία

Για την υπόθεση του Ηρακλή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Και η υπόθεση του Ηρακλή αποδεικνύει ότι το ποδόσφαιρο των ΠΑΕ και του τζόγου παίζεται στο παρασκήνιο, όπου ανταγωνίζονται μεγάλοι επιχειρηματίες με όλα τα μέσα, και όχι μέσα στο γήπεδο, με καθαρά αγωνιστικούς όρους. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Είναι στοιχείο της σαπίλας του ποδοσφαίρου να κρίνεται η άνοδος ή ο υποβιβασμός μιας ομάδας με βάση επιχειρηματικά κριτήρια που αποφασίζουν οι ισχυροί και οι κυρίαρχοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στην ΕΠΟ και στην ΟΥΕΦΑ. Ολες οι ΠΑΕ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενισχύονται με λεφτά του ελληνικού λαού και έχουν διαφόρων ειδών χρέη.

Εξυγίανση στο ποδόσφαιρο δεν μπορούν να κάνουν οι ίδιοι που ανέθρεψαν και συντηρούν τη σαπίλα του. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, οι επιχειρηματίες και τα όργανά τους ενίσχυσαν και ενισχύουν την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές.

Μόνη λύση είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και της κάθε είδους επιχειρηματικής δράσης στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Καμία χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη τους στο δημόσιο, άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και σε άλλα παιχνίδια τζόγου.

Και οι φίλοι του Ηρακλή και των άλλων ομάδων πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα: Δεν πρέπει να ταυτίζουν το καλό της ομάδας με το συμφέρον και τις επιδιώξεις του κάθε επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται την ομάδα και τους φιλάθλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ