ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΓΟΥΡΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παρέμβαση για αξιοποίηση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Απάντηση στους τοπικούς εκπροσώπους της κυβέρνησης και του κεφαλαίου που μεθοδεύουν το ξεπούλημα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών δίνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για τη λαϊκή αξιοποίηση της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών.

Συγκεκριμένα καταγγέλλει τους τοπικούς εκπροσώπους (υφυπουργό Εργασίας Β. Γκεγκέρογλου, περιφερειάρχη Κρήτης, δήμαρχο Χερσονήσου και Ηρακλείου) που σε «μυστικές» συσκέψεις αποφάσισαν να κρατήσουν κοινή στάση στις επιδιώξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της «τρόικας» για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το «φιλέτο» της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών. Στη συνάντηση αυτή αποφάσισαν να επιδιώξουν ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό Παμπούκη και να ζητήσουν να μην εξαιρεθούν από τα επιχειρηματικά σχήματα οι ντόπιες τράπεζες και επιχειρηματίες, καθώς και ότι δεν είναι αντίθετοι στην αξιοποίηση της περιοχής ως «φαστ τρακ» και στην ιδιωτικοποίηση του χώρου.

Ο μοναδικός «φόβος» που διατυπώνουν, σημειώνεται στην ανακοίνωση, είναι μήπως από το πλιάτσικο και το ξεπούλημα του φιλέτου μείνουν παραπονούμενοι οι επιχειρηματίες και οι τράπεζες του νησιού. Λες και θα υπάρχει καμιά διαφορά για τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες της περιοχής αν το ξεπούλημα έχει «ντόπιο» ή ξένο χαρακτήρα.

«Η απόφασή τους να ξεπουληθεί η πρώην βάση διαλύει τις αυταπάτες ότι μπορούν να ακολουθήσουν φιλολαϊκό δρόμο. Δίνει κίνητρα στο λαό να βγάλει τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σήμερα, όπως και της ΝΔ χθες, που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου».

Η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι φιλολαϊκή λύση μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από τον οργανωμένο λαϊκό αγώνα, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τις κυβερνήσεις, τα κόμματά τους και τους δορυφόρους τους.

Με λαϊκή συμμαχία που θα διεκδικήσει να αξιοποιηθεί ο χώρος της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών για την ικανοποίηση των μεγάλων λαϊκών αναγκών της περιοχής στους τομείς Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

«ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ»
Τροπολογία με κερδισμένο μόνο το μεγάλο κεφάλαιο

Με τροπολογία που πρόκειται να κατατεθεί μέσα στη βδομάδα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τίτλο «Θαλάσσια στρατηγική», θα γίνει τελικά η νέα νομοθετική ρύθμιση που ετοίμασε η κυβέρνηση για τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση» σε Αμπελόκηπους και Ελαιώνα, από την οποία κερδισμένο θα βγει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

Σύμφωνα και με τη νέα ρύθμιση, η τσιμεντοποίηση ενός ακόμη πολύτιμου ελεύθερου χώρου που βρίσκεται μέσα στον Ελαιώνα θα πραγματοποιηθεί, έστω και σε μικρότερη έκταση, από όσο προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού εκεί θα «φυτευθούν» 99.000 τετραγωνικά μέτρα αθλητικών και εμπορικών εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τόσο της ΠΑΕ ΠΑΟ, όσο και του μεγαλοκατασκευαστή Μπ. Βωβού. Η μείωση από τα 164.600 τετραγωνικά που προέβλεπε η προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, προέρχεται κυρίως από την κατάργηση του πολυλειτουργικού κτιρίου 42.500 τ.μ. που επρόκειτο να κατασκευάσει στον Ελαιώνα ο Δήμος της Αθήνας.

Η ΠΑΕ ΠΑΟ θα μπορεί πλέον να κατασκευάσει σε δημόσια έκταση και με κρατικές επιχορηγήσεις (μέχρι στιγμής έχουν δοθεί γύρω στα 50 εκατ. ευρώ από το δήμο και το κράτος για έργα υποδομής, την ώρα που τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης παραμένουν άστεγα) το γήπεδο ποδοσφαίρου, επιφάνειας 47.000 τετραγωνικών, αλλά και εμπορικές χρήσεις που θα φτάσουν σε ποσοστό 17,5% της συνολικής δομημένης επιφάνειας.

Η εταιρεία Μπ. Βωβός μπορεί να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο - μεγαθήριο 52.000 τετραγωνικών (και άλλων 70.000 τετραγωνικών υπόγεια), σε χαρακτηρισμένο από το 1995 κοινόχρηστο χώρο, καθώς της δίνεται συντελεστής δόμησης 1,2 από 1,6 της προηγούμενης ρύθμισης.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ για να απολογηθούν σήμερα ζήτησαν και έλαβαν 10 από τους 12 συλληφθέντες για την υπόθεση του Ρέντη. Οι δύο απολογήθηκαν χτες Δευτέρα και αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με μικροποσότητα ναρκωτικών προς ιδία χρήση. Αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς κρίθηκε ότι δεν έχουν ουσιαστική συμμετοχή στη συμπλοκή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» Γ. Σκυλογιάννης και Γιάν. Ευαγγελινέλης. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 10 κατηγορούμενους που πήραν προθεσμία είναι και οι δύο ομογενείς που φέρονται ότι είναι αυτοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δύο αστυνομικούς.

ΓΙΑ «ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ και κοινωνικού ρόλου των συνηγόρων από το δικαστήριο και την πρόεδρο Μ. Βαρελά» έκαναν λόγο χτες οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, στη δίκη στον Κορυδαλλό για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Αφορμή της έντονης διαμαρτυρίας των συνηγόρων, όπως το έθεσαν στο δικαστήριο, «η ενεργοποίηση της διοίκησης των δικαστηρίων και της αστυνομίας, για να ψάξει να βρει αν οι συνήγοροι Ν. Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου βρίσκονταν σε άλλη δίκη, όπως είχαν δηλώσει στο δικαστήριο». Οι «παθόντες» συνήγοροι, αλλά και ο συνήγορος Κ. Παπαδάκης μίλησαν επί της ουσίας για προκατάληψη και μεροληπτικότητα του δικαστηρίου και της προέδρου Μ. Βαρελά.

Τα παραπάνω «στοιχειοθετήθηκαν» και με έγγραφο της προέδρου - είχαν στα χέρια τους οι συνήγοροι - προς την Εισαγγελία Εφετών Δυτ. Μακεδονίας για να μάθει για το πού βρίσκονταν οι συγκεκριμένοι συνήγοροι! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «το δικαστήριο στο συγκεκριμένο έγγραφο αυτοτιτλοφορείται δικαστήριο για τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το δικαστήριο αυτή τη στιγμή εξετάζει κατηγορίες...».

Επίσης, οι συνήγοροι επισήμαναν τις αιφνιδιαστικές προτάσεις από το δικαστήριο προς τους κατηγορούμενους, απουσία τους (των συνηγόρων), για να δώσουν DNA. Και επιπροσθέτως, τον αιφνιδιασμό των κατηγορουμένων, με την εισαγωγή μεσούσης της δίκης άλλων 300 εγγράφων. «Ο κατηγορούμενος πρέπει να διαθέτει τον αναγκαίο χρόνο για την υπεράσπισή του, να ξέρει λεπτομερώς τις κατηγορίες από πριν και τα "αποδεικτικά" στοιχεία εναντίον του», είπαν χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ με περιοριστικούς όρους ο Χρ. Πολίτης, που είχε συλληφθεί το Δεκέμβρη 2010 μαζί με άλλα έξι άτομα, για φερόμενη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος αποφυλακίζεται με διάταξη του εφέτη ανακριτή, καθώς έγινε δεκτή σχετική αίτηση αποφυλάκισής του. Ο Χρ. Πολίτης και στο παρελθόν είχε κληθεί και εξεταστεί για εμπρηστική επίθεση (2008) πίσω από το Εφετείο και αμέσως είχε αφεθεί ελεύθερος.

Πρόστιμα στην «Alico» και το «Υγεία»

Πρόστιμα στην ασφαλιστική εταιρεία «Alico AIG life» και στο διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο «Υγεία» επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παράνομη επεξεργασία και γνωστοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Το πρώτο πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στην «Alico», γιατί καταχώρησε στο αρχείο της και επεξεργάστηκε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, χωρίς τη συγκατάθεση της ενδιαφερόμενης. Το δεύτερο πρόστιμο, επίσης 10.000 ευρώ, αφορά το θεραπευτήριο «Υγεία», επειδή δεν περιορίστηκε να διαβιβάσει στην ασφαλιστική εταιρεία τα αναγκαία ιατρικά στοιχεία της ασφαλισμένης.

Ειδικότερα, ασφαλισμένη στην «Alico» υπέβαλε αίτηση προκειμένου να αποζημιωθεί για έξοδα που κατέβαλε για χειρουργική επέμβαση στην αλλοδαπή. Ωστόσο, η ασφαλιστική εταιρεία απάντησε στην ασφαλισμένη ότι από τα στοιχεία που είχε από το «Υγεία» προέκυπταν στοιχεία, που δεν επέτρεπαν την ενεργοποίηση του ασφαλιστήριου συμβολαίου. Το «Υγεία» διαβίβασε στην «Αlico» όχι μόνο τα απαραίτητα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ασφαλιστική περίπτωση, αλλά ολόκληρο τον ιατρικό της φάκελλο.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Δε θα παραστεί στη συνάντηση με την τρόικα

Επικαλούμενη καθαρά θεσμικούς λόγους, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με ψήφους 33 έναντι 9, αποφάσισε κατά την προχτεσινή έκτακτη συνεδρίασή της να μην παραστεί στο σημερινό ραντεβού με την τρόικα ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγόρων και πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος, όπου θα συζητηθούν θέματα λειτουργίας των δικηγορικών συλλόγων. Σε ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια αναφέρει ότι δε θα συμμετάσχει «στη συγκεκριμένη συνάντηση, με συνομιλητές εκπροσώπους της τρόικας, την οποία δεν αναγνωρίζει ως θεσμικό όργανο, ούτε νομιμοποιεί την παρουσία της στην Ελληνική Δημοκρατία».

Την οποιαδήποτε διαβούλευση με την τρόικα, καθώς και τους κάθε λογής υποκριτικούς και προσχηματικούς διαλόγους για το Μνημόνιο κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Α. Βρεττός, δηλώνοντας ότι η μόνη λύση είναι η ανατροπή αυτής της κατάστασης και πως την κρίση πρέπει να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ