ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 10,3% το Μάρτη

Πτώση 7% σε μέσα επίπεδα για το α' τρίμηνο. Σε πτωτική τροχιά οι 17 από τους 23 κλάδους

Σε διαδικασία βύθισης συνεχίζουν όλοι οι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας με τον όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης για το μήνα Μάρτη του 2011 να καταγράφει πτώση με ρυθμό 10,3% και σε μέσα επίπεδα για το α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) στο 7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), τα σημερινά επίπεδα παραγωγής κυμαίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 25% σε σύγκριση με αυτά του έτους 2005, που αποτελεί τη βάση κατάρτισης του ισχύοντος δείκτη. Στα τελευταία χρόνια η κατρακύλα έχει προσλάβει εντονότερους ρυθμούς (2010: 5,7%, 2009: 9,4%, 2008: 3,7%), διαδικασία που θα συνεχιστεί και επιταχυνθεί μέχρις ότου βγουν εκτός «ανταγωνισμού» οι πλέον αδύναμοι κρίκοι. Η κατρακύλα της βιομηχανικής παραγωγής ξεκίνησε δεκαετίες πίσω σε καιρούς καπιταλιστικής ανθοφορίας, ήταν αποτέλεσμα και των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, της υποκατάστασης της ντόπιας παραγωγής από εισαγωγές. Πλέον είναι απόλυτα φανερό ότι στις λίστες της επίσημης ανεργίας έρχονται να προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες σημερινοί εργαζόμενοι. Τα νέας κοπής βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλιμακώσει απέναντι στο λαϊκό εισόδημα διαμορφώνουν όρους και προϋποθέσεις για τη συρρίκνωση της λαϊκής κατανάλωσης, για την παραπέρα επιδείνωση στους δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας και στο παραγόμενο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο α' τρίμηνο, Γενάρη με Μάρτη, του 2011:

Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 7% σε συνέχεια της υποχώρησης 4,1% στο α' τρίμηνο του 2009. Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν οι 17 από τους συνολικά 23 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Είδη ένδυσης: 30,4%, δέρματα - είδη υπόδησης: 15,8%, ποτά: 12,1%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες: 18,7% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 5,8%, όση ακριβώς και στο α' τρίμηνο του 2010. Πτώση 5% καταγράφει η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος», η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» υποχώρησε με ρυθμό 3,7% έναντι αύξησης 6,8% που εμφανίζει η εξορυκτική παραγωγή (ορυχεία - λατομεία).

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα:

  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 19%.
  • Ενέργεια: 6,5%.
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 5,7%.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 4,6%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: 4%.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Τρανταχτές «αποκλίσεις» στο τετράμηνο

Αύξηση 13,6% στα εμφανιζόμενα ελλείμματα, πτώση 9,2% στα κρατικά έσοδα!

Τρανταχτές «αποκλίσεις», με διεύρυνση των παραγόμενων «ελλειμμάτων» ταυτόχρονα με τις «αστοχίες» στο μάζεμα των φορολογικών εσόδων που διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του 2010, εμφανίζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το α' τετράμηνο του 2011, εξέλιξη που αντανακλά τα αδιέξοδα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Αυτά είναι ορισμένα από τα «επιτεύγματα» της πλουτοκρατίας και των πολιτικών διαχειριστών τους, που με πρόσχημα τα «ελλείμματα» και τα χρέη τους φόρτωσαν στο λαό δεκάδες δισ. σε φόρους, όπως με τις τρεις απανωτές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ και ειδικούς φόρους, που καρατόμησαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες.

Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, η κάθετη πτώση στα λαϊκά εισοδήματα και την κατανάλωση και από την άλλη οι εξοργιστικές νέες φοροελαφρύνσεις στα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα. Μάταιος κόπος αποδείχνονται, καθημερινά και στην πράξη, τα βάσανα του λαού. Στη αντίπερα όχθη το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας αξιοποιεί τα αποτελέσματα της δικής του βάρβαρης πολιτικής, προκειμένου να κλιμακώσει με νέα σαρωτικά μέτρα, τάχα για να διορθώσει τις προηγούμενες «αστοχίες», με μοναδικό στόχο τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό τσακισμένο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού Γενάρη - Απρίλη 2011:

  • Εσοδα: Διαμορφώνονται στα 14,46 δισ. ευρώ (από 15,93 δισ. ευρώ πέρυσι) με το ποσοστό υποχώρησης να φτάνει σε 9,2%. Με βάση τους στόχους που έχουν βάλει και μόνο για το α' τετράμηνο τους λείπουν 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που έρχονται να το σουμάρουν στα νέα αντιλαϊκά πακέτα, στις αποκλίσεις που αίφνης ανακάλυψαν από το 2010 κ.ο.κ.
  • Δαπάνες: Εμφανίζουν αύξηση 3,4% στα 20,99 δισ. ευρώ (από 20,29 δισ.) Στα 3,8 δισ. ευρώ εμφανίζουν το κονδύλι για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) που έχει πάρει και αύξηση 14,3%. Για τις πολεμικές δαπάνες και μόνο για το κομμάτι που αφορά στα «εξοπλιστικά προγράμματα» έχουν δαπανήσει 50 εκατ. ευρώ (από 7 εκατ. πέρσι) με αύξηση 624,6%. Τα 50 εκατ. που ήδη είναι ελάχιστα σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα που μόνο για το α' τετράμηνο φτάνουν στα 557 εκατ. ευρώ. Είναι χρήμα που πρόκειται να τους το αποδώσουν στους επόμενους μήνες, από αυτά που θα αρπάξουν από το λαό. Οι πρωτογενείς δαπάνες (16,7 δισ. ευρώ) εμφανίζουν οριακή μείωση 0,9%.
  • «Ελλειμμα»: Εκτοξεύτηκε στα 7,2 δισ. ευρώ (από 6,37 δισ.) με ποσοστό αύξησης 13,6%...
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Αγρια τοκογλυφία με το κρατικό χρέος

Τοκογλυφία χωρίς τέλος για τις ελληνικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, με τις αποδόσεις να προσεγγίζουν το - εξωπραγματικό για τις σημερινές συνθήκες - ποσοστό του 5%.

Στα 4,88% διαμορφώθηκε η απόδοση (επιτόκιο) στη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας από την οποία αντλήθηκε το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ. Στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία στις 12 Απρίλη, έχει αντληθεί το ίδιο με σήμερα ποσό, με απόδοση 4,80%.

Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι Ελληνες και ξένοι πιστωτές - τραπεζικοί όμιλοι που συμμετέχουν κατ' αποκλειστικότητα στις δημοπρασίες - εκμεταλλεύονται τη δεινή θέση της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντας στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού, για βραχύβιες τοποθετήσεις κεφαλαίων καθ' όλα ασφαλείς, καθώς τα δάνεια αυτά καλύπτονται από το δανεισμό των 110 δισ. ευρώ και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να βρεθούν ακάλυπτα.

Αυτό, βέβαια, δεν απαλλάσσει των ευθυνών την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν, καθώς είναι αυτές που επέλεξαν να συνδέσουν την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους, με τους όρους των καπιταλιστικών αγορών. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται να καταβληθεί για πληρωμές τόκων το ποσό των 15,9 δισ. ευρώ, έναντι 13,2 δισ. ευρώ το 2010, θα υπάρξει δηλαδή ετήσια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 20,3%.

Να σημειώσουμε ότι πέραν των περίπου 16 δισ. ευρώ που θα πληρώσουμε φέτος για τόκους, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, τα κονδύλια με κωδικό 6000, αυτά δηλαδή που αναφέρονται στις συνολικές πληρωμές για «δαπάνες εξυπηρέτησης δημόσιας πίστης - χρεολύσια - τακτοποίηση υποχρεώσεων με έκδοση ομολόγων», από τις τσέπες μας θα φύγουν ακόμα 49,5 δισ. ευρώ!!! Κι αυτό, τη στιγμή που οι σχετικές κυβερνητικές προβλέψεις εκτιμούν ότι τα τακτικά έσοδα του Δημοσίου (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, άλλα μη φορολογικά έσοδα και εισροές από την ΕΕ) δε θα ξεπεράσουν τα 57,2 δισ. ευρώ. Και μετά σου λένε γιατί υπάρχουν ελλείμματα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρέχουν οι προθεσμίες

Από την ερχόμενη βδομάδα τρέχουν οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Για τη χειρόγραφη υποβολή - ταχυδρομικά ή απευθείας στις ΔΟΥ - και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ λήγουν:

  • 17 Μάη: 1
  • 18 Μάη: 2
  • 19 Μάη: 3
  • 20 Μάη: 4
  • 23 Μάη: 5
  • 24 Μάη: 6
  • 25 Μάη: 7
  • 26 Μάη: 8
  • 27 Μάη: 9
  • 30 Μάη: 10 ή 20 ή 30 ή 40, 50
  • 31 Μάη: 60 ή 70 ή 80 ή 90, 00.

Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής από τους ίδιους τους φορολογούμενους, η προθεσμία παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιούνη, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Προθεσμία μέχρι τις 20 Μάη δόθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που να σημειωθεί ότι από φέτος υποβάλλουν τις δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά. Επίσης μέχρι τις 20 Μάη υποβάλλονται οι δηλώσεις για γεωργικά εισοδήματα, ανεξάρτητα από τον τρόπο υποβολής (ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα) και ανεξάρτητα και από τον ΑΦΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ