ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ξεπούλημα του ΟΤΕ με κάθε τρόπο

Η απροθυμία των μεγάλων ξένων εταιριών στρέφει την κυβέρνηση σε εναλλακτικά σενάρια

Στην άνοιξη του 2001 μεταθέτουν τώρα κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ, το πέρας της προσπάθειάς τους για ανεύρεση «στρατηγικού συμμάχου» για τον Οργανισμό.

Πριν μερικές εβδομάδες, κυβερνητικά στελέχη διαχέανε στους διαδρόμους την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί σύντομα τηλεπικοινωνιακή εταιρία του εξωτερικού, προκειμένου να της παραδώσουν 17-20% των μετοχών του ΟΤΕ και οι σχετικές διαδικασίες εξαγοράς θα έχουν προχωρήσει μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Η κυβέρνηση απευθύνθηκε σε 11 εταιρίες, για να εισπράξει μόλις τέσσερις απαντήσεις κι αυτές διερευνητικού χαρακτήρα.

Τώρα η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο πώλησης στο Χρηματιστήριο των μετοχών, που σκόπευε να δώσει στην ξένη εταιρία. Χθες - με αφορμή τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών περί πέμπτης μετοχοποίησης του Οργανισμού - η διοίκηση του ΟΤΕ δήλωσε ότι η διαδικασία ανεύρεσης «στρατηγικού συμμάχου» βρίσκεται σε εξέλιξη και προβλέπεται να διαρκέσει και το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Πρόσθεσε ότι κάθε άλλη πληροφορία (περί νέας μετοχοποίησης) μπορεί να προκαλέσει «εσφαλμένη αποτύπωση της πραγματικότητας». Βέβαια, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΤΕ Ν. Μανασής, τροφοδότησε σενάρια εισαγωγής νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, δηλώνοντας πρόσφατα ότι «ίσως να μπορεί να προχωρήσει και μια νέα μετοχοποίηση του Οργανισμού την άνοιξη του 2001».

Να σημειωθεί και ένα τρίτο σενάριο, που θέλει την κυβέρνηση να παραχωρεί μερίδιο των υφιστάμενων θυγατρικών του ΟΤΕ σε ξένες εταιρίες, είτε να ιδρύει μαζί τους νέες θυγατρικές. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται, να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ξένους, καθώς θα βρεθούν - με ελάχιστα χρήματα ως δική τους συμμετοχή στις θυγατρικές - να αποκομίζουν κέρδη, εκμεταλλευόμενοι υποδομές που για να στηθούν χρειάστηκε η για δεκαετίες εργασία του προσωπικού του και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Συγκρούσεις για την ασύρματη

Σε αδιέξοδο κατέληξε η χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, με αντικείμενο το αν θα δραστηριοποιηθεί ή όχι η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες.

Η ΔΕΗ ζητά μία ή δύο από τις επτά άδειες ασύρματης σταθερής τηλεφωνίας που δημοπρατεί το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (δύο έλαβε ήδη ο ΟΤΕ). Οι κανόνες δημοπρασίας που συνέταξε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων την αποκλείουν από τη δημοπρασία, καθώς δεν επιτρέπουν την αδειοδότηση και δεύτερου οργανισμού που ελέγχεται από το δημόσιο σε ποσοστό άνω του 15%.

Υπουργείο Ανάπτυξης και ΔΕΗ επιμένουν στην αδειοδότηση της επιχείρησης, έχοντας επενδύσει πολλά στην ενασχόλησή της και με τα τηλεπικοινωνιακά, ενόψει της μετοχοποίησής της. Το ΥΜΕ αρνείται, καθώς η ΔΕΗ θα προβάλει ως ισχυρός ανταγωνιστής του ΟΤΕ και αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών, που θα σπεύσουν να συνεταιριστούν μαζί της για να αναπτύξουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, αγνοώντας συνακόλουθα τον ΟΤΕ και θέτοντας άδοξο τέλος στην προσπάθειά του να βρει «στρατηγικό σύμμαχο».

Χτες στη σύσκεψη των τριών υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανάπτυξης επέμεινε στη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ, συναντώντας την άρνηση του Μεταφορών να τροποποιηθούν οι κανόνες συμμετοχής στη δημοπρασία. Από το Ανάπτυξης πάντως διαχέεται ότι η ΔΕΗ θα αναζητήσει τρόπο συμμετοχής στη δημοπρασία.

Κατηγορίες για δωροδοκίες στην υπόθεση ΡΟΜΤΕΛΕΚΟΜ

Εμπλοκή παρουσιάζεται στην επένδυση του ΟΤΕ στη Ρουμανία, όπου ο ελληνικός Οργανισμός εξαγόρασε κομμάτι του αντίστοιχου ρουμανικού (ΡΟΜΤΕΛΕΚΟΜ). Επιτροπή της ρουμανικής Γερουσίας κατηγορεί τον ΟΤΕ ότι χρημάτισε, παλαιότερα, στελέχη της ρουμανικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει την εξαγορά. Η διοίκηση του ΟΤΕ αρνείται τις κατηγορίες και Ρουμάνοι γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνησή τους τη διεξαγωγή έρευνας για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, επιτροπή της Γερουσίας της Ρουμανίας συνέταξε πόρισμα, με το οποίο κατηγορεί τον ΟΤΕ ότι πλήρωσε το 1998 «προμήθειες» ύψους 70 εκατ. δολαρίων στον τότε Ρουμάνο πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε, στον πρώην υπουργό Αμυνας Βίκτορ Μπάμπιουτς, στον υπουργό Δικαιοσύνης Βαλέριου Στόικα, στον υπουργό Οικονομικών Τραϊάν Ρέμες και στον πρόεδρο του Ταμείου Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας Ράντου Σάρμου.

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι ο ΟΤΕ «λάδωσε» για να αποκτήσει έναντι 675 εκατ. δολαρίων (270 δισ. δρχ.) το 35% και το διευθυντικό δικαίωμα της ΡΟΜΤΕΛΕΚΟΜ, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι το ρουμανικό δημόσιο δε θα πουλήσει άλλο ποσοστό μετοχών του ρουμανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών έως το 2003.

Η διοίκηση του ΟΤΕ αρνείται την κατηγορία και αναφέρει ότι η εξαγορά έγινε με απόλυτα διαφανείς διαπραγματεύσεις. Ομως η ρουμανική επιτροπή προτείνει την ακύρωση της συμφωνίας και σημειώνει ότι το ρουμανικό δημόσιο έχασε έσοδα ύψους 800 εκατ. δολαρίων (320 δισ. δρχ.).

Χτες, Ρουμάνοι γερουσιαστές ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να διεξαχθεί έρευνα για το θέμα. Προσθέτουν ότι η εξαγορά ήταν βλαπτική για τα ρουμανικά συμφέροντα και ότι η τιμή που κατέβαλε ο ΟΤΕ ήταν «κατώτερη κατά ένα δισ. δολάρια από την πραγματική αξία» των μετοχών που αγόρασε. Επικρίνουν τον όρο του συμβολαίου, που αναφέρεται στη δυνατότητα της OTEROM - της θυγατρικής υπεράκτιας εταιρίας του ΟΤΕ που έκανε την εξαγορά για λογαριασμό του - να καθορίζει τις τιμές των υπηρεσιών της ΡΟΜΤΕΛΕΚΟΜ χωρίς κανέναν έλεγχο από το ρουμανικό Γραφείο Ανταγωνισμού. Προσθέτουν ότι οι τιμές αυτές αυξήθηκαν περισσότερο από 150% μέσα σε δύο χρόνια.

Οι γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνηση να «ελέγξει τη νομιμότητα» του συμβολαίου εξαγοράς και να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της σε ένα μήνα.

Η δραστηριοποίηση του ΟΤΕ στο εξωτερικό δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί - τουλάχιστον - προβληματισμούς. Θυμίζουμε ότι το Δεκέμβρη του 1999, στην Ελλάδα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη κατά των διοικήσεων του ΟΤΕ και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, με το σκεπτικό ότι ο ΟΤΕ προέβη σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου στο εξωτερικό, με πρωταρχικό σκοπό να επωφεληθούν οι προμηθευτές του. Αλλωστε, μόνο φέτος το καλοκαίρι, το ΔΣ του ΡΟΜΤΕΛΕΚΟΜ μοίρασε προμήθειες 60 δισ. δρχ. σε ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΖΗΜΕΝΣ και ΑΛΚΑΤΕΛ, ενώ προμήθειες 40 δισ. δρχ. προορίζονταν να δοθούν μέσω της ΕΛΛΑΣΚΟΜ (θυγατρική του ΟΤΕ, στην οποία ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ ελέγχουν από 14% καθεμία).

Διακοπή νερού στον Πειραιά

Χωρίς νερό θα παραμείνουν από αύριο Πέμπτη στις 11 το βράδυ ως τις 11 το πρωί της Παρασκευής οι κάτοικοι της Καστέλλας, του Γηροκομείου, του Μικρολίμανου και της Μυρτιδιώτισσας του Δήμου Πειραιά.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΥΔΑΠ, η διακοπή της παροχής νερού θα σημειωθεί λόγω διενέργειας απαραίτητων τεχνικών εργασιών για την επισκευή βλάβης σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης της περιοχής.

ΟΑΣΑ
Ανταλλαγή εισιτηρίων

Από σήμερα ισχύουν μόνο τα εισιτήρια των 150 δρχ. (80 δρχ. τα «μισά») στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και των 200 δρχ. (100 δρχ. τα «μισά») στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ.

Οι κάτοχοι των παλιών εισιτηρίων μπορούν να τα ανταλλάσσουν με νέα ισόποσης αξίας, από τα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 25, 1ος όροφος) μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2000.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 8200.921 και το Πληροφοριακό Κέντρο του ΟΑΣΑ στον αριθμό κλήσης 185.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το 41,5% φτάνει η αύξηση της τιμής του νερού!

Πανάκριβα θα πληρώνουν την τιμή του νερού τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, μετά την αύξηση των τιμολογίων, που αποφάσισε το ΔΣ της ΕΥΑΘ, ενόψει βέβαια της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του για την τιμολογιακή πολιτική, που ασκείται πάνω στο νερό, ενώ παραθέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα, αποδεικνύει ότι η αύξηση που προκύπτει από τα νέα τιμολόγια δεν είναι της τάξης του 20%, όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση της ΕΥΑΘ, αλλά αγγίζει στην περίπτωση μιας μέσης τετραμελούς οικογένειας το 41,5% το τετράμηνο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παράδειγμα που αναφέρει το Σωματείο, μια τετραμελής οικογένεια που καταναλώνει 70 κυβικά μέτρα νερού το τετράμηνο μέχρι σήμερα πλήρωνε 12.255 δρχ., ενώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώνει 17.339 δρχ., πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση 5.084 δρχ. ή 41,5% το τετράμηνο. Οπως επισημαίνει, μάλιστα, στις τιμές αυτές δε συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, ο οποίος σε απόλυτες τιμές αυξάνει ακόμη περισσότερο τη δαπάνη μιας τετραμελούς οικογένειας για το νερό.

Ως προς το κατώτερο τιμολόγιο των 10 κυβικών μέτρων το τετράμηνο, το ΔΣ των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ το θεωρεί ως εξωπραγματικό, αφού αυτό προβλέπει κατανάλωση 10 κυβικών το τετράμηνο ή 2,5 κυβικών το μήνα ή 83 λίτρων το μήνα...

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Νομοσχέδιο «αποψίλωσης»

Την «αποψίλωση» της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων της στους ιδιώτες, σηματοδοτεί μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που ετοίμασε και προωθεί το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών «για τη διερεύνηση των αεροπορικών ατυχημάτων και την ενίσχυση της κρατικής εποπτείας επί της ασφάλειας πτήσεων».

Ειδικότερα, στο ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου (41), προβλέπεται ότι η ΥΠΑ δύναται να αναθέτει τη μελέτη και τη σύνταξη σχεδίου για την αναμόρφωση και αναδιάρθρωση του οργανισμού της σε πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλους φορείς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Οπως επίσης δύναται να αναθέτει τη μετάφραση στην ελληνική γλώσσα των κανονισμών, εγχειριδίων, παραρτημάτων και κάθε άλλου κανόνα διεθνούς σύμβασης ή απόφασης ή σύστασης διεθνούς οργανισμού σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ισιωτικού δικαίου. Οσον αφορά την παρουσία της ΥΠΑ στο ιδιωτικό αεροδρόμιο Σπάτων, το ν/σ προβλέπει τη σύσταση περιφερειακής μονάδας της ΥΠΑ, η οποία θα είναι η εποπτική και ρυθμιστική αρχή του νέου αεροδρομίου, σε θέματα σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων του αεροπορικού δικαίου και τη συστηματική διενέργεια επιτόπιων επιθεωρήσεων ασφαλείας και προστασίας των πτήσεων και του αεροδρομίου.

Κατά τα άλλα, το ν/σ προβλέπει την ίδρυση Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, καθώς και τη σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Ασφάλειας Πτήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ