ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Το ηθικό μας δε θα σπάσει με τους βομβαρδισμούς»

Ο Γιάσερ Αραφάτ μίλησε για «βομβαρδισμό της ειρήνης» από τα ισραηλινά ελικόπτερα

Associated Press

Ο Γιάσερ Αραφάτ μίλησε για «βομβαρδισμό της ειρήνης» από τα ισραηλινά ελικόπτερα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΜΜΑΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΤΛΑΝΤΑ.-

Η ανελέητη σφαγή των Παλαιστινίων συνεχίζεται, στα εδάφη που τους ανήκουν: άλλο ένα 17χρονο παιδί άφησε χθες την τελευταία του πνοή, χτυπημένο από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών. Ενας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος χτυπήθηκε από σφαίρες και οι γιατροί στο νοσοκομείο της Σίφα τον χαρακτήριζαν «κλινικώς νεκρό». Τα θύματα ξεπέρασαν σε αριθμό τα 150 - κι αυτή είναι η «συντηρητική» εκτίμηση. 47 Παλαιστίνιοι διακομίστηκαν χθες τραυματισμένοι σε νοσοκομεία, αρκετοί βαριά. Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Παλαιστινιακή αρχή, το πρωί της Δευτέρας προς Τρίτη. Υπήρξαν και «παράπλευρες» ζημιές: τα πυρά των πολυβόλων των ελικοπτέρων έπληξαν γραφεία και ένα ναό των βιβλικών Σαμαρειτών (!).

Χτες ο δημοσιογράφος Μπεν Ουίντμαν, επικεφαλής του γραφείου του CNN στο Κάιρο, έφαγε μια σφαίρα στην πλάτη από Ισραηλινούς στρατιώτες, μέρα μεσημέρι, ενώ κάλυπτε τα γεγονότα, πάντως κατά ιατρικές πηγές δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. Κι όμως, παρ' όλα αυτά, τα εγκυρότερα και εγκριτότερα δυτικά ΜΜΕ -της γαλλικής εφημερίδας Liberation και του τηλεοπτικού δικτύου CNN περιλαμβανομένων- μας ενημέρωναν (και) χτες ότι το βασικό ζήτημα στη Μέση Ανατολή είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ξεπεραστεί η «αδιαλλαξία του Αραφάτ»!!! (σ.σ.: Ευχαριστούμε για το μάθημα «αντικειμενικότητας» αυτό, συνάδελφοι...).

Ο πικρός κύκλος του αίματος

Οι συγκρούσεις επαναλήφθηκαν για μυριοστή φορά μεταξύ των παιδιών με τις σφεντόνες και των στρατιωτών με τα πολυβόλα χτες. Η πρώτη γενικευμένη σύγκρουση αναφέρθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, κι ακολούθησαν άλλες δύο στη Δυτική Οχθη. Οι ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν στις διαδηλώσεις και στις πέτρες με ομοβροντίες αυτομάτων, σκοτώνοντας τους δύο Παλαιστίνιους κοντά στο πέρασμα Κάρνι, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Σημείο ελέγχου Κάρνι: Εδώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο διαδηλωτές και πυροβόλησαν στην πλάτη Αμερικανό δημοσιογράφο...

Associated Press

Σημείο ελέγχου Κάρνι: Εδώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν δύο διαδηλωτές και πυροβόλησαν στην πλάτη Αμερικανό δημοσιογράφο...
Είχαν προηγηθεί, τη νύχτα της Δευτέρας προς το πρωί της Τρίτης, οι βομβαρδισμοί από ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα -αμερικανικής προελεύσεως, φυσικά - εναντίον θέσεων «ενόπλων της Φατάχ». Οι πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press» έκαναν λόγο για «αντίποινα» για τους θανάτους δύο Εβραίων, ενός πολίτη και ενός στρατιωτικού. Στα ίδια αυτά «αντίποινα» εντάσσεται μάλλον και το χθεσινό νέο κλείσιμο από τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς, για τρίτη φορά μέσα στον Οκτώβρη, του διεθνούς αεροδρομίου της Λωρίδας της Γάζας, με δικαιολογία, ή μάλλον πρόσχημα, «λόγους ασφαλείας», όπως μεταδίδει το «Reuters».

Ο Αραφάτ δε «μάσησε» τα λόγια του, όσον αφορά τις επιθέσεις των ελικοπτέρων στο Κχαν Γιουνίς. Δε θα σπάσει το ηθικό των Παλαιστινίων, είπε, «αυτών των παιδιών που με πέτρες υπερασπίζονται την Ιερουσαλήμ, τους μουσουλμάνους και τα άγια εδάφη». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μίλησε για εκ προθέσεως καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Συναντήσεις από τη μια, «παζάρια» από την άλλη

Ρεπορτάζ του ισραηλινού ραδιοφώνου, αλλά και πληροφορίες που μετέδιδε το BBC μέσω του κόμβου του στο Internet έλεγαν ότι χτες το απόγευμα ο Γιάσερ Αραφάτ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σιμόν Πέρες, πρώην πρωθυπουργό και «ίσως τον μόνο Ισραηλινό πολιτικό που μπορεί να συνομιλήσει με τον Παλαιστίνιο ηγέτη», κατά Ισραηλινούς πολιτικούς παρατηρητές. Ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Πέρες, που είχε μοιραστεί με τον Αραφάτ το Νόμπελ Ειρήνης το 1994 για την κοινή προσπάθειά τους να επέλθει ειρήνευση στην περιοχή, είναι σήμερα υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας της κυβέρνησης Μπάρακ. Διατηρεί καλή σχέση με τον Αραφάτ, ασύγκριτα καλύτερη από ό,τι ο πρωθυπουργός του, Εχούντ Μπάρακ, αλλά είναι φυσικά απίθανο η συνάντηση να «βγάλει» ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού ο πολιτικός προϊστάμενός του επιλέγει μια όλο και πιο σκληρή «γραμμή»: χτες γινόταν γνωστό πως ο ισραηλινός στρατός αναπτύσσει ειδικές μονάδες κομάντο, εκπαιδευμένων για ανταρτοπόλεμο, στα παλαιστινιακά εδάφη...

Στο μεταξύ ο Μπάρακ ασχολούνταν με τις πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησής του, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ιδιότυπης «συμμαχίας» με το κόμμα των υπερ-ορθόδοξων Εβραίων, το ΣΑΣ. Η συζητούμενη επί αρκετές ημέρες πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» (Εργατικοί - Λικούντ) πήγε χτες καλλιά της... αφού ο Αριέλ Σαρόν, ηγέτης της αντιπολίτευσης και ο άνθρωπος που ουσιαστικά άναψε το φιτίλι της μεσανατολικής βόμβας, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Μπάρακ δεν είναι «ικανός να ηγηθεί της χώρας», και δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τον ανατρέψει. Το ΣΑΣ πάλι έκανε σαφές πως θα στηρίξει τον Μπάρακ για ένα μήνα, μιλώντας για «δίχτυ ασφαλείας», το οποίο πάντως προτίθεται να «αποσύρει», αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιμείνει στις «παραχωρήσεις» που είχε συμφωνήσει στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο ηγέτης του ΣΑΣ, Ελί Ισάι, εκτίμησε πως «όσα προτάθηκαν ή συμφωνήθηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ είναι γράμμα νεκρό», και αν ο Μπαράκ τολμήσει να ξανασυζητήσει επ' αυτής της βάσης, η κυβέρνηση θα πέσει...

«Θέλετε γιατρό; Τι μας νοιάζει εμάς...»

Ενώ ο Μπαράκ συζητούσε τις πολιτικές του λυκοφιλίες, ερχόταν στο φως η απίστευτη τακτική των ισραηλινών στρατευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη: Παλαιστίνιοι και Παλαιστίνιες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική βοήθεια δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω του στρατιωτικού αποκλεισμού. Στις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί περιλαμβάνεται αυτή μιας εγκύου που γέννησε ενόσω ισραηλινοί στρατιώτες «έλεγχαν» επί 1 ώρα το όχημα με το οποίο μεταφερόταν (!) σε φυλάκιο της Ιεριχούς, σύμφωνα με αξιωματούχους ιατρικών οργανώσεων. Ενώ «πολλοί θάνατοι» τραυματισμένων Παλαιστινίων μπορούν να αποδοθούν στην καθυστέρηση στα σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού... Ο Μουσταφά Μπαργκουτί, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινιακών Επιτροπών Ιατρικής Βοήθειας, έκανε επίσης λόγο χτες, μιλώντας στο «Associated Press», για δεινή έλλειψη φαρμάκων, που ίσως οδηγήσει σε ξέσπασμα επιδημιών λόγω της αδυναμίας εμβολιασμών, ειδικά των παιδιών... Ο Γιαρντέν Βατικάι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τις καταγγελίες αυτές, μιλώντας και για «μεταφορά όπλων» με νοσοκομειακά!..

Διπλωματικά γαϊτανάκια

Στους καλοθελητές που περιοδεύουν στη Μέση Ανατολή προστέθηκε χτες -εκτός του Γερμανού καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ που ταξίδεψε σε Συρία και Λίβανο- ο Βασίλι Σρέντιν, διπλωματικός απεσταλμένος του Βλάντιμιρ Πούτιν, που θα βρεθεί σε έξι αραβικές χώρες (κατά σειρά: Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ομάν). Ο Σλόμο Μπεν - Αμί, ΥπΕξ του Ισραήλ, βρισκόταν χτες από το Παρίσι καθ' οδόν προς το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Στο Παρίσι, συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν. Επίσης, ζήτησε από το Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ να «παρέμβει» για να επανέλθει ο Αραφάτ στο τραπέζι των συνομιλιών: «θεωρούμε πολύτιμη τη θέση της Ρωσίας και το ενδιαφέρον της για περιφερειακή σταθερότητα», σχολίασε. Τη Δευτέρα, ο Μπεν - Αμί είχε συναντηθεί με τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Αμυνας.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», ο Μπεν - Αμί εξέφρασε την άποψη ότι δεν ήταν ο Σαρόν που προκάλεσε την έκρηξη της βίας, αλλά ο... Αραφάτ: «βρισκόταν σε άμυνα και κατέφυγε στη βία εκ προθέσεως» (!) είπε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας. Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν τήρησαν» τη συμφωνία εκεχειρίας (!) του Σαρμ Ελ Σέιχ και... αποφάνθηκε: «Τι όφελος έχουν οι συμφωνίες αν δεν τηρούνται;». Κάτι πρέπει να ξέρει επ' αυτού...

Στο μεταξύ από τη Ραμάλα χθες ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι απηύθυνε έκκληση για πολυμερή διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, μετά τις επιθέσεις ισραηλινών ελικοπτέρων με πυραύλους εναντίον παλαιστινιακών στόχων. «Πρέπει να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Κίνας, αραβικών κρατών και των εμπλεκομένων μερών. Εάν το Ισραήλ επιθυμεί πραγματική ειρήνη, τότε αυτός είναι ο μόνος μηχανισμός για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Κορέι, γνωστός και ως Αμπού Αλά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ