ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέο επεισόδιο στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί με τη διενέργεια ασκήσεων να κατοχυρώσει δικαιώματα σε περιοχή της ελληνικής ΑΟΖ

Σε ελληνοτουρκική «διελκυστίνδα» για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής υψηλού ενεργειακού ενδιαφέροντος, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, εξελίσσονται η ελληνική άσκηση έρευνας και διάσωσης «Ιωνάς 11», που θα γίνει στις 7 Ιούνη 2011 και η μεγάλης κλίμακας τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ντενίζ Γκορντού», που στο μεταξύ ξεκίνησε ως τουρκικό αντίμετρο στην ίδια περιοχή και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μάη.

Με την εξαγγελία της ελληνικής άσκησης, η Αγκυρα βρήκε την αφορμή για να εκδηλώσει ανοιχτά την αμφισβήτησή της σε σχέση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις αποκλειστικές αρμοδιότητες στην περιοχή. Η ελληνική άσκηση αφορά στα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα, δηλαδή στην αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο, αρμοδιότητα η οποία, σε μεγάλο βαθμό, έχει απαξιωθεί και υποβαθμιστεί από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος στους διεθνείς οργανισμούς η τουρκική αξίωση για διχοτόμηση του Αιγαίου και όσον αφορά στην άσκηση της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης, ακόμα και γύρω από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βέβαια, η άσκηση της αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης έχει τη σημασία ως εκδήλωση στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για τις ανάγκες της άσκησης η ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) εξέδωσε στις 17 Μάη την αγγελία (Α0907/2011). Την επομένη μέρα η Τουρκία εξέδωσε τη δική της αγγελία (Α1743/2011), με την οποία κάνει γνωστό ότι η θαλάσσια περιοχή της ελληνικής άσκησης αποτελεί περιοχή τουρκικής αρμοδιότητας και πως η Ελλάδα, πρέπει να πάρει άδεια από την Τουρκία! Διακηρύσσοντας έτσι ότι η θαλάσσια περιοχή των διεθνών υδάτων μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου αποτελεί τουρκική επικράτεια.

Σε απάντηση η ελληνική ΥΠΑ εξέδωσε νέα αγγελία (Α0919/2011), αφήνοντας όμως αναπάντητους τους ισχυρισμούς της Αγκυρας για τον έλεγχο του θαλάσσιου χώρου (έρευνα και διάσωση), που είναι αρμοδιότητα του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας) και όχι του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροναυτιλίας). Στη συνέχεια, η Τουρκία, στις 18 Μάη, εξέδωσε NAVTEX 347/2011 (ναυτική αγγελία) με την οποία γνωστοποιεί ότι από 23-25 Μάη θα εκτελέσει στην περιοχή άσκηση μεγάλης κλίμακας.

Σημειώνεται πως πρόκειται για το θαλάσσιο χώρο των διεθνών υδάτων νότια της Τουρκίας και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου η αρμοδιότητα, με βάση τους κανονισμούς του διεθνούς οργανισμούς αεροπλοΐας (ICAO) για τον έλεγχο των πτήσεων, το γνωστό FIR, ανήκει στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ίδια θαλάσσια περιοχή όπου εκδηλώνεται η τουρκική διεκδίκηση επί των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στην περιοχή αυτή, που με βάση τη ισχύουσα Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας εμπεριέχεται στην ελληνική ΑΟΖ, κατά καιρούς η τουρκική πλευρά έχει πραγματοποιήσει έρευνες για εκμετάλλευση του βυθού (νορβηγικό πλοίο το 2008), ενώ πρόσφατα αξίωσε από ιταλικό πλοίο που έκανε χαρτογράφηση του βυθού για λογαριασμό του Ισραήλ να πάρει άδεια από τις δικές της αρχές για να ολοκληρώσει την αποστολή του...

ΕΔΥΕΘ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΙΛΚΙΣ
Διαδήλωσαν σε Θεσσαλονίκη και Νέα Σάντα

Από την 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία ξεκίνησαν τη Κυριακή οι εκδηλώσεις για τη φετινή Πορεία Ειρήνης

Από τη συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο στη Νέα Σάντα
Από τη συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο στη Νέα Σάντα
Με την αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, στην έδρα της 71ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, της δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ και τη μεγάλη πορεία ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης και κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, κορυφώθηκαν την Κυριακή οι εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ και της Επιτροπής Ειρήνης Κιλκίς στη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης, 48 χρόνια από τη δολοφονία του.

Αγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος, που ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή από το Θεσσαλονίκη και από την πόλη του Κιλκίς, αντάμωσαν στις 9 το πρωί έξω από το στρατόπεδο της Νέας Σάντας, όπου τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, καθώς φιλοξένησε ασκήσεις προετοιμασίας του ευρωστρατού για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και την ανάληψη δράσης, στο πλαίσιο των σχεδιασμών για επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.

Στη συγκέντρωση μπροστά στην πύλη, ο Ιορδάνης Αγαθόπουλος, από την Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς, αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με αποστολή Ελλήνων στρατιωτών και πολεμικών μέσων, ζητώντας την άμεση επιστροφή τους από τα πολεμικά και κατοχικά μέτωπα.

Η αυτοκινητοπομπή επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και στις 11 το πρωί από το Δημαρχείο της Σταυρούπολης ξεκίνησε η μεγάλη πορεία με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, των γυναικών. Με πανό και συνθήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για κλείσιμο των ξένων βάσεων και αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η πορεία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και έφτασε στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη.

Από την πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Από την πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Μέσα σε συνθήματα, όπως «Ορκος στον Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί», η Ηλέκτρα Ραΐζη, εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ, είπε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό της: «Ο σπόρος που έριξε ο Γρηγόρης Λαμπράκης με το προσωπικό παράδειγμα και τη θυσία του ρίζωσε βαθιά στη συνείδηση όλων των φιλειρηνικών ανθρώπων. Η μεγαλύτερη τιμή στον Γρηγόρη Λαμπράκη και στους άλλους αγωνιστές είναι η συνέχιση του αγώνα τους για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού, βάρβαρου και απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος και η δημιουργία ενός νέου κόσμου, ειρηνικού και δίκαιου, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος (ΕΔΥΕΘ, ΠΑΜΕ, ΟΓΕ κλπ.), καθώς και από τις Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

ΚΡΗΤΗ
Αναβλήθηκε η δίκη για την έκταση στις Γούρνες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης χτες έξω από τα δικαστήρια

Για τις 23 Γενάρη του 2012 μετατέθηκε η δίκη του Δημήτρη Βρύσαλη, μέλους της Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και των άλλων δύο αγωνιστών, του Δημήτρη Σουλιωτάκη, επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών και κατοίκου της περιοχής, και της Βασιλικής Αλεξάκη, μέλους της Επιτροπής Αγώνα, αφού το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δεν πρόλαβε να εκδικάσει την υπόθεση. Το στέλεχος του ΚΚΕ και οι άλλοι δυο αγωνιστές διώκονται με την κατηγορία της «παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστης εγκατάστασης και παρεμπόδισης κυκλοφορίας», όταν στις 9 Δεκέμβρη του 2007 συμμετείχαν σε κινητοποίηση έξω από την πρώην αμερικανική βάση, με αίτημα να μη δοθούν εκτάσεις σε ιδιώτες. Χτες το πρωί, έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας της Επιτροπής Αγώνα, με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ και αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια της Κρήτης.

Την Κυριακή η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ καλούν όλους τους αγωνιστές της ειρήνης να πάρουν μέρος στην 28η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, που θα γίνει την Κυριακή στις 29 Μάη στην Τρίπολη και στην Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Στις 10.30 π.μ., συγκέντρωση και κεντρική ομιλία στην πλ. Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη. Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Τρίπολης με κατάληξη στο υποκατάστημα του ΙΚΑ.

-- Στη 1 μ.μ., κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα.

-- Στις 2.30 μ.μ. μουσική εκδήλωση - λαϊκό γλέντι στην παλαιά Επισκοπή Τεγέας.

Παράλληλα με τις πορείες Ειρήνης που ολοκληρώνονται σε όλη τη χώρα, κορυφώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες των Επιτροπών Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, στο δρόμο για το 16ο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μάη στην Αθήνα. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις και Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης για την εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο:

  • Τρίτη 24/5: Αλεξανδρούπολης.
  • Πέμπτη 26/5: Καβάλας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ