ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΕΛ
Δεσμεύτηκε να ασφαλίσει το πλήρωμα του «Olympus»

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του «Aqua Hercules» στο Πέραμα
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός του «Aqua Hercules» στο Πέραμα
Θετικά αποτελέσματα συνεχίζει να «μετράει» ο αγώνας των ναυτεργατών, ενάντια στα ανασφάλιστα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας Ιταλίας. Χτες το απόγευμα, η ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ αναγκάστηκε να ασφαλίσει το πλοίο της «OLYMPUS» (πρώην «ROPAX IΙ») στο ΝΑΤ που βρίσκεται στο λιμάνι της Κορίνθου και να ναυτολογήσει 54 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Η ασφάλιση του πλοίου, εκτός όλων των άλλων, έφερε έσοδα στο ΝΑΤ 137 χιλιάδες ευρώ. Ο αγώνας των ναυτεργατών συνεχίζεται τώρα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου βρίσκεται το πλοίο «AQUA HERCULES» (πρώην «ROPAX I»), επίσης της ΝΕΛ.

Από τις 11 Μάη που έχει ξεκινήσει ο αγώνας των ναυτεργατών, με μπροστάρηδες και οργανωτές τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων) και στήριγμα τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενάντια στα ανασφάλιστα πλοία, αυτό είναι το τρίτο που ασφαλίζεται, με ό,τι σημαίνει αυτό για το ΝΑΤ και συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών. Τα ανασφάλιστα πλοία είναι πλοία που φέρνουν σημαίες ευκαιρίας, το πλήρωμα αποτελείται από ναυτεργάτες χαμηλόμισθους ανασφάλιστους - θύματα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, η οργανική σύνθεση (σύνθεση και αριθμός πληρώματος) δεν ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες του πλοίου, που σημαίνει ότι «πάνε περίπατο» ακόμα και οι βασικοί κανόνες για την προστασία ζωής επιβατών και πληρώματος, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Επιπλέον, με τα ανασφάλιστα πλοία αυτής της γραμμής, οι εφοπλιστές επί της ουσίας εφαρμόζουν ντε φάκτο την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ, τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέβαλε με νόμο πέρσι το καλοκαίρι στην κρουαζιέρα, δίνοντας το «ελεύθερο» να ταξιδεύουν στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές πλοία - γαλέρες τύπου «ΖΕΝΙΤΗ», όπου πριν από ένα μήνα ανασφάλιστος ναυτεργάτης από την Ινδονησία βρήκε τραγικό θάνατο, από την έλλειψη των μέτρων ασφαλείας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Στέκεται απέναντι στους εργαζόμενους

Στο πλευρό της εργοδοσίας στέκεται η πλειοψηφία της Διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Βοιωτίας, που επιχείρησε να παρεμποδίσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και του επιχειρησιακού σωματείου της «ΦΑΜΑΡ» να μπει στο εργοστάσιο της «ΦΑΜΑΡ» στον Αυλώνα (48ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας) και να συζητήσει με τους εργαζόμενους. Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα, 16 Μάη, δίνοντας πάτημα σε στέλεχος της επιχείρησης να επικαλεστεί την άρνηση του κλαδικού σωματείου για να εμποδίσει την προγραμματισμένη περιοδεία των ταξικών δυνάμεων.

Οπως καταγγέλλει στον «Ρ» η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, «μόλις πλησιάζαμε προς το μέρος όπου κάνουν διάλειμμα οι εργαζόμενοι, έτρεχαν από πίσω μας να μας εμποδίσουν η πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου μαζί με την προσωπάρχη και έναν σεκιούριτι. Η ίδια η προσωπάρχης μας είπε πως δεν μπορεί να μας αφήσει, αφού δε θέλει το κλαδικό συνδικάτο. Μάλιστα, όση ώρα μιλούσαμε με τους εργαζόμενους, μέλη της διοίκησης του κλαδικού μαζί με την προσωπάρχη ήταν παρόντες σχολιάζοντας κάθε κουβέντα που λέγαμε. Εφτασαν στο σημείο να πουν ότι πήγαμε "σπίτι τους" να τους πούμε τι θα κάνουν!»

«Κόκκινο πανί» για το Συνδικάτο της Βοιωτίας αποτελεί το πλαίσιο και η δράση της ταξικής Ομοσπονδίας, που υπηρετεί με συνέπεια τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου και γι' αυτό αντιπαλεύει τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου.

Πλήρης εκφυλισμός

Λίγες μέρες μετά το περιστατικό, η πλειοψηφία του κλαδικού συνδικάτου κυκλοφόρησε ανακοίνωση, στην οποία έγραφε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι πολύ δύσκολο μετά την αποχώρηση - λόγω συνταξιοδότησης - του Τάσου Ριζόπουλου (σ.σ. πρώην πρόεδρος του συνδικάτου), αλλά και τις σημερινές δύσκολες συνθήκες από την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση και την τρόικα, τόσο το σημερινό ΔΣ, όσο και τα επόμενα να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στην οργανωτική δομή του σωματείου (...) Θεωρούμε έντιμο από τη μεριά μας να περιοριστούμε στις πραγματικές δυνάμεις μας, που είναι ο χώρος της "ΦΑΜΑΡ"». Δηλαδή, μπροστά στην πρωτοφανή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, αντί να γίνονται προσπάθειες να ενισχυθεί ο κλαδικός συντονισμός, σε ταξική βέβαια κατεύθυνση, το συνδικάτο διαλύεται.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Γιώργος Κατάτσης, μέλος του ΔΣ του κλαδικού συνδικάτου της Βοιωτίας, «από τον Ιούλη του 2009 δεν έχει συνεδριάσει το ΔΣ ή δεν με έχουν καλέσει εμένα. Επιπλέον δεν έχει αντισταθεί σε τίποτα. Οταν ανατέθηκαν οι γενικές αποθήκες της "ΦΑΜΑΡ" στη Θήβα και η καθαριότητα του εργοστασίου σε εργολαβίες, η πλειοψηφία του συνδικάτου δεν έκανε τίποτα. Πρόκειται για ένα καθαρά εργοδοτικό σωματείο, το οποίο συνδιαλέγεται με την εργοδοσία για καθετί που προκύπτει, χωρίς κανένα διεκδικητικό πλαίσιο, χωρίς δράση υπέρ των εργαζομένων, αλλά όταν γίνεται μια απεργία γράφουν μια ανακοίνωση που λέει ότι θα συγκεντρωθούμε στο Μουσείο επειδή είμαστε ανεξάρτητοι κι ακομμάτιστοι! Επίσης χαρακτηριστική της συντεχνιακής και διασπαστικής τους λογικής είναι και η μη αναγνώριση του επιχειρησιακού σωματείου της "ΦΑΜΑΡ", επειδή - όπως λένε - περιλαμβάνει εργαζόμενους της πρώην "ΜΙΝΕΡΒΑ" (σ.σ. εξαγοράστηκε από τη "ΦΑΜΑΡ")». Λες και οι εργαζόμενοι στο διπλανό εργοστάσιο έχουν άλλες ανάγκες, άλλα συμφέροντα...

ΚΡΗΤΗ
Νεκρός 37χρονος εργάτης

Ενα ακόμη θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην Ελούντα του Ν. Λασιθίου με θύμα τον 37χρονο εργάτη ελαιοχρωματιστή, Εγγλεζάκη Ιωάννη του Γεωργίου, από την Βαϊνιά Ιεράπετρας.

Ο 37χρονος άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο όταν κατά τη διάρκεια ελαιοχρωματισμού διώροφης οικοδομής στην Ελούντα, το κοντάρι το οποίο κρατούσε ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ερευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργούν υπηρεσιακοί παράγοντες από το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Ηρακλείου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«SBS»: Παρέμβαση στην εταιρεία παραγωγής ειδών μαζικής εστίασης (ψυγεία κ.λπ.), «SBS», πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», καλώντας τους εργαζόμενους της εταιρείας να διεκδικήσουν την πληρωμή των δεδουλευμένων που τους χρωστάει η εργοδοσία και φτάνουν τους δύο μήνες. Ωστόσο, εκείνο που έχει ξεχωριστή σημασία είναι πως, μαζί με το Συνδικάτο, ήταν και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στην εταιρεία «ΜΑΛΤΕΖΟΣ», που ανήκει στον ίδιο κλάδο και είναι γειτονικά εργοστάσια. Οι εργάτες του «ΜΑΛΤΕΖΟΥ» ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους της «SBS», για τη σημασία που έχει να προχωρήσουν στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα, για τις κατακτήσεις που οι ίδιοι είχαν όντας οργανωμένοι μέσα στον τόπο δουλειάς.

«ΦΙΛΚΕΡΑΜ»: Με αποκλεισμούς δρόμων γύρω από το εργοστάσιο συνέχισαν χθες τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στη «Φίλκεραμ Τζόνσον» στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, μετά από πολλούς μήνες απλήρωτης δουλειάς και αναγκαστικών αδειών. Το ΠΑΜΕ στέκεται στο πλευρό τους και ζητά διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καταβολή των δεδουλευμένων και μέτρα προστασίας για τους ανέργους.

«ΒΑΡΒΑΡΕΣΣΟΣ»: Σε 4ωρες στάσεις εργασίας, σε όλες τις βάρδιες (3) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στη νηματουργία «Βαρβαρέσσος» στη Νάουσα, αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν να δουλεύουν δύο βδομάδες το μήνα από τον Ιούνη μέχρι και τον Αύγουστο, με μείωση των αποδοχών τους κατά 50%.

«ΜΟΥΛΤΙΡΑΜΑ»: Την εργοδοσία των καταστημάτων «ΜULTIRAMA» καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, επειδή, στην προσπάθειά της να εμποδίσει την δράση του σωματείου, μεταθέτει το εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του σωματείου Κώστα Μπέτσικο σε άλλο κατάστημα της αλυσίδας. «Θέλουν στο κατάστημα να επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή, τους ενοχλεί η ύπαρξη του σωματείου. Προσπαθούν να σπείρουν το φόβο και την απογοήτευση στους εργαζόμενους. Οποιος κουνιέται, διώχνεται αμέσως. `Η, τουλάχιστον, έτσι θα ήθελαν», τονίζει το σωματείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ