ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αυξάνει τα κρούσματα

Δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον των νέων παιδιών, αν δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα. Ολες οι έρευνες δείχνουν πως αυξάνεται γεωμετρικά ο αριθμός αυτών που αντιμετωπίζουν ή δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσουν μυοσκελετικά προβλήματα (που δεν οφείλονται σε τραυματισμό).

Η πίεση του σύγχρονου τρόπου ζωής, οι λανθασμένες/βλαβερές συνήθειες, η περιορισμένη κίνηση και η ελάχιστη ή καθόλου άσκηση οδήγησαν ή μπορεί να οδηγήσουν σε μυοσκελετικά προβλήματα. Τα οποία - αν δεν προσεχθούν αρκετά νωρίς - ίσως επιφέρουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες παθήσεις. Οι συνηθέστερες μυοσκελετικές παθήσεις που ταλαιπωρούν τα παιδιά της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας αφορούν τη σπονδυλική στήλη (κύφωση, σκολίωση) και τα γόνατα (χονδροπάθειες κ.ά.).

Σε έρευνα των ΤΕΦΑΑ Αθήνας (εξέταση πελμάτων και ορθοπεδικά τεστ για τη σπονδυλική στήλη), 7 στα 10 παιδιά σχολικής ηλικίας εμφάνισαν σχετική προδιάθεση για τέτοια προβλήματα. Και αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη για προγράμματα πρόληψης μυοσκελετικών παθήσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ανεπανόρθωτες βλάβες, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κέρτιν (Περθ, Αυστραλίας), μπορεί επίσης να προκαλέσει η πολύωρη εργασία με υπολογιστές. Η λανθασμένη στάση του - υπό ανάπτυξη - σώματος και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις προξενούν συχνά τραυματισμούς στο λαιμό, τη μέση και τους καρπούς. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως απαιτείται άμεση λήψη μέτρων για τη βελτίωση της εργονομίας του εξοπλισμού και την εκπαίδευση των μαθητών στη σωστή στάση εργασίας.

Τονίζοντας ότι για το πρόβλημα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων. Ο κοινόχρηστος εξοπλισμός, συνήθως, δεν επιτρέπει τη ρύθμιση των καθισμάτων, των γραφείων και του μεγέθους των ποντικιών στις ηλικιακές απαιτήσεις του κάθε μαθητή.

Στη Βρετανία, ειδικοί αθλητίατροι σχεδίασαν ένα 8λεπτο πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων, για παιδιά από 5 ως 12 ετών. Μπορεί εύκολα να εκτελείται μέσα στη σχολική αίθουσα ή στην αυλή του σχολείου, με τη βοήθεια των δασκάλων. Οι ασκήσεις θα βοηθήσουν τα παιδιά να μην παρουσιάσουν, μελλοντικά, παθήσεις που έχουν να κάνουν με την κακή στάση του σώματός τους, επί πολλές ώρες, στην καρέκλα. Το χαρακτηρίζουν «καθημερινή ασπίδα» στην οστεοαρθρίτιδα και τα προβλήματα στη μέση και τη ράχη των παιδιών. «Σε ένα μάθημα 40 λεπτών δεν είναι τίποτε να εντάξουμε 8 λεπτά διατατικών ασκήσεων» έχει επισημάνει ο δρ Ρίτσαρντ Μπάτζετ, της Βρετανικής Αθλητιατρικής Ενωσης (ΒΑSΕΜ).

Το Κέντρο για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ έχει δημοσιεύσει οδηγίες για το σχολείο και τα κοινοτικά προγράμματα, για να προωθηθεί η ισόβια φυσική δραστηριότητα στους νέους. Μία από τις οδηγίες αυτές ήταν να καθιερωθεί η καθημερινή φυσική αγωγή για τους μαθητές, ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία.

Στην Ελλάδα οι ώρες Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) στα αναλυτικά προγράμματα εξακολουθούν να είναι μειωμένες. Και όταν γίνεται το «μάθημα γυμναστικής», είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση και βάση. Ενώ οι συγχωνεύσεις σχολείων θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο της ΦΑ. Παρότι ο ρόλος της πρόληψης στην παιδική ηλικία, η σωστή στάση, η ήπια άσκηση (αθλητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, κολύμβηση κλπ) διασφαλίζουν ότι το παιδί θα εξελιχθεί σε έναν υγιή ενήλικα.

FOOTBALL LEAGUE
Υποβιβάστηκε ο Ιωνικός

Στα πλέι άουτ της Football League θα αγωνιστεί τελικά η Αναγέννηση Καρδίτσας, αφού δικαιώθηκε στην ένσταση κατά του Ιωνικού για τη μεταξύ τους αναμέτρηση. Υπενθυμίζουμε πως η ένσταση είχε κατατεθεί από την Αναγέννηση Καρδίτσας μετά την ανάκληση των δελτίων των ποδοσφαιριστών του Ιωνικού που αποκτήθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο από την Επιτροπή Ιδιότητας και Μετεγγραφών της ΕΠΟ. Η θεσσαλική ομάδα κέρδισε στα χαρτιά τον αγώνα με 3-0 (σ.σ. είχε χάσει με 1-0) και συνεπώς απέφυγε τον απευθείας υποβιβασμό, εν αντιθέσει με τους Νικαιώτες, οι οποίοι του χρόνου θα αγωνίζονται στη Football League 2. Ετσι η Αναγέννηση ανέβηκε από τους 33 στους 36 βαθμούς, ενώ ο Ιωνικός από τους 37 έπεσε στους 34. Βέβαια, η ομάδα της Νίκαιας μπορεί να καταθέσει έφεση.

Οσον αφορά τις υποθέσεις με τα πλαστά δελτία, η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή, έδωσε προθεσμία μέχρι την προσεχή Τρίτη (31/05) σε Εθνικό και Ιωνικό για να καταθέσουν υπομνήματα.

  • Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ απέρριψε, ως απαράδεκτη λόγω ελλείψεως δικαιοδοσίας, την προσφυγή της ΠΑΕ Τρίκαλα κατά της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων Αδειοδότησης, η οποία δεν έδωσε πιστοποιητικό συμμετοχής στη θεσσαλική ομάδα. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, «η Επιτροπή Εφέσεων Αδειοδότησης της ΕΠΟ είναι αρμόδια για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο και τελευταίο βαθμό».
ΠΑΟΚ
Παρελθόν ο Χάβος

Οριστικά παρελθόν από τον πάγκο του ΠΑΟΚ αποτελεί ο Μάκης Χάβος, όπως έκανε γνωστό χτες με ανακοίνωσή της η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ και αφού είχε προηγηθεί συνάντηση με τον τεχνικό διευθυντή, Παντελή Κωνσταντινίδη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους. Η αλήθεια είναι πως ο 42χρονος κόουτς ουδέποτε κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε στις τάξεις των οπαδών και το οποίο τον τελευταίο καιρό είχε παγιωθεί. Ο κόσμος θεωρούσε πως ο Χάβος δεν είναι ο κατάλληλος προπονητής για το διαμέτρημα του ΠΑΟΚ και παρά την καλή του παρουσία, πέρασε τελικά την πόρτα εξόδου. Ο Μάκης Χάβος έχει συζητήσεις με τον Αστέρα Τρίπολης και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίσει εκεί την προπονητική του καριέρα.

ΑΕΚ
Συνάντηση για το μέλλον

Επισημοποιήθηκε χτες πως ο Χιμένεθ - όπως είχε προαναγγελθεί από προχτές - παραμένει στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Χτες συναντήθηκε, για περίπου 3 ώρες, με τον πρόεδρο (Αδαμίδη) και τον τεχνικό διευθυντή (Γκρέταρσον) της ΠΑΕ, με αντικείμενο το σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Επιβεβαιώθηκε πως ο προϋπολογισμός θα είναι «σφιχτός» και βασικούς στόχους αποτελούν παίχτες «ελεύθεροι», δανεικοί ή με μικρό κόστος.

  • Απορρίφθηκε η ένσταση που κατέθεσε η ΠΑΕ ΑΕΚ για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η Πειθαρχική Επιτροπή της Super League έκρινε πως τ' αποδυτήρια δεν αποτελούν αγωνιστικό χώρο. Ετυμηγορία που δεν αποκλείεται να «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου». Επίσης εκτίμησε ότι δεν αποτελεί παραβίαση της τιμωρίας, η παρουσία Μπέου στον αγωνιστικό χώρο, πριν την έναρξη... «σε κάθε όμως περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για την παραδοχή της κρινόμενης ένστασης, διότι στην περίπτωση αυτή έχουμε κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικώς προστατευόμενης αρχής της αναλογικότητας». Η ΠΑΕ ΑΕΚ σχολίασε την απόφαση με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η χρονιά για τη Super League και τα δικαιοδοτικά της όργανα τελείωσε όπως ακριβώς κύλησε όλη η αγωνιστική περίοδος 2010-2011. Επιβραβεύοντας την ανομία, τον τσαμπουκά και τον παραλογισμό. Ντροπή!».
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟ 70-75
Ανατροπή με το «καλημέρα»

Η πρώτη φετινή νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού (μετά από τρεις ήττες) έμελλε να είναι και ιδιαίτερα πολύτιμη για τους «πράσινους», που επικράτησαν χτες στο ΣΕΦ με 75-70 στον πρώτο τελικό για την Α1 και άλλαξαν τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τώρα. Πλέον ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0 νίκες και σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας έχει την τύχη στα χέρια του. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς, παρά το άσχημο ξεκίνημα στο πρώτο δεκάλεπτο (21-15), όταν ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στην περιφέρεια τόσο επιθετικά (με τους Τεόντοσιτς, Γκόρντον να είναι οι καλύτεροι) όσο και αμυντικά (οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν τρίποντο σε όλο το α' μέρος), άρχισε να ανακάμπτει μετά το 15λεπτο χάρη στην απόδοση των Σάτο, Διαμαντίδη και Μάριτς (35-34 ημίχρονο). Στην τρίτη περίοδο ο Παναθηναϊκός έδειξε πιο αποφασισμένος και με άμυνα ζώνης εγκλώβισε τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα να πάρει ελαφρύ προβάδισμα στο σκορ (51-56 στο 30'). Παρ' όλα αυτά στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη μπροστάρη ανέκαμψε φθάνοντας σε απόσταση αναπνοής (57-58) αρχικά και μετέπειτα να ισοφαρίσει (68-68) κάνοντας το παιχνίδι ντέρμπι. Η ψυχραιμία, η καλή άμυνα στα τελευταία λεπτά ήταν που έδωσαν τη νίκη στους πρωταθλητές Ευρώπης, αντίθετα με τους γηπεδούχους που έδειξαν να έχουν περισσότερο άγχος.

  • Στον πρώτο αγώνα για τον μικρό τελικό ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Αρη με 76-74.
ΠΟΛΟ

Η δεύτερη πράξη των φετινών τελικών στην Α1 ανδρών παίζεται σήμερα στο κολυμβητήριο του Λαιμού (19.00), όπου η Βουλιαγμένη θα φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό, που προηγείται 1-0 μετά την εύκολη νίκη του στον πρώτο τελικό στον Πειραιά. Τόσο η νίκη όσο και η εικόνα των δυο ομάδων στον πρώτο αγώνα, όπου οι «ερυθρόλευκοι» κυριάρχησαν πλήρως, δίνουν προβάδισμα στα προγνωστικά στην ομάδα του Πειραιά για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, (ο οποίος, υπενθυμίζεται, κρίνεται στις 3 νίκες).

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση

Ημερίδα με θέμα τη «Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση» διοργανώνει το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 30 Μάη στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο, σταθμός του μετρό «Κεραμεικός»).

Στην ημερίδα θα αναλυθούν από ειδικούς και θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σύνδεση της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού με την εκπαίδευση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών στο ενιαίο 12χρονο σχολείο, τη διατροφή και την υγεία τους. Στις εργασίες της ημερίδας θα χαιρετίσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα μιλήσουν:

-- Θοδωρής Λιάπης (υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ): «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση».

-- Νίκος Γελαδάς (καθηγητής Εργοφυσιολογίας του ΤΕΦΑΑ Αθηνών): «Ασκηση - Διατροφή και Υγεία των παιδιών».

-- Κυριάκος Ιωαννίδης (μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ): «Η θέση του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση ολόπλευρα αναπτυγμένης προσωπικότητας στο ενιαίο 12χρονο σχολείο».

-- Δημήτρης Χατζηχαριστός (καθηγητής Αθλητικής Παιδαγωγικής του ΤΕΦΑΑ Αθηνών): «Οργάνωση της Φυσικής Αγωγής στην Εκπαίδευση».

-- Πέτρος Κρίκης (μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ): «Τα επιτεύγματα από την πείρα της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης».

-- Κώστας Μπουντόλος (καθηγητής της Αθλητικής Βιο-μηχανικής του ΤΕΦΑΑ Αθηνών): «Σχολικό περιβάλλον και μυοσκελετικά προβλήματα των μαθητών».

Οι εργασίες της ημερίδας θα ξεκινήσουν στις 17.30.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ