ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Απορρίπτουν οι αντικαθεστωτικοί την εκεχειρία

Σημαντική συμφωνία για τα πετρέλαια υπέγραψαν οι αντικαθεστωτικοί με την Ιταλία

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει», εκτίμησε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βεγγάζη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι γι' αυτό πρέπει να «συνεχιστεί η στρατιωτική και οικονομική πίεση προκειμένου να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία». Ο Φράνκο Φρατίνι βρέθηκε στην «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών τυπικώς για να εγκαινιάσει το εκεί ιταλικό προξενείο, αλλά ανεπισήμως για να κάνει κάτι πολύ σημαντικότερο: Να υπογράψει με το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο συμφωνία που προβλέπει ότι η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ δεσμεύεται να χορηγήσει μεγάλα χρηματικά ποσά και μεγάλες ενεργειακές ποσότητες στους αντικαθεστωτικούς, με αντάλλαγμα, προφανέστατα, προνομιακή μεταχείριση και συμφωνίες εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κυρηναϊκής μετά το πέρας των συγκρούσεων.

Τη σημασία του έχει και το γεγονός ότι η είδηση της συμφωνίας αυτής πέρασε «στα ψιλά». Επίσης, δε δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, αν και είναι σημαντική εξέλιξη, και αποτελεί και απόδειξη της σημαντικής χρηματικής βοήθειας στην οποία έχει πρόσβαση το Εθνικό Συμβούλιο, το ότι τη λειτουργία του εγκαινίασε, χθες, από τη Βεγγάζη το πρώτο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο των αντικαθεστωτικών. Ονομάστηκε «Ελεύθερη Λιβύη».

Από την πλευρά του, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Ζούμα, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ηγέτη, υποστήριξε ότι ο Καντάφι αποδέχεται την πρόταση για άμεση κατάπαυση πυρός από όλες τις πλευρές (και το ΝΑΤΟ), προκειμένου να εξασφαλιστούν δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας και να αρχίσει «ένας πολιτικός διάλογος για μεταρρυθμίσεις και εκλογές». Κατέστη, όμως, σαφές ότι ο Καντάφι δε σκοπεύει να φύγει από τη χώρα (και κατ' επέκταση από την εξουσία).

Χτες καταγράφτηκε νέα αποσκίρτηση Λίβυων στρατιωτικών. Οι εννιά στρατιωτικοί φέρονται να έφτασαν στο τυνησιακό λιμάνι Μπιν Γκουιρντάν.

ΥΕΜΕΝΗ
Νέες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα

ΣΑΝΑ'Α.--

Κατέρρευσε, όπως αναμενόταν, μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και στον επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής της Υεμένης, της «Χασίντ», τον Σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ, που έχει άρει την στήριξή του από τον Σάλεχ και έχει συμπράξει με την αντιπολίτευση. Από χθες, η πρωτεύουσα συγκλονίζεται και πάλι από σφοδρές ανταλλαγές πυρών, με τις ανησυχίες μετατροπής της αντιπαράθεσης σε εμφύλια σύρραξη να «κερδίζουν έδαφος».

Καθοριστικό ρόλο στη νέα αυτή τροπή διαδραμάτισε η αιματηρή επιχείρηση εκκαθάρισης των διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στη νότια πόλη Ταΐζ, προχτές, από άνδρες της προεδρικής φρουράς. Ο απολογισμός της επιχείρησης αυξάνει διαρκώς έχοντας, ήδη, φτάσει τους 50 νεκρούς, με βάση τις μη διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει συλλέξει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη και στην πόλη Ζινζιμπάρ, όπου στρατιώτες φέρονται να συγκρούονται με ακραίους ισλαμιστές ενόπλους, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πόλης. Στις μάχες παίρνουν μέρος και αεροσκάφη ενώ οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν νέα ενέδρα στην πόλη με πέντε ακόμη νεκρούς στρατιώτες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε προσπάθειες από το εξωτερικό, να δημιουργηθεί ένταση στην Εσωτερική Μογγολία απέδωσε χθες τις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στην περιοχή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο δεν ξεκαθαρίζει σε ποιες δυνάμεις του εξωτερικού αναφέρεται, σημειώνει, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένες προσπάθειες δε θα πετύχουν.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Χιλής είναι έτοιμες για την υπεράσπιση της χώρας και την προάσπιση των διεθνών συμφωνιών που καθορίζουν την εδαφική επικράτειά της, δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Αντρές Αγιαμάντ, ως απάντηση στο Βολιβιανό ομόλογό του Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, που ανακοίνωσε ότι η Βολιβία θα καταγγείλει τη Χιλή κατά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών όσον αφορά το δικαίωμα της χώρας του για έξοδο στη θάλασσα.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο πρώην Πρόεδρος Μουμπάρακ δεν είναι, ακόμη, σε θέση, από άποψη υγείας, να κρατηθεί στις φυλακές μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις σε βάρος του, ανακοίνωσε, χθες, η Εισαγγελία. Η εξέλιξη προκαλεί δυσφορία στους συμμετέχοντες στο κίνημα για την ανατροπή του, οι οποίοι είναι έξαλλοι και από τη δημόσια παραδοχή αξιωματικού ότι ο στρατός υπέβαλε σε τεστ παρθενίας διαδηλώτριες που συνέλαβε δήθεν «για ν' αποδείξει ότι δεν κακοποιήθηκαν σεξουαλικά», αλλά επί της ουσίας για να τις κατηγορήσει για πορνεία και να τις εξευτελίσει.

TOKIO.-- Ομάδα άνω των 200 Ιαπώνων συνταξιούχων μηχανικών και άλλων επαγγελματιών ηλικίας από 65 ετών και άνω προθυμοποιήθηκαν χτες εθελοντικά να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης του πυρηνικού εφιάλτη στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που εκτυλίσσεται στη χώρα από το φοβερό σεισμό της 11ης Μάρτη. Στο μεταξύ χτες διαπιστώθηκε και πετρελαιοκηλίδα σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται κοντά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες πέντε και έξι από άγνωστη αιτία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Βορειοσουδανοί και Νοτιοσουδανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν χτες στη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έκτασης 10 χλμ. μεταξύ βορρά και νότου από τα σύνορα που είχαν οριστεί το 1956. Θα κάνουν περιπολίες από κοινού. Η συμφωνία έγινε με μεσολάβηση της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας περίπου μιάμιση βδομάδα μετά την κατάληψη της κεντρικής πετρελαιοφόρας πόλης Αμπγέι από στρατεύματα του βορρά.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο φερόμενος ως ύποπτος για τη δολοφονία της δημοσιογράφου - επικρίτριας του Κρεμλίνου Αννας Πολιτκόφσκαγια, Ρουστάμ Μαχμούντοφ, συνελήφθη χτες τα ξημερώματα στη Τσετσενία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οικογένειας Μαχούντοφ, ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογη ανακοίνωση από τη ρωσική Εισαγγελία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Διαπιστώνουν σχέση καρκίνου και κινητών τηλεφώνων

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ανησυχητικές διαπιστώσεις για τη σχέση κινητών τηλεφώνων και καρκίνου έκανε χτες η Διεθνής Υπηρεσία Καρκινικής Ερευνας που διορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να εξετάσει ένα πολύκροτο ζήτημα που μεταξύ άλλων θίγει συμφέροντα πανίσχυρων εταιρειών και απασχολεί την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι ειδικοί ανακοίνωσαν χτες στη Λυών μετά το τέλος συνάντησης εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ πως η χρήση κινητών τηλεφώνων είναι «πιθανώς καρκινογόνος», καθώς διαπίστωσαν σχέση ανάμεσα στη βαριά χρήση κινητής τηλεφωνίας και την εκδήλωση εγκεφαλικών καρκινικών όγκων.

Οι ειδικοί της αρμόδιας Διεθνούς Υπηρεσίας του ΠΟΥ είχαν αναλάβει να μελετήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, φούρνων μικροκυμάτων και ραντάρ. Περισσότερα στοιχεία από την έκθεση των ειδικών αναμένονται τις επόμενες μέρες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Υπέρ των αμάχων» δηλώνει ο Καρζάι

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ως «υπερασπιστής» του αφγανικού λαού έναντι της κατοχής επέλεξε να εμφανισθεί χτες ο εγκάθετος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, με «σκληρές» δηλώσεις εναντίον των αμερικανο - ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό. Μετά και τη νέα σφαγή 14 αμάχων, το Σάββατο από κατοχικές δυνάμεις, ο Χ. Καρζάι σε ένα νέο ρεσιτάλ υποκρισίας «καταδίκασε» τις δράσεις των ξένων στρατευμάτων με θύματα αμάχους δηλώνοντας ότι «οι βομβαρδισμοί σπιτιών δεν επιτρέπονται και ο αφγανικός λαός δεν έχει πλέον ανοχή».

Ο Αφγανός πρόεδρος που έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της κατοχής και της παραμονής των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων στη χώρα, όντας ο ίδιος εγκάθετος της Κατοχής, θυμήθηκε εκ των υστέρων να υπερασπιστεί τις ζωές των Αφγανών, υποστηρίζοντας ότι αν συνεχιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις στη χώρα θα «θεωρούνται δυνάμεις κατοχής ενάντια στη θέληση του αφγανικού λαού». Το ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε ότι «έλαβε σοβαρά υπόψη» τις ανησυχίες και τις δηλώσεις του Χ. Καρζάι, υποσχόμενο για ακόμα μία φορά ότι θα «προσπαθήσει» να «προστατεύσει» τις ζωές των αμάχων. Χθες ένας ακόμα άμαχος σκοτώθηκε σε επίθεση σε αγορά της Καμπούλ, χωρίς προφανή στόχο, ούτε ανάληψη ευθύνης.

ΣΥΡΙΑ
Γενική αμνηστία από Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Τη χορήγηση «γενικής αμνηστίας σε όλους τους κρατούμενους - μέλη πολιτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων όσων ανήκουν στους "Αδελφούς Μουσουλμάνους", για οτιδήποτε κατηγορούνται μέχρι την 31η Μάη», αποφάσισε ο Σύρος Πρόεδρος. Η είδηση μεταδόθηκε από τη συριακή κρατική τηλεόραση, νωρίς χθες βράδυ, και κατά πολλούς αποτελεί απόδειξη ότι οι εδώ και 10 βδομάδες κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο καθεστώς Ασαντ.

Η είδηση είναι εξαιρετικής σημασίας, και γιατί αναφέρεται συγκεκριμένα και η ισλαμιστική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», η συμμετοχή στην οποία, μέχρι σήμερα, τιμωρείται με θανατική ποινή. Ας υπενθυμιστεί ότι το 1982, ο πατέρας του νυν Προέδρου, Χάφεζ αλ Ασαντ, είχε προκαλέσει λουτρό αίματος στη Χάμα, με χιλιάδες νεκρούς, για να καταστείλει εξέγερση της οργάνωσης εναντίον του.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΡΑΝ
Ενταση για το αεροσκάφος της Μέρκελ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντελώς ξαφνικά(;) στο κόκκινο εκτινάχτηκε το θερμόμετρο της διπλωματικής έντασης μεταξύ της Γερμανίας και του Ιράν όταν γνωστοποιήθηκε ότι οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν αρχικά στο αεροσκάφος της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, η οποία ταξίδευε για την Ινδία, να πετάξει χθες πάνω από το Ιράν.

Οι πιλότοι αναγκάστηκαν να κατευθυνθούν στην Τουρκία όπου το αεροσκάφος έκανε κύκλους επί δύο ώρες, πριν οι ιρανικές αρχές επιτρέψουν τελικά την πτήση στον εναέριο χώρο τους.

Παρότι το επεισόδιο φάνηκε αρχικά να εκτονώνεται, χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κλήθηκε στο υπουργείο ο πρεσβευτής του Ιράν για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκίντο Βερστεβέλε, έκρινε «απολύτως απαράδεκτο» το γεγονός, το οποίο μάλιστα «είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Γερμανία» και ότι η Γερμανία «δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση των διεθνών συμβάσεων».

Η Γερμανία, μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, πρωτοστατεί στο χορό των κυρώσεων και απειλών εναντίον του Ιράν, με επίκεντρο το πυρηνικό του πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ