ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Βυθίστηκε 17,5% το Μάρτη

Εξανεμίζονται οι τζίροι στα καταστήματα λιανικής. Κατρακύλα 11% στα τρόφιμα, στο 38,6% στην ένδυση - υπόδηση

Με εντονότερους ρυθμούς συνεχίστηκε και για το μήνα Μάρτη του 2011 η βύθιση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, εξέλιξη που έχει να κάνει με την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τη κάθετη πτώση μισθών και συντάξεων, με τη μαζική ανεργία, την αύξηση της φοροληστείας μέσω των κάθε είδους φόρων πάνω στη λαϊκή κατανάλωση. Η πτώση της κατανάλωσης έχει ακουμπήσει ακόμη και τα τρόφιμα (-11,1%). Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το γεγονός ότι οι τζίροι στον κλάδο ένδυση - υπόδηση έχουν υποχωρήσει κατά 50% σε σχέση με το 2005 που αποτελεί και το έτος βάσης για την κατάρτιση του «δείκτη λιανικών πωλήσεων» με την κατρακύλα στο τελευταίο 12μηνο (Μάρτης 2011 με Μάρτη 2010) να φτάνει στο 38,6%!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (Μάρτης 2011) ο όγκος των πωλήσεων (σταθερές τιμές) από τα κάθε είδους καταστήματα λιανικών πωλήσεων κατέγραψε ραγδαία παραπέρα επιδείνωση φτάνοντας να υποχωρεί σε ποσοστό 17,5%. Σε μέσα επίπεδα για το α' τρίμηνο (Γενάρης-Μάρτης) η κατρακύλα διαμορφώνεται σε 14,7%. Τα σπασμένα φορτώνονται, πρώτα και κύρια στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες που βλέπουν τους τζίρους τους να κατρακυλούν από το κακό στο χειρότερο. Αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης είναι τα μαζικά λουκέτα και η οριστική έξοδος από το πεδίο της «ανταγωνιστικότητας» σε όφελος άλλων ισχυρών επιχειρήσεων.

Σε μέσα επίπεδα τριμήνου η κατρακύλα του όγκου λιανικών πωλήσεων φτάνει στο 9,8% για τα κάθε είδους καταστήματα διατροφής, στο 20,2% για καύσιμα-λιπαντικά και στο 18,4% για τα «λοιπά καταστήματα. Ειδικότερα οι ρυθμοί της κατρακύλας διαμορφώνονται:

  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): -7,6%
  • Ενδυση-υπόδηση: -25,5%
  • Τρόφιμα-ποτά-καπνός: -15,8%
  • Φαρμακευτικά-καλλυντικά: -19,4%
  • Επιπλα-οικιακός εξοπλισμός: -24,9%
  • Βιβλία-χαρτικά: -8,9%
Στην πεπατημένη

Στην πεπατημένη των άχρωμων, γενικόλογων και ανώδυνων, για την κυβερνητική πολιτική, διαπιστώσεων περί «ανησυχητικής κατάστασης στο εμπόριο», κινείται με χτεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδς (ΓΣΕΒΕΕ), σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με το δείκτη όγκου στο λιανεμπόριο για το μήνα Μάρτη.

Η μείωση του δείκτη κατά 17,7% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο «επιβεβαιώνει τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ που αποτύπωναν τις αρνητικές προβλέψεις των επιχειρηματιών για το πρώτο εξάμηνο του 2011», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μπροστά στην εικόνα που επίσημα διαγράφεται δραματική για τις εκατοντάδες χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, με το δείκτη του όγκου να εμφανίζεται μειωμένος κατά 22% σε σχέση με πριν τρία χρόνια, το Μάρτη του 2008 και το ποσοστό μείωσης ανά κατηγορία να ξεπερνάει ακόμα και το 25% κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, η ΓΣΕΒΕΕ εξαντλεί την «αγωνιστικότητά» της σε... συστάσεις προς την κυβέρνηση. Ζητάει «να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τους σχεδιασμούς της για τα νέα μέτρα ώστε να μην επιφέρει το καίριο πλήγμα στην αγορά».

ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ευνοούν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο

Με τη θετική ψήφο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., «πέρασε» χθες στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την «απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων».

Για ένα νομοσχέδιο που ξεκάθαρα εντάσσεται στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που παρέχει «συνεχή προνόμια και επιδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο» μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Νάνος, θυμίζοντας ότι «αυτή είναι η κύρια αιτία του χρέους της χώρας μας».

Ειδικά όσον αφορά τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, επισήμανε ότι «εμείς διαχωρίζουμε τη μικρή βιοτεχνία από τη μεγάλη βιοτεχνία, ενώ οι πολιτικές σας τσουβαλιάζουν τα προβλήματα και προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά» με στόχο την «ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου». Κατέθεσε επιπρόσθετα τη θέση του ΚΚΕ, υπέρ της μετεγκατάστασης των μικρών βιοτεχνιών σε δημοτικούς χώρους και συγκέντρωση σε μεγάλες συνεταιριστικές μονάδες που θα ενταχθούν σε ένα γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό» με παράλληλα μέτρα προστασίας απέναντι στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν την αδειοδότηση επαγγελμάτων, επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο «γίνεται αναφορά σε επαγγελματικά προσόντα αντί για τίτλους που προκύπτουν μέσα από ένα δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης», ενώ «καθιερώνονται φορείς κατάρτισης του ιδιωτικού τομέα». Οπως είπε, αυτό συνιστά «περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας» και στοχεύει στην «ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Χαντάβας υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει στόχο την «απλοποίηση διαδικασιών» που αποτελούν «επιβάρυνση σε χρόνο και κόστος για κάθε επενδυτή» και προκαλούν «καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων». Οπως δήλωσε, αρχή του νομοσχεδίου είναι το «πρώτα αδειοδοτώ και μετά ελέγχω». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Λέγκας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θέματα που έχει θεσμοθετήσει και προτείνει το κόμμα του. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα διαχείρισης, υποστηρίζοντας ότι «οι ρυθμίσεις κινδυνεύουν να μείνουν ανενεργές».

Οι νέες επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, σε 777 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν σε όλη τη χώρα από τον Απρίλη μέχρι τις 29 Μάη, μέσω της λεγόμενης «υπηρεσίας μιας στάσης». Σύμφωνα με τα στοιχεία των Επιμελητηρίων, έχουν ιδρυθεί 59 Ανώνυμες Εταιρείες, 143 Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, 218 Ετερόρυθμες Εταιρείες και 357 Ομόρυθμες.

Από αυτές, οι 567 ιδρύθηκαν στα Επιμελητήρια και οι 209 μέσω συμβολαιογράφων. Ακόμη, εγγράφηκαν στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) 4.935 επιχειρήσεις.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και δεν έχουν καμιά ιδιαίτερη σημασία για τον απλό εργαζόμενο, αφού πολλαπλάσιες είναι οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, ενώ αυτήν την ίδια περίοδο οι απολύσεις και η ανεργία έσπασαν και νέα ρεκόρ.

ΥΠΕΚΑ
Εντός προγραμματισμού ο «South Stream»

Σε στενή συνεργασία για την προώθηση των περιβαλλοντικών μελετών που απαιτούνται για να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου «South Stream», συμφώνησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας του αγωγού, Μ. Κρέιμερ, σε συνάντηση που είχαν χτες.

Στη συνάντηση τονίστηκε - σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου - η σημασία του «South Stream» ως «αγωγός τροφοδότης της εσωτερικής αγοράς, καθώς και διακoμιστής προς την Ιταλία». Αναφέρεται ακόμη ότι οι προπαρασκευαστικές τεχνικές μελέτες του έργου εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονικό προγραμματισμό τους, με τη μελέτη σκοπιμότητας του ελληνικού τμήματος να έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα.

Η υπουργός ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθηση του αγωγού. Ο Μ. Κρέιμερ επισήμανε ότι ο αγωγός αφορά περίπου το 1/3 των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι το σύνολο των ρυθμιστικών ζητημάτων του έργου εξετάζονται στο πλαίσιο της σχέσης ΕΕ - Ρωσίας.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Θηλιά» 116,3 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά

Με οριακά καθοδικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά, εξέλιξη που οφείλεται και στην κάθετη πτώση της ζήτησης όσο και στο γεγονός ότι στις σημερινές συνθήκες καλύτερος πελάτης των τραπεζών είναι το κράτος και η κυβέρνηση, στους οποίους και μοσχοπολούν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Απρίλης 2011):

Η μάζα των δανείων στα νοικοκυριά φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 116,3 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 2,2%. Τα στεγαστικά (79,7 δισ. ευρώ) υποχωρούν 1,6% και τα καταναλωτικά (34 δισ. ευρώ) σε ποσοστό 4,9%.

Τα επιχειρηματικά δάνεια φτάνουν στα 121,1 δισ. ευρώ και εμφανίζουν αύξηση 1,2%.

Το σύνολο των τραπεζικών δανείων ανέρχεται στα 253,7 δισ. ευρώ με υποχώρηση 0,5%.

ΠΑΣΕΒΕ
Σύσκεψη για τα προβλήματα των γυναικών ΕΒΕ

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες ΕΒΕ, διοργανώνει η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ Αθήνας.

Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, 1 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ