ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Κατέρρευσε αρχικά η σκευωρία κατά των κομμουνιστών

Υστερα από την κινητοποίηση μελών και φίλων του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, καθώς και τη διεθνιστική αλληλεγγύη που εκφράστηκε με μηνύματα καταδίκης και συμπαράστασης από πολλά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, κατέρρευσε η στημένη κατηγορία στο Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο «περί τρομοκρατίας» εναντίον στελεχών του κόμματος.

Οπως είναι γνωστό, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε την περασμένη Τρίτη 5 στελέχη και μέλη του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, εκ των οποίων ο ένας ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με την κατηγορία πως τάχα «έριξαν βόμβες μολότοφ σε ένα χωριό στην Αστούρια στις 15 Γενάρη» παραπέμποντάς τους στο Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο. Η σημαντική αντίδραση των κομμουνιστών εξανάγκασε τις αρχές να ακυρώσουν την κατηγορία αυτή. Ωστόσο, η προσπάθεια δίωξης των κομμουνιστών θα συνεχιστεί αυτή τη φορά με την επίσης αβάσιμη και κατασκευασμένη κατηγορία περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» και αναμένεται να δικαστούν σε ειδικό δικαστήριο της πόλης Γιανγκρέου.

Το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας καταγγέλλει για άλλη μια φορά αυτήν την ενέργεια των κρατικών μηχανισμών και δηλώνει πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά της ποινικοποίησης της δράσης των κομμουνιστών και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων αγωνιστών με άρση όλων των ποινών. Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οργανώσεις να εντείνουν τον αγώνα τους για να σταματήσει κάθε δίωξη.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Μάχες επί του εδάφους και σε διπλωματικό επίπεδο

Οι εκπρόσωποι του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης υπογράφουν συμφωνίες με την ιταλική κυβέρνηση, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τις μελλοντικές μπίζνες με τον πλούτο της χώρας σε βάρος του λαού
Οι εκπρόσωποι του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης υπογράφουν συμφωνίες με την ιταλική κυβέρνηση, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για τις μελλοντικές μπίζνες με τον πλούτο της χώρας σε βάρος του λαού
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πεπεισμένος ότι «θα νικήσει τελικά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» εμφανίστηκε σε ηχητικό του μήνυμα προς το λιβυκό λαό, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Μουαμάρ Καντάφι. Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες μετά το νέο κύμα ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών, νωρίς χτες, το οποίο έπληξε κυρίως τα προάστια της λιβυκής πρωτεύουσας, ενώ το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις καταγγελίες αντικαθεστωτικών ότι «κατά λάθος» επλήγησαν και δικές τους θέσεις, σε προηγούμενο κύμα πληγμάτων κοντά στην πόλη Αντζνταμπίγια.

Νέες σκληρές μάχες μαίνονταν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ζλιτάν, που βρίσκεται στα δυτικά της Μιζράτα προς την Τρίπολη. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, έχοντας στοιχειωδώς διασφαλίσει τη Μιζράτα, προσπαθούν να προχωρήσουν προς τη λιβυκή πρωτεύουσα, κάτι που αποδεικνύεται δύσκολο λόγω τόσο της αντίστασης που συναντούν επί του εδάφους, αλλά και λόγω των πληγμάτων του πυροβολικού του Καντάφι. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, από τέτοια πλήγματα στην περιοχή, πιο κοντά στην Μιζράτα, έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 40.

Ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος στην περιοχή Μιχαήλ Μαργκέλοφ, από την Τύνιδα όπου συνεχίζει την περιοδεία του, επαναλάμβανε ότι «υπάρχουν σε εξέλιξη ορισμένες επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της λιβυκής ηγεσίας και των αντικαθεστωτικών, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μηχανισμός επικοινωνίας». Εμμέσως, την είδηση επιβεβαίωσε η Τρίπολη.

Αντίθετα, τη διέψευσε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι «αν υπήρχαν διαπραγματεύσεις θα είχαμε ενημερώσει τους συμμάχους μας». Απέφυγε επισταμένα, όμως, να σχολιάσει αν υπάρχει κάποιου είδους μηχανισμός επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο Τζιμπρίλ βρέθηκε στη Ρώμη, όπου υπέγραψε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, συμφωνία «συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης». Οι δύο πλευρές μίλησαν για ανταλλαγή πληροφοριών, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ανάλογη συμφωνία είχε υπογράψει με την Ιταλία και ο Καντάφι, αναλαμβάνοντας να συλλαμβάνει μετανάστες στις ακτές του με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά.

ΣΥΡΙΑ
Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και παραιτήσεις

Διαψεύδοντας το ενδεχόμενο επίθεσης στη Συρία από το ΝΑΤΟ, ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής συμμαχίας έθεσε, ουσιαστικά, το ζήτημα επί τάπητος

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες, σε διάφορες πόλεις της Συρίας με τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι, για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με πραγματικά πυρά, ενώ οι συριακές αρχές διατείνονταν ότι ο όγκος των συγκεντρώσεων ήταν σημαντικά μικρότερος. Οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις μιλούσαν, αργά χτες, για τουλάχιστον 16 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν σε Μπανιάς, Χομς, Χαλέπι, Ντεράα, Τζάμπλες, αλλά και στο προάστιο Ντέιρ αλ Τζουρ της Δαμασκού.

Από την άλλη, οι συριακές αρχές επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για είσοδο τεθωρακισμένων στις πόλεις Μααράτ αλ Νουμάν και Κχαν Σεϊκχούν, στη βόρεια Συρία, προκειμένου ν' αποκατασταθεί «η τάξη που έχει διασαλευτεί από τη δράση εγκληματικών συμμοριών μετά από σχετική έκκληση των κατοίκων». Και οι δύο πόλεις βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και την Τζισρ αλ Σουγκούρ, όπου πραγματοποιήθηκε ανάλογη εκκαθαριστική επιχείρηση την περασμένη βδομάδα, που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε κύμα προσφύγων προς την Τουρκία, το οποίο, μέχρι χτες το μεσημέρι, αριθμούσε, επισήμως, 8.000 ανθρώπους.

Παράλληλα, τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο μεγιστάνας ξάδελφος του Προέδρου Ασαντ, Ράμι Μαχλούφ, ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων των διαδηλωτών, παραιτήθηκε από τις διευθυντικές θέσεις που διατηρούσε σε σειρά επιχειρήσεων, αποφασισμένος «στο εξής να δώσει όλα όσα κερδίζει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς». Μεταξύ άλλων, ο Μαχλούφ διοικούσε την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Syriatel», καταστήματα αφορολογήτων ειδών, μία πετρελαϊκή εταιρεία, μία αεροπορική, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ έχει μετοχές και σε τράπεζες.

Προς νέες κυρώσεις

Τη συναίνεσή τους στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά κυρίως «συριακών οικονομικών οργανισμών, π.χ. εταιρειών» εξέφρασαν, χτες, ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας για «αφόρητες και απαράδεκτες ενέργειες κατά διαδηλωτών». Τη στάση των συριακών δυνάμεων καταστολής έσπευσε να καταδικάσει, χτες, και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δηλώνοντας ότι «η συμμαχία δεν έχει κανένα σχέδιο ή πρόταση επέμβασης στη χώρα», μια αποστροφή που προκάλεσε πολλές υποψίες και ερωτήματα, καθώς για πρώτη φορά, έστω και με αρνητικό τρόπο, τίθεται το συγκεκριμένο ενδεχόμενο επί τάπητος.

  • Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες ήταν, τελικά, ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου, ανάμεσα στους σουνίτες κατοίκους μίας συνοικίας και στους σιίτες (αλεβίτες) κατοίκους της άλλης, με αφορμή διαδήλωση κατά της ηγεσίας Ασαντ (που είναι αλεβίτες). Αν μη τι άλλο, το αιματηρό περιστατικό επιβεβαίωσε ότι η αναμόχλευση σεχταριστικών διαφορών έχει αρχίσει να έχει συνέπειες και μπορεί εύκολα να πυροδοτήσει, μεγάλης εμβέλειας, ταραχές σε όλη την περιοχή.
AΥΣΤΡΑΛΙΑ
Υποκριτική «φιλανθρωπία»

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Υπνο κάτω από τα αστέρια μέσα σε υπνόσακο στους δρόμους του Σίδνεϊ έκαναν το βράδυ της Πέμπτης ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ και οι διευθυντές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας συμμετέχοντας τάχα σε κινητοποίηση για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των αστέγων που στην Αυστραλία ανέρχονται επισήμως σε τουλάχιστον 100.000.

Η εκδήλωση είχε τον τίτλο «Οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι κάτω από τα Αστέρια» και οδήγησε στη συλλογή περίπου 4.000.000 αυστραλιανών δολαρίων (2.900.000 ευρώ) από την οργάνωση St Vincent de Paul, που βοηθά τους άστεγους.

Η υποκρισία των αξιωματούχων εκπροσώπων του κεφαλαίου και των εταιρικών μεγαλοστελεχών είναι προφανής και ενισχύεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι το ίδιο 24ωρο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει 3 δισ. δολάρια για την αγορά 24 αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου Sea Hawk, τα οποία προορίζονται για το πολεμικό ναυτικό...

ΡΩΣΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.--

Η Ρωσία και η Γαλλία υπέγραψαν χτες συμφωνία που ξεπερνά τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την αγορά δύο γαλλικών πολεμικών πλοίων «Mistral», μια συμφωνία που αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμφωνία ανάμεσα σε μια χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρουσία του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ).

Τα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία, που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα και δεκάδες θωρακισμένα οχήματα και μπορούν να πλέουν κοντά στις ακτές και να αποβιβάζουν στρατό, θα έχουν κατασκευαστεί το πρώτο έως το 2014 και το δεύτερο το 2015.

Η πώληση έχει προκαλέσει τη σημαντική ανησυχία των ΗΠΑ καθώς υποστηρίζουν πως θα σταλεί λάθος μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ ανησυχία έχουν εκφράσει και γείτονες της Ρωσίας, όπως η Γεωργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ