ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

*

Ενα μεγάλο απεργιακό ποτάμι κατέκλυσε χτες απ' άκρη σ' άκρη τις πόλεις όλης της χώρας. Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες απήργησαν και διαδήλωσαν με τα λάβαρα του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ. Μαζί τους πορεύτηκαν μικρομεσαίοι ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, αγρότες με τα συνθήματα της ΠΑΣΥ, γυναίκες εργαζόμενες με τις σημαίες της ΟΓΕ, χιλιάδες σπουδαστές, κρατώντας στα νεανικά τους χέρια τη σημαία του ΜΑΣ. Οι ταξικές δυνάμεις έβαλαν τη σφραγίδα τους και σε αυτήν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, στις απεργιακές φρουρές και στις συγκεντρώσεις, απέδειξαν ότι είναι το κίνημα που ο εργάτης μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη, μπορεί να συμπορευτεί μαζί του στις μικρές και μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις, σε μάχες μέχρι τη ριζική ανατροπή.

Συνειδητά και αποφασισμένοι σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε κυβέρνηση, τρόικα, πλουτοκρατία, καταψήφισαν με μια φωνή το νέο μνημόνιο. Στην Αθήνα, μια μεγάλη λαϊκή διαδήλωση ξεκινώντας από την Ομόνοια ανέβηκε στο Σύνταγμα, «έζωσε» τη Βουλή και δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω, δεν υποχωρεί. Σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα διακήρυξαν πως: Αρνούνται «οι άλλοι να βαστάνε τα σχοινιά» της δικής τους ζωής. Η νέα γενιά αρνείται «να βλέπει πια το δρόμο της κλειστό»! Ολοι μαζί τραγούδησαν σε πλατείες και δρόμους πως για το λαό «έφτασε η ώρα για να σηκωθεί»!

Με λόγο καθαρό, αιτήματα βγαλμένα από την πείρα του αγώνα και τις ανάγκες της ζωής δεσμεύτηκαν για συνέχιση του αγώνα για κλιμάκωση της πάλης με τα συλλαλητήρια του Σαββάτου σε όλες τις πόλεις της χώρας και νέα 48ωρη απεργία. Δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο της ταξικής πάλης και ξεκαθάρισαν πως δεν υποκύπτουν στους εκβιασμούς στα διλήμματα, στην τρομοκρατία της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της. Δε θα μείνουν θεατές στα τερτίπια των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου. Θα σταθούν ακόμα πιο αποφασιστικά απέναντι στην νέα Ιερά Συμμαχία του μνημονίου. Και διακήρυξαν, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από το βήμα στη συγκέντρωσης στην Ομόνοια: «Δεν τους φοβόμαστε, τους παλεύουμε, θα τους νικήσουμε»!


ΑΘΗΝΑ
Με νέες απεργίες στο δρόμο θα μας βρούνε...

Χιλιάδες και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι απήργησαν χθες και διαδήλωσαν με τις ταξικές δυνάμεις, «τραντάζοντας» το κέντρο της πόλης

Τα τραγούδια «πλέχτηκαν» με τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» τράνταξε χθες το κέντρο της Αθήνας από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα και η ουσία του αποτυπώθηκε σε κάθε αίτημα, γραπτό ή προφορικό. Χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι μετανάστες, οι γυναίκες που διαδήλωσαν με τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ, ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα, με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Από το πρωί στην Ομόνοια άρχισαν να συγκεντρώνονται από τους γύρω δρόμους οι κλάδοι, οι μαζικοί φορείς, άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες με τα παιδιά τους. Ενα γιγαντοπανό του ΠΑΜΕ «αγκάλιαζε» την πλατεία καλώντας: «Οχι στα νέα βάρβαρα μέτρα. Αντεπίθεση με οργάνωση στους τόπους δουλειάς». Τα αιτήματα στα πανό φανέρωναν τις λαϊκές ανάγκες που μπορούν σήμερα να ικανοποιηθούν, τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό και την αγωνιστική προοπτική: «Αποδέσμευση από την ΕΕ», «Ρήξη και ανατροπή για να σωθεί ο λαός και όχι ο καπιταλισμός», «Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», «Δεν αναγνωρίζουμε το χρέος», Μεταφορές - Ενέργεια - Νερό λαϊκή περιουσία, «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» κ.ά. Αρκετοί εργαζόμενοι, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, μάγειρες, εμποροϋπάλληλοι των ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ διαδήλωσαν με τα ρούχα της δουλειάς τους. Στην οδό Αιόλου βρίσκονταν παρατεταγμένα ΤΑΞΙ και φορτηγά με σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ και αφίσες που έγραφαν: «Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας αφανίζει» και «επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοκινητιστές, με όπλο την οργάνωση, τη συσπείρωση, τη συμμαχία για την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων».


Στη συγκέντρωση μίλησε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα με τους διαδηλωτές να κατακλύζουν την οδό Σταδίου. Τα συνθήματα έδιναν τον τόνο της κλιμάκωσης και της ανάγκης οργάνωσης των εργαζομένων όπου ζουν και δουλεύουν: «Πίσω εμείς δεν κάνουμε, δεν υποχωρούμε. Με νέες απεργίες στο δρόμο θα μας βρούνε», «Τέρμα τα διλήμματα και η τρομοκρατία, μας φτάσατε στον πάτο και στην χρεοκοπία», «Οργάνωση και αγώνας απ' όλους τους εργάτες, αυτό είναι που τρέμουνε οι κεφαλαιοκράτες» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα, ήδη εκεί βρισκόταν κόσμος συγκεντρωμένος, που στην πλειοψηφία τους χειροκρότησαν τη μαζική και δυναμική πορεία των ταξικών δυνάμεων. Ιδιαίτερα δε επιδοκιμάστηκε το μπλοκ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που διαδήλωσε μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς κρατώντας το δικό της πανό που έγραφε: «Οι βουλευτές του ΚΚΕ μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με το λαό στους δρόμους του αγώνα».


Και ... μηχανοκίνητη η ΠΑΣΕΒΕ

Καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο οι αυτοκινητιστές έδωσαν μια ξεχωριστή «νότα» στη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα. Προπορεύονται τα ΤΑΞΙ των Επιτροπών Αγώνα και ακολουθούν φορτηγά από την Ομοσπονδία Ελαφρών Φορτηγών. Αφού ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα, ενώθηκαν με το μπλοκ της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) στο ύψος της Αιόλου. Σε όλη τη χώρα χτες, οι εργαζόμενοι και οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ για συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις και κλείσιμο των μαγαζιών, έκαναν πράξη το «Μια φωνή, μια γροθιά».


Πίσω από την όμορφη στολή, το παπιγιόν και την άσπρη ποδιά κρύβεται η άγρια εκμετάλλευση, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η δουλειά μιας μέρας. Μέσα στα ξενοδοχεία και στα χλιδάτα δωμάτιά τους, μέσα στις κουζίνες - καμίνια των εστιατορίων τους χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι φτύνουν αίμα για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Χτες εργάτες και εργάτριες φόρεσαν τις στολές τους και άλλαξαν πορεία. Πήραν το δρόμο για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Πήραν το δρόμο για την οργάνωση, την πάλη και το συντονισμό του αγώνα για μια άλλη κοινωνία.


Ασταμάτητα ήταν τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα, όταν οι απεργοί στους δρόμους και στα πεζοδρόμια αντιλαμβάνονταν το μπλοκ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που βρέθηκε μαζί με τους χιλιάδες εργάτες απεργούς στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και πορεύτηκε μαζί τους έως το Σύνταγμα. «Οι βουλευτές του ΚΚΕ μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με το λαό στους δρόμους του αγώνα», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ