ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Πανελλαδική σύσκεψη μεταναστών φοιτητών

Την Παρασκευή 1 Ιούλη η σύσκεψη με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ

Ενα ακόμα βήμα για την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών, αλλά και για την ενίσχυσή του, κάνει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών: Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ προχωρεί σε σύσκεψη μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών από όλη την Ελλάδα, την Παρασκευή 1η Ιούλη, με σκοπό την εκλογή Γραμματείας Μεταναστών του ΜΑΣ.

Οπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΜΑΣ: «Η βάρβαρη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας εξειδικεύεται στους πρόσφυγες και μετανάστες. Από τη μια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. θέλουν τους μετανάστες σαν φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, από την άλλη, αρνούνται τα στοιχειώδη δικαιώματά τους να ζουν και να κυκλοφορούν χωρίς το φόβο της παρανομίας και τους χρησιμοποιούν για την προώθηση αντεργατικών μέτρων, νόμων περί τρομοκρατίας, κατάργηση του ασύλου κ.λπ. Στην πλάτη των μεταναστών φοιτητών και σπουδαστών παίζονται παιχνίδια που στοχεύουν στην αφαίρεση δικαιωμάτων όλων των φοιτητών και σπουδαστών. Η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί σαν Δούρειο ίππο, ήδη πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται να πληρώνουν δίδακτρα, στις εστίες, στις λέσχες, για τα βιβλία και αλλά.

Η ενιαία πάλη Ελλήνων και ξένων εργατών και φοιτητών κόντρα στην αντεργατική αντιμεταναστευτική επιθετική πολιτική, είναι για όλους μας μονόδρομος», καταλήγει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Λιγότερα σχολεία και καθηγητές!

Νέο γύρο συγχωνεύσεων σχολείων, δραματική μείωση των προσλήψεων έως και τσάμπα εργασία συνταξιούχων εκπαιδευτικών στα σχολεία προανήγγειλε η υπουργός

Μια «Παιδεία» με λουκέτο σε ακόμα περισσότερα σχολεία και καθηγητές που θα δουλεύουν τσάμπα, με πανεπιστήμια - επιχειρήσεις όπου «δε θα κουνιέται φύλλο» για να αποτελούν πεδίο επενδύσεων και ανεμπόδιστης αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας σε κάθε επιστημονικό πεδίο περιέγραψε η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, τη Δευτέρα, στην ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με «περηφάνια» μίλησε για τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολείων και ομολόγησε πως θα συνεχιστούν: «Εγινε προσπάθεια, το πρώτο βήμα, για νέο σχολικό χάρτη σε όλη τη χώρα για αντιμετώπιση μικρών σχολείων με εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά για αντιμετώπιση συνενώσεων, όπου χρειαζόταν σε συστεγαζόμενα, για μία κίνηση που αφορούσε όλη τη χώρα, με παιδαγωγικά και οικονομικά χαρακτηριστικά και θα συνεχίσει, γιατί θα ζητήσουμε από τον κάθε δήμαρχο, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς, να παρουσιάσουν στο επόμενο οκτάμηνο, τον κάθε σχολικό χάρτη σε κάθε περιοχή». Δηλαδή, για την τελική διαμόρφωση του «νέου χάρτη» του σχολείου της «αγοράς», θα κλείσουν κι άλλα σχολεία, με προτάσεις των δημάρχων. Η συγκεκριμένη κίνηση άλλωστε (η «βοήθεια» των δημάρχων») ταιριάζει απόλυτα στην αντίληψη της αυτόνομης σχολικής μονάδας, που θα δρα και θα λειτουργεί, σύμφωνα με την τοπική ανάπτυξη (δηλαδή τις επιχειρήσεις).

Επιπλέον, από τα λεγόμενα της υπουργού προκύπτει πως στα σχολεία δε θα υπάρχουν καθηγητές να διδάξουν! Συγκεκριμένα, η Α. Διαμαντοπούλου είπε: «Στα δύο χρόνια 2010-2011 έχουμε είκοσι τρεις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις. Οι προσλήψεις δε θα είναι παραπάνω από τρεισήμισι χιλιάδες. Θα μειωθεί κατά ένα πολύ μεγάλο αριθμό, περισσότερο από το 50%, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»». Ποια ήταν η «λύση» που πρότεινε η κυβέρνηση; Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί να διδάξουν ...εθελοντικά! Η υπουργός Παιδείας ...αναρωτήθηκε: «Δεν χρειαζόμαστε τους νέους εκπαιδευτικούς που είναι στη σύνταξη σήμερα να προσφέρουν στο εκπαιδευτικό σύστημα;». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ηγεσία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), που σ' αυτό το πνεύμα αποδέχτηκε αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας των πανεπιστημιακών, χωρίς αύξηση των αποδοχών τους.

Τέλος, η υπουργός περιέγραψε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το Πανεπιστήμιο ΑΕ που «οραματίζεται» η κυβέρνηση με το νόμο - πλαίσιο που προωθείται μετά από ...«εννέα μήνες διαβούλευσης» (με τους πρόθυμους συνομιλητές της κυβέρνησης να προσθέσουμε εμείς). Η Α. Διαμαντοπούλου μίλησε ανοιχτά για μια νέα λειτουργία των πανεπιστημίων «όσον αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το σεβασμό της δημόσιας περιουσίας». Τι σημαίνει αυτό; Ενα πανεπιστήμιο όπου θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση ιδεών της «αγοράς» και οποιαδήποτε άλλη πολιτική παρέμβαση θα βάλλεται, αφού θα εμποδίζει την «ανάπτυξη», τη σχέση του «νέου» πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις. Οσον αφορά τα περί «σεβασμού της δημόσιας περιουσίας» σε συνδυασμό με τη «διακίνηση ιδεών» των επιχειρήσεων, ο συνειρμός γίνεται εύκολα: Το άσυλο δε χωράει στο Πανεπιστήμιο ΑΕ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Χτυπιέται το δικαίωμα στη στέγαση για τους φοιτητές

Παραπάνω από τα μισά δωμάτια των ξενοδοχείων που μισθώνει το Πανεπιστήμιο για τη στέγαση των φοιτητών δε θα εκμισθωθούν την επόμενη χρονιά

Το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση έχει μπει στο επίκεντρο παλιότερων κινητοποιήσεων φοιτητών και σπουδαστών
Το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση έχει μπει στο επίκεντρο παλιότερων κινητοποιήσεων φοιτητών και σπουδαστών
Δεκάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης θα πεταχτούν από το Σεπτέμβρη του νέου έτους στο δρόμο, μετά από πρόσφατη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία παραπάνω από τα μισά δωμάτια των ξενοδοχείων που μισθώνει το Πανεπιστήμιο για τη στέγαση των φοιτητών (καθώς δεν υπάρχουν Εστίες) δε θα μισθώνονται πλέον από το πανεπιστήμιο. Αποτέλεσμα θα είναι πολλοί από τους φοιτητές, όχι μόνο να πεταχτούν στο δρόμο, αλλά και να τους δημιουργηθεί πρόβλημα ακόμα και για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών τους, σε περίπτωση που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το κόστος στέγασης.

Η απόφαση αυτή έχει παρθεί εδώ και καιρό από το Πρυτανικό Συμβούλιο, λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό για την Παιδεία από το υπουργείο. Εντύπωση, όμως, προκαλεί ότι το κονδύλι για τη στέγαση στον προϋπολογισμό του 2011 είναι κατά περίπου 112.000 ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2010.

Ο επίσημος αντίλογος της Πρυτανείας είναι ότι ...«εφαρμόζει τους νόμους». Πρόκειται, όμως, για τους νόμους μιας πολιτικής που καλεί τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη και τα παιδιά της να «πληρώσουν το μάρμαρο» της κρίσης που δημιούργησε η πλουτοκρατία.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει την απόφαση της Πρυτανείας, τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να κινδυνεύουν να μείνουν φοιτητές εκτός δωματίων. Καλεί, δε, σε γενικό ξεσηκωμό, υπογραμμίζοντας ότι απέναντι στην κρίση τους και στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ/τρόικας/κεφαλαίου, απαιτείται να ορθώσουμε τις δικές μας ανάγκες, για δωρεάν σπουδές, για δουλειά, μόρφωση, υγεία, για να πληρώσουν την κρίση οι κεφαλαιοκράτες!

Μαθητής κρατήθηκε 21 μέρες με την απειλή της απέλασης

Θύμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ έπεσε αυτή τη φορά ένας εργαζόμενος μαθητής της Δ' τάξης του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πειραιά, ο οποίος, επί 21 μέρες κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης αντιμετωπίζοντας την απειλή της απέλασης... λίγες μέρες πριν πάρει το απολυτήριο Λυκείου! Τις έντονες διαμαρτυρίες τους για το γεγονός αυτό εξέφρασαν εκπαιδευτικοί και δυνάμεις τους ΠΑΜΕ, που απαίτησαν να μη στερηθεί από το μαθητή το δικαίωμα να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Τελικά, χθες το βράδυ ο νέος αφέθηκε ελεύθερος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τόνισε πως η σύλληψή του έγινε λίγο πριν δώσει τις εξετάσεις για το απολυτήριο, θέτοντας τον κίνδυνο, ύστερα από τέσσερα χρόνια φοίτησης στο νυχτερινό σχολείο δουλεύοντας παράλληλα, ο νέος εργαζόμενος μαθητής να μην πάρει ποτέ το απολυτήριό του. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, ο μαθητής είχε υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Αλλοδαπών να του δοθεί άδεια να εξετασθεί στο σχολείο, αίτημα που απορρίφθηκε λόγω του ότι δεν υπήρχε προσωπικό να διατεθεί για συνοδεία στο σχολείο. Ετσι, ο νέος πέρασε 21 μέρες με την απειλή της απέλασης και της ακύρωσης όλης της προσπάθειας που έκανε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο σχολείο.

«Εξαιτίας της σκόπιμης καθυστέρησης στην έκδοση αδειών παραμονής, οι περισσότεροι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά. Και όταν τα παραλαμβάνουν είναι άχρηστα, αφού έχουν λήξει. Η μεθόδευση είναι προφανής: Οι μετανάστες να βρίσκονται συνεχώς κάτω από το φόβο της απέλασης, για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται πιο εύκολα σαν φτηνό, εργατικό δυναμικό», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Θυμίζουμε, δε, ότι το περιστατικό δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε πρωτόγνωρο. Το 2004 είχε συλληφθεί αλλοδαπή μαθήτρια από το 3ο Νυχτερινό ΤΕΕ Νέας Φιλαδέλφειας και αντιμετώπισε την απειλή της απέλασης, ενώ τα τελευταία χρόνια ζητούνταν άδεια παραμονής από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ στο Μεταξουργείο, προκειμένου να εγγραφούν στο σχολείο ή να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με βάση αντιφατικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί και δημιουργούν γκρίζες ζώνες αναφορικά με το δικαίωμα απρόσκοπτης παρακολούθησης και ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης για πολλά παιδιά μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ