ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μένουν τα στρατεύματα που ... φεύγουν

Το διάγγελμα Ομπάμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου

Η κατοχή συνεχίζεται
Η κατοχή συνεχίζεται
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ως «προσπάθεια σταδιακού τερματισμού» του πολέμου στο Αφγανιστάν επιχείρησε να παρουσιάσει την αποχώρηση των 10.000 Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών το 2011 από τη χώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, σε διάγγελμά του αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η έναρξη της αποχώρησης θα αρχίσει από φέτος και το 2012 θα αποχωρήσουν ακόμα 23.000 στρατιώτες, σύνολο 33.000, αφήνοντας πίσω τους ακόμα 70.000 Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες, εκτός των υπολοίπων ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Μετά από 10 χρόνια ιμπεριαλιστικού πολέμου και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης ο Μπ. Ομπάμα επιχείρησε μία επικοινωνιακή «έξοδο από τον πόλεμο», που κοστίζει 110 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις τόσο στο κογκρέσο όσο και στην κοινή γνώμη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κύριος όγκος κατοχικών αμερικανικών στρατευμάτων, γύρω στις 70.000 στρατιώτες, παραμένουν στο Αφγανιστάν, που θα εξακολουθήσει να τελεί υπό κατοχή και να υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου, ασχέτως δηλώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να πείσει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν πλέον τους Ταλιμπάν από θέση ισχύος, θέλοντας να υποστηρίξει ότι ο πόλεμος είναι νικηφόρος, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν. Προσήλωση και συμμετοχή στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν δήλωσε και η Βρετανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έστρεψε το βλέμμα και προς το Πακιστάν, το οποίο χαρακτήρισε ως την πλέον απειλούμενη χώρα από τους εξτρεμιστές, τονίζοντας για ακόμα μία φορά την ανάγκη συμβολής της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Αντίστοιχα χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε το Πακιστάν ότι θα πάψει να λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ, εάν δεν προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές που να δείχνουν ότι ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον.

Οι Ταλιμπάν χαρακτήρισαν σε ανακοίνωσή τους «συμβολικά» τα μέτρα του Μπ. Ομπάμα, προσθέτοντας ότι απαιτούνται ουσιαστικότερα μέτρα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, στην οποία συμμετέχουν και οι ίδιοι.

Αντιδράσεις διατυπώθηκαν όμως και από στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ. Πιο χαρακτηριστική αυτή του ναυάρχου Μάικ Μιούλεν, που εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του καθώς ο «μεγαλύτερος αριθμός συνιστά την ασφαλέστερη οδό», αλλά τελικά κατέληξε ότι ο πρόεδρος αποφασίζει. Εξάλλου γνωρίζει ότι η απόσυρση που αφορά κατά κύριο λόγο τον αριθμό των στρατιωτών που εστάλησαν στα τέλη του 2009 είναι ουσιαστικά ένα προεκλογικό χρονοδιάγραμμα απόσυρσης και φυσικά σχέδια και χρονοδιαγράμματα πάντα τελούν υπό αίρεση και αναθεώρηση υπό το πρίσμα των «εξελίξεων και των αναγκών του πολέμου» δηλαδή των ιμπεριαλιστικών τους συμφερόντων.

Σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε και η Γαλλία, ορίζοντας το χρονοδιάγραμμά της ως «ανάλογο των ΗΠΑ», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Μπ. Ομπάμα. Αντίστοιχα αποχώρηση από το Αφγανιστάν έως το 2014 ανακοίνωσε και η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ. Τη στήριξή του στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου εξέφρασε και ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι.

ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ - ΝΑΤΟ
Αμερικανο-ΝΑΤΟική «μετακόμιση» προς την Κεντρική Ασία

Στις 22-23 Ιούνη πραγματοποιήθηκε επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Τατζικιστάν του Τζέιμς Απατουράι, ειδικού εκπροσώπου του γγ του ΝΑΤΟ, υπεύθυνου για τις χώρες του Νότιου Καύκασου και της Κεντρικής Ασίας. Να σημειωθεί πως η επίσκεψη έγινε τις μέρες όπου στην Ντουσαμπέ εξελίσσονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Τατζικιστάν για τα ζητήματα της ασφάλειας των συνόρων Αφγανιστάν - Τατζικιστάν και στις παραμονές της επίσκεψης στη χώρα του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Ανατόλι Σερντιουκόφ.

Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ πρόσφατα πραγματοποίησε ανάλογες επισκέψεις στις πρωτεύουσες του Καζαχστάν και της Κιργισίας, Αστάνα και Μπισκέκ, και εξασφάλισε την υποστήριξη των χωρών αυτών στις ενέργειες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Σε αντάλλαγμα, ο Αμερικανός αξιωματούχος υποσχέθηκε να βοηθήσει το Καζαχστάν στην προώθηση των στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων και την Κιργισία στην ενίσχυση των συνόρων της και του δυναμικού των συνοριακών στρατευμάτων της χώρας.

Κατά τη γνώμη των Ρώσων εμπειρογνωμόνων, ο στόχος της επίσκεψης του Τζέιμς Απατουράι έχει να κάνει με την επιδίωξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να μεταφέρουν στρατεύματά τους, που αποχωρούν από τα εδάφη του Αφγανιστάν, στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, μεταξύ των οποίων στο Τατζικιστάν, που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προτίθεται να παραχωρήσει στις ΗΠΑ το αεροδρόμιο «Αγνι».

Οπως δήλωσε στη «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Αλεξάντρ Κνιάζεφ, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ασιανολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα υλοποιήσουν τώρα ένα σχέδιο όχι για την αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά για τη μεταφορά των στρατευμάτων προς τις βόρειες περιοχές της χώρας και παραπέρα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοπεύουν να φύγουν από το νότο της χώρας, αφήνοντας μερικές στρατηγικές βάσεις, για τη διατήρηση της επιρροής τους στη χώρα αυτή. «Ομως, οι βασικές χερσαίες δυνάμεις τους θα μεταφερθούν στα βόρεια του Αφγανιστάν, καθώς και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας, πρώτα απ' όλα στο Τατζικιστάν και στην Κιργισία. Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, προωθείται η κατασκευή μιας τεράστιας βάσης με ισχυρή υποδομή στο βόρειο Αφγανιστάν, αλλά και η προετοιμασία «του πολιτικού εδάφους» για την ντόπια κοινή γνώμη», θεωρεί ο Κνιάζεφ. Ο Κνιάζεφ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ ενισχύονται στην Κεντρική Ασία: «Μπορούμε να πούμε πως οι Αμερικανοί συνολικά διευρύνουν την παρουσία τους σε όλη την περιοχή. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως οι Αμερικανοί ήρθαν εδώ για να μείνουν πολύ καιρό».

Η περιοχή στην οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αποκτήσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία βρίσκεται πολύ κοντά στο φυσικό πλούτο της Κασπίας, αλλά και σε «απόσταση αναπνοής» από τις ανερχόμενες παγκόσμιες δυνάμεις, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, που σαφώς και βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη τα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σχέδια.


Ι.Π.

ΛΙΒΥΗ
Παραμένουν οι διαφωνίες εντός ΝΑΤΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Να κατευνάσει τη «γκρίνια» στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποπειράθηκε, εκ νέου, χτες, ο Γενικός Γραμματέας της επαναλαμβάνοντας ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος και έχουν διασωθεί αθώοι πολίτες χάρη στις επιδρομές του ΝΑΤΟ» και ότι «αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί μέχρι τέλους χωρίς διακοπή». Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με τις δηλώσεις του, προσπάθησε να δώσει οριστικό τέλος, έστω προς στιγμήν, στις αναμοχλεύσεις που έχουν προκληθεί στους κόλπους της συμμαχίας μετά τη διατύπωση από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Φρατίνι του αιτήματος για «προσωρινή αναστολή» των ΝΑΤΟικών επιδρομών «προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια των στόχων και η προφύλαξη των δρόμων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας».

Την άποψη Ράσμουσεν έσπευσε να στηρίξει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι «είναι προφανές ότι οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις». Στο ζήτημα αναφέρθηκαν, και πάλι, αξιωματούχοι από Βρετανία και Γαλλία, οι οποίες είναι και οι χώρες που συμμετέχουν κατά κύριο λόγο στις αεροπορικές επιδρομές, επιμένοντας, και αυτοί, στη συνέχιση των επιχειρήσεων.

Ο Λίβυος ηγέτης, από την πλευρά του, έκανε πάλι την εμφάνισή του. Αυτή τη φορά, διά μέσου ηχητικού μηνύματός του, ο Μουαμάρ Καντάφι, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «συμμαχία κρατών που δολοφονεί αθώους πολίτες». Ο Καντάφι απείλησε να εκδικηθεί όλους όσοι δολοφονούν αμάχους, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι ένας από τους λόγους που η Ιταλία, αν και έχει υποστηρίξει σθεναρά τους αντικαθεστωτικούς, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή να ζητά «αναστολή επιχειρήσεων» είναι ότι η Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στη Λιβύη και υπάρχουν φόβοι επιθέσεων στο έδαφός της.

Τέλος, όπως έγινε χτες γνωστό, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για το κατά πόσο μπορεί να στοιχειοθετηθεί έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ