ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κινητοποίηση την Πέμπτη 14 του Ιούλη

Για τα μέτρα αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων

Μαχητική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική που χτυπά τα επαγγέλματα στις κατασκευές με τα μέτρα για τις αδειοδοτήσεις των τεχνικών επαγγελμάτων, στο γενικότερο πλαίσιο των φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων, επιφυλάσσουν οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και τα Σωματεία - μέλη της στον τομέα των κατασκευών (ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί καυστήρων, υδραυλικοί κ.λπ.), καλούν σε συγκέντρωση, την ερχόμενη Πέμπτη 14 του Ιούλη, στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές ανατροπές στον κλάδο, στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων. Ενδεικτικά, προβλέπεται η παροχή αδειοδοτήσεων και σε επιχειρήσεις, πέρα από τα φυσικά πρόσωπα (!), ενώ καταργείται η επαγγελματική εμπειρία, καθώς η σχετική εκπαίδευση επικεντρώνεται σε... σεμινάρια. Επιπρόσθετα, ιδιωτικές εταιρείες εκπαίδευσης μπαίνουν στο «παιχνίδι», καθώς όχι μόνο θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση των σεμιναρίων και τις πιστοποιήσεις δυνατότητας άσκησης του τεχνικού επαγγέλματος, αλλά θα ασκούν και τον έλεγχο! Εξάλλου, η άδεια άσκησης θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και θα πρέπει να πληρώνει όποιος θέλει να ασκεί το επάγγελμα.

Η πολιτική αυτή έχει άμεση σχέση με τη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών, οι οποίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τιμές, εργασιακές σχέσεις και άλλα ζητήματα μεταξύ τους, αφού πρώτα «ξεμπερδέψουν» με δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες ανά κλάδο, που η παρουσία τους στερεί σημαντικό μερίδιο αγοράς από τις εταιρείες. Ο παραμερισμός τους, όχι μόνο θα σημάνει ανεργία και υποαπασχόληση στα νέα αφεντικά, αλλά και σημαντικά προβλήματα στην ελληνική βιοτεχνία, με την οποία συνδέονται στενά.

Μεταξύ των διεκδικήσεων των επαγγελματιών στις κατασκευές, είναι η άδεια να συνδέεται με τη δημόσια εκπαίδευση και την ειδικότητα που διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, ο έλεγχος και η επανακατάρτιση να ασκούνται από το κράτος, οι άδειες να δίνονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Παραδίνουν τον ορυκτό πλούτο στις πολυεθνικές

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τα αιτήματα των κατοίκων και δίνει το πράσινο φως στην «Ελληνικός Χρυσός»

Με μουσική εκδήλωση διαμαρτυρίας «υποδέχθηκαν» οι κάτοικοι της Χαλκιδικής την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Γ. Παπακωνσταντίνου να εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Ορους (ΑΕΠΟ) του έργου της μεταλλουργίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ. Δήλωσαν την αντίστασή τους στα σχέδια καταστροφής του τόπου τους και παράδοσης του ορυκτού πλούτου στο πολυεθνικό κεφάλαιο.

Την κινητοποίηση διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Αρναίας, Ιερισσού και Μεγάλης Παναγιάς. Οπως καταγγέλλουν οι Επιτροπές Αγώνα, η επένδυση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, αφού «η περιεκτικότητα των πετρωμάτων σε χρυσό στην περιοχή εκτιμάται σε 0,5 έως 12γρ./τόνο μεταλλεύματος. Ετσι, η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τις πιο δραστικές μεθόδους χημικής επεξεργασίας των πετρωμάτων, με καταλυτικές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ προσπερνά και παραβλέπει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, επιστημονικών φορέων, αλλά και του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) που ζητούσε την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Εταιρείας, και δίνει το οριστικό πράσινο φως στην εταιρεία, για να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά της για την ανάπτυξη των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ. η οποία διαφημίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί άμεσα 1.800 περίπου εργαζόμενους. Το έργο σκοπό θα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή μετάλλων όπως άργυρος, χρυσός, χαλκός καθώς και συμπυκνώματα μετάλλων μολύβδου και ψευδαργύρου.

Θυμίζουμε ότι η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», είναι θυγατρική της πολυεθνικής εταιρείας European Goldfields, με έδρα τον Καναδά. Στο σχήμα συμμετέχει ο ομίλος «Ελλάκτωρ», συμφερόντων Μπόμπολα.

Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα εδώ και χρόνια, τονίζοντας ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ πρόσφατα σημείωνε ότι το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», θα αποφέρει στην περιοχή καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, ώστε να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και καλούσε το λαό να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητά καταστροφή των προϊόντων παρεμπορίου

Με μια επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, το δήμαρχο της Αθήνας και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ζητά «την άμεση εφαρμογή του άρθρου 11 του νόμου 3982/2011 που αφορά την καταστροφή των προϊόντων παρεμπορίου με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα κυκλώματα του παρεμπορίου δρουν και πάλι ανενόχλητα στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας», ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο Σύνταγμα, για δραστηριοποίηση επί 24ωρης βάσης δεκάδων μικροπωλητών με «προϊόντα κάθε είδους, αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και νομιμότητας». Σημειώνεται, επίσης, ότι πραγματοποιείται καθημερινά αφορολόγητος τζίρος εκατομμυρίων ευρώ.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατά της κατάργησης του ΕΟΜΜΕΧ

Υπέρ της διατήρησης του ΕΟΜΜΕΧ τοποθετείται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Σημειώνει ότι ο Οργανισμός στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις και ότι η «ενδεχόμενη κατάργηση του φορέα θα αποτελέσει πολύ μεγάλο πλήγμα τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας, όσο όμως και για την ίδια την Επιμελητηριακή κοινότητα η οποία θα στερηθεί έναν πολύτιμο για δεκαετίες συνεργάτη της, ζητώντας τη συνέχιση της λειτουργίας του».

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δισεκατομμύρια σε δίκτυα για τους ιδιώτες

«Χορό» δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των ενεργειακών υποδομών, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, μιλώντας χτες στο Συνέδριο «Ενέργεια: Επενδύσεις σε ένα νέο τοπίο». Είναι ακριβώς αυτό που αξιώνουν και χρειάζονται οι ντόπιοι και ξένοι πλουτοκράτες, προκειμένου να μετατρέψουν κυρίως τα νησιά του Αιγαίου σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο και να κερδίζουν τεράστια ποσά, αρκεί να συνδεθεί με τη λεγόμενη «ενιαία εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» της ΕΕ.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι «επενδύσεις της τάξης των 4-5 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με τη διασφάλιση των χρημάτων που ούτως ή άλλως σπαταλώνται για καύσιμα, με την επιπλέον πρόβλεψη συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, αλλά και με τη βέβαιη επιπλέον χρηματοδότηση που μπορεί να διασφαλιστεί από την ΕΤΕπ, συγκροτούν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο επενδυτικό πρότζεκτ της χώρας σήμερα».

Στην ίδια τοποθέτηση αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι αγορές και οι ισχυρές χώρες ελέγχουν το «παιχνίδι»: «Οι αγορές έχουν προσδιορίσει επιλογές, ρυθμούς ανάπτυξης, προϊόντα και προδιαγραφές στο σύνολο των ενεργειακών τομέων. Οι ισχυρές χώρες καθορίζουν τις σημαντικότερες γεωπολιτικές παραμέτρους, τις περιοχές παραγωγής και τους δρόμους της Ενέργειας», είπε.

Μέσα στο 2011 αναμένεται να λειτουργήσουν 200 MW φωτοβολταϊκών και 300 MW αιολικών, με υποστηρικτικά δίκτυα 250 εκατ. ευρώ.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Ακριβαίνει η τιμή στην Ελλάδα

Παρελθόν αποτελεί πια η επίδοση της Ελλάδας ως της χώρας με την χαμηλότερη, όπως έλεγαν, τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τη Γιουροστάτ προηγούνται πλέον σε φθήνια η Γαλλία και η Φινλανδία, στη βάση της αγοραστικής δύναμης. Σε απόλυτες τιμές, η σχέση αλλάζει ακόμη περισσότερο, με φτηνότερες χώρες τις Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία και Ρουμανία, με χαμηλότερη τιμή τα 8,3 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες.

Η χαμηλή τιμή στην Ελλάδα έχει άμεση σχέση με τον λιγνίτη, που διασφαλίζει και τα κέρδη της ΔΕΗ, ενώ οι αυξήσεις τιμών σε άλλες χώρες της ΕΕ σχετίζονται άμεσα και με την μεγαλύτερη ωρίμανση της «απελευθέρωσης» της αγοράς. Η ελληνική κυβέρνηση κοπιάζει προκειμένου η τιμή στην Ελλάδα να ακριβύνει κι άλλο, μέσα από τα νέα μέτρα που προωθεί μαζί με την τρόικα.

Αυτό θα συμβεί και με την παύση της δωρεάν χορήγησης δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από το 2013 και με την «απελευθέρωση» των τιμολογίων, με την σύνδεσή της με την χοντρική τιμή, καθώς και με άλλα μέτρα για την μετακύλιση του κόστους στα τιμολόγια, άσχετα εάν τα κόστη παραγωγής και διανομής εμπεριέχουν και τεχνητές αυξήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ