ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η βύθιση του πλοίου

Τουλάχιστον 54 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι ο τραγικός απολογισμός

Σωστικά συνεργεία και δύτες προσπαθούν να περισυλλέξουν τους άτυχους επιβάτες
Σωστικά συνεργεία και δύτες προσπαθούν να περισυλλέξουν τους άτυχους επιβάτες
ΓΚΟΡΚΙ.--

Τραγικός είναι ο απολογισμός από τη βύθιση τουριστικού πλοίου «Bulgaria» στα νερά του Βόλγα στην περιοχή Ταταρστάν, 750 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας το πρωί της Κυριακής. Μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, 54 άνθρωποι είχαν εντοπιστεί νεκροί, 79 διασώθηκαν, ενώ αβέβαιη είναι η τύχη των περίπου 50 επιβατών που αγνοούνται, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Το πλοίο, που ναυπηγήθηκε το 1955 από την τότε Τσεχοσλοβακία βυθίστηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά και ήδη οι δύτες που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση ανάσυρσης των νεκρών που έχουν εγκλωβιστεί μέσα του κάνουν λόγο για δεκάδες πτώματα μέσα στο κουφάρι του πλοίου.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα θα μπορούσε κανείς χαρακτηρίσει το γεγονός. Το πλοίο χωρητικότητας 120 επιβατών και πληρώματος ήταν υπερφορτωμένο με 208 ανθρώπους (από τους οποίους οι 25 δεν είχαν καταχωρηθεί ως επιβάτες), ανάμεσά τους και 60 παιδιά, που σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 30 παιδιά είχαν συγκεντρωθεί σε μια αίθουσα κοντά στην πρύμη του σκάφους λίγα λεπτά πριν από τη βύθισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις δύο μηχανές του πλοίου δεν λειτουργούσε, υπήρχε έλλειψη σωστικών λέμβων και σωσιβίων, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, το πλοίο φανερά υποσυντήρητο, είχε εξεταστεί τεχνικά στις 15 Ιούνη και είχε λάβει την απαιτούμενη έγκριση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου Μεταφορών.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε την σημερινή ως μέρα πένθους στη Ρωσία και έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλα τα μεταφορικά μέσα στη χώρα.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επίσημα νέο κράτος της Αφρικής

ΤΖΟΥΜΠΑ.--

«Ανεξάρτητη και κυρίαρχη» χώρα είναι από το Σάββατο το Νότιο Σουδάν, που έγινε το 54ο κράτος της Αφρικής μετά την επικύρωση με δημοψήφισμα της ανεξαρτητοποίησής του από το Σουδάν, έπειτα από τον αιματηρό εμφύλιο που έληξε το 2005. Πλήθος ξένων προσκεκλημένων συμμετείχαν στις ειδικές τελετές, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι ο Σάλβα Κίιρ έδωσε επίσημα τον όρκο του ως πρώτος Πρόεδρος της χώρας υπό τις επευφημίες του πλήθους μετά την έπαρση της νέας σημαίας.

Από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν το Νότιο Σουδάν ήταν το βόρειο Σουδάν, μερικές ώρες πριν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, και ακολούθησε η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, κ.ά. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, που βρέθηκε στη νέα πρωτεύουσα, στην Τζούμπα, υποσχέθηκε στον Κίιρ πως μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Αυτή τη βδομάδα, το Νότιο Σουδάν αναμένεται να αποτελέσει το 193ο μέλος του ΟΗΕ καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας θα υιοθετήσει απόφαση η οποία θα συστήνει την ένταξη του Νότιο Σουδάν στον ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, με δήλωσή του υποστήριξε πως «μετά τόσα χρόνια συγκρούσεων και προσπαθειών για το λαό του Νότιου Σουδάν, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη γέννηση ενός νέου έθνους», ενώ κάλεσε το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την πλούσια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Αμπγέι. Εξάλλου, οι ΗΠΑ και οι άλλοι ιμπεριαλιστές «βοήθησαν» σε όλη αυτή τη διαδικασία της ανεξαρτητοποίησης του Νότιου Σουδάν αποβλέποντας ουσιαστικά στην εκμετάλλευση του σουδανικού ορυκτού πλούτου.

Χτες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ντέιβιντ Ντενγκ Ατορμπέι, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα θέσει σε κυκλοφορία το δικό της νόμισμα μέσα σε μια βδομάδα και θα ανταλλάσσεται με τη σουδανική λίρα με ισοτιμία ένα προς ένα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Την τελική του πρόταση για τον ορισμό των θαλάσσιων συνόρων του με το Λίβανο κατέληξε στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής το Ισραήλ και θα την αποστείλει εντός των επόμενων ημερών στον ΟΗΕ, προκειμένου «να διασφαλίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του στις ενεργειακές πηγές που βρίσκονται στο συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο, ορίζοντας ΑΟΖ». Αμεση υπήρξε η απάντηση του Λιβανέζου υπουργού Ενέργειας, που τόνισε ότι ο Λίβανος έχει ορίσει θαλάσσια σύνορα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και «δεν θα ανεχτεί καμία παραβίαση και δε θα απεμπολήσει κανένα δικαίωμά του». Το ζήτημα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε μείζονα έκρηξη, καθώς με δεδομένο ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ορίσει ούτε επίγεια σύνορα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον ΟΗΕ να καταλήξει και στις ΑΟΖ.

ΚΑΪΡΟ.-- Εκατοντάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ζητώντας από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να τιμήσει τις δεσμεύσεις του για «τάχιστη απόδοση δικαιοσύνης σε βάρος στελεχών του καθεστώτος Μουμπάρακ και επιτάχυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», ενώ η ατμόσφαιρα στη χώρα, ήδη, είναι και πάλι εξαιρετικά ηλεκτρισμένη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- «Ο αμερικανικός στρατός που βρίσκεται ακόμη στο Ιράκ έχει μονομερές δικαίωμα να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η συνεχιζόμενη χορήγηση όπλων από το Ιράν σε ακραίες σιιτικές ομάδες στο ιρακινό έδαφος». Αυτό υποστήριξε ο νέος Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσκεψη στην κατεχόμενη χώρα. Κεκλεισμένων των θυρών, ο Πανέτα επρόκειτο να συζητήσει το τι μέλλει γενέσθαι με τα αμερικανικά στρατεύματα και αν θα εφαρμοστεί ή όχι η υφιστάμενη συμφωνία με τη Βαγδάτη για ολική αμερικανική αποχώρηση στα τέλη του χρόνου.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Είκοσι τρεις ακτιβιστές που είχαν φτάσει αεροπορικώς στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, την περασμένη Παρασκευή, για να συμμετάσχουν στην καμπάνια «Καλωσορίσατε στην Παλαιστίνη» που προέβλεπε μιας βδομάδας διαμονή στη Δυτική Οχθη, απελάθηκαν χτες. Αλλοι 58 ακτιβιστές συνεχίζουν να κρατούνται στο Μπεν Γκουριόν, ενώ σε ένα Βέλγο επιτράπη η είσοδος, αφού υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι «θα σεβαστεί την τάξη και δε θα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 69 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και ακόμα 250 τραυματίστηκαν σε εκτροχιασμό τρένου στη βόρεια Ινδία, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, με τα σωστικά συνεργεία να προσπαθούν να ανασύρουν επιζώντες.

ΝΤΑΚΑ.-- Περισσότεροι από 40 μαθητές ηλικίας έξι έως 11 ετών σκοτώθηκαν χθες στο Μπαγκαλντές στην περιοχή Μιρεσαράι, όταν το σχολικό στο οποίο επέβαιναν βγήκε από το δρόμο και συνετρίβη. Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί.

ΚΙΕΒΟ.-- Φονική πυρκαγιά ξέσπασε σε οίκο ευγηρίας στη δυτική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, 11 να διασωθούν, από τους οποίους οι τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά, που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής, προκλήθηκε από αμέλεια.

ΣΟΦΙΑ.-- Τοξικό νέφος κάλυψε την πόλη Ντέμπελετς της κεντρικής Βουλγαρίας μετά από διαρροή τεσσάρων τόνων στυρενίου από βυτιοφόρο που ανετράπη τη Δευτέρα το πρωί. Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση της πόλης, μεταφέροντας 2.200 κατοίκους σε άλλες τοποθεσίες, ενώ ο Τούρκος οδηγός του βυτιοφόρου συνελήφθη. Το στυρένιο είναι χημικό προϊόν που χρησιμοποιείται στην κατασκευή πλαστικών και θεωρείται επικίνδυνο σε περίπτωση επαφής με τα μάτια ή το δέρμα. Τον περασμένο μήνα, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το στυρένιο στον κατάλογο των καρκινογόνων ουσιών.

ΣΟΦΙΑ.-- Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών τους, ενώ έδωσαν έμφαση στον ενεργειακό τομέα και την ανάγκη επιτάχυνσης του ρυθμού υλοποίησης του έργου διασύνδεσης των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των δύο χωρών.

ΚΚΕ
Αλληλεγγύη στον αγώνα του Σουδανικού ΚΚ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ωμή παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας του αστικού κράτους του Σουδάν ενάντια στη δράση του Σουδανικού ΚΚ και της εφημερίδας του «Αλμαϊντάν», της οποίας η κυκλοφορία μπλοκάρεται για τέταρτη φορά το τελευταίο διάστημα, από τις προαναφερόμενες δυνάμεις καταστολής. Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τον αγώνα των κομμουνιστών του Σουδάν για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες.

ΚΚ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Οι αιτίες βρίσκονται στο κυνήγι του κέρδους

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Ιβάν Μέλνικοφ, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, σημείωσε πως «έτσι ή αλλιώς θα ξεκινήσουμε από τις αιτίες της τραγωδίας που συνέβηκε στο Βόλγα. Για το ΚΚΡΟ είναι σαφές πως οι αιτίες τέτοιων τραγωδιών βρίσκονται στην επιδίωξη να αντληθεί το κέρδος με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και σε βάρος της ασφάλειας των ανθρώπων. Πρόκειται για πρόβλημα του συστήματος, κι όχι για μεμονωμένες αδυναμίες, αλλά για ελαττώματα της "αγοράς αλά ρωσικά". Το ότι οι εποπτικές αρχές δεν μπόρεσαν να επέμβουν στην κατάσταση συσχετίζεται με το συστημικό πρόβλημα της διαφθοράς».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ