ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Διακυμάνσεις στο γενικό βαθμό πρόσβασης

Eurokinissi

Δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία για το γενικό βαθμό πρόσβασης των υποψηφίων στα μαθήματα της Γ' Λυκείου που εξετάστηκαν πανελλαδικά. Σύμφωνα με αυτά, στο σύνολο των υποψηφίων το ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση είναι 35,52%. Το ποσοστό των αριστούχων (με βαθμολογία άνω του 18) που διεκδικούν μία θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι 7,22%. Ειδικότερα ανά κατεύθυνση:

-- Στη Θεωρητική κατεύθυνση, σε σύνολο 36.895 υποψηφίων, 12.717 (το 34,47%) έχει γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση, ποσοστό περίπου αντίστοιχο με το περσινό. Το 6,27% έχει βαθμολογία άνω του 18, ενώ πέρσι το ποσοστό αριστούχων ήταν 8,8%.

-- Στη Θετική κατεύθυνση, κάτω από τη βάση ήταν ο γενικός βαθμός πρόσβασης για 1.920 (16,4% έναντι 12,4% πέρσι) σε σύνολο 11.665 υποψηφίων. Πάνω από 18 έγραψε το 16,6% (πέρσι ήταν το 31,7%).

-- Στον πρώτο κύκλο της τεχνολογικής κατεύθυνσης σε σύνολο 777 υποψηφίων, κάτω από τη βάση βρέθηκαν 148 υποψήφιοι (το 19,06% έναντι 15,3% πέρσι) και στο δεύτερο κύκλο από τους 55.191 υποψηφίους, κάτω από τη βάση είχαν 30.409, που αντιστοιχούν στο 43,09% (έναντι 40,25% πέρσι). Το ποσοστό των αριστούχων είναι 15,1% στον πρώτο κύκλο της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και 4,9% στο δεύτερο. Τα αντίστοιχα περσινά ποσοστά ήταν 28,3% και 8,6%.

Χτες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και την κλιμάκωση της βαθμολογίας στα ειδικά μαθήματα. Τα ποσοστά πάνω από τη βάση κυμάνθηκαν: Στο Ελεύθερο Σχέδιο 88,44%, το Γραμμικό Σχέδιο 83,88%, Αγγλικά 68,74%, Γαλλικά 80,64%, Γερμανικά 16,13%, Ιταλικά 85,43%, Ισπανικά 91,76%, Αρμονία 44,48% και Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων 83,43%.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Παρέμβαση για τα άμεσα προβλήματα

Οι γονείς των μαθητών ζητούν να εξασφαλιστούν οι όροι φοίτησης στα μουσικά σχολεία

Από κινητοποίηση μαθητών και γονέων για τα μουσικά σχολεία
Από κινητοποίηση μαθητών και γονέων για τα μουσικά σχολεία
Με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας για δήθεν μελλοντική «αναβάθμιση» της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, η Πανελλήνια Ενωση Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, θέτει τα άμεσα και επιτακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στα μουσικά σχολεία. Χαρακτηριστικά σημειώνει: «Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Θα μπορεί ο μαθητής να πάρει δωρεάν Παιδεία χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο γονιός να στείλει το παιδί του στο φροντιστήριο για τα μαθήματα της γενικής Παιδείας και στο ωδεία για τα μουσικά;

Θα υπάρχουν Καθηγητές Γενικής Παιδείας και Μουσικής με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς; Και φυσικά δε μιλάμε για ωρομίσθιους "4ωρίτες" πού γέμισαν τα σχολεία μας την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Θα υπάρχουν Λεωφορεία για τις μετακινήσεις των παιδιών μας μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη"; Θα δοθούν τα ανάλογα κονδύλια στους Δήμους;

Θα δοθούν χρήματα στους Δήμους ώστε να συνεχιστεί η σίτιση των παιδιών μας αφού το ωρολόγιο πρόγραμμα το απαιτεί; Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν το απαιτούμε σαν επαιτεία αλλά σαν ανάγκη που προκύπτει από το πρόγραμμα, αφού τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να βρίσκονται στο σχολείο έως τις 3.30 μ.μ. Και από τον ίδρυσή τους προβλέπεται σίτιση σε αυτά τα σχολεία.

Θα εξαιρεθούν τα Μουσικά από την υπουργική απόφαση για τα ξενόγλωσσα για να μην αναγκάζονται τα παιδιά μας να φύγουν από το Μουσικό αν η γλώσσα που είχαν επιλέξει δε διδάσκεται στο σχολείο;», είναι ερωτήματα που βάζουν οι γονείς που δηλώνουν ότι «έχουν χορτάσει από υποσχέσεις»...

Επικίνδυνες αντιλήψεις για την κάνναβη

Τα αποτελέσματα της χρόνιας προπαγάνδας που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως και στη χώρα μας, γύρω από τη «μη επικινδυνότητα» των υποτιθέμενων «μαλακών» ναρκωτικών, αποτυπώνονται σε σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2010.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Ευρώπη 1 στους 3 νέους άνδρες (32%) παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του και το ίδιο δηλώνει 1 στις 5 νέες γυναίκες (20%). Οι Ευρωπαίοι ηλικίας 15-24 κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ της κάνναβης και άλλων παράνομων ναρκωτικών - τόσο από πλευράς διαθεσιμότητας, όσο και επιπτώσεων στην υγεία. Το 95% των νέων θεωρούν ότι η κοκαΐνη και το 92% ότι η έκσταση αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των χρηστών, σε σχέση με την κάνναβη που μόνο το 67% την ανάγει σε σοβαρό κίνδυνο και το οινόπνευμα που σοβαρό κίνδυνο το θεωρεί το 57% των νέων. Από το σύνολο των νέων που δε χρησιμοποίησαν ποτέ κάνναβη, το 75% πιστεύει ότι η συστηματική χρήση της συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους, έναντι 36% εκείνων που έκαναν χρήση του ναρκωτικού το προηγούμενο έτος. 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορούν να προμηθευτούν εύκολα κάνναβη εντός 24 ωρών, ενώ μόνο 22% δήλωσε το ίδιο για την έκσταση ή την κοκαΐνη.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η μετατροπή του διαδικτύου σε μέσο εύρεσης και πώλησης ναρκωτικών ουσιών. Επιβεβαιώνεται ακόμη η δημιουργία και προώθηση με ταχύτατους ρυθμούς νέων συνθετικών ναρκωτικών (41 νέες ψυχοτρόπες ουσίες) και το 5% των νέων της Ευρώπης παραδέχεται ότι έχει κάνει χρήση τέτοιων ουσιών. Οπως δήλωσαν, οι βασικές πηγές προμήθειάς τους ήταν μέσω φίλων (54%), σε πάρτι ή κλαμπ (37%), σε ειδικευμένα καταστήματα (33%), ή μέσω του Διαδικτύου (7%).

ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Προς επίλυση ελλείψεις σχολικής στέγης

Τα σοβαρά προβλήματα ελλείψεων στη σχολική στέγη συνεχίζουν να ταλανίζουν πολλές περιοχές στην Αττική και την περιφέρεια και μαζικοί φορείς των γονιών εκφράζουν ανησυχίες για την κατάσταση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους τη νέα σχολική χρονιά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Δήμου της Πετρούπολης, όπου η Ενωση Γονέων έγκαιρα έχει επισημάνει το πρόβλημα, ιδιαίτερα για τα δημοτικά σχολεία. Η Δημοτική Αρχή μαζί με τους γονείς διεκδίκησε με αποφασιστικότητα και πέτυχε ήδη να δρομολογηθούν παρεμβάσεις στον τομέα της σχολικής στέγης που θα δώσουν ανάσες στο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη. Ετσι, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή:

Συγκεκριμένα, τo 6o Δημοτικό (10 αίθουσες) θα ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβρη του 2011 και θα λειτουργήσει μόνο σε πρωινή βάρδια μέχρι το τέλος της νέας σχολικής χρονιάς (2011-2012). Το καλοκαίρι του 2012, θα ολοκληρωθεί και το 3ο Δημοτικό.

Στο 9ο Δημοτικό ξεκινά τον Αύγουστο του 2011 η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών (πολλαπλών δραστηριοτήτων, διδασκαλίας και πληροφορικής).

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανέγερση δύο νέων σχολικών μονάδων, του 11ου Δημοτικού στην Πάνω Πετρούπολη, και του 18ου Νηπιαγωγείου.

«Ολοι μας είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε όλα αυτά που δεσμεύτηκε ο ΟΣΚ, να γίνουν πράξη, με την τήρηση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος», τονίζει η δημοτική αρχή.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΑΜΕ - ΜΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν την πληρωμή των απογραφέων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Στατιστική Υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ. Συναντήθηκαν με τη διευθύντρια της υπηρεσίας και απαίτησαν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους απογραφείς και τομεάρχες που εργάστηκαν στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού.

Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στην απογραφή εξακολουθούν έπειτα από δυόμισι μήνες να μένουν απλήρωτοι, να βρίσκονται στον αέρα όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη και την ανανέωση βιβλιαρίου ασθενείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ