ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Ποινικοποιεί την αντίθεση στους εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει εντός Ισραήλ η υιοθέτηση από την Κνέσετ, μετά από κυβερνητική εισήγηση, νόμου (47 ψήφοι υπέρ και 38 κατά), που προβλέπει βαριά πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν και τα 10.000 ευρώ για πρόσωπα, οργανώσεις, ενώσεις ή επιχειρήσεις, οι οποίες καλούν σε οποιουδήποτε είδους μποϊκοτάζ κατά των εποικισμών! Το σκεπτικό της κυβέρνησης Νετανιάχου είναι ότι αυτού του είδους οι κινήσεις «απειλούν το εθνικό συμφέρον» και απώτερος στόχος είναι να δοθεί τέλος σε ένα διογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας εντός της ισραηλινής κοινωνίας κατά των εποικισμών, που τον τελευταίο χρόνο έχει εκφραστεί, πέρα από διαδηλώσεις, και με ανοιχτό μποϋκοτάζ καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών και άλλων πνευματικών ανθρώπων προς τους εποικισμούς, με το σκεπτικό ότι «πρόκειται για κατοχή ξένου εδάφους και δε γίνεται να νομιμοποιείται με την παρουσία μας».

Ηδη, πλειάδα φιλειρηνικών και φιλοπαλαιστινιακών ισραηλινών οργανώσεων, αλλά και οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την κατάργηση του νόμου.

Πιέζει το κουαρτέτο

«Μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις θέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών» διαπίστωσε σε σύνοδό του στη Νέα Υόρκη το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ρωσία, ΕΕ). Στο τέλος της συνάντησης δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν, «γιατί χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να καλυφθεί το κενό». Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, τα μέλη του κουαρτέτου επανέλαβαν τις πιεστικές τους εκκλήσεις για «εξεύρεση λύσης διά μέσου του διαλόγου», τονίζοντας ότι μόνο οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές μπορούν να φτάσουν σε λύση και «συμφώνησαν με τη θέση Ομπάμα για λύση δύο κρατών στα όρια του '67 μετά από διαπραγματεύσεις».

Επισήμως, το Κουαρτέτο δεν πήρε θέση ούτε για την παλαιστινιακή καμπάνια μονομερούς αναγνώρισης ανεξάρτητου κράτους, που η Π. Αρχή σκέφτεται να φέρει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη. Είναι γνωστό ότι τα μέλη του διαφωνούν ως προς αυτό, με τη Ρωσία να το έχει δηλώσει.

ΛΙΒΥΗ
Πολιτική λύση «βλέπουν» οι Γάλλοι

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Εχει αρχίσει να διαμορφώνεται η προοπτική πολιτικής λύσης» διατεινόταν, χτες, η γαλλική ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι «οι απεσταλμένοι του Καντάφι (με τους οποίους έχει αποκατασταθεί η επαφή) λένε ότι ο Λίβυος ηγέτης δεν αποκλείει την αποχώρησή του από την εξουσία». Αυτό τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, σπεύδοντας, όμως, να συμπληρώσει ότι ακόμη, τουλάχιστον, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για «εκεχειρία», ούτε κάτι είναι «βέβαιο».

Η ανυπομονησία της γαλλικής ηγεσίας για όσο το δυνατόν ταχύτερο υπερσκελισμό του τέλματος, που έχει δημιουργηθεί σε στρατιωτικό επίπεδο στη Λιβύη, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, γίνεται μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο ξεκάθαρη. Χτες, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, υπογράμμιζε στο κοινοβούλιο, όπου συζητείται το κατά πόσο η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη, εφόσον αυτή παραταθεί περισσότερο, ότι «μοναδική λύση είναι η πολιτική». Αργά το απόγευμα, η βουλή ενέκρινε με 428 ψήφους υπέρ (UMP του Σαρκοζί και Σοσιαλιστές) και 27 κατά (Γαλλικό ΚΚ, Οικολόγοι - πλην 2 -, Κόμμα της Αριστεράς) τη συνέχιση της επέμβασης, προκαλώντας τα αρνητικά σχόλια της Τρίπολης.

Την πρόθεση της Ουάσιγκτον «να συμμετάσχει σε ένα διάλογο για την επόμενη μέρα στη Λιβύη και για τον εκδημοκρατισμό, εφόσον φύγει ο Καντάφι από την εξουσία» εξέφρασε, χτες, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας με το Ρώσο ομόλογό του τηλεφωνικώς «για να τον ευχαριστήσει για τις προσπάθειες παρέμβασης». Η δήλωση Ομπάμα ήρθε να γεφυρώσει κάπως τις νέες ενδο-ιμπεριαλιστικές διαφωνίες που εκφράστηκαν σχεδόν ανοιχτά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ένα 24ωρο νωρίτερα, με αφορμή την νέα «πρωτοβουλία» της γαλλικής ηγεσίας να παροτρύνει το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο «να καθίσει στο τραπέζι με το καθεστώς της Τρίπολης».

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει ότι, σε αντίθεση με άλλες φορές που η λιβυκή ηγεσία έσπευδε άμεσα να διαψεύσει κάθε ισχυρισμό περί πιθανότητας αποχώρησης Καντάφι από την εξουσία, τα τελευταία 24ωρα έχει αρκεστεί να τονίζει σιβυλλικά ότι «ο Λίβυος ηγέτης δεν είναι ανάγκη να συμμετάσχει σε όλα τα επίπεδα διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης». Οι αντικαθεστωτικοί από την άλλη αποφεύγουν να λάβουν σαφή θέση, προφανώς υπό τις πιέσεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμμάχων τους, εκφράζοντας, γενικόλογα, αισιοδοξία ότι είναι «κοντά η στιγμή που και στρατιωτικά θα καταφέρουν να νικήσουν το στρατό του Καντάφι».

Τέλος, εντός των επομένων ωρών, αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες, για μια πρώτη επίσημη επαφή με την ηγεσία του ΝΑΤΟ και τους εκπροσώπους των χωρών - μελών του, αντιπροσωπεία των αντικαθεστωτικών μετά από επίσημη πρόσκληση του ΓΓ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Εκπρόσωπος της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας δήλωνε, χτες, ότι το ΝΑΤΟ «σκοπεύει να σεβαστεί τη μουσουλμανική εκεχειρία που συνοδεύει τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, που φέτος είναι ο Αύγουστος, αλλά αν δεν πράξουν το ίδιο τα στρατεύματα του Καντάφι, τότε και το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τις επιδρομές».

  • Οπως έγινε γνωστό, η τουρκική ηγεσία, που διοργανώνει τη νέα σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή έχει προσκαλέσει και τις Ρωσία - Κίνα να παρευρεθούν.
ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΣΥΡΙΑ
Εμμεσες πλην σαφείς απειλές

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συριακή ηγεσία έχει χάσει πλέον «τη νομιμοποίησή της», υποστήριξε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας την επίθεση πλήθους οπαδών της ηγεσίας Ασαντ κατά της αμερικανικής και γαλλικής πρεσβείας τη Δευτέρα, και ανεβάζοντας, σαφώς, σε επικίνδυνα επίπεδα την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο των ΗΠΑ, που θέτει, σαφώς, ζήτημα ηγεσίας στη Συρία. Μάλιστα, η Χίλαρι Κλίντον προχώρησε περαιτέρω, λέγοντας ότι «ο Ασαντ δεν είναι απαραίτητος και απατάται όποιος πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει το οτιδήποτε στην παραμονή του στην εξουσία!»

Ελαφρώς χαμηλότερους τόνους χρησιμοποίησε το Παρίσι. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φιγιόν τόνισε ότι «η ηγεσία Ασαντ έχει ξεπεράσει κάθε όριο και στο επίπεδο της καταστολής του ίδιου του λαού της και αυτό καθιστά ακόμη πιο αφόρητη τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η γαλλική ηγεσία έχει κάνει νύξη στο ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, αλλά έχει υπογραμμίσει ότι θα πρέπει να προϋπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, δε φαίνεται διόλου πιθανό με δεδομένη την έντονα αρνητική θέση της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας.

Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση της συριακής ηγεσίας στις δηλώσεις Κλίντον. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, «αποσκοπούν στη συνέχιση της έντασης στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που επιβεβαιώνει την απροκάλυπτη αμερικανική ανάμιξη στα της Συρίας». Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή της ανακοίνωση που φέρεται να εκπροσωπεί σειρά αντικαθεστωτικών οργανώσεων, οι οποίες τονίζουν ότι «δεν επιδιώκουν σε καμία περίπτωση να γίνει η Συρία σαν τη Λιβύη» και ότι «δε θέλουν επέμβαση ξένων δυνάμεων στη χώρα».

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί τη θέληση του λαού της και να μην προχωρά σε μεταρρυθμίσεις», δήλωναν με νόημα, από κοινού, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Αχμαντινετζάτ μετά από συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούντογλου, η οποία φέρεται να επικεντρώθηκε στα τεκταινόμενα στη Συρία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Για την 1η Αυγούστου μετατέθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση κατά καμαριέρας στο γαλλικών συμφερόντων ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» στη Νέα Υόρκη το Μάη.

ΠΡΑΓΑ.-- Εκατοντάδες Τσέχοι διαδήλωσαν χτες στο υπουργείο Υγείας στην Πράγα ενάντια στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στο σύστημα Υγείας, όπου σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα θα επιβληθεί χρηματικό ποσό για όσους χρειάζονται νοσηλεία και θα αυξηθεί η εισφορά των ασφαλισμένων σε αρκετά φάρμακα. Τα εργατικά σωματεία έχουν προειδοποιήσει πως θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις τους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Σαρκοζί

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

«Αιφνιδιαστική» επίσκεψη στο Αφγανιστάν, πραγματοποίησε χθες, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι το Παρίσι θα προσπαθήσει να αποσύρει τους 4.000 κατοχικούς στρατιώτες του από την περιοχή μέχρι το 2014, σημειώνοντας ωστόσο ότι η στρατιωτική αποστολή θα αντικατασταθεί από πολιτικό προσωπικό, για τη συνέχεια της κατοχής σε διαφορετικό επίπεδο.

Την ίδια στιγμή στην Κανταχάρ, δολοφονήθηκε ο αδερφός του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι, Αχμέντ Βαλί Καρζάι. Ο Α. Καρζάι που δολοφονήθηκε από στενό του συνεργάτη, το Σερντάρ Μοχάμεντ, σύμφωνα με τις αρχές, ήταν κυβερνήτης της Κανταχάρ και ένας εκ των ισχυρών του καθεστώτος. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι η δολοφονία από το στενό συνεργάτη του, του κυβερνήτη της Κανταχάρ, σχεδιαζόταν εδώ και καιρό. «Μάρτυρα» χαρακτήρισε τον αδερφό του ο Χ. Καρζάι, εκφράζοντας την «ελπίδα» να τερματιστεί η δυστυχία του αφγανικού λαού σύντομα.

Στο Πακιστάν συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, με δεκάδες νεκρούς. Χθες σε διάστημα 12 ωρών πραγματοποιήθηκαν τρεις αμερικανικές επιθέσεις στα βορειοδυτικά της χώρας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 38 άνθρωποι οι οποίοι κατά την πάγια τακτική χαρακτηρίζονται «μαχητές των Ταλιμπάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ