ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Παραδίδει ελεύθερο χώρο σε πολυεθνική

Oι δημοτικές αρχές που στηρίζονται ή απαρτίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσχημα την οικονομική ασφυξία, παραχωρούν «γην και ύδωρ» σε «σωτήρες» ιδιώτες. Στηρίζουν δηλαδή, όπως και οι κεντρικές κυβερνήσεις, την επιχειρηματική δράση των μονοπωλίων με χαμένους τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, και τη νεολαία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας του Λ. Τζανή (στηρίχτηκε από ΣΥΝ και «Δημοκρατική Αριστερά» και απαρτίζεται από στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) που παραδίδει ελεύθερο χώρο στην πολυεθνική LIDL για την ανέγερση σούπερ μάρκετ. Για τη λήψη της απόφασης συνηγόρησε θετικά και η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Διαβούλευσης και η πολυεθνική για να «ευχαριστήσει» το Δήμο για τις «ενέργειες ανάπτυξης της εμπορικότητας» προσφέρει σ' αυτόν «αφιλοκερδώς» διαμέρισμα, από τον πρώτο όροφο του νέου πολυκαταστήματος.

Το οικόπεδο βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και τα προηγούμενα χρόνια είχε επιχειρηθεί ξανά να δημιουργηθεί πολυκατάστημα Carrefour. Οι αντιδράσεις τότε των εμπόρων και των κατοίκων είχαν αναγκάσει την προηγούμενη δημοτική αρχή (ΝΔ) να φρενάρει προσωρινά την εξέλιξη αυτή. Δεν έκανε, ωστόσο, καμιά ενέργεια ουσιαστικά, για να κερδηθεί ο χώρος αυτός υπέρ του λαού της περιοχής. Τώρα, η νέα δημοτική αρχή, έχοντας αυτή τη βάση, συναινεί στην παράδοση του οικοπέδου στην πολυεθνική.

«Η ανέγερση πολυκαταστήματος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κερατσινίου - Δραπετσώνας, θα δώσει ένα ακόμα χτύπημα στους μικρούς εμπόρους της πόλης. Από τη μία η φορολεηλασία, τα κάθε λογής χαράτσια, η αναδουλειά εξαιτίας των εξευτελιστικών μισθών και της ανεργίας. Από την άλλη, δημοτικές αρχές, μακρύ χέρι των πολυεθνικών και των μεγαλεμπόρων που συναινούν στην παράδοση ελεύθερων χώρων για την ανέγερση πολυκαταστημάτων. Οι ελεύθεροι χώροι λιγοστεύουν επικίνδυνα και οι ελάχιστοι που απομένουν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινωφελείς σκοπούς σε μια πόλη επιβαρυμένη από το τσιμέντο».

«Υπάρχει πείρα από την υπόθεση "Σκλαβενίτη" στο Ικόνιο και τα δεινά που έφερε αθροιστικά στους ΕΒΕ της πόλης μας», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση. Καλεί το λαό της πόλης να παλέψει για να μην παραχωρηθεί το οικόπεδο στην πολυεθνική LIDL αλλά να αξιοποιηθεί υπέρ του λαού.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Απογοήτευση και αντικομμουνισμός

Με αντιΚΚΕ τοποθετήσεις και αγωνία για το φυλλορρόημα του κόσμου συνεχίζονται οι (ολιγοπληθείς πλέον) «λαϊκές συνελεύσεις» στο Σύνταγμα. «Το κίνημα είχε λάθος από την αρχή. Προσπαθήσανε να μας βάλουν σε ένα δρόμο τύπου ΠΑΜΕ. Πέσαμε στη λούμπα (...) Αυτό που κάνει το ΚΚΕ είναι κράτος, κράτος είναι και ο Σαμαράς (...) Το ΚΚΕ (λέει) να φτωχαίνει η πλουτοκρατία, και όχι ο λαός. Οταν κλείνει το εργοστάσιο εγώ μένω άνεργος . Οταν το κεφάλαιο πάει καλά, πάλι φτωχαίνει ο λαός. Αρα και στη μία και στην άλλη περίπτωση φτωχαίνει ο λαός» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Συν ισοπεδωτικούς αφορισμούς όπως «Οι πολιτικοί είναι ψεύτες, τα κοινωνικο-οικονομικά μοντέλα έχουν αποτύχει μέχρι τώρα».

Παράλληλα, εκφράζεται εντονότερα απογοήτευση καθότι ο κόσμος απέχει πλέον των μαζώξεων στην πλατεία: «Τώρα το καλοκαίρι έχει επέλθει κόπωση, εκτός από αγανακτισμένοι υπάρχουν και απογοητευμένοι (...) Δεν έγινε αυτοκριτική ότι διαλύθηκε 100.000 κόσμος που ήταν εδώ» ή «να κάνουμε έναν απολογισμό γιατί φεύγει ο κόσμος και έχουμε πλέον απομαζικοποιηθεί», επίσης «ο χρόνος περνάει, κάθε μέρα αγχώνομαι, λείπει η οργάνωση και αυτό διώχνει τον κόσμο, δεν καταφέρνω να φέρω κόσμο» και «βάζουμε στόχους τους οποίους δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε» μερικές από τις φράσεις που λέγονται δημόσια, από μικροφώνου και καταγράφονται στα πρακτικά.

Σε μια προσπάθεια μαζικοποίησης καλούν σε συγκέντρωση και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Κυριακή, μέρα επίσκεψης της Κλίντον στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αθήνας ξαναθέτει θέμα αποχώρησης των κατασκηνωτών από την πλατεία.

ΠΑΣΕΒΕ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στα μονοπώλια

Η ενέργεια αυτή της δημοτικής αρχής προκάλεσε την άμεση αντίδραση και των επαγγελματοβιοτεχνών και ήδη η ΠΑΣΕΒΕ προσκαλεί όλους τους εμποροβιοτέχνες, τους μικρούς ΕΒΕ, τους αυτοαπασχολούμενους, την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου στη σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Η οργάνωση της πάλης των μικρών ΕΒΕ απέναντι στα μονοπώλια».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Οι μικροί έμποροι και βιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι, ολόκληρος ο λαός του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Οι πολιτικές με νέους φόρους και νέα χαράτσια μάς έχουν φέρει στα όριά μας. Το άνοιγμα ενός πολυκαταστήματος θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Οι ελεύθεροι χώροι δεν παζαρεύονται αλλά αξιοποιούνται προς όφελος του λαού. Γίνονται πράσινο, σχολεία, κέντρα υγείας, νοσοκομεία».

«Υπάρχει διέξοδος», επισημαίνει η ΠΑΣΕΒΕ: «Χρειάζεται ισχυρή συμμαχία των μικρών ΕΒΕ, με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις οργανώσεις των γυναικών, για να γίνει αλλαγή πολιτικών συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι την οριστική ανατροπή των μονοπωλίων και της εξουσίας τους» και καλεί το λαό της πόλης «να αντισταθεί σ' αυτήν την εξέλιξη, να εμποδίσει τα σχέδιά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ