ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Αγωνίζονται για να κρατήσουν τη δουλειά τους

Συγκέντρωση και αυτοκινητο-πορεία στο υπουργείο Υποδομών πραγματοποιείται σήμερα, με πρωτοβουλία της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» και των τοπικών Επιτροπών Αγώνα

Συγκέντρωση επί της οδού Σπ. Πάτση και Λεωφόρου Καβάλας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί αυτοκινητιστές, έπειτα από πρωτοβουλία της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας» (ΕΠΣ) και των τοπικών Επιτροπών Αγώνα στο ταξί και στη συνέχεια με αυτοκινητο-πορεία θα καταλήξουν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης αυτοκινητιστών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και αφού πλέον έχει κριθεί με τον πλέον προφανή τρόπο ότι η επίσημη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου συνεργάζεται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών για την εφαρμογή του Ν. 3919/11 περί «απελευθέρωσης» όσο γίνεται πιο ανώδυνα για την κυβέρνηση.

Τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα όλες τις προηγούμενες μέρες διέδιδαν μαζικά στις πιάτσες και στα στέκια των ταξιτζήδων το κάλεσμα για την σημερινή κινητοποίηση, ενώ γίνονται προσπάθειες και για πανελλαδικό συντονισμό της βάσης του κλάδου. Το βέβαιο είναι ότι το σύνολο των χιλιάδων αυτοκινητιστών αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε «αναβρασμό», καθώς γνωρίζει ότι αν προχωρήσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - επίσημης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, το ερχόμενο φθινόπωρο θα τους βρει αντιμέτωπους με την οικονομική καταστροφή και την ανεργία. Σε αυτές τις χιλιάδες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι ριζοσπαστικές δυνάμεις των αυτοκινητιστών, προσπαθώντας να μαζικοποιήσουν τις τοπικές Επιτροπές Αγώνα στα ταξί για να πάρουν την υπόθεσή τους στα δικά τους χέρια και να στείλουν τους «συνδικαλιστές» της ήττας και του ξεπουλήματος στο περιθώριο.

Η ΕΠΣ καλεί τους αυτοκινητιστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα σε όλη την Ελλάδα και να οργανώσουν κινητοποιήσεις με τις οποίες θα απαιτούν:

  • Κατάργηση του νόμου της λεγόμενης απελευθέρωσης.
  • Η άδεια ταξί να μείνει προσωπική.
  • Να μην καταργηθεί το ενιαίο κόμιστρο.
  • Να αντισταθούν στην αδειοδότηση επταθέσιων και εννιαθέσιων χωρίς ταξίμετρο και στην ενοικίαση μετά οδηγού.
  • Να πουν «όχι» στην παράδοση του κλάδου στο μεγάλο κεφάλαιο.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Διαμαρτυρία για το νέο καθεστώς αδειοδοτήσεων

Με μπροστάρη την ΟΒΣΑ, παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Ανάπτυξης

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις διατάξεις του νέου νόμου αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη 14 του Ιούλη, στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Ανάπτυξης (Μεσογείων 119), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και σωματεία - μέλη της από το χώρο των κατασκευών.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να «πατήσουν πόδι» οι μεγάλες εταιρείες σε μια μεγάλη, αλλά διάσπαρτη αγορά πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που σήμερα καλύπτεται από ένα μεγάλο πλήθος μικρών επαγγελματιών, από τεχνικούς ανελκυστήρων και ψυκτικούς έως ηλεκτρολόγους και τεχνικούς καυστήρων κ.λπ.

Για να «βγουν από τη μέση» όλοι αυτοί, αλλάζουν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, πιστοποιήσεων, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Για πρώτη φορά θα δίνονται άδειες, όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και σε εταιρείες. Ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να διεξάγουν εξετάσεις για την απόκτηση της άδειας, που η χρονική της διάρκεια θα είναι περιορισμένη και θα απαιτούνται επιπλέον κόστη για τις ανανεώσεις. Ιδιωτικοί φορείς αναλαμβάνουν και την εκπαίδευση, αλλά και την κατάρτιση για τις νέες εξελίξεις. Νέες, επιμέρους, ειδικότητες θα οριστούν, με στόχο να μειωθούν και οι αμοιβές, ενώ η επαγγελματική εμπειρία θα μπορεί να αντικατασταθεί - ως προϋπόθεση χορήγησης της άδειας - από παρακολούθηση σεμιναρίων, επίσης από ιδιωτικούς φορείς.

Ολα αυτά και ακόμη περισσότερα, που προβλέπει ο νέος νόμος, αντιπαλεύει η ΟΒΣΑ μαζί με τα σωματεία των τεχνικών, διεκδικώντας δημόσια εκπαίδευση και κατάρτιση, αποκλειστικό έλεγχο και πιστοποίηση από δημόσιους φορείς, να μη δίνονται άδειες σε εταιρείες κ.ά.

ΕΒΕΑ
Ζητά ... εξορθολογισμό των αγορών

Επιστολή του Κ. Μίχαλου προς τα ευρωπαϊκά επιμελητήρια για τη διάσωση των... αδύναμων κρίκων του κεφαλαίου

Την έκδοση «ευρωομολόγου» από την ΕΚΤ ζητά ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος, με επιστολή του προς τους προέδρους των Επιμελητηρίων της ΕΕ, όπου κάνει λόγο για την «ανάγκη» να συντονιστούν, προκειμένου οι ηγεσίες των χωρών τους να πειστούν να προωθήσουν «εξορθολογισμό της λειτουργίας των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών που εν πολλοίς ευθύνονται για την οικονομική κρίση που απειλεί τη ζώνη του Ευρώ».

Η ανελέητη επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από τη συμμαχία μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και της αντιδραστικής «κοινοπραξίας» ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, είναι η μία πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης. Η άλλη είναι οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κεφαλαιοκρατών, καθώς οι πιο αδύναμοι αντιλαμβάνονται ότι «έφτασε η ώρα τους» και ότι προορίζονται να αποτελέσουν εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που θα καταστραφεί, ώστε οι πιο δυνατοί να βγουν ακόμη δυνατότεροι την «επόμενη μέρα».

Το ΕΒΕΑ εκτιμά ότι άμεσα πρέπει να προωθηθούν:

  • «Η απαγόρευση της άκρως κερδοσκοπικής λειτουργίας των Hedge Funds.
  • Η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων χρηματοοικονομικών δεικτών και εμπορευμάτων.
  • Ο περιορισμός των αγορών των παραγώγων που αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία της σημερινής κρίσης.
  • Η διασφάλιση των επενδύσεων των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να προστατευτούν τα ήδη πληγέντα αποθεματικά τους».

Τοποθετήσεις όπως αυτή του ΕΒΕΑ δεν έχουν βεβαίως χαρακτήρα περιορισμού των επιπτώσεων της αντιδραστικής πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αντιθέτως, ορίζουν μια στοιχειώδη «ζώνη άμυνας», η οποία κρίνεται αρκετή ώστε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις να καταφέρουν να διασωθούν από τα «δόντια» των ανταγωνιστών τους και να καρπωθούν και αυτές με τη σειρά τους τα «επιτεύγματα» της πολιτικής του μνημονίου σε βάρος των εργαζομένων.

ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
Ψηφίζουν για νέα διοίκηση

Για την εκλογή νέας διοίκησης ψηφίζουν αυτή την περίοδο τα μέλη της Συντεχνίας Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων.

Οι αρχαιρεσίες θα ολοκληρωθούν στις 20 του Ιούλη και οι ψηφοφορίες των επόμενων ημερών γίνονται ως εξής:

  • Σήμερα, Πέμπτη 14 του Ιούλη, στα γραφεία της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, Δημοτικό Κατάστημα 3-4, παραπλεύρως Δημαρχείου Περιστερίου, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
  • Την Τετάρτη 20 του Ιούλη, στα γραφεία του ΣΕΗΕΑ, πλατεία Ελευθερίας 2 (Κουμουνδούρου), 1ος όροφος, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ