ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Επαφές ΗΠΑ και κυβέρνησης Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του λιβυκού καθεστώτος. Την πληροφορία έδωσε πρώτα στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της ηγεσίας Καντάφι Μούσα Ιμπραχίμ και μετά από κάποιες ώρες την επιβεβαίωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά ορισμένες πηγές, η συνάντηση έγινε το Σάββατο στην Τζέρμπα της Τυνησίας, χωρίς, όμως, αυτό να επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στους Λίβυους συνομιλητές της ότι ο Καντάφι θα πρέπει να φύγει από την εξουσία και να αφήσει να δρομολογηθεί η διαδικασία «μεταρρυθμίσεων και πολιτικής αλλαγής». Κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν κανονίστηκε καμία νέα συνάντηση εφόσον «το μήνυμα που η Ουάσινγκτον ήθελε να δώσει, το έδωσε». Η λιβυκή ηγεσία, διά του Μούσα Ιμπραχίμ, δήλωσε πρόθυμη να εμπλακεί σε οποιονδήποτε διάλογο «μπορεί να οδηγήσει σε ειρηνική λύση και με τον οποιονδήποτε, αρκεί να μην τίθενται προϋποθέσεις και όροι», αλλά δεν είπε τίποτε συγκεκριμένο για το περιεχόμενο των επαφών αυτών.

Σιωπή, από την πλευρά της, τηρεί και η γαλλική Προεδρία σχετικά με τη χτεσινή ανακοίνωση των Λίβυων αντικαθεστωτικών ότι σήμερα 3μελής αντιπροσωπεία του στρατιωτικού τους σκέλους μεταβαίνει για να συναντήσει τον Πρόεδρο Σαρκοζί στο Παρίσι. Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος από την πόλη Μιζράτα, θα ζητήσει, όπως δήλωναν οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί, περισσότερη βοήθεια από το Παρίσι.

Τέλος, τη θέση της Μόσχας επανέλαβε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος επιμένοντας ότι είναι «κακή εξέλιξη για το λιβυκό λαό και τη Λιβύη, η αναγνώριση από την Ομάδα Επαφής των αντικαθεστωτικών ως μοναδικής «νόμιμης κυβέρνησης» της χώρας, γιατί είναι σαν να «υποστηρίζεται το ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη σε έναν εμφύλιο». Ο Μεντβέντεφ, πάντως, εκτίμησε ότι ακόμη και τώρα «είναι εφικτή μια συμβιβαστική πολιτική λύση».

ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
«Στρατηγική συνεργασία» και «αντιτρομοκρατική» συμφωνία

Η Κλίντον στην Ινδία
Η Κλίντον στην Ινδία
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επενδύσεις και «τρομοκρατία» έχει η ατζέντα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία. Μία επίσκεψη με στόχο «στρατηγικές συνομιλίες» αναφορικά τόσο με στρατιωτικές συμφωνίες όσο και με την επιδίωξη των ΗΠΑ για πιο δυναμική είσοδο στην ινδική αγορά, με διεύρυνση των εμπορικών συμφωνιών και των επενδύσεων.

Στις χτεσινές επαφές της με τον Ινδό ομόλογο της Σ.Μ. Κρίσνα, τον πρωθυπουργός της χώρας Μανμόχαν Σινγκχ, αλλά και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σιβσανχάρ Μενόν, η Χ. Κλίντον επικεντρώθηκε στο ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, με δεδομένη και την έναρξη της μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Η Χ. Κλίντον σε δήλωσή της σημείωσε με αφορμή και την πρόσφατη επίθεση στη Μουμπάι ότι η «ανάγκη να υπάρξουν αποτελέσματα» στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» είναι επιτακτική, σημειώνοντας ότι έχει διατυπωθεί απαίτηση και προς το Πακιστάν να καταστείλει τις «εξτρεμιστικές ομάδες». Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν αναφορικά με την επίλυση των διαφορών μεταξύ τους, προκρίνοντας την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Παράλληλα, η Χ. Κλίντον ζητά εκ μέρους των ΗΠΑ την αλλαγή της νομοθεσίας της χώρας όσον αφορά τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας και την αγορά αντιδραστήρων. Η ινδική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή στο συγκεκριμένο θέμα και δεν επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές στους αντιδραστήρες, για τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, που προωθούνται, δεδομένης και της συμφωνίας που έχει υπογραφεί επί προεδρίας Τζορτζ Μπους για την ανάπτυξη μονάδων πυρηνικής ενέργειας για «μη στρατιωτικούς λόγους». Κάτι που η επίσκεψη Κλίντον προσδοκά να εξασφαλίσει ότι θα αλλάξει, δίνοντας νέο πεδίο δράσης στα αμερικανικά κεφάλαια.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ δίνοντας το στίγμα των επιδιώξεών της, σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να ανοίξουν οι αγορές, με άρση των εμποδίων, για καλύτερες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πιέζοντας παράλληλα το Νέο Δελχί, για μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ, για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέας ασφάλειας των δύο χωρών, προσδοκώντας μεγαλύτερα κέρδη για τις αμερικανικές βιομηχανίες όπλων.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Ινδίας, Σ. Μπανέρζι, δημοσιοποίησε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες στο κρατίδιο Αντρα Πραντές, ενδέχεται να υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στον κόσμο, χωρίς ωστόσο - σύμφωνα με τους επιστήμονες - ακόμα και αν επιβεβαιωθεί να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

ΣΥΡΙΑ
Νεκροί και οσμή εμφυλίου στη Χομς

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εκρυθμη φέρεται να είναι η κατάσταση στην πόλη Χομς, ενώ οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει και για το ποιος πυροβολεί ποιον παραμένουν συγκεχυμένες, με τις συριακές αρχές να τηρούν σιγή ιχθύος. Σύμφωνα με κατοίκους και πηγές ορισμένων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, χτες, ολόκληρες συνοικίες της πόλης παρέμεναν αποκλεισμένες, ενώ στρατός και ένοπλες ομάδες, που εμφανίζονταν να συνεργάζονται μαζί του, έβαλλαν κατά πάντων αδιακρίτως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν σκοτωθεί 13 άνθρωποι και άλλοι επτά σκοτώθηκαν λίγες ώρες μετά στην προσπάθειά τους να συμμετάσχουν στις κηδείες ορισμένων από τα θύματα. Αλλοι 40 άνθρωποι φέρονται να τραυματίστηκαν. Κατά ορισμένες μαρτυρίες, από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πογκρόμ κατά της σουνιτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού της πόλης από ένοπλους της μειονότητας των αλαουιτών με την κάλυψη του στρατού, μετά τον εντοπισμό έξι κυβερνητικών αξιωματούχων νεκρών και βασανισμένων. (Οι αλαουίτες, σε γενικές γραμμές, συντάσσονται με το καθεστώς Ασαντ).

Ο αριθμός των θυμάτων από τα αντίποινα των αλαουιτών κατά των σουνιτών δεν είναι ξεκάθαρος: κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 ανάλογα με την πηγή. Επίκεντρο της έντασης φαίνεται ότι είναι οι συνοικίες Κχαλίντ των σουνιτών και η Νόζχα των αλαουιτών, οι οποίοι έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην πόλη την τελευταία 20ετία, με τους περισσότερους να εργάζονται στα σώματα ασφαλείας. Αρκετές αντικαθεστωτικές οργανώσεις δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τα γεγονότα στη Χομς εκτιμώντας ότι μπορούν να αποτελέσουν το κύκνειο άσμα των κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος, αν όντως έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις, και να γείρουν την πλάστιγγα προς την εμφύλια σύρραξη.

Στη Δαμασκό βρέθηκε, χτες, για συνάντηση - αστραπή με τον Πρόεδρο Ασαντ ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ναμπίλ αλ Αράμπι δήλωσε λακωνικά ότι τόνισε την «αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στον Πρόεδρο» και απάντησε στις δημοσιογραφικές πιέσεις, λέγοντας ότι ο Σύνδεσμος είναι απλώς «ένα διπλωματικό σώμα» και ότι «διαφωνεί με οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά των αραβικών χωρών», για να καταλήξει ότι «δεν γίνεται να δημοσιοποιούνται όσα συζητούνται κεκλεισμένων των θυρών». Στη Συρία αναφέρθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος μετά από συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο. Ο Μεντβέντεφ συμφώνησε στην αναγκαιότητα «διεθνών πρωτοβουλιών», αλλά κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορεί να επαναληφθεί ό,τι έγινε στη Λιβύη».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις εκ των έσω

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση εκ των έσω συνεχίζουν να δέχονται οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, εντείνοντας τα σενάρια για την ύπαρξη Ταλιμπάν στο στρατό και την αστυνομία και δημιουργώντας ερωτηματικά για την «αξιοπιστία» τους απέναντι στις απαιτήσεις των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με δήλωση του Αφγανού κυβερνητικού εκπροσώπου, χτες αστυνομικός που φέρεται να ήταν «πράκτορας των Ταλιμπάν», δηλητηρίασε επτά συναδέλφους του και στη συνέχεια τους πυροβόλησε στην περιοχή της Χελμάντ. Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς, αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Τη Δευτέρα, ακόμα ένας φύλαρχος σκοτώθηκε στην περιοχή της Κανταχάρ, ενώ χτες στην επαρχία Λαγκχάμ δύο ρουκέτες εξερράγησαν κατά την τελετή παράδοσης του ελέγχου της περιοχής από τις κατοχικές δυνάμεις στην αφγανική αστυνομία.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν ανακοινώθηκε ότι τέσσερις κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από όλμους προερχόμενους από το Αφγανιστάν, που είχαν στόχο φυλάκιο στην περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν. Σύμφωνα με αξιωματούχους ερρίφθησαν τουλάχιστον 20 όλμοι εκ των οποίων οι τρεις χτύπησαν το φυλάκιο. Το Υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν, από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το γεγονός.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα αναβολή ορκωμοσίας της κυβέρνησης

ΚΑΪΡΟ.--

Αναβάλλεται, μέχρι να εξέλθει από το νοσοκομείο ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ισάμ Σάραφ, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης που προέρχεται από τον ανασχηματισμό που ο ίδιος έκανε. Ενώ η ορκωμοσία είχε, ήδη, αναβληθεί κατά 24 ώρες επειδή, όπως επισήμως ανακοινωνόταν, γίνονταν ορισμένες τελευταίες διαβουλεύσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στοιχειωδώς ο ανασχηματισμός στις προσδοκίες των διαδηλωτών που πιέζουν τη μεταβατική κυβέρνηση για «ταχύτερες, περισσότερες και ριζικότερες μεταρρυθμίσεις», ο Σάραφ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε «υπερκόπωση». Κατά ορισμένους, πάντως, η «αδιαθεσία» του Σάραφ οφείλεται και στο γεγονός ότι πιέζεται έντονα από τις νέες διογκούμενες διαδηλώσεις που τον κατηγορούν για ολιγωρία και για «υποταγή στο στρατό που λειτουργεί όπως το καθεστώς Μουμπάρακ», ενώ την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, επιδιώκοντας ελιγμούς και αλλαγές φιγούρας που δεν θα αμφισβητούν σοβαρά το σύστημα, δεν του αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ