ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην κατεδάφιση των ΒΑΕ

Στην απουσία του υπουργού από το ραντεβού απάντησαν με κατάληψη του γραφείου του μέχρι την ώρα που έγινε, τελικά, η συνάντηση

Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Από την παράσταση διαμαρτυρίας
Δεν πρόκειται να δεχτούν κανένα σχεδιασμό της κυβέρνησης και των επιτελείων της, που στόχο θα έχει την ανατροπή του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Τη θέση τους αυτή διατύπωσαν με ξεκάθαρο τρόπο εκπρόσωποι ταξικών Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, στο πλαίσιο της μαζικής και δυναμικής παράστασης διαμαρτυρίας που οργάνωσαν χτες το πρωί. Μια κινητοποίηση που, ενώ ήταν προγραμματισμένη, ο υπουργός προσπάθησε να την αποφύγει, αρχικά, και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απάντησαν άμεσα, καταλαμβάνοντας το γραφείο μέχρι να γίνει η συνάντηση.

Για την παράσταση διαμαρτυρίας, το λόγο και την ώρα που γίνεται ο υπουργός είχε ενημερωθεί με επιστολή που είχαν στείλει πριν από λίγες μέρες οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων αντίκρισαν χτες κατεβασμένα τα ρολά της στοάς που οδηγεί στην είσοδο του υπουργείου και τους φύλακες του υπουργείου να λένε ότι «ο υπουργός λείπει, γιατί συμμετέχει σε μια Επιτροπή στη Βουλή». Τα συνδικάτα απαίτησαν να γίνει η συνάντηση, χωρίς όμως να λάβουν καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Μετά, όμως, την κατάληψη του γραφείου, ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των συνδικάτων.

Μετά τη συνάντηση ο Γ. Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, κατήγγειλε την επιλογή του υπουργού και κατ' επέκταση της κυβέρνησης να μη βρίσκεται αρχικά στο προγραμματισμένο ραντεβού. Στη συνάντηση, είπε, «θέσαμε τη διαφωνία μας και τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Δηλαδή, ότι δε δεχόμαστε κανέναν αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων, κλάδων και ειδικοτήτων, εκτός από αυτά που έχουν εκλείψει. Αντιθέτως, παλεύουμε για να διευρύνουμε τη λίστα των ειδικοτήτων. Η απάντηση του υπουργού είναι ότι σήμερα δεν είναι έτοιμος. Τη Δευτέρα θα δώσει τη λίστα».

Πρόσθεσε πως ο σχετικός νόμος θα ψηφιστεί από ό,τι φαίνεται «με διαδικασίες εξπρές έως 15 με 20 Αυγούστου. Τυχόν αποχαρακτηρισμός κλάδων και ειδικοτήτων σημαίνει βαριές συνέπειες για τους εργαζόμενους, οι οποίες μεταφράζονται σε αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά σημαίνει και μείωση εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως για το ΙΚΑ».

Τέλος, ανέφερε ότι τα ταξικά συνδικάτα απορρίπτουν «την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των διάφορων Επιτροπών που τις βαφτίζουν επιστημονικές για την κατεδάφιση των ΒΑΕ. Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι προτάσεις στερούνται επιστημονικής και τεχνικής τεκμηρίωσης. Αντιθέτως, σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης έπρεπε να βρίσκεται στην υπηρεσία των εργαζομένων για λιγότερο χρόνο δουλειάς, για χαμηλότερα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στους κλάδους των ΒΑΕ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΒΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ
Κόβουν δεκάδες ειδικότητες και χώρους εργασίας

Βαθιά το μαχαίρι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) βάζει η λίστα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας στους οποίους η ηγεσία του ανέθεσε να διαμορφώσουν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί ακόμα και η ενδεικτική λίστα την οποία εξετάζει αυτές τις μέρες η Διαρκής Επιτροπή για τα ΒΑΕ, θα παραδοθεί την Δευτέρα και θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ομως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ενδεικτική λίστα που κατάρτισαν οι Εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας, «σαρώνει» δεκάδες επαγγέλματα, χώρους και ειδικότητες από τη λίστα. Εκτός από επαγγέλματα που έχουν εκλείψει, το μαχαίρι πέφτει στο υπαλληλικό προσωπικό βιομηχανικών κλάδων και χώρων, ενώ αποχαρακτηρίζονται δεκάδες και ανθυγιεινά και βαρέα επαγγέλματα.

Ετσι καταργούνται τα ΒΑΕ για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όπως:

Παραγωγής και παρασκευής φαρμάκων και καλλυντικών αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων και θειικού αργίλου, στην σπορελαιουργία, σαπωνοποιία, ελαιουργία και πυρηνελαιουργία, στη βιομηχανία ελαστικού, στη βιομηχανία τεχνητής μετάξης, στη ζυθοποιία, κατεργασίας του ξηρού ασβέστη, στην επεξεργασία στόκου γύψου, καολίνης, οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες πτηνοτροφών, οι πλύντες σε πλυντήρια γκαράζ και πρατήρια βενζίνης, και ακόμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών εξαιρούνται οι γεμιστές βυτιοφόρων, οι πλύντες και καθαριστές εγκαταστάσεων, οι πλύντες βαρελιών, θερμαστές υγρών καυσίμων, πυροσβέστες κ.ά.

Και ακόμα, υπάλληλοι που μέχρι τώρα οι χώροι εργασίες υπάγονται στα ΒΑΕ, όπως οι φύλακες και θυρωροί σε μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία και λατομεία, οι υπάλληλοι γραφείου στις τσιμεντοβιομηχανίες, οι εργαζόμενοι σε σφαγεία που απασχολούνται εκτός του χώρου των σφαγείων, οι επιστάτες στη βιομηχανία χημικών λιπασμάτων, οι υπάλληλοι γραφείων, φύλακες και θυρωροί στα διυλιστήρια πετρελαίων, το ίδιο στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίων.

Επιπλέον εξαιρούνται μέρος ειδικοτήτων που το επάγγελμα είναι στα ΒΑΕ, όπως οι εργαζόμενοι στη συσκευασία φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και παρασκευή μαρμαροψηφίδων και μαρμαρόσκονης, στην Υαλουργία εξαιρούνται οι κόφτες καθαριστές, καλουπιέρηδες διαλογείς, στη βιομηχανία απορρυπαντικών οι εργάτες συσκευασίας, στην Οινοπνευματοποιία εξαιρούνται οι θερμαστές και βοηθοί στερεών καυσίμων κ.ά.

Στις ξενοδοχειακές μονάδες εξαιρούνται οι καμαριέρες, προφανώς γιατί η δουλειά τους εκτιμήθηκε δεόντως ελαφριά, όπως και οι σερβιτόροι που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Το ίδιο οι ψηστιέρηδες και λατζέρηδες σε εστιατόρια και επιχειρήσεις προσφοράς φαγητού.

Και ακόμα οι καθαριστές και καθαρίστριες που δεν είναι πλήρους απασχόλησης στα δημόσια ιδρύματα παιδείας, δηλαδή στα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, στα πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ακαδημίες, δημόσιες βιβλιοθήκες, σχολές ΟΑΕΔ, στις στρατιωτικές σχολές καθώς και στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας και ναυτικών δοκίμων.

Στις ειδικότητες που προτείνεται να αποχαρακτηριστούν βρίσκονται και οι κουρείς και κομμωτές, οι υποδηματεργάτες, οι συντηρητές - επισκευαστές ακτινολογικών μηχανημάτων, οι δασεργάτες, οι ρητινοσυλλέκτες, οι υδραυλικοί, ακόμα και οι εργάτες καθαριότητας των νεκροταφείων και οι νεκροπομποί (!) δεν γλιτώνουν από το δρεπάνι των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εντείνονται η εργοδοτική τρομοκρατία και η κρατική καταστολή

Οσο κλιμακώνονται οι εργατικοί αγώνες, αντίστοιχα εντείνονται η εργοδοτική τρομοκρατία, η κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός με στόχο την τρομοκράτηση και την καθυπόταξη των εργαζομένων στις επιλογές του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Ξάνθης να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Κώστας Βογιατζής, γραμματέας της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, στέλεχος τους ΠΑΜΕ, ζητώντας να κριθεί άκυρη και να ανακληθεί η παράνομη απόλυσή του από το Συνεταιρισμό Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης. Μια ακόμα απόφαση που τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό των εργοδοτών ακυρώνοντας στην πράξη τη συνδικαλιστική προστασία.

Το δικαστήριο υιοθέτησε κατά γράμμα τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, με το αιτιολογικό ότι η εργοδοσία δε γνώριζε ότι ο Κ. Βογιατζής είναι συνδικαλιστής, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι η εργοδοσία γνώριζε την πολιτική του ιδιότητα, την ιδιότητά του σαν στέλεχος του ΠΑΜΕ, τη συνδικαλιστική του δράση σε όλο το νομό αλλά και μέσα στην επιχείρηση του Συνεταιρισμού Θερμοϋδραυλικών, όπου πρωτοστατούσε στην υπεράσπιση εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων του.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, θυμίζει άλλες δύο περιπτώσεις που αποκαλύπτουν τη θέση της Δικαιοσύνης στο πλευρό της εργοδοσίας. Την άμεση κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των εργαζομένων στο Καζίνο το Μάρτη του 2011. Επίσης, τη μήνυση που υπέβαλε στο ΠΑΜΕ η εργοδοσία της επιχειρίσης «SunLight» για την περιφρούρηση της απεργίας στις 15 Δεκέμβρη του 2010. Μήνυση που ο εισαγγελέας δεν έβαλε στο αρχείο αλλά εκτίμησε ότι πρέπει να προχωρήσει και κάλεσε σε απολογία στελέχη του ΠΑΜΕ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το κατακτημένο δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας.

«Αυτή είναι η ταξική δικαιοσύνη!!!

Ουσιαστικά με τέτοιες αποφάσεις επιχειρείται να χτυπηθεί κάθε φωνή αντίστασης στη βαρβαρότητα των μέτρων κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Συναγερμός για τα ΒΑΕ

Σε έκτακτη σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα του κλάδου ενάντια στο πετσόκομμα των ΒΑΕ καλεί σήμερα τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, όλους τους εκλεγμένους συνδικαλιστές του κλάδου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει στις 5 το απόγευμα στα γραφεία του συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια). «Χωρίς να καθυστερήσουμε ούτε μια ώρα, οργανώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών», υπογραμμίζει το συνδικάτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ