ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα κυβέρνηση, ίδια λαϊκή δυσπιστία

ΚΑΪΡΟ.--

Με στόχο να κατευνάσει τη λαϊκή αγανάκτηση ορκίστηκε, χτες, η δεύτερη μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, «μεταβατική» κυβέρνηση υπό το βλέμμα του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας και του επικεφαλής στρατάρχη Μουχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι. Εντούτοις, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι καθησυχαστικές για τον πρωθυπουργό Ισάμ Σάραφ, ο οποίος επικαλούμενος προβλήματα υπότασης καθυστέρησε για τρία 24ωρα την ανακοίνωση και την ορκωμοσία του νέου σχήματος, συνεχίζοντας, μέχρι την τελευταία στιγμή, τις επαφές του.

Ετσι, περίπου 15 είναι τα καινούργια πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Εμπορίου - Βιομηχανίας. Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ και στο Οικονομικών ο 74χρονος Χάλεμ αλ Μπεμπλάουι, που υπήρξε σύμβουλος του Αραβικού Νομισματικού Ταμείου. Εντούτοις, δύο από τους υπουργούς που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των διαδηλωτών (υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης) επειδή θεωρούνται οι κυρίως υπεύθυνοι για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης, την τιμωρία στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος και την προώθηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της διασφάλισης ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραμένουν στο σχήμα.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες εκτιμήσεις συνέκλιναν στο ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να ικανοποιήσει ιδιαίτερα τις οργανώσεις και τα κινήματα εκείνα που συμμετείχαν στις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ, και σήμερα βρίσκονται και πάλι στο δρόμο. Για σήμερα, οι οργανώσεις αυτές καλούν σε νέα μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ ενδεικτικό του ολοένα βαθύτερου πολιτικού διχασμού που εμφανίζεται στη χώρα είναι ότι οι ισλαμιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των «Αδελφών μουσουλμάνων», ανακοίνωσαν τη διοργάνωση «αντιδιαδήλωσης» με κύριο αίτημα τη «διασφάλιση σταθερότητας».

Εδώ και καιρό είναι ξεκάθαρο ότι οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» βρίσκονται σε πιο στενή συνεργασία με το στρατό και δε συμμερίζονται τη δυσφορία άλλων αντιπολιτευόμενων οργανώσεων για τη στάση και τη συμπεριφορά του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, οι οποίες παρομοιάζονται από πολλούς διαδηλωτές με εκείνες του καθεστώτος Μουμπάρακ. Στο επιφυλακτικό αυτό κλίμα ήρθε να προστεθεί, χτες, και η νέα ανακοίνωση του στρατού ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ξένους παρατηρητές κατά τη διεξαγωγή των πρώτων, μετά τον Μουμπάρακ, βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο. Ως αιτία ανακοινώθηκε ότι «πρόκειται για κίνηση που προκαλεί πρόβλημα στην εθνική κυριαρχία της χώρας».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Εντείνεται η επιχείρηση συγκάλυψης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επιχείρηση συγκάλυψης του «σκανδάλου των υποκλοπών» με επίκεντρο την όμιλο του μεγιστάνα Ρούμπερτ Μέρντοχ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς κατά κύριο λόγο ο βρετανικός πολιτικός κόσμος αλλά και το πολιτικό προσωπικό σε ΗΠΑ και Αυστραλία, προχωρούν σε εσπευσμένες μεν, συντονισμένες όμως κινήσεις να πείσουν ότι δήθεν θέλουν «κάθαρση».

Η επιχείρηση θα αποδειχθεί μάλλον δύσκολη. Παράδειγμα η Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρά το γεγονός ότι έδειξε να «έπεισε» με την ομιλία του στη Βουλή, τόσο τα στελέχη του κόμματός του, τους Τόρις όσο και τους συμμάχους του στην κυβέρνηση, Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, με τη βοήθεια και των Εργατικών φυσικά που επιδόθηκαν μόνο σε ρητορικές κορόνες, δεν έχει ξεπεράσει το σκόπελο. Ο λόγος φυσικά δεν είναι το «σκάνδαλο» αλλά ο χειρισμός της κατάστασης στη Βρετανία υπό το πρίσμα της αυξανόμενης οργής και αγανάκτησης των Βρετανών εξαιτίας των μέτρων και της προοπτικής του τρόπου εκδήλωσής της από το Σεπτέμβρη και μετά, όταν ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και επιστρέψουν όλοι στις εργασίες τους ή καλύτερα όσοι έχουν εργασία. Η είδηση της προσπάθειας συντονισμού του αγώνα ενάντια στις περικοπές από το μεγαλύτερο συνδικάτο στο δημόσιο τομέα, Unite, με τους φοιτητικούς συλλόγους αλλά και άλλα συνδικάτα, δε βρίσκει χώρο στα εξαχρειωμένα όπως αποδεικνύεται από τα σκάνδαλο ΜΜΕ. Δεν παύει όμως να αποτελεί είδηση.

Την ίδια στιγμή, σε διατεταγμένη υπηρεσία η βρετανική Αστυνομία - που και αυτή συμμετείχε μαζικά στη διαπλοκή - ανακοίνωσε ότι διεύρυνε τις έρευνές της για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και σε άλλα έντυπα. Το γραφείο του επιτρόπου Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι η Σκότλαντ Γιαρντ ζήτησε να της δοθούν τα συμπεράσματα μίας έρευνας η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2006 και όπου αναφέρεται ότι «300 δημοσιογράφοι που εργάζονται για 31 διαφορετικά έντυπα απευθύνθηκαν σε 4.000 περιπτώσεις σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ από τους οποίους ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες είχαν αποκτήσει τις περισσότερες φορές παράνομα» σύμφωνα με το BBC.

Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, αναμενόταν να συναντηθεί με τους συγγενείς των θυμάτων, μια συνάντηση που ζήτησαν οι ίδιες οι οικογένειες όταν το FBI αποφάσισε να ανοίξει έρευνα για τις ενέργειες της «News Corp» και ειδικότερα για εφημερίδα του ομίλου της «News Corp» που στόχευε τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τα e-mail των επιζόντων και των συγγενών των θυμάτων.

Τέλος, στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι οι επικεφαλής της θυγατρικής της εταιρείας «News Corp» θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των αρχών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Οι περικοπές θέσεων εργασίας στο βρετανικό δημόσιο τομέα συνεχίζονται καθώς δημοσιοποιήθηκε χτες ότι 34.100 θέσεις στην Αστυνομία αναμένεται να καταργηθούν συνολικά, στο πλαίσιο του σχεδίου της κυβέρνησης που προβλέπει τη μείωση της αστυνομικής δύναμης κατά 14% μέχρι το 2015. Το 1/3 των περικοπών έχει ήδη πραγματοποιηθεί, αφού σχεδόν 11.200 εργαζόμενοι στη Αστυνομία έχουν χάσει ήδη τη δουλειά τους.

ΛΑΓΚΟΣ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μουσουλμάνων και χριστιανών στην πόλη Τζος, στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με τον λοχαγό Τσαρλς Εκετσόα, εκπρόσωπο της στρατιωτικής δύναμης της περιοχής.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το Σάββατο αναμένεται η μεταφορά του Γκόραν Χάτζιτς στη Χάγη, καθώς ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συνελήφθη την Τετάρτη στη Σερβία, δεν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ.

ΤΟΥΣΟΝ.-- Μετά την υιοθέτηση νόμου από το Κογκρέσο της Αριζόνα, όπου επιτρέπει στην πολιτεία να οικοδομήσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που αποτελεί χώρο ομοσπονδιακής ευθύνης, «ανεξάρτητοι φορείς» έχουν αρχίσει τη συλλογή χρημάτων για την οικοδόμησή του. Τυπικά το σχέδιο αυτό δεν στηρίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Βεστερβέλε

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Αιφνιδιαστική» επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προκειμένου να επιθεωρήσει τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις στη χώρα και να συναντηθεί με τον Αφγανό πρόεδρο, εγκάθετο της κατοχής, Χαμίντ Καρζάι. Θέμα της συνάντησης ήταν η διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που προγραμματίζεται για τις 5 Δεκέμβρη. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ αρνήθηκε να δώσει σαφή ημερομηνία αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων της Γερμανίας από το Αφγανιστάν, ισχυριζόμενος ότι αυτό μπορεί να δώσει έναυσμα κλιμάκωσης της βίας.

Το βρετανικά υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας επιβεβαίωσαν χτες τη σύλληψη δύο Βρετανών. Οι συλληφθέντες, που πιάστηκαν σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε ξενοδοχείο στα σύνορα με το Ιράν, ενδέχεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να σχετίζονται με επίθεση εναντίον «βρετανικών συμφερόντων». Το Λονδίνο από την πλευρά του σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημειώνει ότι έχουν συλληφθεί δύο άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι Βρετανοί, χωρίς να είναι - όπως αναφέρει - σε θέση να κάνει άλλο σχόλιο.

Στο Πακιστάν στην επαρχία Μπαλουχιστάν σκοτώθηκαν δύο εργαζόμενοι και τραυματίστηκαν επτά κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης με στόχο την αυτοκινητοπομπή τους.

ΗΠΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Νεκροί από ... τον καιρό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΑΡΣΟΒΙΑ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Μετά τους κυκλώνες, τις πλημμύρες και τις χιονοθύελλες, ένα κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες μέρες τις κεντρικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, κόστισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους.

Οι συνολικές επιπτώσεις του καύσωνα σε ό,τι αφορά στις ανθρώπινες απώλειες, τις φθορές στους δρόμους και τις γέφυρες αλλά και την υπερφόρτωση του συστήματος ηλεκτροδότησης, μπορεί να ξεπεράσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1995, που κόστισαν εκατοντάδες ζωές μόνο στο Σικάγο, προέβλεψε η υπηρεσία AccuWeather.com.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι 141 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 24 πολιτείες κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι το σκηνικό θα παραμείνει το ίδιο μέχρι ίσως τα μέσα Αυγούστου, με τη διαφορά ότι θα μετακινηθεί ανατολικά.

Στο μεταξύ ο τυφώνας Ντόρα που πλήττει τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4, με ανέμους που φτάνουν τα 185 χιλιόμετρα την ώρα και κατευθύνεται βορειοδυτικά, δηλαδή προς τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν μεξικανικές και αμερικανικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν από τις ισχυρές θύελλες που πλήττουν την κεντρική και βορειοανατολική Πολωνία, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Από τους θυελλώδεις ανέμους παρασύρθηκαν εκατοντάδες στέγες σπιτιών, ειδικά στην κεντρική Πολωνία και χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ το κύμα αυτό της κακοκαιρίας πλήττει επίσης την Τσεχία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ.

ΡΩΣΙΑ
Εκρηξη σε πάρκο της Μόσχας

ΜΟΣΧΑ.--

Εκρηξη σημειώθηκε χτες σε πάρκο της Μόσχας, με ανεπιβεβαίωτα σενάρια να αναφέρονται και σε ενδεχόμενη επίθεση ισλαμιστών του Βόρειου Καυκάσου. Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, η έκρηξη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχουν θύματα. Η αστυνομία από την πλευρά της δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το γεγονός. Ειδησεογραφικά πρακτορεία συνδέουν την έκρηξη με πληροφορίες του επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας FSB, Αλεξάντερ Μπόρντικοφ, που είχε ενημερώσει τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, σχετικά με την αποτροπή μεγάλης κλίμακας ένοπλης επίθεσης μέσα ή γύρω από την πρωτεύουσα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η έκρηξη να μην οφείλεται σε τυχαίο γεγονός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ