ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
OIKONOMIA - ΗΠΑ
Στο επίκεντρο σενάρια «χρεοκοπίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ποτέ δεν υπερψήφισα τις αυξήσεις φόρων, και ούτε προτίθεμαι να το πράξω» δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζον Μπέινερ, αναφερόμενος στο σχέδιο της «συμμορίας των έξι». Οι δηλώσεις Μπέινερ συνόδευσαν την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Κογκρέσου και κυβέρνησης και τροφοδότησαν τα «καταστροφικά σενάρια» για το ενδεχόμενο «χρεοκοπίας» και «στάσης πληρωμών» στις 2 Αυγούστου, από τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και μεγαλύτερη ιμπεριαλιστική δύναμη.

Σενάρια που τροφοδοτούνται και από δημοσιεύματα και δηλώσεις αξιωματούχων όπως του επικεφαλής της περιφερειακής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) της Φιλαδέλφειας, Τσαρλς Πόσερ, ο οποίος δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι «είμαστε σε φάση σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης». Ο Πόσερ δήλωσε ότι εδώ και μήνες η Fed είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών - αν και επισήμως το υπουργείο το διαψεύδει - για το χειρισμό της στάσης πληρωμών αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το Κογκρέσο τελικά θα καταλήξει σε συμφωνία που θα αυξάνει το όριο του χρέους (που έχει φτάσει τα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) που θα σημάνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μπορούν να δανείζονται. Παράλληλα, δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι σε συνεχείς επαφές με επενδυτές και τράπεζες για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου μίας στάσης πληρωμών, αφού ο δανεισμός θα είναι απαγορευτικός και εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής «μη κρίσιμων πληρωμών» σε συνδυασμό με πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια, στεγαστικά ακόμη και αποθέματα χρυσού.

Βέβαια, όποια και αν είναι η κατάληξη των παζαριών μεταξύ των εταίρων του συστήματος, τη βαθιά καπιταλιστική πληρώνουν ήδη τα λαϊκά στρώματα με τις περικοπές που επιβάλλουν από κοινού Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις πολιτείες.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της κινεζικής «China Daily», Κινέζοι αξιωματούχοι κάλεσαν την Ουάσιγκτον να λάβει άμεσα «υπεύθυνα μέτρα» για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς το δολάριο και την προστασία των επενδυτών, προσθέτοντας ότι «δεν είναι πρακτική η επένδυση των αποθεμάτων μας σε χρυσό ή πετρέλαιο εξαιτίας των επιπτώσεων που θα έχει στην εσωτερική λειτουργία και στους καταναλωτές».

AΪΤΗ
Η χολέρα εξακολουθεί να θερίζει

H χολέρα και το διώξιμο ακόμα και από τους άθλιους καταυλισμούς ταλανίζουν το χιλιοβασανισμένο λαό
H χολέρα και το διώξιμο ακόμα και από τους άθλιους καταυλισμούς ταλανίζουν το χιλιοβασανισμένο λαό
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας από την οργάνωση «Partners in Health» για το δεύτερο κύμα της επιδημίας χολέρας που απειλεί τον αϊτινό λαό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης εξαιτίας της περιόδου των βροχών και των πλημμυρών ο αριθμός των κρουσμάτων χολέρας έχει τριπλασιαστεί από το Μάη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, μέχρι τις 20 Ιουνίου 5.506 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, ενώ είχαν καταγραφεί 363.117 κρούσματα χολέρας.

Στο μεταξύ η εκδίωξη των σεισμοπαθών από τους πρόχειρους καταυλισμούς συνεχίζεται και η κυβέρνηση πληρώνει σύμφωνα με τον Πιερ Ρισάρ Ντουπλάν, σύμβουλο του προέδρου Μισέλ Μαρτελί, 250 δολάρια σε κάθε οικογένεια προκειμένου να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν τον προσφυγικό καταυλισμό που έχει στηθεί σε πάρκινγκ σταδίου στα περίχωρα του Πορτ Ο Πρενς. Περίπου 400 οικογένειες ζουν στον εν λόγω προσφυγικό καταυλισμό, ενώ εάν φύγουν δεν έχουν πού να πάνε. Συνολικά πάνω από 650.000 σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να ζουν σε περίπου 1.000 καταυλισμούς.

Τέλος, ο πρόεδρος Μαρτελί ακόμη δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση και η κατοχική δύναμη του ΟΗΕ, η MINUSTAH, βγήκε εκ νέου στο προσκήνιο και ανέπτυξε 2.100 στρατιώτες το πλαίσιο της «Επιχείρησης Φοίνιξ», σε διάφορες παραγκουπόλεις όπως οι Σιτέ Σολέιγ, Μαρτισάν και Μπελ Αϊρε ώστε να αντιμετωπιστεί, όπως ισχυρίζονται, «η εγκληματικότητα, η βία, η αναρχία και να καθαριστούν από σκουπίδια και συντρίμμια του σεισμού της 12ης Γενάρη 2010».

ΜΑΛΑΟΥΙ
Αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας

ΛΙΛΟΝΓΚΟΥΕ.--

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, χτες, συνεχίζονταν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μαλάουι, όπου ο Πρόεδρος Μπίνγκου ουά Μουταρίκα κατέβασε και το στρατό στο δρόμο, προκειμένου να καταστείλει τις διαμαρτυρίες εναντίον του, με αποτέλεσμα ήδη να καταγράφονται τουλάχιστον 18 νεκροί. Ο Πρόεδρος Μουταρίκα χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «συνεργάτες του σατανά» και κατέστησε σαφές ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις», καταλήγοντας ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την εξουσία». Ο στρατός καθώς και ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις περιπολούσαν, ήδη, από χτες το πρωί τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις πόλεις Μπλαντίρ και Μζούζου.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι «ευθύνεται για τη χειρότερη οικονομική κρίση που ζει η χώρα στα 47 χρόνια από την ανεξαρτησία της», η οποία εκφράζεται με σοβαρότατες ελλείψεις καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, συναλλάγματος και τεράστια αύξηση του κόστους ζωής. Μόλις πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση υιοθέτησε ένα ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που προβλέπει περαιτέρω αύξηση φόρων, προκειμένου, όπως υποστήριξε, «να καταφέρει η χώρα να απογαλακτιστεί από τη διεθνή βοήθεια», την οποία είχαν διακόψει, λίγα 24ωρα νωρίτερα, δυτικές χώρες, όπως η Βρετανία, καταγγέλλοντας «κακοδιαχείριση της βοήθειας». Και όλα αυτά σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου περίπου το 75% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 1 δολάριο ημερησίως.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αβεβαιότητα προκαλεί το ελλειμματικό ισοζύγιο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αύξηση των τουρκικών εξαγωγών της τάξης του 20% σημειώθηκε τον Ιούλη, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας, Ζαφέρ Τσακλαγιάν, ο οποίος υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι οι αριθμοί αποδεικνύουν πως οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υλοποιηθούν και θα ξεπεραστούν. Από το Γενάρη μέχρι τον Ιούλη, οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 23,6%, ανεβαίνοντας στα 73,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αναλυτής του οίκου αξιολόγησης Φιτς, ωστόσο υποστηρίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο φέρνει την Τουρκία στην πρώτη θέση μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών που μπορεί να αντιμετωπίζουν κρίση, τονίζοντας ότι το υψηλό έλλειμμα της Τουρκίας προκαλεί αβεβαιότητα.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Στρατιωτική συνεργασία, με πρόσχημα το …ποδόσφαιρο

Από τις 18 Ιούλη στην Πολτάβστσινα της Ουκρανίας τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Πολωνίας πραγματοποιούν 12ήμερα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια για την «προστασία» του ουκρανικού και του πολωνικού εναέριου χώρου. Τα γυμνάσια αυτά γίνονται στα πλαίσια της συμφωνίας που στηρίζεται στο πρόσχημα της «κοινής προστασίας» του εναέριου χώρου κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που θα διεξαχθεί στην Ουκρανία και στην Πολωνία το 2012.

Σύμφωνα με το σενάριο των γυμνασίων, οι δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας των 3 κρατών επεξεργάζονται μέτρα αντιμετώπισης αεροπλάνων που «απειλούν» αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, Εβγκένι Τσαρκόφ, δήλωσε στην εφημερίδα «Ροσμπάλτ» σχετικά με αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια, πως ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, εξαπάτησε τους Ουκρανούς με την κενή περιεχομένου διακήρυξή του περί «στρατιωτικής ουδετερότητας» της χώρας και σήμερα «γίνονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία». Σύμφωνα με τον Τσαρκόφ, αυτή η συνεργασία οδηγεί στην ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί, πως φέτος πραγματοποιήθηκαν και τα κοινά αμερικανο - ουκρανο - ΝΑΤΟικά γυμνάσια «Σι Μπριζ-2011», στις αρχές Ιούνη στην Κριμαία και στη Νότια Ουκρανία.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ