ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
Να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους

Επίκαιρη Ερώτηση - παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Καζάκου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας
Η λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, που έχει φέρει σε απόγνωση τους εργαζόμενους, έχει φτάσει και στις Κρατικές Σκηνές με μέτρα που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους και θίγουν τους εργαζόμενους σε αυτές. Ο χώρος του πολιτισμού συνολικά βρίσκεται στο έλεος των κερδοσκοπικών και ιδεολογικοπολιτικών συμφερόντων των πολιτιστικών ιδρυμάτων του κεφαλαίου. Ειδικότερα στο θέατρο μέσα από έναν καταιγισμό μέτρων και παρεμβάσεων - υπαγωγή των κρατικών σκηνών σε καθεστώς ΔΕΚΟ κλπ. - προωθείται η ενίσχυση των μεγάλων θεατρικών επιχειρήσεων και ομίλων με ταυτόχρονο βάθεμα της εμπορευματοποίησης και υπαγωγή στους νόμους της αγοράς των κρατικών σκηνών.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Κ. Καζάκος, καταγγέλλοντας σχεδιασμούς για ενδεχόμενη υπαγωγή των Κρατικών Σκηνών σε καθεστώς ΔΕΚΟ, ενώ περικόπτονται τα εκτός έδρας των ηθοποιών και του υπόλοιπου προσωπικού των κρατικών θεάτρων και λόγω των περικοπών ματαιώνονται παραστάσεις.

Η κυβέρνηση, είπε, δε δίνει ούτε τις επιχορηγήσεις, έτσι τα κρατικά θέατρα δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε κουμπιά, με αποτέλεσμα να γυρίσουμε στο «φτωχό θέατρο προ πεντηκονταετίας, χωρίς σκηνικά, χωρίς κουστούμια όπου γίνονται μεταποιήσεις από την αποθήκη του θεάτρου και όλα τα έργα παίζονται με έναν πανομοιότυπο τρόπο και έχουν χάσει τη σημασία τους».

Ο Κ. Καζάκος ανέφερε ότι μελετάται η συγχώνευση των κρατικών σκηνών σε ένα μεγάλο οργανισμό όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής ή κάποιον άλλο και κατήγγειλε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για «τερατούργημα».

Με όσα κάνετε, είπε αναφερόμενος στην κυβέρνηση, σπρώχνετε τους διοικούντες τα θέατρα στο να βρίσκουν ιδιώτες χρηματοδότες, ενώ οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων έχουν καταργηθεί και ισχύουν πεντάμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις.

Απαντώντας ο υφυπουργός Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης ισχυρίστηκε ότι σχετικά με τις επιχορηγήσεις «πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έβαλε αντικειμενικούς όρους» και είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία επιχορήγηση αν δεν υπάρχουν κριτήρια. Δήλωσε δε ότι οι κρατικές σκηνές δεν πρόκειται να υπαχθούν σε καθεστώς ΔΕΚΟ, ενώ δικαιολόγησε τις περικοπές στους εργαζόμενους λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει μια «ισονομία στον τρόπο που αντιμετωπίζονται».

Τραγούδια και συγκινήσεις

Χαρισματικοί τραγουδοποιοί, που με τους στίχους και τις μουσικές τους από τη δεκαετία του '80 και μετά μας δώρισαν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια, ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ως γνωστό, πέρσι επανασυνδέθηκαν μουσικά για επιλεκτικές εμφανίσεις, όμως η ζεστή ανταπόκριση του κοινού τους έκανε να επαναλάβουν τις κοινές συναυλίες τους και το φετινό καλοκαίρι.

Με αγαπημένες μελωδίες και εξαιρετικές ερμηνείες μάς ταξιδεύουν σε μέρη που μόνο εκείνοι ξέρουν, ξυπνώντας μας ουσιαστικά συναισθήματα. Με φωνές που αλληλοσυμπληρώνονται, στίχους άλλοτε ευαίσθητους και ερωτικούς, άλλοτε καυστικά κοινωνικούς και πάντα επίκαιρους, τα τραγούδια τους αγγίζουν πάντα τις καρδιές: Νύχτωσε Νύχτα... Μια Βραδιά Στο Λούκι... Της αγάπης μαχαιριά... Φάνης... Ανόητες Αγάπες... Ρίτα Ριτάκι... Μη Γυρίσεις... Don't worry be happy... Γέλα πουλί μου....

Σήμερα (23/7) οι Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας τραγουδούν στη Λίμνη Δόξα (Φενεός, Ορεινή Κορινθία), ενώ στις 26 Ιουλίου δίνουν συναυλία στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Ακολουθούν εμφανίσεις τους: 30/7 Παραλία Κιοτάρι, Ρόδος, 2/8 Φεστιβάλ Φιλίππων - Θάσου, Θέατρο Κάστρου Καβάλας, 4/8 Αλεξανδρούπολη, 6/8 Φεστιβάλ Νεστόριου, 8/8 Κατερίνη, 27/8 TerraVibe Park, 6/9 Αλσος Βεϊκου, 14/10 Ακτή Δυμαίων, Πάτρα.


NEEΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Ι.Β. Στάλιν «Απαντα (τόμος 12)». Ο 12ος τόμος περιέχει έργα που ο Στάλιν έγραψε από τον Απρίλιο του 1929 έως το 16ο Συνέδριο του ΠΚΚ- Μπ. που διεξήχθη από 26 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου του 1929. Πρόκειται για περίοδο ανάπτυξης της «ολομέτωπης επίθεσης του σοσιαλισμού», δηλαδή της εξάλειψης των καπιταλιστικών σχέσεων στην αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο του πρώτου πεντάχρονου πλάνου της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Μεταξύ άλλων ντοκουμέντων στον τόμο περιλαμβάνεται και η ομιλία του Στάλιν στην ολομέλεια της ΚΕ και της Κεντρικής Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΚΚ Μπ. στις 22/4/1929, με τίτλο «Η δεξιά παρέκκλιση του ΠΠΚ Μπ. της ΕΣΣΔ». Δόμνα Κατσαμη «Οι ένορκοι του Παρισιού» μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται στο Παρίσι, το 1930.

-- «Εντός»: Σωτήρης Ι. Κρανιάς «Οδοιπορικό ενός αγωνιστή». Μαρτυρία του κομμουνιστή μαχητή του ΕΛΑΣ για τους δικούς του αγώνες, της οικογένειάς του, την εκτέλεση και δολοφονία αδελφών του από παρακρατικούς, τις πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες του και τη δράση του στους φορείς των αντιστασιακών ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ΠΕΑΦΕ, ΠΕΚΑΜ, ΠΕΣΑΘΕ και ΣΦΕΑ.

-- Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ: «Ο Παπαδιαμάντης με τα μάτια νεότερων λογοτεχνών». Εκδοση με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού. Ανθολόγηση - επιμέλεια του δημοσιογράφου και ποιητή Ηλία Γκρη. Η έκδοση περιέχει ποιήματα και πεζά κείμενα πολλών γνωστών - μετά τον Παπαδιαμάντη - λογοτεχνών, εμπνευσμένα από εκείνον ή αφιερωμένα σε εκείνον.

-- «Γαβριηλίδης»: «Γεράσιμος Χυτήρης "Σημειώσεις ενός Κερκυραίου"». Εισαγωγή- επιμέλεια Θεοδόση Πυλαρινού. Το βιβλίο αναδεικνύνει το πολύπλευρο φιλολογικό και συγγραφικό έργο του Κερκυραίου λογίου. Αργύρης Χιόνης «Ο,τι περιγράφω με περιγράφει (ποίηση δωματίου)». Συλλογή με μικρά κυρίως ποιήματα.

-- «Πατάκης»: Ισίδωρος Ζούργος «Φράουστ». Μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από το μύθο του Φάουστ, με θέμα τη μεταμφίεση του κακού μέσα από τη διαδικασία της συγγραφικής δημιουργίας, με ήρωα ένα νεαρό συγγραφέα. Δεύτερη έκδοση αναθεωρημένη.

-- «Κασταλία»: Συλβιάν Αγκασίνσκι «Η μεταφυσική των φύλων (Αρσενικό - θηλυκό στις απαρχές του χριστιανισμού)» (μετάφραση Μαγδαληνής Κλαυδιανού). Ιστορική - κοινωνιολογική - θρησκειολογική μελέτη για το πώς αντιλαμβανόταν τη φύση των δύο φύλων ο πρωτοχριστιανικός κόσμος).

-- Ναυτικόν Μουσείον της Ελλάδος: «Η ναυμαχία του Ναβαρίνου» (εικνογραφημένο μικρό ιστορικό μελέτημα).

-- Σαββάλας: Ντομινίκ Φοραϊ «Οικονομία της γνώσης» (μετάφραση - πρόλογος Πέτρου Λινάρδου - Ρυλμόν). Μελέτη για την οικονομολογική γνώση και τις οικονομικές απόψεις και πολιτικές. Νίτσα Κακογιάννη «Ο κλοιός του άγχους και της φοβίας (Στο δωμάτιο της ψυχοθεραπείας)» (ψυχιατρική μελέτη).

-- «Ιωλκός» : Αλέξανδρος Στεργιόπουλος «Ιχνη πολύχρωμου μελανιού» (ποίηση). Μαρλένα Σκουλά - Περιφεράκη «Αιώνια χειραψία» (ποίηση). Θανάσης Φροντιστής «Ο ασκός της οργής» (ποίηση). Ειρήνη Πρωτοπαπαδάκη «Ιχνιλατώντας το ανεπαίσθητο» (ποίηση). Βαγγέλης Ντένας «Το συνεργείο του ουρανού» (ποίηση). Τάσος Βέλιος «Λογισμοί» (ποίηση). Γιάννης Παπακωνσταντίνου «Βιογραφία μιας στιγμής» (ποίηση).

-- «Ψυχογιός»: Εμα Ντόναχιον «Το δωμάτιο» (μετάφραση Εφη Τσιρώνη. Μυθιστόρημα). Χάουαρτν Τζέι Κόμπσον «Η περίπτωση Φίνκλερ» (μετάφραση Ικαρος - Γιώργος Μπαμπασάκης). Μυθιστόρημα που απέσπασε το βραβείο «Booker» το 2010.

-- «Αγκυρα»: Θεοδώρα Λούφα - Τζοάννου «Η μεγάλη αναμέτρηση» (μυθιστόρημα, εικονογράφηση Θανάση Τσίτσιπα).

-- Κώστας Πάτσης: «Μαύρο, τέσσερις συνθέσεις και ο σωσίας μου» (ποίηση. Εκδόσεις «Ταξιδευτής», Ιππόκράτους 56, 210.3628.852).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου. Τεύχη 514,515).

-- «Πόρφυρας» (λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας. Τεύχος 137).

-- Πνευματική ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό. Τεύχη 196,197).

-- «Φιλολογική» (περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Τεύχος 112).

Κιθάρα με ζωντανές αποχρώσεις...

Στον πανέμορφο Λαύκο του Νοτίου Πηλίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαυκιωτών «Η δράση» με την καλλιτεχνική επιμέλεια της διακεκριμένης κιθαρίστριας Εύας Φάμπα, διοργανώνει μια κιθαριστική βραδιά, τιμώντας τη μνήμη του γεννημένου εκεί, σπουδαίου κιθαρίστα - συνθέτη Δημήτρη Φάμπα. «Κιθάρα με ζωντανές αποχρώσεις» τιτλοφορείται η συναυλία, που εκτός από κλασικά μουσικά κομμάτια περιλαμβάνει λάτιν, φλαμένκο και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λαύκου στις 30 Ιουλίου (8.30μμ.). Είσοδος ελεύθερη.

Η Εύα Φάμπα και μια παρέα ταλαντούχων μουσικών, με αξιοζήλευτη καριέρα ο καθένας και συνεχή παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας μας, ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να μαγέψουν το κοινό, μεταφέροντάς το σε άλλους τόπους φανταστικούς, όμορφους και «μεσογειακούς». Ενταση και πάθος, μουσική και ποίηση, στο φως του φεγγαριού.

Συμμετέχουν οι: Εύα Φάμπα (κιθάρα), Μαριελένα Απέσσου (τραγούδι), Τέλης Γιαννακούρος (κιθάρα), Κοραλία Θωμά-Καλαμακίδη (χορός), Ηλέκτρα Καπετανάκη (ηθοποιός) και οι «Mare Libre» με τους Τέτη Κασιώνη (φωνή), Σπύρο Σύρμο (κιθάρα) και Λουμινίτα Μακαβέυ (βιολί). Η συναυλία διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας» και παραδοσιακών ξενώνων της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ